Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sudaméricano

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy ország, ahol dübörög a gazdaság (nem csak a kormány szerint), és ahová egyre több európai gazdasági menekült érkezik. Ennek ellenére (vagy talán éppen ezért) Chile meglehetősen bizalmatlanul fogadja a bevándorlókat – derül ki Viktor írásából. TROLLFIGYELŐ:…..
sudaméricano 2012.09.15 11:57:28
@Zuiro:
Ez a válasz még belefér. :D Chilében dzsungelen kívül minden van és az éghajlat is ennek megfelelően változik. Az ország Európára fektetve Norvégiától Líbiáig ér. :) A nőkről: szegények itt is vannak, meg modern nők is. Nekem ijesztő ez a hozzáállás, de azt hiszem ez elég összetett téma. Ha belemélyednénk, kikerülhetetlenek olyan fogalmak, mint: katolikus egyház, családon belüli erőszak, házastársi hűség. Fél éve vagyok itt, de sajnos olyan dolgokat is láttam más családokból, amiket nem akartam volna látni. Na, biztos jön majd még valaki Chiléből a kommentelők közé, aki árnyalja a képet, és mást is mesél. Szervusz!
sudaméricano 2012.09.16 15:56:44
Sràcok. :)

Azèrt azt nehogy màr bàrki is jobban tudja, hogy èn mennyit fizettem! :D Nem csak egyszer kellett hosszabbìtanom, nem pesoban kell èrteni az otven ezret. Tovàbbà azt ìrtam, hogy a szemèlyi egy otezresbol kijon - ploìcia internacional + regìstro civil...nem jon ki egy otezresbol? Nem szàmoltam pontosan utàna...lehet hogy csak 3500 volt osszesen...ugyan màr! Kèpzeljètek, a hèten kètszer is 2 òràt ebèdeltunk! :D Vagy azt mondjàtok ez sem ìgy volt? :)

Ismèt kulon kiemeltem, hogy fovarosban lakom ès csak a sajàt esetemet tudom bemutatni. Minden egyes mondatban le kellene ezt ìrnom talàn? Ugye hogy nem! Akinek chilei fèrje van, termèszetesen hàzastàrsi kotelessège vèdeni a chileieket, ez teljesen rendben is van. Termèszetesen itt is vannak rossz dolgok, azokròl nem is merek ìrni rèszletesen, bàr màr mesèltek rengeteget ròla. oktatàs, hogy mindenki mèrnok papìron pèldàul - de komolyan MINDENKI!). Az is egyèrtelmu, hogy a fovàros màs, mint Dèl-Chile, ahol nem jàrtam, de azt mondjàk òriàsi a kontraszt ès ezt làtom a dèlrol jottek viselkedèsèn is. Èn elhiszem, hogy Aricàban kedvesek az emberek...itt nem ez a jellemzo, de ez is csak egyèni vèlemèny, mint minden màs.

Ne rugòzzunk ezen tovàbb, senkinek sincs joga azt àllìtani, hogy amit làtok, rosszul làtom (plàne ùgy, hogy nem is itt èl). Bàrmikor megadom az informàciò forràsaimat (tobbsègèben chilei mèrnokok ès kolumbiai orvosok), aztàn megvitathatjàtok veluk a dolgokat. :D Azt, hogy Chilèben nincs bizalom, tortènetesen mindenki, aki nem mèlyen nacionalista chilei, elismerte, amikor ezt megemlìtettem. De megmagyaràzhatjàtok nekik bàtran, hogy rosszul làtjàk. :D

Le kell ìrni a nehèzsègeket is, beszèlni kell a rosszròl is, ìgy teljes a kèp. Aki csak a szèpet ìrja, az mosolyoghat, szàmomra hiteltelen. Èn is bàtran mesèlek a magyar hulyesègekrol is, ha kèrdeznek, ès persze vèdem a jò dolgokat is.

