Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Chamroe

0 bejegyzést írt és 579 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Stanik István alapember. Ha valaki megírja az erdélyi magyar sajtó történetét, a vállalkozásainak külön fejezetet kell majd szentelnie. Tegnap egy szösszenetet írt föl a nyilvánosság üzenőfalára: a szemközti kávéházból okostelefonjával lefényképezte a Cafe Frei homlokzatát. Ez az a hely, ahová soha…..
Chamroe 2018.11.25 09:25:40
Jánosék tavaly költöztek ki Nagy-Britanniába, immár másodszor. Meglehetősen érdekes hónapokat töltöttek a szigetországban, ahol egy hotelben dolgozott takarítóként. Ebből az időszakból ragadott ki egy-egy életképet. (Azóta megint Magyarországon vannak, legalábbis átmenetileg.) A képeket is ő küldte,…..
Chamroe 2017.06.12 11:52:30
@London2009: @Arthamyr:
Azért ez a videó is aranyat ér :D
Szénné röhögtem magam :D :D

"Ha az akadémiai rendszert stabilizáljuk, abból lesz világszínvonalú magyar futball" - ígéri a végén a Miniszterelnök Úr, a világszínvonal felé vezető első lépéseket pedig már láthattuk is a hétvégén, amikor a megfiatalított magyar válogatott játszott Andorra vendégeként.

youtu.be/-zCne2uhMKk
Nem kell mindent újratervezni és eltörölni Magyarországon, hiszen az alapvetően egész jól működik, ugyanakkor változásokra azért szükség lenne. Körülbelül így tudnám összefoglalni Miklós posztjának lényegét, amit a Magyarország 2.0 pályázatra írt, így aztán a végén…..
Nem is olyan régen az egyik heti blogajánlóba beválogattam Hóvarjú posztját, melyben egy tökéletes napját írta le, majd felvetettem, hogy ha van kedvetek megírni, milyen számotokra egy tökéletes nap, mit csináltok olyankor, akkor örömmel várom. Meg is érkezett az első fecske,…..
Egy ország, amellyel mostohán bánik a turizmus, holott nem feltétlenül ezt érdemli. Uruguay ugyanis sokkal több, mint a címben felsorolt két gasztronómiai különlegesség otthona, mást ne mondjak, a magyar futballt (pontosabban annak múltját) is hatalmas becsben tartják, és ez az…..
Chamroe 2016.09.02 20:20:11
@tanato: Érdekes, hogy a beáramló több százezer ember közül nem találtak "partnert" maguknak . De jött egy helyre kis "fehérnép" mindjárt jó lett nekik.

Miért csak az számít rasszizmusnak, amit a fehér ember csinál, fordítva nem áll ugyanez?!
Akár sablonosnak is nevezhetném Ági történetének kezdetét, hiszen a frissen végzett egyetemista a diploma után három társával úgy dönt, hogy nekivág Angliának. Aztán a történet ott válik érdekessé, hogy gyorsan egyedül marad, majd évek során bebizonyítja, hogy ki lehet…..
Chamroe 2016.08.31 20:09:59
@M. Péter: ha a kora szerint tanköteles, a körzetes sulinak kötelessége felvenni, én úgy tudom.
Ehhez persze szükséges lenne egy lakcímkártya is.
Ha ez megvan és így is szívóznak, rögtön jelezni kell a felügyeleti szerveknek.
Chamroe 2016.09.01 10:48:31
@M. Péter: Szerintem ha rendelkeznek lakcímkártyával, és ha a körzeti lista szerint oda tartoznak, kötelesek lennének felvenni.
A szülők helyében visszamennék, megkérdezném hogy milyen indokkal utasítják el a gyereket, ha egyszer az a körzetes iskolája..
Majd rögtön kérném is az igazgatótól az iskola felügyeleti szervének az elérhetőségét. Sokszor ennél a kérésnél már visszakozni szoktak, hogy nem is úgy gondolják, stb...

