Regisztráció Blogot indítok
Adatok
menágernéni

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megszereztük a teljes szakmai döntési listát. Hogy ne tiltsák be újra a blogot, a civilnea.blog.com címen hozzáférhető. Kommentek viszont jöhetnek. ..
menágernéni 2012.12.08 19:08:55
@PalikZ: Köszönöm:-)
Igazából én a közhasznúsági besorolása kapcsán gondolkodtam el ezen, mert pl. a művészetoktatásban is nagyon sokan csak kht-ként tudtak elindulni, meg a városi tévék, rádiók is bajban voltak, amikor a médiatörvény kiszorította a civil szervezeteket a konkrét működtetésből.
Ha például egy városi tv működését nézed, kisvárosokban a legtöbb úgy működik, hogy a képújság reklámbevételeit forgatják vissza a műsorkészítésbe, ritka, kegyelmi állapot, ahol van egyáltalán főállású munkatárs...
Kétségtelenül közszolgálatiak, nem csak média szempontból, de társadalmilag is, és civilek lennének, ha lehetnének :-)
menágernéni 2012.12.12 10:43:48
@PalikZ: Köszönöm, ezeket a köröket találtam jómagam iis. Mivel nem vagyok tagja a szervezetnek, csak arról beszélhetek, amit kívülről látok náluk. Ugyanúgy működnek, mint a civil szervezetek többsége nálunk: mindenkinek van becsületes főállása, s mellette megteszi, amit a haza megkíván, meg persze a család amit még tolerál. 20 éve működnek, akkor összeszedtek technikailag egy alap készletet, azóta toldoznak, foldoznak, újítgatnak, amikor amire futja. Alapítványként kezdték a történetet, de jött a média törvényi szabályozása, és belekerült, ami máig is benne van, sok-sok változtatáson is túl, hogy civil szervezet a közvetlen működtetést nem csinálhatja, így lettek kht, majd közhasznú jogállású nonprofit kft. A település, ahol működnek alig 10 ezres, tehát vidékfejlesztésileg már nem, nagyprojektileg még nem partiképesek.
Egyébként ebből a fajtából kapásból mondhatnék még nyolcat:-)

Igazából ezért is ágálok folyton az ellen, hogy egy kalap alá van véve mondjukaz amatőr művészeti csoport, meg a főállású, szakképzett munkatársakkal dolgozó szociális célú alapítvány... Egyikben szerelemből, 0 Ft-ért dolgoznak, tagdíjat fizetve, a másikban fizetett, profi emberek teszik a dolgukat. Mindkettő nonprofit, csak éppen piszkosul máshogy.
és egyik se hízelgő... az Átlátszón (amely hozza a hetek óta nem hozzáférhető szakmai támigatások toplistáját) http://atlatszo.hu/2012/11/27/bekemenet-utan-kisertetjaras-fantomszervezetek-kampanyolnak-bajnai-ellen/?doing_wp_cron=1354015551.0444180965423583984375 és a Varánuszon…..
menágernéni 2012.12.07 13:04:44
@Füfke: Kedves Füfke! Bocsáss meg, hogy beleszólok, de mivel nagyon sokszor itt, és csakis itt jutunk információhoz, rendszeresen nézem ezt a blogot, néha-néha hozzá is szólok.
Élethelyzetemből, szakmámból adódóan sok-sok civil szervezettel dolgozom együtt, rendszeresen segítem őket a pályázataikban. Működésire 6 pályázatot írtam, 6 különböző szervezetnek, szakmaira 3 szervezet 4 pályázatát adtam be. Működésin kettő nyert, szakmain egy sem, bár viszonylag jó "helyezéseket" értünk el.
Hogy savanyú-e a szőlő? Nos, a működésinél pontosan tudom, hogy a nyomorult 1-2 százezer Ft, amit meg szoktunk nyerni, piszkosul hiányzik náluk, és azt is pontosan tudom, hogy pénz nélkül, 0 Ft-okból is milyen csodákat valósítanak meg, némi pénzből meg mi is lehetett volna.
Hogy miért pont az a kettő nyert, isten-ember meg nem mondja szerintem, mert én, aki a pályázatokat írtam sem tudnám megmondani.
A szakmai pályázatok nem is nagyon érdekelnek, a nyáron mind megvolt, kínkeservesen, belepusztulva, de megcsináltuk őket pénz nélkül, sokmindent úgysem tudnánk elszámolni rájuk.