Na, rèszemrol ennyi volt. Nem hiszem, hogy 2 èv mùlva nagyon màst ìrnèk a tèmàròl.
sudaméricano 2012.09.17 02:06:10
Grafogirl,
Ez az írás folytatása volt az elozonek, amit azzal nyitottam, ha jól tudom, hogy a fovárosban élek, alig láttam mást Chilébol, de véleményem az már van. Igen, fél év után...hogy mire alapozom?
Három helyen laktam eddig, és a saját albit leszámítva mindig chileiek kozt. Hétfotol péntekig az egész napomat chileiek kozt toltom, akik készséggel mesélnek országukról...oszintén. Tudják, hogy már nem vagyok turista, nem kell rejtegetni elottem semmit.

Azt hiszem neked is meg kellene hallgatnod kollégám beszámolóját a chilei oktatásról, mert o elmondja a jot, a rosszat is, és rád bízza a véleményalkotást a tények alapján. Nem befolyásolni próbálnak, az kulonben is hamar kiderulne, érzékeny vagyok a nacionalistákra... Teljesen jogosan fel vannak háborodva pl az ingeniero en administración, ingeniero económico, stb titulusokon, de foleg azon, ahogy ezek az emberek viselkednek a "diplomáikkal". Ez egy általános jelenség Chilében, még vicc is van róla...kb mint otthon a menedzserekrol. Én elhiszem, hogy neked ez a szakmád, és a férjed is helyi, mégsem mondom, hogy mozdulj ki néha Vitacurából pl Puente Altoba, Pintanaba, vagy csak a Plaza Italiara... Nem mondom, hogy tapasztalj, tanulj...

Igen, találkoztunk az Extranjeríában. De nehogy azt hidd, hogy csak egyszer jártam ott a papírjaimat meghosszabbítani. Egy alkalommal kellett a tartózkodásimat, ami kb 50 000 peso volt, és két alkalommal a turista munkavállalásit, ha jól emlékszem, ami egyenként volt 62 000 peso, vagy ilyesmi. És akkor még a Mérnok Kamara 300 dollárja... Bocs mindenkitol, hogy kerekítettem az osszegeket, de annyi pénzt kifizettem, hogy már nem is tartom pontosan számon. Szerintem még kevesebbet is írtam amúgy.

A jogsimat nem azért hosszabbíttattam meg, amiért te gondolod. Ha 5 év múlva hazamegyek pl, akkor nem orulnék, ha azzal szembesulnék, hogy minden okmányom lejárt. Amúgy van nemzetkozim, de ugye azt az állandó lakcímmel bukod... Én ide pénzt és szakmai tapasztalatot szerezni érkeztem. Egy nap hazatérek Európába...remélem talpraállnak a spanyolok addigra. Nem szerepel a terveim kozt chilei lány feleségul vétele, családalapítás vele, sem ingatlan vásárlása... :)
Nem tagadom, alaposan elszomorított a most következő történet. Nem azért, mintha Viktor sztorija ne lenne hihetetlenül pozitív (sőt!), hanem mert belegondoltam, hány ilyen tehetséges, dolgozni akaró és tudó, nyelveket beszélő ember hagyja el az országot hétről hétre... Irány…..
sudaméricano 2012.09.15 08:13:03
@a_tom:
Kösz Tom! Ami az átlagos családot illeti: bár most már nem mondhatom el ugyanezt, de pár éve még a diplomához nem kellett sok pénz, csupán tanulni. A mérnök képzésre bekerülni általában nem nehéz, bent maradni már annál inkább. :) Átlagos alatt tehát értsd a család anyagi helyzetét. Ami pénzem volt, sosem az egyetemi kocsmában ittam el, és ma már egyértelműen kijelenthetem: kurvára megérte bulik helyett tanulni!
Néhány nap múlva lesz pontosan két éve, hogy életem eddigi legnagyobb kalandjába belevágtam, és felültem a Santiago de Chilébe induló repülőre. És néhány napja volt pontosan kilenc hónapja, hogy leszálltam a Mexikóvárosból érkező repülőről, és életem eddigi legnagyobb kalandja véget ért. Összesen 14…..