Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Peng György

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A csütörtöki kormánydöntés értelmében 2017. március 1-től M4-B néven meghosszabbított vonalon üzemel a metró, melyet Kelenföldről felszíni vágányokon közlekedtetnek majd. Biatorbágyig a MÁV-síneket fogják használni a szerelvények, majd Etyeken át Bicskéig új nyomvonal kerül kialakításra.  Ezzel…..
Peng György 2016.04.02 22:12:43
Az atlatszo.hu egymillió forintot gyűjt arra, hogy elindíthasson egy olyan oldalt, amelyen az emberek a kenőpénz fizetési helyzetekről szóló kellemetlen – vagy éppen a jófejség miatt kellemes –, anonim sztorikat oszthatják meg. Segíts te is, hogy elérjük a…..
Peng György 2013.09.10 22:14:37
@Zakk: Összekeverted, amire te gondolsz az egy másik blog lesz.
A XI. kerületi jegyző olyan cinikus, hogy noreply@-os e-mail címről küd leveleket. Azt állítja, ők nem hajlandók válaszolni a Jarokelo.hu-n keresztül elküldött lakossági bejelentésekre, mert azok nem elektronikus úton lettek előterjesztve.  A XI. kerületből a…..
Szeptember elején derült ki az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának utasításából, hogy a július végén nagy örömmel átadott, 23 darab vadonatúj „B” típusú mentőgépkocsikban helyhiány miatt nem lehet szabályosan lélegeztetni a beteget a hordágy fejrésze mögötti…..
2012-ben is képesek főigazgatók, osztályvezetők és titkárnők arra hivatkozni, hogy ők nem e-maileznek. Persze, számítógépük sincs. Igazából egy sárgunyhóból kell ellátniuk a közfeladatokat. Angol vécé, e-mail? Ne vicceskedjünk! A KiMitTud közérdekű adatigénylő…..
Peng György 2012.10.22 16:39:26
@Bambano: A bíróság a levél és az email-es kommunikációs forma között nem tesz kivételt, email-ben ugyanolyan jogok illetik meg az embert, mint levélben. Ez így van a kimittud portál használata során is. Legutóbbi nagyobb publicitást nyert példa: ekint.org/ekint/ekint.news.page?nodeid=559
És az igénylés hozzá itt: kimittud.atlatszo.hu/request/szazadveg-szerzodes-teljesitesek

Ön ezt írja: "összedobnak egy webes üzenetközvetítőt, amin keresztül bárki küldhet közérdekű adatigénylést az illetőnek. Értem a mögötte levő szándékot, de nem hiszem, hogy sikerrel járnak."
Szeretném tisztelettel megkérdezni, hogy Ön miből gondolja, hogy nem lehet sikeresen a "KiMitTud" rendszert működtetni?
Peng György 2012.10.22 18:01:08
@Bambano: "az átlagos email esetén sem az nem bizonyítható, hogy megkapta a címzett a levelet, sem az, hogy feladták."
A feladás minden esetben bizonyítható a szerverlogokból.

Az újságokban, a hírekben általában a kirívó esetek kapnak publicitást. A normálisan működő hivatalokat sajnos nem említi senki sem, esetleg néha a KiMitTud blog: kimittud.atlatszo.hu/blog

A KiMitTud-on eddig május vége óta 347 adatigénylés született,
- ebből 122 sikeres: kimittud.atlatszo.hu/search/status:successful
- és további 41 részben teljesítve: kimittud.atlatszo.hu/search/status:partially_successful
Tehát én inkább azt mondanám, hogy a válaszadási hajlandóság többnyire megvan az adatgazdákban. De ha mégis perelni kell valamit, azt akkor is meg lehet tenni, ha valaki email-ben (vagy a KiMitTud-on) küldi el az igénylését. Persze ehhez az mindenképpen kell, hogy az igénylő a saját nevét írja alá.
Peng György 2012.10.22 18:10:46
@Bambano: "ez igaz, de az atlatszo is meg a kimittud is olyan adatgazdák ellen alakult, akiknél a letagadási hajlam magas."
Egyrészt a KiMitTud egy általános rendszer, nincs külön specifikálva a "a nagyobb letagadási hajlandósággal" rendelkező adatgazdákra.
Másrészt az adatgazdák részéről az ilyen jellegű magatartás meglehetősen önveszélyes ugyanis a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény ("BTK") 177/B. §-a alapján
"Aki a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényi rendelkezések megszegésével
a) tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget,
[...]
vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
Vastagbőr Ki Mit Tud kérdezni? 2012.06.20 09:01:00
Egy kis közszolgálatiság.* Hátha valaki még nem hallott róla, hogy a Bodoky Tamás által indított, és bő 1,5 hónapja már Mong Attilát is sorai között tudó atlatszo.hu május 29-én elindította a KiMitTud nevű portált, ahol közérdekű adatokat lehet igényelni. Bárki kérheti…..
Peng György 2012.06.24 09:36:11
@szabogyula:
@Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül): Köszönöm, igyekszünk...

