Regisztráció Blogot indítok
Adatok
helybeli

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szerda este kaptam hívást, hogy egy finn fémbánya (nikkel-, cink- és urábnbánya) tározójának gátja megsérült november elején Észak Finnországban, Talvivaara-ban. A tározóból kiszabadult több mint 600 ezer köbméter savas, nehézfémekkel szennyezett víz végzetesen…..
helybeli 2012.11.13 12:22:58
Első olvasásra az utolsó bekezdést kicsit demagógnak éreztem. Aztán, hogy elismertétek, hogy a címet "csak" figyelemfelkeltésből húztátok ilyenre, már nagyon annak érzem.
Mert a tiszai cián után is mindenki elsiratta ezer évre a folyót, aztán egy év múlva - szerencsére - helyreállt a természet. Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy uccu neki szennyezzünk, mert a natura úgyis lesz olyan bölcs, hogy helyrehozza bűneinket, de fölöslegesen nem kell riogatni az embereket.
Kolontár a sajnálatos halálesetek miatt más tészta, de szigorúan környezeti-természeti szempontból nézve ott sem történt helyreállíthatatlan kár. A kármentesítés sikerét még Greenpeace is elismerte.
Almásfüzitőre 30 éve nem vittek vörösiszapot, gyár sincs, az iszap szilárd, mint a beton, mindenféle gépek mászkálnak rajta, nem tudom, mi folyna ki. Bűn egy kalap alá venni a többivel és ijesztegetni vele az embereket.
A Mecsek is csupán fikció, nem gondolhatja komolyan senki, hogy 201x-ben, amikor talán megnyílik (vagy nem) az unió árgus szemei előtt olyan cuccnak adnak engedélyt, ami szétcseszi a környezetet.
A Verespatakkal is hasonló a helyzet, bár ahogy haladunk kelet felé, finoman szólva is változnak a szokások.
De mégis én úgy gondolom, hogy azért vannak a szakemberek és a hatóságok, hogy rendet tegyenek, tartsanak. És ha ezt, tárgyilagos, hiteles és nem hatásvadász civilekkel, zöldekkel teszik, akkor még jobb. Sőt.
helybeli 2012.11.13 15:30:05
@SimonG: Kedves Simon Gergely!
Higgye el, végigolvastam, amit a neten találtam. Az Önök oldalán, az önkormányzat oldalán és a lefedést végző cég oldalán is. Sőt, ahogy említettem, az összes nyilvános fórumra elmentem, és feltettem a kérdéseimet. Megtettem, mert szkeptikus voltam, nem hittem sem Önöknek, sem a másik félnek. És persze voltak tapasztalataim, a környéken lakóként.
Nos, azt kell mondjam, hogy laikusként továbbra hajlok arra, hogy a pontos mérnöki tudást feltételező ügyekben a pontos mérnöki tudásnak higgyek, és kevésbé egy földrajzos vadregényes megfigyelésének.
Önök el tudják képzelni azt, hogy - főleg Kolontár után - egy gáton csak úgy csúszások, rogyások legyenek? A nyilvános fórumon megmutatták azt is, hogy azóta hányszor mérte a mit tudom én melyik hatóság valami hiperszuper szerkezettel a füzitői gátakat. De megmondom őszintén, én legjobban annak hittem, amikor éppen arra rándultam át horgászni, és lenézve a gátról (jó, nem lehettem volna ott), majdnem leszédültem a tetejéről, annyival magasabb volt, mint a többi.

A másik oldalról pedig, ne haragudjon, de hogy ki milyen párti, az egy szakmai vitában nem szempont. Ha igen, akkor újra csak a hitelesség kérdésénél lyukadunk ki. Tehát, ha az MTA elnök azt mondja, hogy nincs veszély és fenékbe rúgja a Greenpeace-t, meg a saját intézetét, akkor valószínűleg azért teszi, mert meggyőződött arról, hogy valóban nincs veszély.
@Zöld_Dani:
Tényleg örülök, hogy következő saját kommentedben mentesz fel korábbi "vádjaid" alól (a nagylaszlo urat nem ismerem). Tényleg nem kötekedek, és valóban nagyon drukkolok a zöldeknek, hogy tényezők legyenek a döntéseknél. De ehhez nagyon kemény szakmai munka kell, hiteles emberekkel, hiteles tudással.
Egyébként Füzitőn csak egy meghatározó cég van, a MOL, nem tudom nekik munkaköri kötelességük-e a lefedést végző cég érdekében kommentelni:) Ja, és van még a Plé (így) büfé, ahová még masszívan ellenállnak a digitális forradalom kísértésének:)
Biztos mindenkinek megvan, de azért egy gyors összefoglaló: Orbán Viktor 2006-ban megalapította a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt. Ez működteti a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát, melynek elnöke Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester. A PFLA fő támogatói a…..
helybeli 2012.08.27 12:38:46
@amor2000: @saravad: Nem igaz, hogy Almásfüzitő környékén ökológiai bomba ketyeg. Semmiféle veszélyes hulladék nem szennyezi a környezetet. Igen, korábban, több évtizeden keresztül működött ott egy timföldgyár, ami szennyezte a térséget. Főleg a füzitőiek tudnának mesélni, milyen volt, amikor a vörösiszap por belepte őket. De ennek már jó ideje vége. Egy helyi cég lefedte a tározókat, ennek köszönhetően több mint tíz éve nincs probléma a levegővel. A tározókban lévő vörösiszap meg szilárd, tehát nem az a helyzet, mint Kolontáron. Amúgy én sem magamtól vagyok ilyen "okos", csak elmentem a nyílt fórumokra, ahol minden nyilvános adatot, mérést megmutattak. Ja, és Füzitőre csaknem 3 évtizede nem visznek vörösiszapot - hol volt akkor még a Gyurcsány vagy az Orbán? Kár ebből politikát csinálni, de legfőképp hülyeség riogatni az embereket "ketyegő bombákkal". A helyiek ezt már nagyon-nagyon unják, és kikérik maguknak a környék nevében.