Igen, sokszor vannak itt is, másutt is olyan vélemények, amik nem teljesen racionálisak. Igen, bizonyára sokaknak savanykodásnak tűnnek dolgok. És igen, én is tartok tőle, hogy a két nyertesünk bélyegként viseli majd pár év múlva a mostani pályázatnyerést.
De összességében a bibi azért mégiscsak ott van, hogy ha némileg képben akarsz lenni, ide, és az ilyen oldalakra kell jönnöd, mert hivatalos oldalakon esélytelen vagy!
NEA civil szemmel Offtopic 2012.12.01 19:52:42
…de civil szempontból fontos. Megalakult az ifjúsági civil szegmens önigazgató szervezete a Nemzeti Ifjúsági Tanács (www.ifjusagitanacs.hu). Gratulálunk azoknak, akik segítették létrejöttét.  ..
menágernéni 2012.12.04 14:14:00
@kreszács istván: Van olyan támogatott, akinek előfinanszírozást írtak a szerződésébe???? Nálunk az egyik nyerő előfinanszírozottra pályázott, de a szerződésébe utófinanszírozás került...
Ezzel kapcsolatban még egy kérdés, hátha tudtok rá okosságot: valami olyasmit írtak, hogy az elszámolás beadása után fizetnek utófinanszírozásra. Tehát, ha lemódosítunk minden módosítandót, visszaigazolják, hogy elfogadták, és mondjuk december 15-én elküldjük az elazámolást, akkor idén még ki leszünk fizetve? 15 napot írtak...
menágernéni 2012.12.05 10:40:21
@kerdeses: Hhhát, nem szép tőlünk. De ez volt legfelül. Ráadásul- vessetek rám követ- engem már teljesen hidegen hagy mindenféle húdeklassztömörülés. Nagyon falusi vagyok, nálunk ezek mindig olyan városi legendák, amikről sokan beszélnek, de senki nem látta...
Lassan szállingóznak az információk a szakmai döntésekről. Az elfelejtést megelőzve, a megőrzés és szembesítés kedvéért csokorba gyűjtenénk azon projekteket, amelyek NEA támogatás mellett megvalósulhattak volna, de elutasítás vagy várólistás trükközés okán egyelőre…..
menágernéni 2012.11.27 10:45:01
@kerdeses: Pontosan ezért túl magas a 4 millás megpályázható limit.
A magam részéről nem tartom rossz dolognak a 75%-os elképzelést, végülis, amit 1 millából lehet megcsinálni, abban 100 000 nem sokat tehet elvileg.
A felültervezés meg... Az a helyzet, pályázatot beadni egy programra már eleve felültervezés:-)) A legtöbben ugyanis a programjaink zömét megcsináljuk pályázattal is, meg nélküle is, max "kissé" karcsúbban, minimál szinten, ahogy az erőnk adja. A pályázatban leírjuk, mit álmodunk meg, hogyan lehetne pöpecül megcsinálni az adott dolgot. Szóval... felül tervezünk.
menágernéni 2012.11.29 11:05:42
@beckera: Csuda történeteket tudnánk írni, kedves "beckera"... de a mai világban ki meri felfedni magát?!
A magam részéről azt is leírnám, hogy pályázat NÉLKÜL milyen csodákat tettünk, s hogy mit lehetett volna, ha még pénzünk is lett volna... de tartok tőle, hogy akiknek szánnám a tanmesét, azok semmit nem értenének a dologból...
Kirakták a szakmai eredményeket: civil.kormany.hu/nea-palyazati-kereso és kiírták a 2013-as működési pályázatokat (beadási határidő december 11!). Mondjuk, hogy minek a terhére költekezik az állam (és pályázhatnak a szervezetek) az rejtély, hiszen nincs elfogadott (nemhogy…..
menágernéni 2012.11.21 10:27:08
@czogy: Ó, azt a többi kiírónál se kapja meg az ember, hogy mit kéne máshogy... mondjuk az NCA-s pályázatoknál ott voltak a pontszámok, legalább következtetni lehetett, hogy mire kaptál sok pontot az összesből, mire kevesebbet, tehát miben sikerült a bíráló szájíze alapján összeraknod a dolgokat, s miben nem.