@Ironfist:
@Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül):
Nem célom itt és most, hosszabb szociológiai elemzésbe bocsátkozni a troll jelenséget illetően, de ennek is megvannak az előnyei. (Most függetlenül attól, hogy mekkora a valóságtartalma annak az állításnak, hogy vidéki egy bot.) Ugyanis a provokáció segíthet bizonyos mondanivaló előcsalogatásában, amit mondjuk az adott cikk írója nem mondott ki egyértelműen. Illetve következmények nélkül nem mondhat ki egyértelműen, viszont a kommentelők igen. Tekintettel arra, hogy mindannyian más környezetben szocializálódtunk, ezek az információk egyeseknek fontosak lehetnek, hogy összeálljon a kép. Ezért hálásak lehetünk Vidékinek, hogy életben tartja a témát, így egyre több infót oszthatok meg az olvasóval. Gyakorlatilag úgy reklámozhatjuk a "termékünket", hogy a megfigyelőknek fel sem tűnik, hogy az unszimpatikus troll (akarva, vagy akaratlan) a mi malmunkra hajtja a vizet.
Jelen esetben az üzenet, hogy "KiMitTud a világon a 8. Alaveteli motorral működő közadatigénylő portál." Namármost elég visszatetsző megnyilatkozás lett volna a részemről, ha egyszerűen ráborítom a tisztelt olvasókra ezt az infót. Többen gondolták volna, hogy "Mit fényezi itt ez magát." Vagy egyszerűen átsiklanak felette.
Bizonyos blogok saját trollt alkalmaznak a fenti megfontolásokból. Egyszerű irányított kommunikációs stratégia. Örüljünk neki. Ezért aztán azt javasolnám a hevesebb vérmérsékletű kommentelőknek, hogy a saját méltóságuk megőrzése érdekében a verbális pofozkodás helyett keressék a troll mondandójában a lényeget.
Az idézetek használata egyébként csak hab a tortán. Fordításuk egyszerű, hogy stílusos legyek én is egy klasszikust idéznék: "Az kizárt dolog, mert nem tudom!"

@Vidéki:
Ön azt írta: "Én felajánlanám, hogy egy darabig felejtsenek el bennünket és erőforrásaikat fordítsák a többi, arra érdemesebb ország alaveteli.org/about-2 alá vetésével."
Nagyon szívesen segítünk a többi országban is bevezetni ezt a rendszert. Örülnék ha Ön is támogatná a projektet ( www.mysociety.org/donate/ ) , illetve erre buzdítaná ismerőseit is.
Aki a magyar projektet támogatná az megteheti itt: atlatszo.hu/impresszum/tamogatok/
Peng György 2012.06.24 10:37:28
@Vidéki:
Őn ezt írja "Érdekes, hogy az atlatszo.hu-t, Bodoky és Mong Atilla urakat,akik szenvedélyesen törnek az átlátszóságra, ebben az irányban mégsem mardossa a kíváncsiság, sőt ingerküszöbük végtelen magasra emelkedett."

