Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pontos adat

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Áder János köztársasági elnök jeruzsálemi beszédében azt mondta, hogy   "A magyar állam nem védte meg a magyar zsidókat a holokauszt idején. Tétlenül nézte, ahogy deportálják és elpusztítják őket." A köztársasági elnök tisztességében és jóindulatában nem…..
pontos adat 2012.07.18 14:10:16
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Magyarország 1944. március 19-én (német megszállás) elvesztette szuverenitását, tehát megszűnt a magyar állam önállósága. Annak ellenére, hogy Horthy a helyén maradt, csak a németek által elfogadott és megkívánt kormány jöhetett létre. Magyarország addig nem hajtotta végre a zsidóság kitelepítését, hiába követelte Hitler a kormányzótól, ellentétben a szomszédos országokkal, akik mindezt elvégezték (Szlovákia, Horvátország, Románia). Magyarország a világháború kitörését követően Lengyelországból több tízezer menekültet fogadott be, köztük zsidókat is, akik a német megszállásig szabadon élhettek az országba, illetve rajtunk keresztül távoztak Angliába, stb. A magyar közigazgatás ténylegesen részt vett a zsidók táborba zárásába (csendőrség, rendőrség), akiknek az volt a feladata, hogy a gettóba kísérje, és őrizze a zsidókat. Szó sem volt üldözésről, hisz a magyar zsidóság felhívás alapján magától megjelent a gyülekezési helyeken, az adatokat, hogy kiknek kell megjelenni, a hatóságoknak a hitközségek adták meg. A táborokban történtek erőszakos cselekmények, de az egyes egyéni túlkapásokért nem tehető az egész magyar közigazgatás felelőssé. A hatóságok a vonatokat a magyar határon átadták a németeknek, ezt követőn Ők végezték a különféle táborokba történő szállítást. A vidéki magyar zsidóság deportálása megbocsáthatatlan cselekedett volt. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a budapesti zsidóság elvitelét megakadályozták a hatóságok. Később az országot megszálló szovjet csapatok visszaemlékezéséből megállapítható, hogy Magyarországon (Budapesten) találkoztak a háború során először a gettóból felszabadult zsidó emberekkel, a többi országban ezek már halottak, vagy koncentrációs táborokban voltak távol hazájuktól. Amikor leveleket írunk a fenti tényeket is számításba kell venni és az adott körülmények, helyzet, történelmi korrajz nem mellékes körülmény.
pontos adat 2012.07.18 22:39:10
Válaszok a megjegyzésekre:
ByA-nak! A tények leírása nem lehet torz, vagy szentimentális lélek szerinti osztályozás alapja.
Büdipeti-nek! Ne, lehet kollektív bűnösnek nevezni egy népet sem, vagy egy országot (kivétel BENESNEK lehetett ilyet alkalmazni, ami jelenleg is érvényben van az EU szégyenére).
t-bone-nak! A németek helyzete változott meg, mert partra szálltak a szövetségesek és nem kívántak további konfrontációt azzal, hogy tovább erőltetik (Budapestre is kiterjesztve) a deportálásokat.
Counter-nek! 1. Horthyt március 18-án Klessheimben Hitler megzsarolta, ellenállás esetén a megszállást részben román, és szlovák csapatokkal (is) fogják végrehajtani (tudod Felvidék és Erdély kártya), valamint amennyiben nem marad a helyén a német nagykövet helyére kinevezett "helytartó" (Veesenmayer) a nyilasokat fogja pozícióba hozni (lásd mit jelentett ez okt. 15-e után). Tulajdonképpen túsz volt a saját országában. Megpróbálta menteni a menthetetlent. Különben ilyen helyzetben volt egy kormányfő, aki csak báb volt a nácik kezében. Egyébként a háborút követően nem ítélték el háborús bűncselekmény elkövetése miatt sem Nürnbergben sem azt követően. 2. A kuláküldözés nem csak beszolgáltatásról szólt. Több ezer embert börtönöztek be, vagy internáltak "szabotázs, rémhírterjesztés, stb" miatt. Addig vegzálták különféle egyéb büntetésekkel, amíg meg nem hajlott a dereka. 3. Ez sajnos így volt (önként jelentkeztek a felhívásra). A "Zsidó Tanács" tagjai járták a vidéket és az ellenállás legkisebb fajtájáról is lebeszélték sorstársakat. 4. Ez nagyon szép megállapítás, ha nem vesszük figyelembe, hogy 1944. április-május-júniusban vagyunk a megszállt Magyarország területén. 5. A 437.000.- fő vidéki zsidóság deportálásáról a németek döntöttek (Eichmann közvetlen vezetésével), amit a már nem független ország hatóságai a németek által felügyelve végrehajtottak. Sajnos csak a budapesti zsidóság nagy részének a deportálását tudta a (báb) kormányzó megakadályozni az adott helyzetben (szövetségesek közben partra szálltak, stb.) Ez a cselekedet a környező országok zsidótlanítási tevékenységét figyelembe véve példa nélkül állt. Jelenleg Mo-on van térségünkben a legnagyobb létszámú zsidó közösség, amelyhez a fenti esemény is hozzájárult.