De mint írtam, ez nem NEA sajátosság, sajna ez a többi pályázatnál is hiányzik.
menágernéni 2012.11.26 14:40:58
@PalikZ: Elnézést, ha félreérthető volt a kérdésem, én a segítő szándékát egyiknek sem kérdőjelezem meg, hisz nálunk az EMET-es kolléga maximális hozzáértésről és jóindulatról tett tanubizonyságot az elmúlt évben, CIC-ékkel meg nem volt még ugyan civilileg dolgom, de egyéb területen jól csinálták, amiket csináltak.
A kérdésem inkább arra vonatkozott, van-e arra már valahol kiforrott álláspont, hogy a mostani pályázati időszakban, vagy a későbbiekben kihez, melyik képviselethez kell fordulni?
NEA civil szemmel Állítólag 2012.10.11 18:19:04
Ma érkeznek az EPER üzenetek a működési támogatásokról... Eltűntek az egyedi támogatások a civil.kormany.hu honlapról (Egészen 93-as számig ott voltak. Most egy sincs...). ..
menágernéni 2012.10.12 11:32:16
@tudommitakarok: Egyetértek!
Én 6 szervezet pályázatát írtam, ebből kettő nyert. Nem tudom megmondani, miért az az adott kettő nyert, és a másik 4 miért nem.
Mindenesetre azt nagyon egészségtelennek tartom, hogy ennyire átpolitizálódott ez az egész, mert jelen állás szerint egy 2014-es esetleges kormányváltás után pl ennek a kettőnek majd félni kell azért, mert belepottyant egy nagy kalapba?
Tartható-e, hogy morálról papolunk, ha magunk is a susnyásban rosszalkodunk a lyányokkal?  Tegnap egy civil társunk érdekes videóra lelt a youtube-on:  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pDfXzoy6zBo), (a teljes anyag 50 perc), ahol a mi NEA elnökünk azon…..
S lőn egy nap lovag jő Kürtjét nyomban veszi elő Mellette kis dobosa (Nem ilyent nem mondok többé soha) Tehát mellette egy kiscserkész Vagy kobzos az, tán más zenész S szája nyílik, melyből ez ige jő: a döntés fenn: civil.kormany.hu/nea-palyazati-kereso..
A mai ülésen megszületett a döntés. Miután a körünkből eltávozott főmagyar helyett kinevezte a miniszter a tanács kilencedik tagját (aki az Asszonyok a Nemzeti Egységért Mozgalom vezetője, katt ide), a tanács elnöke 5:3 arányban (a 3 civil delegált ellenszavazatával)…..
NEA civil szemmel Mantra 2012.09.07 18:41:21
Ma megint ült a Tanács. Eredménytelenül. Immár menetrendszerűen ismét részt vett az egyik kolielnök és tiltakozott az eljárás ellen. Eredménytelenül. Kiderült, hogy a 205 felfüggesztett döntésből 5 volt az úgynevezett tanácsi bírálópárok javaslata, és 200 az…..
Doktor Úr olyan határozatlan vagyok. Vagy mégse? Ma ismét ülést tartott a Tanács. A NEA törvény Végrehajtási rendelete (vhr) 4. paragrafusa egyértelműen kimondja, hogy a kollégium 4 listát köteles átadni , ami magát a döntést képezi  (támogatott, feltételes,…..
menágernéni 2012.09.06 20:59:29
@tudommitakarok: Nagyjából egyetértek. Ha a gazdasági szférában egy csoport ilyen szinten nem tudja ellátni a feladatát, ott nincs magyarázkodás, meg polemizálás, meg izé, meg hozé. Ki rúgják őket, mert alkalmatlannak bizonyulnak a feladatra, aminek az ellátását korábban elvállalták, bizonyos feltételrendszer mentén.
Azok, akik a jelenlegi testületekben ülnek, bukott emberek, mind. És ez ellen nem most kell elkezdeni ágálni, hanem az elmúlt hónapokban kellett volna asztalt csapkodni, tiltakozni, felállni...
Nem most. Most már zárjuk le ezt a vacakot, amit 2012-es civil támogatásnak csúfolnak.
A Magyar Hírlap (mi más?) nevű öööö...lap közölte Csizmadia válaszát az ügyre (katt ide). Most már csak az a kérdés, hogy ezek szerint az ominózus öööö...újság is elkövette a névbitorlást? És ezentúl csak a NEA kifejezést nem szabad használni (NEAkard felebarátod…..
menágernéni 2012.09.02 08:18:55
@keleti42: Én átmazsoláztam a listát, két szervezetet is találtam rajta, amelyik biztosan nem a kapcsolati tőkéje révén került fel...
