Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Badmen

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elsőként pár adat: Magyarországon 2018-ben a szülések 40%-a császármetszéssel zajlott, míg az anyák max. 10%-a szeretett volna császármetszéssel szülni. Azonban ne felejtsük el, hogy a császármetszés hasznos, akár életmentő* beavatkozás is lehet, ez azonban az esetek kevesebb, mint 10%-át…..
Badmen 2020.01.25 20:15:20
Kedves Poszter!

Az én olvasatomban már a címadás is súlyosan dehonesztáló egy szakmára nézve, és csak azon csodálkozom, hogy a gyíkemberek vagy a migránsok nem szerepeltek indokként a felsorolásban a császármetszések magas számára. Persze az is lehet, hogy más okok is állnak a háttérben, de az annyira összetett és árnyalt gondolkodást kíván, hogy egyszerűbb az orvosokat hibáztatni érte.

Előre bocsátom, bölcsész apuka vagyok, két gyermekem van, az ő születésüket néztem végig 12 és 14 évvel ezelőtt.

Nem tudom honnan jött az az adat, hogy a nők 10% szeretne csak császármetszéssel szülni, mert egyrészt a cikkben szereplő link nem él, másrészt amikor én mozogtam terhes nők között, azok 10%-uk akart csak hagyományosan szülni. Amikor a feleségem kijelentette, hogy hagyományos úton, ráadásul epidurál nélkül akar szűlni a kórházban, a bábája azt mondta, hogy az annyira ritka, hogy szeretné behívni a diákjait is, hogy ilyet lássanak. Csodálkozom is, hogy nem akar mindenki epidurál nélkül szülni, ha az én feleségem is azt választotta. Szóval egyéni tapasztalatból ilyen könnyű általánosítást levonni.

Node vizsgáljuk meg mik lehetnek még az okok még az orvosok (értsd férfiak) pénzéhségen, munkaelkerülésen, dúlák elnyomásán és kártérítési perek elkerülésén kívül.

1) a nők nagy többsége fél a szülés okozta fájdalom alól, rengeteg nőtől hallottam, hogy bizony ő császárral fog szülni, mert azt hallotta, hogy a szülési fájdalom elviselhetetlen.
2) olyat is hallottam, hogy vannak olyanok, akik azért akarnak szülni császárral, mert sokkal szebb marad a bőrük utána. (Lásd Norbi.) Lehet, hogy a fájdalomtól rettegő fitneszdémonokat is az időhiányban szenvedő, pénzéhes nőgyógyászok kényszerítik arra, hogy felvágatassák a hasukat?
Igazak lehetnek ezek a érvek?

Szerintem az a valószínűbb, hogy a szülési életkor ideje kitolódik a nőknél, és habár mindenki büszkén mondja, hogy a 40 az új 15, a biológiai óránk nem ezt mutatja. Egy 30 éves terhes nő kórlapjára azt írják, hogy idős, bármennyire is sértőnek hathat ez, de orvosi és biológiai értelemben igaz. Mivel egyre többen szülnek 30, 35 sőt 40 felett először, ezért egyre jobban emelkedik a császármetszések száma. Ha az első gyermek császárral születik, akkor az összes többi gyereket általában császárral hozzák világra, és így a következő gyermekek is császárral születnek. Van egy ismerősöm, aki 41 évesen hozta világra az első gyermekét császármetszéssel, ezért a következő kettőt is úgy hozta világra. Minél több idősebb kismama van, annál inkább gyakoribb lehetnek az ilyen orvosi beavatkozások.

Más kultúrkörrel összehasonlítani a magyar egészségügyet is félrevezető lehet.
A magyar egészségügy gyakorlatilag rokkantnyugdíjas állapotban van, csak azért nem írtam tetszhalottat, mert azok az elkötelezett szakemberek tartják életben és a felszín felett akikről a cikk is ír. Orvosokról, nővérekről és egészségügyi alkalmazottakról. Igen biztosan van köztük gerinctelen, kapzsi, gyökér is, de arról olyan hamar elterjed, hogy előbb utóbb messzire elkerülik a kismamák.

Hollandia, Svédország és Franciaországban az orvosi beavatkozás annyira drága és akkora luxus, hogy azt a végső esetben írják fel. Ha itthon az lenne, mint, ami velünk megtörtént Svédországban, hogy nem enged orvos elé a nővér a 41 fokos lázas gyerekkel és röhögve hazaküld, hogy majd akkor jöjjünk vissza, amikor tényleg komoly baja van, akkor lázadás törne ki.

A szülőtthonok Hollandiában és Franciaországban úgy néznek ki, mint egy kórház, műtővel és mindenféle orvosi eszközökkel. Otthon csak a 30 évesnél fiatalabb kismamák szülhetnek, mindenki más megy kórházba. Mert az a protokoll.

Magyarországon ezzel ellentétben a műszerezettséget és a fejlett diagnosztikát orvosokkal pótolják. Gyakorlatilag azonnnal orvos elé kerülhetsz 5 km-en belül bárhol élsz az országban, aki eldöntheti, hogy hova menjél tovább. Igen, néha az orvosok középkori hóhérok jómodorával rendelkeznek, de a saját tapasztalatom szerint, ha nem veszítjük el a jó modorunkat, ők is hamar visszanyerik.

Nem akarok hibáztatni én senkit, de inkább árnyaltabban vizsgáljuk meg a problémákat, mert okokat felderíteni sokkal nehezebb, mint hibáztatatni valakit. Hiszen, tudjuk, hogy kik szülnek a legkönnyebben... igen, a gyíkemberek.
Badmen 2020.01.26 02:18:46
@Kikívánkozott belőlem:

Az árnyaltabbat úgy értettem, hogy nem csak azokat az tényeket/véleményeket/adatokat használom, ami az én érzéseimet támasztja alá.

