Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sósperecke (törölt)

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Official megvolt a két és feledik jóérzésű jógaórám a vinyasa flow formájában, amit Rita húszperces bemutató órája után (ha emlékeztek, a Flow-nyitón próbáltam ki) hatvan percben is megnéztem magamnak. Ez az óra attól flow, hogy az első mozdulattól az utolsóig…..
sósperecke (törölt) 2012.06.29 16:02:24
Eltűnt a kommentem, nem tudom elküldtem, vagy eltűnt az éterben, újra írom, de ugyanúgy nem tudom, ha megkapnád korábbit.

@Szöszkeboszi:

Az én ismereteim szerint, a nőknél is megy a hasi légzés, ha a divat, szűk ruhák miatt nem alakul áll. Orvostól úgy tudom, hogy nőknél is természetes, de sok nő hiúsági légző is, has be, popsi ki, mell ki (gerincnek sem ez az ideális tartás) és fel, a mellkasba veszi a levegőt is. De aki saját magára szabott ruhákban jár, és kimarad a hiúsági légzésből és testtartásból, azok a nők, ugyanúgy lélegeznek mint a férfiak. Persze férfiaknál is megjelent már a hiúsági légzés...:D

"sejtésem szerint egy-egy specifikusabb keményebb edzésen összeesnél enélkül."

Gyerekkoromban versenyszerűen úsztam, ott volt specifikus légzésem, mert mikor a fejem vízbe volt, akkor nyilván közben nem vehettem levegőt :) De agyatlan tesi tanárom volt az iskolában, medicin labdával a kezemben guggolva kellett szökdelni, térd műtét lett a vége, így versenysport kilőve. Igaz, a versenysport nem az egészégmegőrzésről szól...Mint ahogy az iskolai torna órák sem...

Mindez réges régen volt. Már jó a térdem, fitnesz-aerobik edzők óráit szeretem. És szeretek túrázni, 25-30 km-ert, a legnagyobb kánikulában is lenyomok egy túrát az erdőben, magas szintkülönbséggel is. Csak legyen nálam sok-sok víz :)

Mindezek mellett 4 éve jógázom, és 3 éve pilatesezek. De jó ideje, mind a jógát, mind a pilatest magamtól gyakorlom, de egyre ritkábban, mert nekem a csoportos órák, és a természetellenes légzés nem jön be. Egyedül otthon meg unalmas.

Egyébként sportorvossal is beszéltem, olyannal, aki ismeri mind a jóga, mind a pilates légzést, azt mondta, ha nem esik jól, hagyjam, ugyanis a pilates behúzott hasnál számos gyakorlat a belső szerveknek nem felttélen jó, lenyomja, a teljes jógalégzés, és egyéb durvább jógalégzéséek, pedig tüdőtágulást is okozhatnak (akik rendszeresen gyakorolják). A saját testem korlátait ismerem.

Hajlékony is vagyok, angol spárgát meg tudom csinálni, és állóhelyzetből lemegyek hátrafelé hídba, pedig elmúltam már 30 éves. De fokozatosan jutottam el ide (20 évesen ezek még nem mentek), és soha nem veszélyeztettem a saját épségem, és ha valami nem esik jól, azt kihagyom. Márpedig mind jógában, mind pilatesben voltak olyan dolgok, amik nem estek csoportos órán jól, míg vannak amiket szeretek belőlük. Tulajdonképpen a jóga és pilates légzés eltérő, -én egyiket sem szeretem, de a jógalégzés könnyebb nekem, legalább is, a hasi, mert az természetes légzéshez közelebb áll (szerintem).

Persze ha most úgy tűnne, nagy sportember vagyok, nem. Csak világ életemben mozogtam, átlag heti 3 edzésem van, amiből az egyik sokszor hétvégén egy kiadós túra. Az edzettségi szintem (nem dvd-ről szoktam bohóckodni, de az is van itthon, simán lenyomon RR, vagy BA fitneszcelebek DVD-it, anélkül, hogy kiköpném a tüdőm, tudok közben beszélgetni is). De ezt az évtizedek folyamatos mozgása hozta, nem egyik napról a másikra lett olyan az állóképességem, amilyen most.