Tavaly kezdte a fiam az első osztályt, az első sulijából egy hónap után el akarták küldeni, mert nem akartak külön foglalkozni vele (pedig a sulinak saját gyógypedagógusa is volt). Az ottani igazgató azt mondta, keressek másik iskolát neki.
10-12 suli igazgatója mondta nekem, hogy a diri nem küldheti el a gyereket, körzeti suliként kötelesek házon belül megoldani a problémát.

Szerintem ez a nyelvi problémákra is ugyanúgy áll.
Nem szabad nyuszinak lenni, menni kell reklamálni eggyel feljebb, az megoldás lehet.
Határátkelő Visszatérők 2016.07.29 06:44:00
A határátkelés kapcsán állandó problémát jelent a mérés nehézsége, évek óta tulajdonképpen csak találgatni lehet, hányan is vágnak neki a külföldi életnek és munkának. Ugyanez a helyzet a visszatérők esetében is. Pedig nagyon érdekes élethelyzetről van szó – éppen…..
Chamroe 2016.07.29 16:24:02
@fhdgy: ezen már én is elgondolkodtam, végül arra jutottam, hogy a nyelvtudás mértéke lesz a megoldás.
Azok a rokonaim, ismerőseim, akik alig vagy egyáltalán nem beszéltek angolul mikor kimentek, szinte kivétel nélkül Londonba mentek. Ott a már régebb óta kint lévők segítségével remekül ellavíroznak, egyfajta nagy magyar buborékban élnek.
Van, aki 4-5 év kint lét után is csak erős alapfokon beszél, és nem is töri magát, hogy jobb legyen.

Akik viszont vidékre mentek, azok rendszerint egy erős középfokkal rendelkeztek, és az ügyes-bajos dolgaikat maguk is el tudták intézni. Ők jellemzően sokkal jobb lakhatási körülmények közt vannak, közülük nem is nagyon tudok olyanról, aki vissza szeretne cuccolni.

De persze ez mind csak a saját ismeretségi körömre vonatkozik, lehet, hogy teljesen más oka van :)
Chamroe 2016.07.29 16:35:42
@fhdgy: Pffff.... passz.
Mondom, hogy ez csak az én véleményem, aztán lehet, baromság :)

Mondjuk, ha én tök nullán lennék, akkor sem választanám a németeket/osztrákokat, pedig nekem az utóbbi itt van a seggem alatt kb.
Chamroe 2016.07.29 17:05:58
@fhdgy: szerintem nálam ez akkor alakult így, amikor általánosban rám erőltették a németet. Tanulgattam, kb. 3-as lehettem belőle, de megszeretni sosem sikerült. Gimiben 7-8. osztályban még azt kellett tanulnom a kötelező latinnal együtt, de következő évben azonnal lecseréltem angolra.
Volt egy lelkesebb időszak, amikor nagyon nekifeküdtem, hogy na majd akkor most, de volt egy pont, amin sosem sikerült átlendülnöm.
Nekem a németek amolyan "nemszeretem" népek, persze nincs rá értelmes magyarázatom :D
Fehéroroszország a közmegegyezés szerint talán az utolsó diktatúra Európában. Ide látogatott el a Határátkelő rendszeres szerzője, Nomád Matyi, aki nagyon érdekes írást küldött, jó sok képpel megtűzdelve. Lássuk hát, milyen is egy Minszk belülről! Immár hagyomány így,…..
Chamroe 2016.07.28 08:53:56
@diggerdriver: hát ahhoz, hogy rend legyen, szükség lenne egy ütőképes rendőrségre is. Itt, ahol lakunk, 2 éve adták át az új rendőrőrsöt.
Csillivilli épület, körülötte térfigyelő kamerák. A múlt hónapban a bejárattól 15 méterre késelték egymást a népek délután fél négykor.
Szemben az épülettel van egy kisbolt, ami előtt álló nap fetrengenek a részegek, körülöttük a szétdobált üres üvegek.
Nem tudtam eldönteni, hogy sírjak vagy nevessek, amikor megláttam a rendőrőrs ajtaján a rácsokat és a videós beléptető, amin megnézik, hogy bemerjék-e engedni azt, aki becsönget...
Határátkelő Egy szó, mint száz 2016.07.26 06:46:00
Mit taníthat Finnország a magyaroknak? Ezt a kérdést teszi fel írásában az ott élő András, aki persze válaszokkal is szolgál. Az oktatás, a tolerancia és a nyitottság persze nem újdonság, de hogy jön ide a kávé? Nos, pillanatokon belül az is kiderül. A poszt a Magyarország 2.0 pályázatra érkezett,…..
Chamroe 2016.07.26 11:52:31
@LyukasBogrács: Egyébként nem gondolnám, hogy bárki életét megkeserítené, hogy térdel a széken, miközben dolgozik, vagy hogy a folyosón a sötétebb kövön közlekedik, vagy az, hogy néha elmereng a feladata fölött.
Az egyetlen dolog, amiben több odafigyelést igényel, az az írás.
Lassan ír, mert nagyon arra törekszik, hogy formailag tökéletes legyen. Ha nem az, addig radírod, amíg jó nem lesz.
Az új suliban az írás felmérésen 1,5x annyi időt kap a felmérésre, mint a többi gyerek.
Minden más tárgyban bőven felül teljesít.
Chamroe 2016.07.26 12:26:01
@Ginix: Szeptember végére jöttek ki a problémák, októberben a gyereket én tanítottam otthon, az igazgató azt mondta, nem kell bevinnem, ő legazolja a hiányzást. November elejére kaptunk időpontot a Pedagógiai Szakszolgálathoz, ők vizsgálták meg, hogy iskolaérett. Na kb ennyi is volt az összes segítség, amit kaptunk tőlük.
Aztán hónapokig telefonáltam nekik, hogy legalább a szakvéleményt küldjék már el, mert azt vinnünk kell az autizmus ambulanciára az első vizsgálatra.
November 5-től február végéig (amikor végre elpostázták) 7x telefonáltam, és 2x voltam bent személyesen.

