Regisztráció Blogot indítok
Adatok
senkisemszámítaspanyolinkvizícióra

458 bejegyzést írt és 89 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A spanyolok sofrito-jától a mi zsír, hagyma, őrölt pirospaprika szentháromságunkig, szinte minden konyhának megvan az az alapkeveréke, amellyel változatos ételeik készítése kezdődik. Az autentikus indiai konyhában ezt alap masalának hívják, és általában hagymát, gyömbér és fokhagyma pasztát,…..
A gyömbér-fokhagyma paszta szinte minden curry alapja, mint nálunk a hagyma a pörköltöknél. Beszerzése kissé nehézkesebb, mint az eddigi fűszereké, viszont ez is nagyon könnyen elkészíthető otthon. Semmi másra nincs szükségünk, csak egyenlő mennyiségű gyömbérre és fokhagymára, és egy jó…..
Menthetetlenül megkezdődött a kerti party szezon. Nincs hétvége, amikor ne merülne fel bennünk a kérdés, hogy mit is süssünk/főzzünk a hétvégén kint a kertben. Olyan válogatást hoztam most nektek, amely garantáltan leveszi a lábáról a vendégeket és titeket is.  Bolondítsátok meg az idei…..
A klasszikus brit éttermi curry-k másik fő alap fűszerkeveréke a tandoori masala. Akár még ezt is megvehetjük nagyobb szupermarketekben, de a bolti tele van ízfokozóval, így egyértelmű, hogy itt is azt ajánlom, hogy készítsük el saját magunk. Ha szeretnénk a bolti verzió vöröses színét megtartani,…..
Gasztrobakancslista Garam masala 2018.09.04 13:37:54
A garam masala a legfontosabb indiai fűszerkeverék, ami majd minden ételben megtalálható. Indiában tájegységről tájegységre, vagy akár családról családra is változnak a hozzávaló fűszerek, valamint a fűszerek arányai. Ez a recept Észak-Indiában, Bangladesben és Pakisztánban népszerű. Garam masala…..
senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2018.09.08 11:34:39
@Ági Helló Curry: Kedves Ági! Nem kell leszedni a héját. Bele kell őrölni. Ahol csak a magokra van szükség, ott jelzem majd. :)
senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2018.09.08 11:37:03
@Ági Helló Curry: Kedves Ági, nagyon tetszenek a fotók az oldaladon, te magad készíted őket?
Az indiai ételek Nagy-Britannián keresztül hódították meg a világot. A hajdani gyarmaton szolgáló katonák, hivatalnokok megkedvelték a fűszeres, különleges konyhát, és hazatérve szakácsokat vittek magukkal. Az indiai konyha egyre népszerűbb lett Angliában, és átalakuláson ment keresztül, hiszen nem…..
Ha követtük az eddigieket, akkor teljesen nyilvánvaló, hogyan lett a koftából köfte, és ha ismerjük a történelmet, akkor nyilvánvaló, hogy a csevap a köfte egyenesági leszármazottja. A lepinja pedig elég nagy hasonlóságot mutat a pitával. Nem vagyok nyelvész, de nagy a gyanúm,…..
senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2018.02.26 18:29:54
@gtothy: Kedves gtothy! Vitatkoznék. 3 dl víz ennyi liszthez nagyon sok lenne :)
82. idea Az indiai kasztrendszer, a varnák (varna: Dévanágari:(वर्ण) Indiában és Nepálban, a hinduizmus részeként jelenik meg. A kaszt szó végső soron a ’nem, nemzetség; faj, fajta’ jelentésű portugál casta szóból vált nemzetközi kifejezéssé, s így került be a magyar nyelvbe is. A világ sok táján,…..
81. idea "A szamszárikus örömök olyanok, akár a sós víz, minél jobban beléjük merülünk, annál jobban sóvárgunk utána" Geshe Sonam Rinchen A szamszára vagy szanszára (szanszkrit, páli: szamszara) buddhista fogalom, amely szó szerint "folyamatos mozgást" jelent, magyar fordítása "létforgatag",…..
80. idea Az agnoszticizmus (a görög agnosztosz 'megismerhetetlen' szóból) egy olyan filozófiai ismeretelméleti nézet, amely szerint a valóság végső dolgai, Isten, istenek vagy istenségek létezését nem tudjuk megismerni, nem tudhatjuk, hogy léteznek-e vagy nem, és enélkül a tudás nélkül kell élnünk…..