Az edzőket nem nézem le, legalább is, a jó edzőket :) De sajnos vannak pocsék edzők is, -nem rád, értem, hisz nem találkoztunk. Én kifejezetten a rövid tanfolyamokon kikerülő edzőkre gondolok, te pedig normális végzettséggel bírsz. Nem csak pilates, hanem jóga, és egyebek kapcsán is sok gyorstalpalós pocsék edző van... Van negatív tapasztalatom, sajnos. A jó edzőket viszont lasszóval keresem :) És szoktam találni is :)

Nem kétlem, hogy jó edző lehetsz, de mi nem feltétlen tudnánk jól együtt dolgozni. Mert én elég makacs tanítvány lennék, ha légzésről van szó :) Azt hiszem, a mi útjaink különbözőek :)

A blogod jó, és sok sikert kívánok neked, mint edzőnek :)
Amikor hirtelen elhatározásból úgy döntöttem, hogy bemegyek Lívia stresszoldó jógájára, udvariasan felhívtam előtte és megkérdeztem, zavarja-e, ha véletlenül pofákat vágok közben. Abban maradtunk, hogy mindketten megpróbálunk professzionálisan viselkedni adott helyzetben, és…..
sósperecke (törölt) 2012.06.25 13:44:02
"Lívia hosszú karjai bosszantóan könnyen rákulcsolódnak a hosszú lábak végén a talpra"

Melyik az a jóga póz, aminél egy jóga oktató körül tudja, egy pilates oktató már nehezebben tudja körbe kulcsolni a kezét a talpán? Gondolom nem a klasszikus földön nyújtott lábbal ülünk és törzsből előre hajlunk póz, mert azzal még én is körül kulcsolom a talpam, edző pedig nem vagyok. Én sem vagyok hosszú, 165 cm magas vagyok, nincs hosszú karom, hogy előny lehetne :D

"ami felett megszólaltak bennem a gerincprevenciós légvédelmi szirénák (gerinc hátrafelé visszahajlítás, nyak hátrahúzás)."

Nyak hátrahúzásánál jogos a "sziréna". Amit nem értek, hogy ha a jóga oktatóknak kötelező hazánkban OKJ sportoktatói, vagy sportedzői végzettséget is szerezni, -ahol tanulnak fitnesz anatómiát-, akkor ahogy végeznek, miért nem szólal meg bennük a sziréna, és mi jogon oktatnak olyan pózokat, amin fitnesz anatómia vizsgán megbuknának? Szerintem nem lehet véletlen, hogy jógát hazánkban jó pár éve nem taníthat olyan, aki nem rendelkezik sportoktatói, vagy sportedzői papírral legalább. Ha az ott tanultakat figyelmem kívül hagyja, akkor veszélyezteti a vendégei épségét!

A gerinc hátrafelé visszahajlás alatt milyen jóga pózt kifogásol a posztoló? Az én tudomásom szerint az kifejezetten előnyös lehet ülő fogllakozásúaknál, ha hátrafelé hajló gerinc gyakorlatokat végeznek, gerinc prevencióba is belefér-tudtommal gyógytornász szempontból. A porckorongoknak pont jót tesz, bár aki csinálja, az egy darabig nem feltétlen érzi kellemes gyakorlatnak, ám roppant hasznos lehet. De nem kétlem, lehet olyan gerinc hátrafelé hajlításos jóga póz, ami káros. Amit előnyösnek szoktak tartani, az a kobra póz, vagy haladóknak a teve póz is.

A jóga lehet hasznos, és nagyon káros is. Nagyon nézze meg mindenki, hogy ki az oktatója. Lehet terápiás is a jóga, de nem megfelelő oktatónál porckorong sérv lehet a vége. Az, hogy hogyan okozhat porckorongsérvet, Bene Máté Zoltán gyógytornász kíválóan összefoglalta, ajánlom tanulmányozásra jó szívvel mindenkinek, a poszt írónak is:

"A múlt héten négy olyan ember járt a Gerincszervizben, akik aktívan és rendszeresen jógáztak, majd egyik napról a másikra súlyos sérves tüneteik alakultak ki"

A folytatás, teljes írás itt:
porckorong.hu/blog/joga-es-porckorongserv-lehet-e-jogazni-gerincservvel-es-ha-igen-akkor-hogyan