Regisztráció Blogot indítok
Adatok
E.P.Fandorin

49 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyon sok helyen találkozom olyan jellegű kérdésekkel, hogy 'hogyan lehet svájci tartózkodási engedélyt szerezni', 'milyen típusú tartózkodási engedélyek vannak', stb. Mivel nem nagyon találtam magyar nyelvű forrást, illetve ami van sem teljesen pontos, ezért úgy gondoltam, hogy szentelek ennek a…..
E.P.Fandorin 2018.05.24 12:25:41
@Kámán Bettina Bettuss: A bankszámlanyitással kapcsolatos szabályokat minden bank házon belül kezeli, így sajnos erre nem tudok egyértelmű választ adni. A tapasztalatom az, hogy a két nagy, országos bank, a UBS és a Credit Suisse szigorúbb feltételek szab, mint a kissebb, helyi bankok. Érdemes tehát a kisebb bankoknál érdeklődni.
E.P.Fandorin 2020.06.23 08:14:31
@Grou Grou: Szia. Köszönöm a hozzászólást. A helyzet az, hogy én már lassan négy éve nem élek Svájcban, így a legfrissebb követelményekkel nem vagyok tisztában. Ismerve viszont az országot, tudom, hogy nem változnak gyors iramban a dolgok. Ami szükséges dokumentumokat illeti. Ez munkakör függő, és a munkáltatónak elvileg közölnie kell, ha bármilyen extra dokumentum kell. Nyilván útlevél, személyi, jogosítvány legyen nálad. A jogosítványt egy idő után le kell cserélni helyi jogosítványra - a mi időnkben egy év volt ez az idő. Ilyenkor a magyar jogsit elveszik és hazaküldik (nem tudom hova, én azóta sem láttam)
Nekem anno kellett erkölcsi bizonyítvány is - németre fordítva, de én a reptéren dolgoztam és oda kellett, nem az önkormányzathoz.
Az adókártya felvetésére még: teljesen más az adózási rendszer, mint otthon. Ha egy egyszerű jogviszonyról (pl sima munkáltatói szerződés) van szó, akkor a fizetésből azonnal vonják az úgynevezett forrás adót, nem kell vele külön foglalkozni. Ezt a forrásadót a lakhely szerint illetékes önkormányzat határozza meg. Adó kártya nem létezik.
Amit még erősen tudok javasolni, az az úgynevezett jogi biztosítás - Rechtsschutzversicherung. Nagyjából 3-400CHF egy évre, és mindenfele jogi problémával lehet hozzájuk fordulni (munkaügyi, közlekedési, stb stb). Nekem elég sokszor segítettek.
De mégegyszer szeretném kihangsúlyozni, hogy az én információim nem a legfrissebbek. Én a comparis.ch oldalt javaslom kiinduló pontnak, nagyon jól össze van szedve rajta minden, ami a Svájcba költözéshez szükséges, és többek között fent van hogy melyik településen mennyi a forrásadó.
Sok sikert kívánok a svájci élethez!
Két év szünet után szeretném ismételten felvenni a fonalat itt a blogon, és megoszatni pár élményt, tapasztalatot, és érdekes információt a városról, amelyben immár majdnem három éve élünk. Ez a bejegyzés már nagyon régóta érett bennem, de a végső lökést egy pár napja megjelent Index cikk adta. Erre…..
Február 3. 2012 óta ez az a nap, ami egyfajta új kezdetet szimbolizál. Hatodik éve ezen a napon egy picit elgondolkodom azon, hogy milyen lenne az élet, ha azon a gyönyörűnek induló reggelen nem úgy alakulnak az események, ahogy. Hat éve ment csődbe a Malév, az első igazi munkahelyem. Szokásossá…..
Közel-keleti életünk során először használtuk ki a légitársasági munka egyik legnagyobb előnyét, és dolgozói jeggyel elutaztunk pihenni. Első utunk Kuvaitba vezetett. Miért éppen Kuvaitba, és miket láttunk? Erről szól ez a képes bejegyzés...
Nyakunkba vettük a sivatagot, és elindultunk az ország észak-keleti részén fekvő Hatta városába. Maga az út is gyönyörű, vörös sivatagon és kopár sziklás hegyeken keresztül kanyarogtunk, míg eljutottunk eddig a különleges, a régi arab világ hangulatát árasztó kisvárosig. Képes beszámoló következik...
Harmadik rész. Kezd egészen komikussá válni a történet. Miért tartunk a harmadik résznél? Miért tart az egész lassan fél éve? Svájcban 15 perces folyamat volt, amiből 10 perc sorbanállás volt. Dehát ez a Közel-Kelet. Mondjuk ha létezik ilyen, akkor annak a Svájca. ..
Most, hogy egy hetet Budapesten tölthetek hajszálpontosan fél év kint-tartózkodás után, az első kérdés mindenki részéről az, hogy "Na milyen kint az élet?". És akár hiszitek, akár nem, ez pont nem az a kérdés, amin gondolkodni szoktam, vagy normálisabban készültem volna rá. Az ember azt hiszi,…..