Azt írod: "Azonban a matek akkor is azt mutatja, hogy 40-10-10>0, ráadásul jóval nagyobb, azaz nem elenyésző azok száma (ezrekben mérhető), akiket akaratuk ellenére műtenek meg. Az összes kommentben említett okot levontam a 40%-ból, s így maradt az a 20%, amiről a bejegyzésem szólt. Ennek mi a magyarázata? Még milyen egyéb magyarázatok lehetségesek?"

Ezekből az adatokból 10% egy magyar városból jön, tehát nem reprezentatív. A másik 10% kb hasraütés, és a 40% császármetszés az általad mellékelt grafikon alapján 37,3% (1000 szülésre 373 császár jut).
A grafikonon látszik, hogy az északi államokban valamiért kisebb a császármetszések aránya, ha a vikingvért nem számítjuk, lehet, hogy ennek rengeteg kulturális és gazdasági oka lehet, amit mi nem ismerünk. A többi közép és dél európai ország között 25% és 40% között oszlik az arány (a magyar még mindig 37,3%).
- Ez két dolgot jelenthet: egyik, a nemzetközi nőgyógyász összeesküvés ezekben az országokban is felütütte a fejét. Természetesen Brüsszelből irányítva.
- a másik: MInden országban más- és más a szakmai protokoll, máshol vannak a határok, és a szülészeknek ehhez kell igazodniuk.

Voltak olyana érvek a cikkben, amiket nem hoztál fel, de amiket én is mondtam: Idősebbek a nők, különböznek a csontozatok, nagyobbak az újszülöttek. Ezek sokkal valószínűbb érvek, mint a patriarchális társadalom.

Ezt el is felejtettem, de egyszerűen tényleg nagyobbak az újszülöttek. Az utóbbi 20 évben a terhes vitaminok használata miatt egyre nagyobbak az újszülött gyerekek. Én még 3,5 kg-mal és 51 centivel születtem, a lányom is ugyanennyivel született, ő a lányokhoz képest nagy volt, a fiam pedig 61 centivel és 4 kg-mal. Van például egy fejtérfogat mérőszám (10-es, amnek most nem emlékszem a nevére) , ami felett császárral kell születni. A fiam például épp a határán volt annak, hogy ne rendeljenek el császárt, mivel a második szülése volt ezért engedték.

Bába és a Dúla nem ugyanaz. Mint a portás és a front office manager sem, csak ugyanazt csinálják és ugyanúgy.

"7. A hüvelyi szülésnek nem kell fájdalmasnak lennie: wmn.hu/elet/44755-az-orvosnak-kenyelmes-a-szules-mert-nem-neki-faj-hat-hadd-fajjon-interju-dr-krasznai-peterrel"

Amikor a címét felolvastam, a feleségem vinnyogva nevetett. A cikkben az szerepel, hogy nincs fájdalommentes szülés, amerikában pár helyen esetleg. De akik mesélték nekem a fogóval szülés élményét, azt mondják, hogy inkább fájdalomcsillapítás nélkül szülnek, ha lehet választani. A cikk arról szól, hogy nem kell fájdalmasnak lenni a szülésnek, lehet csillapítani is, de lehet átélni a fájdalmat is ki hogyan akarja. Lehet választani. A nem kell fájdalmasnak lenni és a fájdalommentes hüvélyi szülés kijelentések között van egy komoly evoluciós ugrás. De már annak a cikknek is kattintásvadász a címe. Szerintem azzal a címmel is lehet kellemetlen helyzetbe hozni szakembereket, szövegkörnyezetből kiragadva.

Lehet, hogy így sem árnyalt a vélemény, de legalább mindenki elmondhatja. Köszönöm, hogy én is megtehettem.

Jó éjt, jó reggelt.
Arra ne számíts, hogy beülsz a moziba és olyan lesz, mint 6 éves korodban, mikor először láttad "A  Jedi visszatér"-t. Már nem vagy az a gyerek, már többet akarsz egy mozitól és harminc éve várod, hogy méltó folytatása legyen a mesének. Ha ezzel tisztában vagy nem csalódsz,…..
Csodálatos Star Wars-albumot jelentetett meg idén a Lucasfilmet bekebelező Disney Luke Skywalker, Jedi lovag kalandjai címmel. Ez a gyönyörűen kivitelezett, fekvő formátumú mesekönyv a régi trilógiát mondja el újra, kicsit másképp, gyerekbarát, olvasmányos formában, a híres…..
Badmen 2015.11.25 01:14:23
Az uccsó kép nem látványtervnek készült, hanem a Splinter of a Mind Eye könyv borítójához, ami az erőtöl ölelt kis hazánkban 1984-ben a Robur magazin első két részében jelent meg A Jedi-kristály néven.
Részletek itt:
en.wikipedia.org/wiki/Splinter_of_the_Mind%27s_Eye

Amennyire emlékszem elég erőtlen volt a sztori, a Star Wars Expanded Univers első hivatalos darabja, és low budget tévéfilmnek szánták, ha a Star Wars nem ütött volna be. Hálistennek beütött.
Badmen 2015.11.25 01:16:05
@daytona500: Most mér? Az űrepülőgépnek is van szárnya. X-szárnyúak is szállhatnak fel a légtérből, oda nem árt a beömlő nyilás, az ürbe meg kellenek a 3D animátorok.