Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Yedidyah

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tanítás szeretete az egyik ok a tengernyi közül, amiért rabbi akarok lenni. 18 évesen volt az első magántanítványom (latinból...), 20 éves korom óta pedig nyelviskolai holland- és némettanárként működöm: nagyon élvezem, hogy a konkrét tények mellett hirdethetem a…..
Volt egyszer két neológ haverom a Szim Salomban, és jókat nevetgéltek azon, hogy jabadam-jabadam-jabadaommolunk a Lekha Dodi versszakai közt. Múlt pénteken a King George utcán található Nagy Zsinagógában fogadtam a szombatot, és jelentem, ők ugyanezzel a dallammal üdvözlik a…..
Kávézó a kertben. Éjszaka nem tanul Tórát az ember. Nyári végi fesztivál. Tejjel-mézzel folyó ország. (Ezt mondjuk az ulpán nélkül is tudnám.) Az új Jeruzsálem. Klasszikus homeopátiai kurzus. (Ivritül: Kursz b'homeopátijá klászít. Csupa szép óhéber…..
Péntek este életem eddigi talán legmelegebb szombatfogadásában volt részem a Kol Haneshama zsidó megújulásos beütésű progresszív közösségben, még mindig nem sikerült szabadulnom - nem is akarok - a többszáz torok által zengett niggunok és a háttérben dogobó szív hangjának…..
Matekozás Ha 7:30-kor kezdődik a sáchrisz a jesivában, és Mordekháj 40 percnyi gyalogútra lakik a céltól (elég zsidó ahhoz, hogy ne vásároljon több mint tízezer forintért havibérletet), s 20 percet szán arra, hogy összeeszkábálja magát és megreggelizzen (bevallom...), akkor…..
Emlékeztek még a Lecha Dodi szerzője leszármazottjának a sztoriját földolgozó dalra? Nagyon kellemes, ugye? Na, Rút olyan kommentárt írt ehhez a szöveghez, amit még Rási is megirigyelne. Íme: Ez a "Lecho Dodi" egy szép dal. Miről szól? Az útját kereső muszlim…..
Nem másról volt szav Ráv Dániellel, az intézet igazgatójával az (én szempontból) első órán, mint a S'má imáról. שְׁמַע, יִשְׂרָאֵל:  יְהוָה אֱלֹהֵינוּ, יְהוָה אֶחָד  Halljad Izrael, az Örökkévaló, a mi Istenünk, az Örökkévaló…..
Yedidyah 2012.07.19 22:36:20
@castanea: Igen, a parttalanság, a keret nélküliség. Pl. a másodlagos tisztaságú konyha is a jécer hárá megnyilvánulása.
Mordechai in da Holy Land Mose 2012.07.14 21:00:00
Mose egy 26 éves rokonszenves ortodox fiatalember, kipában, cicesszel, szakállal, diszkrét ruhában (de nem fekete-fehérben). Most épp üzletemberként dolgozik, de volt már jesiva-bóher, kósersági felügyelő stb. Ez még hagyján, Jeruzsálemben ezen nincsen mit meglepődni, de Mose a…..
Yedidyah 2012.07.19 22:28:55
@mordechai: Ó, akkor nem csoda hogy felsült. :)
Yedidyah 2012.07.19 22:32:40
@mordechai: Jöjjön vissza hozzám, ha majd sikert aratott Mose de Tourvelnál. Akkor megkapja tőlem... a jutalmát. ;)
Jelentem, tegnap a lépcsőházban lezajlott életem első színtiszta ivrit párbeszéde, egy bennszülött-gyanús személlyel méghozzá. A következőképpen történt eme krónikákban megörökítendő esemény: (Mordekháj jön föl a lépcsőn. Szembetalálkozik Ismeretlen harmincas…..
Yedidyah 2012.07.17 20:24:30
A reggeli istentisztelet után 20 percnyi szünet következik, majd bumm: ULPÁN. Mivel a kurzus első hetében baromi elfoglalt voltam (Limmud, filmklub, ELTE, istentisztelet-vezetés, Budapest Pride stb.), késve érkeztem a jesivába. Még korábban megérdeklődtem, hogy hol tartanak a népek…..