Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hakapeszi66

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt két év során a Fidesz jelentősen átalakította a magyar adórendszert. Progresszív, többkulcsos adózás helyett bevezették (a majdnem) egykulcsos szja-t, miközben a bevételkiesést új adókkal, járulékokkal és illetékekkel próbálták kompenzálni. A kormány nem titkolt…..
Hakapeszi66 2012.06.20 19:18:46
Tisztelt előttem szólók! Nem értem, hogy mi a baja sok embernek az egy kulcsos adórendszerrel (ami mellesleg kettő még mindíg a magasabb fizetéseknél csak ezt szeretik elfelejteni)!
Mindenki az igazságosságról beszél, hogy mennyire nem igazságos az, hogy aki sokat keres is csak 16%-ot adózik. Minden sértegetés nélkül szeretném megemlíteni az alacsonyabb keresetűeknek, hogy alapmatek azért kéne még ahhoz is, hogy keveset keress de úgy látszik még az sincs! Miért? Első számtan példa (most csak az szja-val szeretnék foglalkozni): legyen keveset kereső barátunk havi bruttó bére 100e Ft melynek szja 16%-a = 16000 Ft. Megoldás: Barátunk 16000 Ft szja-t fizet minden hónapban. Második számtan példa, ismét csak szja: legyen sokat kereső barátunk havi bruttó bére 200e Ft melynek szja 16%-a = 32000 Ft. Megoldás: sokat kereső barátunk 32000 Ft szja-t fizet minden hónapban. Namár most kedves olvasó kollégák és kolleginák. Tehát akkor hol is van még ebben is az igazságosság? Ha valaki sokat keres még az egykulcsos adóval is több adót fizet mint az, aki keveset. Csak egy erkölcsileg elfogadható okot mondjatok arra miért is kéne még ennél is többet fizetnie? Csupán azért mert jól keres a keveset kereső barátunk főnöke meg olyan k-ög, hogy nem akar neki többet fizetni? Vagy, hogy ezt már ne is említsem, keveset kereső barátunk azért keres csak 100e Ft-ot, mert a többit meg zsebbe kapja ami után meg egy ganyi vasat sem fizet. Szal ismét kérdem én, és állítom is egyben. A hiba nem az egy kulcs vagy két kulcs vagy három kulcsban van. A hiba abban van, hogy a főnököd lenyúzza a bőrödet neked meg annyi eszed sincs, hogy ezt ne hagyd! Persze nehéz helyzet meg magas munkanélküliség... van itt munka emberek csak keresni kell! Persze azt is elismerem, nem mindenki válogathat, de akkor meg tessék részt venni képzésben és új szakmát tanulni az talán segít. Én ismerek olyant akinek segített. Sőt, még az sem lehet kifogás, hogy idős vagy mert 56 évesen is meg tudta csinálni! Szal fel a fejjel és ha nem fizetnek többet a munkahelyeden azért nem azt kell hibáztatni aki többet keres és elvenni tőle, hanem megkeresni a lehetőséget, hogy neked is annyit fizessenek!
Hakapeszi66 2012.06.20 20:04:06
@Reaper Man: ismét felhivnám a figyelmed arra, amit már az első hozzásszólásomban is említettem. Nem baj, ha mindenki 16%-ot fizet, mert az mindenkinek 16%. S a több fizetéssel rendelkezők ennek és annak a már fentebb említett gyermekien egyszerű mateknak következtében így is többet fizetnek. Namár most, ha azt szeretnéd, hogy a gazdaság működjön, akkor ahhoz dolgozni kellene és nem azt várni, hogy kb 2M ember tartsa el a maradék kb 8-at is. Ismét kérdem, erkölcsileg mivel magyarázod, hogy annak akinek amúgy is több adót kell fizetnie még többet kelljen! Maradjon a közepes keresetűenkek? Nem látni rendesen a fenti példából, hogy már így is több a befizetése a többet keresőknek de ez még mindig nem elég a kevesebbet/közepesen keresőknek? Nem irigykedni kell, hanem változtatni. Új munkahely, új város, új szakma stb... érted? (igen, a kormány is tehet ennek megsegítésében, de nem úgy, ahogy azt itthon a többség akarja: vegyük el a gazdagoktól.) Többet akarsz az állam zsebébe tenni? Akkor arra nagyon jó a 27%-os ÁFA mert azt keresettől függetlenül mindenki fizeti. De felhívnám a figyelmed, hogy aki többet keres feltehetően nem a 100ft-os tablettás bort veszi meg Tokajból (aminek a 27%-a 27Ft), hanem megveszi a 4000ft-os aszut melynek a 27%-os ÁFA-ja nem 27ft. (elárulom több, ha esetleg nehéz lenne kiszámolni). Tehát ő itt is többet fizet az államnak. De még ennél is többet akarsz? Milyen alapon? Próbáld meg megmagyarázni, figyelek...
Hakapeszi66 2012.06.20 20:13:26
@komplikato: ez is igaz. De az is, hogy annál sokkal több munkahely van, mint amennyire most van kereslet. Egyszerűen sok a lusta ebben az országban és abból már nagyon elég, hogy a sok naplopót eltartsa az a réteg aki többet keres mondván: Mert neki van vegyük el tőle! Ugyan már, emberek! Azt kell itt látni, hogy azok többsége aki tanul/tud/akar az bodogul ebben az országban. De a többség sajnos nem akar. Igen, azt is elismerem sajnos van egy olyan réteg, akinek most rosszabb lett és még többen lesznek. De ez ismét nem annak a hibája aki többet keres! Ez a rendszer hibája és bizony még sok esetben ezen réteg tagjai közül is sokak önhibájukból kerülnek rosszabb helyzetbe.