Regisztráció Blogot indítok
Adatok
yoci

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
(A poszt előtt újabb szolgálati közleményekkel jelentkezünk: egyrészt köszönjük a blog.hu hathatós és gyors segítségét, így már itt is látszanak a kommentelők avatarjai. Továbbá hétfőre kész az új design!) 1986. április 26-án, hajnali 1:23:58-kor az atomerőmű négyes…..
yoci 2012.07.14 21:03:34
@HgGina:

- Az üzem dolgozói és a likvidátorok közül 134-en kaptak akut sugárbetegséget, ebből 50-en maghaltak.
- A sugárzás sztohasztikus hatásai miatt 2200 fő esetében várható a rák következtében elhalálozás (többségük még él!) Ebben benne vannak a leukémiás esetek is.
- A gyermekkorúak közül szövődményekben 9-en meghaltak pajzsmirigyrákban a 4000 megbetegedés közül. A pajzsmirigyrák a legjobban gyógyítható rákos betegségfajta.
- A lakosság nagyobb dózist kapott tagjai között rákos halálesetek a kilinikai gyakorlatban nem lesznek kimutathatók. A számuk csak becsülhető: 1800.
Ha mindezt összeadod, akkor LEGFELJEBB 4000 fő a lehetséges áldozatok száma, ami borzalmasan sok! De semmi szükség 10-20-100ezer emberről huhogni. Hozzáteszem, ezen szám CSÖKKEN, mert a 4000 fő többsége MÉG ÉL és a javuló orvosi ellátásnak és képességeinknek köszönhetően kezelhető lesz a jövőbeli problémájuk!
yoci 2012.07.14 20:50:34
"Természetesen a szovjet vezetés megpróbálta elhallgatni az ügyet, de a svédek még időben észrevették a radioaktív felhőket így figyelmeztetni tudták a világot."
Nem csak ők vették észre, hanem itthon a KFKI kutatói is érzékelték. Amúgy nem nagyon volt mire figyelmeztetni a világot. A szennyezés eloszlott a légkörben és mire felénk jutott, már nem befolyásolta senkinek az évi dózisszintjét, amit nagy lelkesen és önként szed össze mindenki a fogorvosnál vagy a tüdőröntgennél az általános háttérsugárzás mellett.

" Itthon a KFKI munkatársai felhívtak néhány óvodát, hogy figyelmeztessék őket a "nap erős sugárzására". Végül hazánkban is tájékoztatták (félrevezették) a lakosságot."
Ez városi legenda. Talán csak a greenpeace terjeszti, de ha megkérdezel egy KFKI-dolgozót, akkor kinevetne. Nem félretájékoztatták, hanem alultájékoztatták. Ennek a levét isszuk a mai napig, hogy ilyen városi legendák keringenek kétfejű bárányról, meg torz gyerekekről. Mese.

"A robbanással kapcsolatban két hivatalos elmélet van, az egyik szerint egyértelműen az erőmű vezetői a hibásak, a másik szerint eleve a reaktor tervezése volt hibás."
Az erőmű vezetői és oprátorai (akik végrehajtották a hatástanulmányt nélkülöző tesztet) letöltendő börtönbüntetést kaptak. Polgári célú, energiatermelő reaktoron nem végeznek kísérletet, tesztet. Arra valók a KÍSÉRLETI reaktorok, amiből nálunk is van. Sajnos ezt a szabályt sezgték meg akkor.

"A katasztrófa után a közelben levő, azóta legendássá vált Pripjaty lakosságát kilakoltatták, a város azóta is szellemváros."
Teljes emberi élettartamra vetítve kockázatos mennyiségű dózist gyűjthettek volna a lakosok az évek alatt ezért többmillió dollárból dekontaminálni kellett volna a települést - egyszerűen gazdaságilag nem érte meg - többek közt, ha maradnak; akkor a környéken nem lett volna munka az esemény miatt és mindenki elköltözött volna magától is. Ez már 86-ban is így működött.

"Jelenleg a reaktor fölött betonszarkofág van, melyet hamarosan újra kell építeni, mert egyre inkább repedezik."
A szarkofágot nem lehet újraépíteni, mert nem leomlott, hanem a gyors építési technológiának és a szélsőséges hőmérsékleti ingadozásnak köszönhetően kezd már repedezni és a becsorgó esővíz korrodálja a szerkezetet és instabillá teszi. Összedőlés esetén a belső szárazabb részek kiporlanának és megint lerakódna a környéken. Ez ellen amúgy szilikonok befecskendezésével védekeznek.
Tehát az elkészült tervek alapján - főleg uniós támogatásból - egy csarnokszerű hangárt készítenek, amit az egész építmény fölé tolnak síneken majd. Ez alatt a későbbiekben már elkezdhető lesz a szerkezet stabilizálása és bontása.

"Magyar vonatkozás még, hogy a kamionstop miatt magyar kamionsofőrök utaztak Kijevbe, a kamionsofőrök közül rengetegen haltak meg. "
Kijevnek semmi köze Csernobilhoz, és a kamionosok olyan ráktípusban haltak meg, aminek semmi köze az esetlegesen felvett sugárdózishoz. Talán inkább a környezetszennyezés, a 30 évnyi vezetés közben elszívott dízelfüst vagy cigarettafüst ártott nekik, amit belélegeztek.

A blog ötlete nemrossz, csak ez a post tele van naivitással és bulvárral, ami persze megbocsájtható, mert ez a téma kevesek fejében tiszta a sajnálatos akkori alultájékoztatottságnak köszönhetően.