Ja, igen... Ha a munkahelyemen a céges könyvelő nem szól, hogy járna a gyerek után emelt családi pótlék és gyes amíg 10 éves nem lesz, talán sosem hallok róla, ugyanis ezt még csak véletlenül sem említették egyik eü intézményben sem.
Mondjuk jó is, hogy kapjuk, mert javasolták még, hogy hordjuk sportolni, és az államilag járó gyógypedes foglalkozáson felül még plusz fejlesztésre.
Gyógypedagógus: 4000.- ft/alkalom
Chamroe 2016.07.26 12:33:00
@kardio1: Ha jól tudom ma kezdődött az Ifjúsági Világtalálkozó Krakkóban.
Tegnap csak fél füllel hallottam főzés közben, hogy a fokozott rendőri ellenőrzéskor egy pályaudvaron a rendőrkutya robbanóanyag szagát észlelte egy hátizsákban. Robbanószerkezetet nem találtak.
Engem azért erősen aggasztana, hol lehet a motyó ami a táskában volt.
Spanyolország immár hosszú évek óta válságban van, ami amellett, hogy nem nagyon van munka, és nagy az elvándorlás, egyúttal jól lenyomta az ingatlanárakat is. Tucano mai posztjából ráadásul még az is kiderül, mi köze mindehhez a ködszüretelésnek. (A képeket köszönöm a…..
Miközben az Egyesült Királyságban már új kormány lépett a posztjáról lemondott David Cameron vezette régi helyébe (és Theresa May kormányfő egyfajta Monty Python-os lendülettel ki is nevezte Boris Johnsont külügyminiszternek), arról talán kevesebb szó esett, miként is élik meg a helyzetet, hogyan…..
Chamroe 2016.07.15 13:58:11
@tsabus [UK]: Nem, nem hinném, hogy hülye vagy. :)
De a te "high risk" környezetben lévő projekted, ami valószínűleg céges környezetben fut, szerintem nem összehasonlítható egy ország kiléptetésének a problémájával.

Egy cégnél az a minimum, hogy a döntéseket megelőzően megvizsgálnak minden tényezőt, és ezeknek az ismeretében a legjobbnak tűnő döntést hozzák a profitmaximalizálás reményében.
Azért ott az érdekek meglehetősen egy irányba mutatnak.

