Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MTHRFCKR

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Lopók között szegényember 2007.11.19 10:00:00
Talán a nagymamákhoz is eljutott a Nagy Warezrazzia híre. Megrohanták az ávósok a szerverszobákat, elhurcolták a jajveszékelő gépeket kihallgatásra. Az intézkedés nyomában, mint rendesen, ott hetvenkedett az ASVA, az Artisjus, meg a BSA. Mivel e szervezetek jobbára értelmetlenül…..
MTHRFCKR 2007.11.19 13:32:36
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2007.11.19. 10:36:17


Köszi, hogy ezt megírtad, gondolom sokan javasolták témának emilben (pl én is, emil Nov 9).

Lesz itt jópár hozzászólás, anyázós, jogvédős, szegénybartókeszteres. Viszont lesznek értelmesek is, amelyek kiegészítik a cikkedet. Mert sajnos sok lényeg ebből a cikkből bizony kimaradt.

Lássuk akkor. Az egyik lényeg már elhangzott: vannak az adathordozókre terhelt jogdíjak és van a kretén ASVA akik maffia szerűen döntenek arról, hogy ki és mennyit kap az adathordozókra terhelt jogdíjból. Szubjektív, ellenőrízhetetlen, tisztázatlan módon. Csinálok egy családi fotós DVD-t, ezért fizetek a fényképezőgép memóriakártyára illetve a DVDre. Miért kapjon pénzt ezért Lagzi Lajcsi, kérdem én?

Másik lényeg, mely szerint el kéne különíteni a szoftvert a zenétől és filmtől, illetve a pénzes oldalakat az ingyenesektől. Hogy miért ez a lényeg? Azért mert a magyar jog ostoba és lemaradott. Azért mert be kéne már látni, hogy ha a haveromnak lemásolom a CD-t amit megvettem sokezer pénzért az szabad felhasználásnak minősül. Ez nem bűntény, nem leszek emiatt bűnöző, magánhasználatra csinálom. Kérdem én: mi a különbség ha ezt interneten keresztül teszem? Semmi, csak a technológia. Az hogy ki a barátom azt én döntöm el. Ezért ha például a fájlcserélés egy korlátolt, zárt közösségben működik az nem bűntény. Mondok egy kicsit fura példát: fogom az összes ismerősömet a wiwről és csinálok velük közösen egy olyan megosztó rendszert ahol feltétel, hogy mindenki mindenkit ismer (közösen finanszírozzuk a hardvert). Mindenki vesz ilyen-olyan jogtiszta anyagokat (akár online MP3 áruházból, vagy hagyományos boltból) amit megoszt az ismerőseivel. Legális? Az.

Írtam már a jogi lemaradottásgról, megteszem újra. A jog egy 20-50 éve még működő üzleti modellt védelmez. Nem felel meg a gyakorlatnak. Másfél millió ember tölt le tartalmakat a netről (forrás: szólás szabadsága), ezek közül sok az illegális tartalom (szvsz túlnyomó többség). A netezők közül nyilván az ominózus 18-49es korosztályból kerülnek ki legtöbben. Tehát gyakorlatilag minden 4. ilyen korú ember Mo-n. Nekem kicsit elmaradottnak tűnik Mo mind morális mind jogi téren. Mind2nek változnia kellene. Másik érdekesség: igazán belinkelhetne ide valaki üres adathordozókról szóló éves forgalmi adatokat. MP3 lejátszók, DVD-k, CD-k. Kiváncsi lennék rá. Az a rengeteg szélessávú kapcsolat se a blogod vagy akár az index nézegetése miatt van és nem is az irodai alkalmazásokhoz kell.

Azzal egyetértek, hogy a szerzőnek is meg kell élnie valamiből. Azzal is, hogy a warez egy speciális fajtája a lopásnak. De azzal nem, hogy az ASVA sápot húz belőlük. Azzal sem, hogy a lemezboltok/kiadók iszonyat profittal dolgoznak. Minden előadó kerüljön fel a webre és legyenek letölthetőek a számaik a weblapjukról. Én fizetnék érte, például Bartók Eszternek is. De amig ennyi kézen megy át egy termék, addig ennyibe is fog kerülni. Kár, hogy sokan nem ismerik fel, hogy itt az internet, egy lehetőség, hogy jópár kevesebb kéz legyen abban a bizonyos folyamatban.
Bár ma reggel azt közölték a BRFK-n, hogy a korábbi bejelentéssel megegyezően a rendőrség ma, 14 órakor fog sajtótájékoztatót tartani a szerverlefoglalások ügyében, az imént azt az infót kaptuk, hogy sajtótájékoztató mégsem lesz, viszont hamarosan kiadnak egy közleményt és…..
MTHRFCKR 2007.11.12 15:02:36
DeadBodies-nál a pont. Ez egy szintiszta gazdasági alapon működő ügy. A jelenlegi gyakorlat a zene és filmiparnak fáj. Képzeljétek el, hogy mi lenne ha a másik véglet lenne: senki se töltene le. Belátható következmények:
-Internet előfizetések száma csökken, a sávszélességük pedig egyenesen drámaian csökken (lássuk be, a 10 MBIT nem az irodai alkalmazásokhoz kell)
-Az internet-penetráció csökkenése miatt az információk eljuttatása az egyénekhez lelassul
-Ez egy gazdasági versenyhátrány az egész országnak, a XXI. századra vizionált tudás és információ alapú társadalom alapjait sértené
-Hardware eladások a béka segge alatt (nem az ITunes meg T-online zeneáruház miatt fogy annyi MP3 lejátszó)
-Csökkene az egész kultúrális/műveltségi mutató (most nem a Transformers jellegű filmekre gondolok)

És ezek csak a közvetlen hatások, a közvetettekre nincs itt elég hely. Be kell látni, hogy ez egy szükséges dolog, ez viszi előre a világot: az információ. És nem pedig az, hogy több nagy iparág erős érdekérvényesítő és lobbi tevékenységével az állami hatalmát használja arra, hogy egy letünt, rég nem működő üzleti modellt finanszírozzon.

Ahogy a BIX is mutatja: minden csoda 3 napig tart. Ez egy olyan dolog amit nem lehet megállítani, se szerver lefoglalással, se fenyegetéssel, se kamu kommunikációval. Szülessen végre egy olyan határozat amely szerint a fel és letöltés, amennyiben nem üzleti alapon történik LEGÁLIS. Jelenleg ez a gyakorlat de ideje lenne már elismerni is valamilyen hivatalos formában. Ugyanis addig amíg ez nem történik meg, minden egyes mezei torrent usernek lapítania kell egy-egy ilyen esetkor és örülnie ha a ki van írva, hogy "Az oldal NEM tarolt IP-ket. Nyugi!".

Köszi, hogy elolvastad.