Sokan kérdezték, hogy mi a helyzet a jogostványommal. Először is jól esik a sok visszajelzés, nagyon szépen köszönöm. Másodszor, aki azt hiszi, hogy végeztem a folyamattal mostanra, hiszen pontosan kettő hónap telt el az előző bejegyzés óta, az nagyon nagyot téved. Jogosítvány csere, második rész. ..
For those, who think life in Dubai is boring, I would like to share a conversation I had the other day with an internet service provider. There is always room for laughter they say, and looking back it was indeed very funny. Then and there however... ..
Aki valaha is látott Harry Potter filmet, annak talán van sejtése róla, hogy mi az a merengő. Egy olyan tárgy, amibe az ember egyszerűen elraktározhatja a gondolatait, amikor azok szinte túlcsordulnak a fejében, de bármikor előveheti őket, amikor úgy érzi, éppen arra a gondolatra van szüksége.…..
Egészen különösen meghitt meglepetésben volt ma részem. A karácsony mindenkinek mást jelent, máshogy, más napokon, más tradíciók mellett ünneplik. Nekem a karácsonyhoz a család mellett a hideg idő, nagy pelyhekben eső hó, és forraltbor tartozik. Na ezekből egyik sincs itt Dubaiban. ..
A beilleszkedés és a normális életvitel egyik feltétele lett mára, hogy az embernek legyen jogosítványa. Sőt, egyes munkahelyeken kötelező. A jogosítvány megszerzése számomra valahogy a gyerekkor lezárásának egyik mérföldköve volt. Már szinte el is felejtettem, mennyi stresszel járt megszerezni.…..
Lassan három hónap telt el azóta, hogy Dubaiba költöztem. Rengeteg élmény ért, jók is, rosszak is. Szeretném egy picit összegezni, hogy milyen benyomások értek, és hogy hogyan ítélem meg ezt a helyet...
Kiköltözésünk előtt sokan mondátk, hogy a Global Village nevű helyet mindenképpen meg kell látogatnunk, mert lenyűgyözően mutatja be a közelkeleti és egyéb kultúrákat. Mivel ez egy szabadtéri látványosság, csak November és Március között van nyitva. Ráadásul hétvégén gyakorlatilag lehetetlen…..
Egy nagy álmom vált valóra azzal, hogy sikerült kiszabadulnom a sivatagba. Mit is mondhatnék. Az alpesi élet után egy elég nagy változás. Lélegzetelállítóan gyönyörű a maga nemében, ugyanakkor félelmetes is. Nem a kultúrális vonatkozás miatt, sokkal inkább a méretei miatt. Egy pillanatra átfutott…..
It is a big dream coming true. I finally managed to get a ride through the desert. What could I say... After living in the mountains, it is quite different. Beautiful in its way, breathtaking but also a little terrifying. Not because of the cultural aspect whatsoever, but because of the immense size…..
Úgy gondolom, adós vagyok azzal, hogy elmeséljem: mi is vitt rá, hogy váltsak, hogy otthagyjam Svájcot, és eljöjjek Dubaiba. Végtére is Svájc a világ egyik legprecízebben működő mechanizmusa, kiszámítható, nyugodt, jóléti, és persze gyönyörű. Ehhez képes Dubai - mint majd a későbbi bejegyzésekből…..
Lemaradásom van a személyes történetemet illetően. Ezt szeretném most pótolni. 2014 nyara óta pont két év telt el. Ezóta nem volt személyes jellegű bejegyzésem ezen a blogon. Hát mit is mondhatnék most? Rengeteg minden történt. Olyan sokminden, hogy talán nem is emlékszem pontosan minden részletre.…..
Hát itt vagyok. Hamarosan tényleges tartalommal fogom feltölteni a blogot, és egy sor ujdonság várja a Kedves Olvasót. Elérkezettnek tartom az időt arra, hogy először blogírásom során angolul is megjelenjenek az írások. Igyekszem a tartalmat párhuzamosan frissíteni mind a két nyelven, de…..
Az egész világ olimipiai lázban ég. A magyar olimpikonok kiemelten sikeres olimpiát produkálnak eddig, hihetetlen büszkék lehetünk az összes versenyzőre aki megméretteti magát, pontot vagy esetleg érmet szerez. Külföldön élő magyarként hihetetlen büszkeséggel tölt el, hogy kollégáim elismerő…..
Kezdhetném így is: Európának, benne Magyarországnak soha ekkora szüksége nem volt még hazaszeretetre, mint a mostani időkben. Az Európai Unió az eddig tapasztalt legnagyobb válságát éli, a gazdaságot csak az olcsó munkaerő és hatalmas adókedvezmények miatt ide települő cégek tartják életben.…..
Az elmúlt években egyre többször találkozom olyan hajmeresztő törvénymódosításokkal, amelyek komolyan elgondolkodtatnak: hová lett a társadalmi ellenállás? Hová lett az az öntudat ami emberek ezreit vitte utcára alig egy évtizeddel ezelőtt, ami miatt az én generációm is élőben láthatott égő autókat…..
Az utóbbi napok legnagyobb hatású eseménye a foci EB mellett a brit népszavazás eredménye, mely alapján a Brit Szigetek királyságának el kell hagynia az Európai Uniót. Az szinte biztos, hogy senki nem látja teljes mélységében ennek a folyamatnak a következményeit, szinte végtelen mennyiségű…..