Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Valentino

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Wikipédia azt mondja, "a kuruzslás a köznyelvben azon személyek által elkövetett tett, akik orvosi és gyógyszerészi képesítés és megfelelő tudás nélkül betegek gyógyításával, gyógyszerek készítésével és árusításával foglalkoznak". Jómagam azonban hajlamos vagyok ezt a kifejezést kicsit tágabb…..
Valentino 2021.12.09 09:57:51
Ezt a dolgot a PIAC szülte csupán, mert van rá kereslet. Mindenre van. Miért is ne lenne? Ha lenne ilyen jelenség, akkor az folyamatosan jelen lenne a kábelekben és egy idő után természetes lenne hogy "ki kell cserélni a kábeleket, mert már elfáradtak..." :) Mint a vízcsövek a falban.
Az AudioPhile dolog pedig...mint az UFO pont olyan. Meg Boborján, aki mindig arról álmodik amiről akar. "Hallom hogy jobban szól" de mi is?! Gondolom kizárólag az analóg hangszerekről lehet csak szó.
Mindent digitálisan rögzítenek a stúdiókban rég. Elég nagy felbontásban. Ha belegondolsz, nincs olyan összetett hullámalak 20kHz-ig, amit rosszul írnia le egy 96kHz-en mintavételezett digitális kód. Vagy 192kHz....stb. Az eltárolt kód hibátlanul kerül visszaolvasásra már a CD-ben is. Elég ügyesen megoldott hibakezelése van az AUDIO CD adattárolásnak. Nincs fényreflexió. A visszavert lézerfény jobbra vagy balra dőlő ovális alakja jelenti a 0 vagy 1-et. Más nincs. Ez visszakerül egy négy részből álló logikai fotóáramkörre, aminek a kimeneti feszültségszintjei egyértelműen visszaadják a kódsort. Gyári CD-ről beszélek, ahol PIT-ek vannak! Másról nincs értelme beszélni, ha már AudioPhile a téma. Ha karcolt a lemez, ott lép be a hibajavítás és átfedi a hiányos jelalakot, egy átlagolt értékkel. Na, ha ezt észreveszi valaki, akkor jó a füle! De úgysem karcos :) A lézer viszont fárad, de nagyon sokára. Adatkapcsolati kábelek, mint az USB, vagy az optika nem fog a hangzásban részt venni. Itt jelsorok vannak, paritásbitek, és újrakért adatok ha esetleg kimaradt valahol valami. A visszaalakítás során viszont már kell figyelni, hogy az minél tökéletesebb legyen. Ott is tudni kell lekövetni az eredeti hullámalakot. Az erősítés során szintén (pl. slew rate).
Tehát mondjuk a stúdióból kijött anyag felírásra kerül CD és egyéb veszteségmentes formátumba. Onnan berakod a lejátszóba, D/A alakítás, előfok, végfok, kábel, hangszóró. Ha digitális erősítőd van, akkor még egyszer vissza A/D-D/A... Ha HQ LP, akkor itt neked visszaalakították D/A-ba már, valszeg jól. Hol jön képbe a kábel? És mekkora az a kábelhossz, aminél még működik a varázslat? Ezekkel a cuccokkal senki sem foglalkozik, a művészek sokszor direkt zajt is visznek a szerzett műbe, a hangmintákba...
Aztán a frankó drága kábellel összekötöd az egészet és rádugod a két hangfalra...rotty...ahol lekeverték az egészet egy max szintre, hogy az üstdob is beférjen. Ahol szerencsétlen dinamikus hangszórónak kell leképeznie a füled számára a már lekevert egészet. Na és mi a helyzet a membránszéllel, a membránnal, a hangszóró tekercsével, pillével, mágnestérrel, dobozzal, vattával, vagy reflexnyílással, vagy zárt rendszerrel, vagy egyutassal, vagy passzív membránnal vagy open baffle a jó?.... na itt is látszik, hogy NINCS a jó megoldás, csak megoldások halmazai. Füles! Na az igen, az már közelebb van, mint bármi vezetékvarázslat.

Ez már off kicsit. Kitaláltam korábban egy közel tökéleteset az AudioPhile közönség számára amúgy. A zenét hangszerenként külön kell felvenni, külön sávokon tárolni, és külön hangfalakon lejátszani, ahogyan a zenészek álltak a felvétel során. Külön erősítőkön. Mindegyik széles sávú természetesen. Ha nyolc hangfal, akkor nyolc. Ha száz tagú, akkor....rátok bízom :) A dinamika is átadásra kerül, és olyan, mintha ott ülne a zenészek közt, hallani fogja a gitáron az ujjcsúszást és végre...végre élvezni a zenét.... :)
Sakkozz mindennap! Omszk 2021.10.01 01:00:00
Julie Christie? Világos lép! A megoldást a hozzászólásokhoz várom!..
Valentino 2021.10.01 11:13:16
FlúgosFutam Stillenacht 2018.12.24 00:53:15
Még 1 ajándékot kellene becsomagolnom és végeztem. Amúgy meg kész vagyok....teljesen. Ahhoz képest, hogy 22.00-ás lefekvést terveztem ... Összeszedem ám magam. Csak 1 doboz és aludhatok. Hosszú lesz a következő nap is...
FlúgosFutam 0815 2017.08.15 09:24:17
Jóreggelt. Kicsit foltos lett a tegnapi meszelés, konkrétan újra kell festeni az egészet. Így viszont csak az nem fog sorra kerülni, ami a legfontosabb lenne: a konyha. Az embör morog, megyek takarítani, mert attól a legidegesebb, ha nem látja a cselédséget dolgozni.... az előbb azért is rám szólt,…..