Na most az utóbbinál viszont a szavazó polgárok igencsak érzelmi alapon döntöttek, és ugyan mutasd már meg azt a szavazást, ahol a tények alapján hozzák meg a szavazók a döntéseiket.
Volt lehetősége a maradás mellett kampányolóknak megismertetni az istenadta néppel, hogy mire számíthatnak?
Szerintem volt. Ha a kampányidőszak alatt nem tették meg, most már hiába ugrálnak.
A szavazópolgároknak pedig van joguk választani (rosszul is).
Chamroe 2016.07.15 23:14:06
@tanato: ha néhány hétre visszamenőleg sorba raknák a Brexittel kapcsolatos kommentjeidet, és valaki végigolvasná, szerencsétlen még azt hihetné, hogy az apokalipszis jön el. :)

Nem akarlak megbántani, mert amúgy szimpatikus vagy, de nem éled bele kicsit túlságosan magad a történésekbe?

Félve kérdezem, hogy akkor most 2 évig a "Káeurópaiak kiűzetése a paradicsomból" lesz a téma?
Chamroe 2016.07.15 23:19:34
@Herr Géza: hát ez még kellett, mint egy marék sz*r...

Újabb migrációs hullám várható Európa felé.

www.bbc.com/news/world-europe-36809083
Sokszor sokan példálóznak Ausztriával, és miközben persze a szomszédban sem minden megy úgy, ahogyan az ember esetleg elképzeli, azért bőven akad, amit érdemes lenne átvenni tőlük, vagy legalább megfontolni az átvételét. Ezeket szedte össze Gergely, aki a Magyarország 2.0 pályázatra küldte el…..
Chamroe 2016.07.14 12:53:54
@Virago_1000: a Magyar országról elhurcolt zsidók talán nem voltak magyarok?!