Sokáig szemeztem ezzel a recepttel. Azt gondoltam, hogy valami ehetetlen fog belőle kifőni. Nincs bajom a kevés fűszerrel, de ez annyira minimálisnak tűnt, hogy megijedtem tőle, és sokáig nem volt kedvem elpazarolni a szarvashúst. Aztán Csigafrédi kommentjeinek hatására felbátorodtam és…..
senkisemszámítaspanyolinkvizícióra 2017.10.27 15:25:33
@csigafrédi: Ezt írtad: "Bírom, ha egy recept az ék egyszerűségi szintjét alulról birizgálja." Innen merítettem bátorságot. :)
Az ancho egyébként itt a legolcsóbb:

www.hot-shop.eu/hu/chilik/39-cele-serrano-220g.html
 79. idea Az ateizmus az isten, istenek vagy más természetfeletti lények létezésébe vetett hitet elutasító eszmei irányzatok csoportja. Nem egyetlen, homogén ideológia, hanem számos különböző eszmei irányzat összessége. Szűkebb értelmezések szerint ateistának a természetfeletti lények létezését…..
Ha angol nyelvű recepteket böngészünk, akkor gyakran találkozunk a "chile powder" és a "chili powder" kifejezésekkel. A kettő azonban nem ugyanazt jelenti, és ezt gyakran a kereskedelmi forgalomban kapható fűszereknél is keverik, pedig nem mindegy. Mint már arról volt szó - bár nem kizárólagos a…..
Eredeti kiadás dátuma: 1983 Platform: Apple II, Atari 8-bit, Commodore 64 Fejlesztő:  Brøderbund Műfaj: Platform A Lode runner (vagyis kb. telérekben menekülő) nagyon okos ötvözete a puzzle-nak és az akciónak. Nem csak ezért volt forradalmi alkotás, hanem mert az első játékszoftver volt, ami…..
A törött fül (eredeti: L'Oreille Cassée) a Tintin képregénysorozat hatodik kötete, a belga karikaturista Hergé-től. A képregények a konzervatív belga újság, a Le Vingtième Siècle gyermekmellékletében a Le Petit Vingtième-ben jelentek meg hetente, 1935 és 1937 között.   A történet, Tintinről, a…..
Hal Foster az ismeretlenségből került a csúcsra, amikor a Tarzan képregényeket kezdte el rajzolni Úgy látszott, hogy 36 évesen mindent elért, de mégsem volt elégedett. Három év után úgy érezte, hogy a Tarzan képregények történetének minősége nem üti meg a megfelelő szintet, és a siker nagy részét…..
78. idea A jóvátétel szükségessége minden emberi társadalomban létezik, ha valaki valamilyen morális, vagy jogi értelemben vett rossz dolgot tesz. Az engesztelés fogalma a leghangsúlyosabb a héber vallásban, és arra utal, hogy a bűneink megbocsájtásáért valamilyen áldozatot kell hoznunk. Ennek…..
77. idea A vallásos világvége teóriák általában nem arról szólnak, hogy mindennek totálisan vége lesz és utána nem lesz semmi, hanem általában a fennálló világrend végét jövendölik, ami után jön egy általában jobb és igazságosabb világrend. Az ötlet a zoroasztrizmusból származik, de több nagy…..
76. idea Nem pontosan ismert, hogy az ősi perzsa vallás a zoroasztrizmus mikor jelent meg, de a kutatók általában egyetértenek azzal, hogy a késői bronz korra tehető (Kr.e. 1500-800), a perzsa politeista vallásokból alakult ki.  A bika szentsége bekerült a zoroasztrizmusba (a hinduizmusba is)…..
75. idea A nulla, vagy zéró, vagy "0" nélkül nehéz elképzelni a világot, pedig nem olyan rég van jelen mindennapi életünkben. Az, hogy használjunk egy jelet a semmi megjelölésére, már régóta felmerült az emberiségben, de négyezer évvel ezelőttig ennek semmilyen nyomát nem találjuk. Kr.e. 2000…..
Ez a cím eléggé szörnyűre sikeredett, pedig szeretem ékes magyar anyanyelvünket, de elég körülményes úgy hívni egy ételt, hogy lassan sütött, tépkedett disznóhús búzatortillába tekerve. (Illetve párszor elolvasva már nem is annyira.) Lassan sütött, mert viszonylag alacsony hőfokon sokáig sütjük. A…..
74. idea Az ördögűzés egy vallási gyakorlat, melynek során úgy hiszik, hogy kiűzik a gonoszt, a démonokat, vagy magát az ördögöt egy személyből, tárgyból vagy helyről. A démoni megszállás egy ősi hiedelem, melynek meglétét az ókori Babilonból fennmaradt írásos emlékek bizonyítják.   Az ördögűzés a…..
73. idea "Irtózva gondolok rá, mit tevék;Megnézni újra – nem merném." William Shakespeare: Macbeth A királygyilkosság intézménye valószínűleg egyidős a királyság intézményével, azonban az első feljegyzett királygyilkosság kb. 3500 évvel ezelőtt történt a babilóniai Sacaea-ban, amikor is az éves…..
72. idea Különféle érzéstelenítést valószínűleg mindig is alkalmazott az ember sebészeti beavatkozások alkalmával. Az ópiummal való bódításra a legelső feljegyzéseink kb. 3500 évről ezelőttről datálhatók, amikor is a Közel-Keleten már termesztették az ópiummákot. Az Iszlám Birodalomban mind szájon…..