Szúrópróba...
menágernéni 2012.09.02 08:30:30
@szép új világ...: Na, ez a másik, amitől égnek áll a hajam!
Mi a bánatért udvariaskodnak?! Nem abból tanul a polgár, ha a képébe mondják, mi a pálya?!
Értsük már meg, hogy 1000 pályázatból minimum 500 egyszerű civil civilek, vagyis lakatosok, agrárszakemberek, jogászok, kőművesek, boltosok, szóval jószándékú amatőrök tollából születik, őket azzal tudjuk fejleszteni, ha szembesítjük őket a hibáikkal, aztán alternatívát kínálunk nekik a fejlődésre!
Hogy sokan pályázatíróhoz fordulnak? Ugyan, kérem, 1-2 százezres pályázatokból ezek a pici szervezetek nem tudnak, és nem is akarnak olyasvalakinek fizetni, aki nem él a szervezetben, így nem is érti, miért akarnak minden áron pl. egy húsvéti játszóházban lekváros kaláccsal variálni párezerért, amikor lehetne svédasztalozni is pártízezerért, a megszokott módon... Vagy csak én vagyok körülvéve csupa-csupa ilyen lelkes, rendes, ámde csóró amatőr civillel?! :-(
Miután szeretett minisztériumunk úgy foglalt állást (jogi szakvélemény ellenére), hogy a tanácselnök nemcsak a pozitívan elbírált pályázatokat utálhatja ki, de a nem támogatottakat is visszaemelheti, hosszas vita után a Tanács is emellett foglalt állást. Ezzel a Tanács…..
menágernéni 2012.09.01 15:05:54
@schubba: Hol van? Ugyanott, ahol a korrektség, a felelősségtudat...
Nem kell ide ellenzék, ellenség se :-( elég lett volna partnerként, felnőttként kezelni bennünket, civileket, meg mindenkit, aki ebben az országban él... Meglepődnének a nagyok, mennyi együttműködés, segítőkészség és kreativitás van bennünk, ha nem vagyunk átverve, meglopva és megalázva...
NEAT_elnök_nyilatkozat.pdf (UPDATE: A LINK NEM MŰKÖDIK, MERT CENZÚRÁZTA A BLOGSZOLGÁLTATÓ EGYES MESEHŐSÖK: HÓFERHÉRKE, PIROSKA, ILLETVE A CSIZMÁS KANDÚR KÉRÉSÉRE) itt a 14 oldalas lista Hogy-hogy nem csak a pályázatszámok vannak rajta. Ha valaki felismeri a pályázatszámát,…..
 A kollégiumok ugyan elkészültek a pályázat-bírálatokkal, de a Tanács elnöke megállított 200(!) pályázatot. Hivatkozott arra a jogára, amelyet az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi…..
 A 368/2011. (XII. 31.) az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról (ÁHT) szóló Korm. rendelet 80. § (5) szerint: „… A részbeszámolóhoz, beszámolóhoz csatolni kell a százezer forint értékhatárt meghaladó számlák másolatát, vagy egyéb, a támogató által a…..
menágernéni 2012.08.25 07:53:14
@keleti42: Minket már az se érdekelne, ha decemberben látnánk pénzt. Ha tudnánk eredményt, egy csomó nehézségtől megszabadulnánk. Az egyik szövetség pl jelezte egy kistelepülésen működő egyesület felé, hogy a regionális érétkeket, hagyományokat mentő fesztiváljuk támogatására pályáztak, javarészt a szövetség tagjai szerepelnek ott. Álmunkban se fordult meg, hogy augusztus végén még nincsenek eredmények, és azt kell mondanunk nekik, hogy gyerekek, nem tudunk mit mondani, nincs eredmény, saját forrásunk meg nincs.
Szóval... persze, a pénz is kéne mihamarabb. De alapvetően az információ visszatartása, hiánya most már olyan pofátlan, hogy csinálhat akármit a NEA, mi már besoroltuk a"ez is csak egy sz"rlapátoló, dilettáns banda, a hatalmi élősködés legalizálására...Ugyanolyan semmirevalók ezek is, mint a régiek, csak más a nevük.
A mai napon – nagyon informatív – ülést tartott a Tanács. A legfontosabb hír (egyesek már tegnap este értesültek, de a bomba alapvetően a tanácsülésen pukizott), hogy a kormány 10%-ot elvont a NEA keretösszegből. Miután a rendelet meghatározza a kollégiumi keretösszegek…..