Öcsém, te helyből olyan hülye vagy, mint más nekifutásból...
Chamroe 2016.07.14 12:55:40
@Chamroe: *Magyarországról
A címben megfogalmazott kérdéssel alighanem minden határátkelő szembesült már, mielőtt Magyarországra utazott volna. Vajon mi számít dicsekvésnek, mi panaszkodásnak, ha valaki megkérdezi, nekivágjon-e, akkor arra mit feleljünk? Ezeket a kérdéseket is feszegeti Péter legújabb írása, amely a…..
Lassan vége a nyárnak (legalábbis meteorológiai értelemben), de ne adjuk fel, szóval jöjjön ma is egy kicsit lazább, kirándulós poszt, méghozzá Dóra tollából. Nem is akárhová, hanem egy reneszánsz fesztiválra. „Másfél éve családunk oszlopát, életem párját…..
Chamroe 2015.08.29 14:45:48
@mojyo: +1
Chamroe 2015.08.29 15:52:34
@adg: +10000 XD
Chamroe 2015.08.29 16:17:15
@mojyo: @adg: A mi családunk például még sosem volt együtt nyaralni. Ha a jövőben végre sikerülne valahogy elmennünk 4-5 napra a kölykökkel, hát tuti én is tolnék róla pár képet, mert az maga lenne a csoda :D
Így visszagondolva utoljára akkor nyaraltam, amikor a Kurszk tengeralattjáró elsüllyedt (még a szüleimmel).
Nálunk a nyár úgy néz ki, hogy lemegyünk a szülőkhöz, és segítünk nekik a ház körüli dolgokban (javítások, festés, tüzelő), ők meg unokáznak. A gyerekeknek végülis nyaralás, ők ilyenkor el vannak kényeztetve :)
Határátkelő Haza, meg ilyenek 2015.08.12 06:41:00
Nem, még nincs vége a Magyarország és én pályázatnak (bár erősen a vége felé közeledik), ma például Tsabus írását olvashatjátok arról, hogyan is éli ő meg ezt…..
Chamroe 2015.08.12 08:07:31
Igor több mint másfél évtizede él Franciaországban, és írásából sok minden mellett az is kiderült a számomra, hogy lelkesedése az ország és Párizs iránt finoman szólva is…..
Chamroe 2015.08.10 07:40:57
@diggerdriver: A tegnapi spam kérdéshez.. Én úgy csináltam, hogy megnyitottam az egyik spamok kézé irányított levelet, és a felső sorban rányomtam, hogy "nem spam".
Utána már jöttek szépen az értesítések, ahogy előtte.
Egyébként gmail-em van, és szerintem megbolondult kicsit, mert én tuti nem oda irányítottam őket :)
Chamroe 2015.08.10 22:46:19
@diggerdriver: a spam dolgot sikerült megoldani?
Ma aztán igazán változatosra sikeredett a heti válogatás, olyannyira, hogy nem is nagyon tudom közös szálra felfűzni a posztokat, így aztán csak felsorolásszerűen egy kis kedvcsináló: lesz itt…..
Chamroe 2015.08.09 17:32:16
@diggerdriver: Én is pont így jártam, aztán egyik nap ki akartam törölni a spamokat, és ott voltak. Tuti nem én irányítottam oda.
Igen, a sorminta szerint ma egy Magyarország és én pályázati írásnak kellene jönni, de nem az jön és ennek egyetlen oka, hogy régi szerzőnk, Kisvárosi (akinek korábbi írásait ide, ide és ide kattintva olvashatja el az, aki még nem tette volna, vagy kis emlékezet-frissítésre…..
Chamroe 2015.07.31 14:34:19
@esban: Győr jó hely, ha az autóiparban dolgozol, de itt is csak akkor, ha közvetlenül az Audinak, és nem a fizikai állományban. Viszont az albérlet árak brutálisan elszálltak, és ez még mindig nem a teteje.
Chamroe 2015.07.31 14:53:01
@esban: Nekünk piszok nagy mázlink van a lakással, 45 + rezsiért (leghidegebb téli hónapban max. 90e) bérlünk egy felújított 2 nagy szobás lakást. Győr-Sziget belvároshoz legközelebb eső részén, gyalog kb 5 perc.
De egy ehhez hasonló lakásért már simán elkérik a dupláját is.
Chamroe 2015.07.31 16:16:16
@Herr Géza: Bérleti díj + rezsi= 90 ezer, Géjzabáááá, ne teccen kötekedni :D
Határátkelő A haza az emlékeink 2015.07.29 06:48:00
Lassan a végéhez közeledik a Magyarország és én pályázatra érkezett írások sora, ám ma még egy érdekes kérdéseket és szempontokat felvető poszt következik. Szerzője, Digger törzskommentelő, azt írja, hiába élhetőbb és adott nagyobb teret Anglia, haza nem lesz. Neki nem.…..
Chamroe 2015.07.29 20:16:40
@diggerdriver: Nekem az egész írás nagyon tetszett az elejétől a végéig, de főleg ez az utolsó pár sor:

"Akkor ez az új hazám? Határozottan nem. Ez egy jobb életminőséget adó élettér. Ez az élettér nyugalmat és elégedettséget ad. Biztonságot és kiszámíthatóságot. Hazát majd a fiamnak ad. Aztán majd ő is eldönti egyszer, hogy jut-e elegendő széna a lovának vagy továbbáll a HAZÁJÁBÓL az élhető élettér felé.”

Mi is csak biztonságot és kiszámíthatóságot szeretnénk. Egy kicsivel több szénát.
Chamroe 2015.07.29 20:46:20
Chamroe 2015.07.31 09:11:49
@geegee: Másik kedvencem: "Álljon a hátadba egy nagybőgő, és a kolera pengesse!" :D
Előre szólok, hogy a mai poszt nem lesz könnyű olvasmány, és a magam részéről nem bánnám, ha hivatalos helyről (vagy akár személyes tapasztalatból) írnák / írná valaki azt, hogy nem így mennek a dolgok, de erre kevés esélyt látok. És nem csak azért, mert Péter múlt heti…..
Chamroe 2015.07.30 15:14:29
@Mr Long (lassan exhataratkelo): Nem kell, csak böngészés közben olvastam hülyeséget. Ahogy fentebb is írtam:

"Köszi mindenkinek! Közben már megnéztem a két szóbajöhető bank oldalán, és láttam, hogy nem kell. Csak belefutottam egy ilyen biszembaszom "kétkézzelszórjuk a tutitippeket" oldalba, és ott olvastam, aztán mindjárt beparáztam, hogy nekem nincs ilyen új, csak a régi."
Chamroe 2015.07.30 15:15:44
@M. Péter: Köszi :)
Chamroe 2015.07.30 20:22:19
@macamuca [IHUN]: Jólvanna... Kérek engedélyt, hogy az utolsó előtti pillanatokban még pánikba eshessek bármi miatt! :D
Határátkelő Marad, ami marad 2015.07.27 06:45:00
A mai írás inkább érzéseket ragad meg (és ez a Magyarország és én pélyázat esetében nem is nagy baj, hiszen részben ez is volt az egyik cél), de aki több konkrétumot szeretne, annak ajánlom a szerző, Liza egy korábbi posztját, amiből minden kiderül. Szavazni ma is a poszt…..
Chamroe 2015.07.27 18:31:09
@qkuc: Háááát, itthon csak lehordott gönceim vannak, mert minden pénzt a kölykökre költünk. Azokat meg minek cipeljem ki?!
Szakadt farmert csak kapok ott kint is óóócsóért :D
Chamroe 2015.07.27 19:36:31
@Der echte Weihnachtsmann: Már vártam, hogy beszól valaki :D
Na, gyorsabban írtam, mint gondolkodtam. Megesik...
Chamroe 2015.07.27 20:06:17
@puhacica: De jó, hogy írtad, mennek is a listámra :) Köszi!
Krisztina és párja már elmúltak negyven évesek, amikor három gyerekkel nekivágtak Angliának a hosszú spórolással összegyűjtött tartalékukkal, mert (mint írja) otthon már semmijük sem volt. Felfújható matracokon kezdték, és az első időben nehéz volt felfogni, hogy nem…..
Chamroe 2015.07.24 13:32:20
@Muscari: Köszönöm! :)
Most épp azon agyalok, hogy mit csomagoljak. Nem vinnék sok cuccot, rendszereznem kell, hogy mi a létfontosságú, és mi haszontalan motyó. Ééééén szortírozok... Aki eddig csak platós teherautóval és furgonnal költözött :D
Chamroe 2015.07.24 13:50:05
@33621: Szerintem senki nem állít olyat, hogy ott nincs diszkrimináció. Gondolom ott is akad. Csak ugye a mértéke, na az nem mindegy...
Chamroe 2015.07.25 12:53:34
@Muscari: akár most azonnal cserélnék veled :-)
A vérnyomásom ilyenkor már a béka s*gge alatt van :-(
A mai poszt nekem egészében is nagyon tetszett, ám úgy érzem, Roberta megfogalmaz egy nagyon fontos tételmondatot, amit itt most ki is emelnék előre: ha az ember beismeri, hogy a saját életéért 100%-ban ő a felelős, akkor többet nem lesz benne harag sem Magyarországgal, sem másokkal…..
Chamroe 2015.07.20 19:06:52
@macamuca [IHUN]: Szia! Írtam választ :)
Chamroe 2015.07.20 19:13:23
Uhh... Kérem, micsoda indulatok! Pedig még csak a kommentek felénél járok kb.. :)

@kittycat318: Én nagyjából érteni vélem, amit a kakaóscsiga utáni vágyódásról írsz. Ugyanígy leszek majd a könyveimmel ;((
Hiányozni fognak, de azért én sem ugrok majd a Temzébe miattuk :D
Ha majd rendeződnek a dolgok, jönnek utánam, az sem érdekel, ha nyerges kamiont kell bérelnem nekik :D
Középkorú nőként állást veszítve Magyarországon nem könnyű folytatni. Persze máshol újrakezdeni legalább olyan nehéz, de (mint Macamuca írja mai posztjában) bár garancia Skóciában sincs a sikerre, eredményességre, de esély/lehetőség van. Jöjjön tehát egy újrakezdés…..
Chamroe 2015.07.14 16:49:16
@macamuca [IHUN]: Nagyon-nagyon köszönöm ezt a posztot! Kellett ez most nekem pár héttel az indulás előtt egy kis lélekerősítésnek :)

A győri cégnél, ahol dolgozom, elég sok ex-nokiás dolgozik :)