Örülök, hogy felhozta ezt a témát, de szerencsére Ön a fenti állításában téved, ugyanis több cikk is napvilágot látott az atlatszo.hu -n az offshore-lovagokkal kapcsolatban. (keresse a cimkefelhőben az offshore tag-et)
Meg szeretném még említeni, hogy Bodoky az OCCRP zsurnalistájaként Daniel Perl díjat kapott “Offshore Crime, Inc.” című project kapcsán. Részletek itt: atlatszo.hu/2011/10/17/daniel-pearl-dijat-kapott-az-occrp/

Kulisszatitokként elárulhatom, hogy a google hírdetéseket is azért vettük le az atlatszo.hu -ról, mert a google offshore témájú hirdetéseket kezdte megtölteni azokat.
Peng György 2012.06.23 11:30:20
@Vidéki:
Úgy érzem Ön túlértékeli a szerepemet: se aktivista, se informatika oktató, se matematika vagy nyelvtanár, sem óvodapedagógus nem vagyok.
Túllépve ezen egy rövid algoritmust definiálok Önnek, amivel az alavetli.org információit a feltett kérdésének megfelelő válaszra tudja transzformálni.
1. www.alaveteli.org/about-2/where-is-alaveteli-been-installed/
A fenti linken megtalálja azokat a rendszereket, amik már működnek.
2. Az oldalon található linkekből meghatározza az országokat. Segítségül: UK, Bosznia, Brazília, Koszovo, Újzéland, Spanyolország, Magyarország.
3. Egy kis halmazművelet: a 2. pontban található halmazt, kivonja a föld országai halmazából (általános iskola alsó tagozat), így meg is kapta az első kérdésére a választ.

És hogy ezekben az országokban miért nincs alaveteli?
1. Másik rendszer van. pl USA, Chile, Németország
2. Még nem indították el, de a lokalizáció már folyamatban van: pl Csehország, Ukrajna, Szerbia
3. Emberi mulasztás miatt nem került fel a listára, EU ( asktheeu.org )
4. Még csak érdeklődnek. ( további info: www.alaveteli.org/about-2/alavetelicon-april-2012/ )
5. Nem tudnak róla,
6. A társadalmi berendezkedésük, vagy a jogrendszerük nem teszi lehetővé pl Kína, Kuba
7. A civil aktivitás nem elég erős az országban...
8. Az állam olyan átláthatóan működik, hogy nincs rá szükség. (Erre sajnos nem tudok példát)
stb...

Felhívom figyelmét, hogy a fenti pontok a teljesség igénye nélkül fogalmazódtak meg, illetve egyes válaszok feltételezésen alapulnak, tekintettel arra, hogy a kérdés megválaszolása nem az én kompetenciám. Esetleg érdeklődjön az alavateli.org -on meggadott kontakt lehetőségek egyikén.

Ön azt írja: "Te egyáltalán nem vagy átlátszó.
Sötét vagy, mint az éjszaka.
Szólj Bozókyéknak, hogy vegyenek kezelésbe."
Szeretném megjegyezni, hogy az átlátszóságot a mi szervezetünk elsősorban a közpénzek felhasználásával, közvagyon kezelésével, közintézmények működésével, illetve közfeladatok ellátásával összefüggésben várja el. Viszont a magánszféra, az egyes emberek magánélete, a személyes adatok nem tartoznak ebbe a kategóriába. Így ha még kérné is kommentelőtársunk, hogy "vegyük kezelésbe", ennek az igénynek nem tudunk eleget tenni.

Ön azt Írja "Átlátszó cél az intézmények ellehetetlenítése."
www.alaveteli.org/about-2/where-is-alaveteli-been-installed/ linken meg lehet tekinteni azokat rendszereket ahol az alaveteli működik, illetve az ott található linkeket követve arra is fény derülhet, hogy milyen a szolgáltatás kihasználtsága, és az várhatóan mekkora terhelést jelent majd az adatgazdákra. (Mielőtt még ezzel kapcsolatban statisztikai elemzésre kérne fel előrebocsátom, nem vállalom.) Meg kell még említenem, hogy a trollkodás megelőzése érdekében, ami sajnálatos módon az internet elterjedésénél nagyobb mértékben növekszik, és láthatóan ezt a blogot sem kerüli el, számos biztonsági intézkedés van a rendszerbe beépítve azon túl, hogy moderátorokat is alkalmazunk.

Arra kérném még, ha további kérdéseket fogalmazna irányomban, gondolja át a jelzős szerkezeteit!

@ColT:
"A PHP kódot esetleg megíratták valakivel, meg talán fizettek egy jogásznak, hogy írja meg a szöveget."
Pontosítanék, a rendszer ruby programnyelven íródott. Egyebként opensource, így egy fillérünkbe nem került.

üdv: p.gy