Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Cyrgaan.hun

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hagymázas őrültként kacagtam a kör közepén, kacagtam egyre, míg mind több szájtáti gyűlt oda, megcsodálni a nem is oly ritka látványosságot. Szakadt gúnyámon kívül egyetlen vagyontárgyat tudhattam magaménak, a remekmívű tőrt, amit mesterem a Fekete Torony arzenáljából…..
Cyrgaan.hun 2013.05.06 10:35:44
Lovagtestvérek, kik a Halál Útján Jártok! Ezennel intézek felhívást a blog valamennyi olvasójához, akik kedvelik Dartont és felkentjeinek viselt dolgait! Nem vagyunk ugyan egy nagy egyházközösség, viszont örömmel cserélnék eszmét a hívőkkel, ezért e felhívás! Amennyiben…..
Sokféle szóbeszéd kering Darton, a halálisten, felkent lovagjairól Ynev széles térségein. Sokan úgy tartják, a lovagtestvérektől legjobb minél nagyobb távolságot tartani, hiszen bármikor uruk színe elé küldhetnek bárkit, aki nem kedvük és hitük szerint cselekszik, míg mások…..
Darton csendben jön, észrevétlenül. Nem követi fényes kíséret, nem harsognak fanfárok az érkezésekor. Őt magát sem látod különösnek vagy figyelemre méltónak, és csak a legbölcsebbek ismerik fel őt. A végső próbatétel mégiscsak ez. Az arca fáradt, hideg és nyugodt, mint a…..
Cyrgaan.hun 2012.08.22 10:05:52
@Morgan Rinzler: Airassal ellentétben számomra a Hallgatag Úr hite életfilozófia is.
Persze, sokan talán nevetnek azon, hogy hisz ez az egész csupán a fantázia szüleménye. Az ilyenek jobban teszik, ha átgondolják kissé a dolgot. A Bibliában sincs több igazság. Sőt!
Ha belegondolunk, csupán ködös történetekkel lát el minket egy letűnt korból, ezerszer átírt, ferdített módon, amikbe tulajdonképpen mindent bele lehet magyarázni. Próbálják igazságként beadni, hogy ezzel önigazolást keressenek ... sikertelenül.
Ezzel szemben itt a történet tisztán a fantázia szüleménye, mese, a filozófiai tartalma azonban adott. Szórakoztató céllal készült, nem akar téríteni és senki nem próbál belemagyarázni semmit.

Neil Gaiman mondta, hogy a meséknek ereje van. Mi sem példázza ezt jobban, minthogy az ő általa kitalált Sandman "képregény" (rajzolt regény ... nem egy kategória az általában vett képregényekkel, csak a megvalósítás hasonló) rengeteg olvasójának segített megérteni, elfogadni és feldolgozni szeretteik elvesztését, vagy sok esetben saját, közelgő halálukat.
Épp ahogyan az emlékeimben élt, igazán félelmetes Darton híveinek evilági találkozóhelye. Sosem gondoltam volna, hogy saját akaratomból, még egyszer magam is idetérek, hogy némi útmutatásért, segedelemért könyörögjek. Suhanc voltam még, mikor szüleim először magukkal…..
Cyrgaan.hun 2012.08.14 16:25:21
@Airas: Bocsáss meg, de ezzel vitába kell szállnom!

Az eutanáziát, a halálba segítést egyáltalán nem ítélik el. Aki távozni akar, azt nem ők fogják tartóztatni. A kínhalálban, a demenciában, a hosszú haldoklásban a fájdalom, a hasznavehetetlenség, a tehetetlenség tudata tulajdonképpen lelki szenvedés. Darton éppen a lelkekre visel gondot, hát pont ő utasítaná el az ilyen nyíltan hozzá fordulókat?

A baj megint a földi felfogással van. A belénk égetett dogmákkal: a becsület, a bátorság, az erkölcs keresztény normáival. POKOLRA JUTSZ HA ÖNKEZEDDEL VETSZ VÉGET ÉLETEDNEK! NEM VÁLASZTHATOD A HALÁL KÖNNYEBBSÉGÉT! A SZENVEDÉS MEGTISZTÍT! Ugye? Na ezt felejtsd el!

Csak példaképpen:
Az öreg, nemes lovag ha végét érzi holmi kórság vagy sebesülés miatt, hát elmegy valami öngyilkos küldetésre, ahol odavész.
A vén paraszt megnyomorodik, betegség vagy sérülés miatt mindegy, de gondozásra szorul. Még meg tudja tenni, hát végez magával.
Keresztény szemszögből a lovag erkölcsös és a mennybe jut. A parasztnak mindenképpen irány a pokol, hisz halálos bűnt követett el. Örök kárhozat, stb.
A Hallgatag Úr a lovag esetében úgy ítél, hogy tette a dolgát, hisz egész életében a csatamezőket járta. Önmagának tisztelgett az ilyen halállal, önmagához bizonyult méltónak.
A paraszt esetében azonban nincs pózolás. Neki nem az volt a dolga, hogy a halál szemébe nézzen nap mint nap. Neki az élettel kellett szembenéznie és nem csak a sajátjáért felelt sosem. Ha félt a fájdalomtól, az a minimum, hogy nem lehet a szemére vetni. Esetleg a családját akarta megóvni a már semmi hasznot nem hajtó éhes szájtól ... ezt pedig tisztelni kell! Ez önfeláldozás!

Darton előtt mindenki egyenlő! És ebben nincs helye holmi bemagyarázott erkölcs képmutatásának!

(A gyógyítást pedig szerintem nem tiltja, csupán nem támogatja. Ne feledd, a vén, gyakorlatias, humorérzékkel megáldott hollók minden hájjal megkent öregapjáról beszélünk! :D)
Pudvás fogú, anyaszomorító tengeri medve volt az öreg! Máig érzem áporodott leheletét, amelyben az ecetes hal aromája keveredett olcsó lőrével és bűzhödt dzsad dohánnyal. Hányszor röfögött tele pofával, átkozva a tengert, a hajót, a csillagokat, meg a kikötői ribancok…..
Sietnem felesleges. Lassan vágok át a sírkerten, még néhány lépés és újra hozzá fohászkodhatok. De nem a nyájjal együtt. Nem szeretném, ha a hangom beleolvadna a tömegébe. Szeretem a csendet és a nyugalmat – talán sosem lesz részem benne, ez kizárólag tőle függ. Már…..
A Dartonnak szentelt épületek sosem a települések központjában találhatóak, hanem minden esetben a városon kívül, a temetőhöz csatlakoznak. A legtöbbször a temetők közepén magasodnak, zömök alakjukkal már messziről is fenyegetőek, ahogy uralkodnak a halottak kertje fölött. A…..
Cyrgaan.hun 2012.06.18 08:40:05
Örülök, hogy felmerült ez a téma, és született egy alapvetés a dologgal kapcsolatosan. Reagálva én is kifejteném a véleményemet.

1. A fenti alapvetés csak az igazán nagy városok, tehetősebb városállamok esetében igaz. Egy kisebb településen, ahol a sírkertek őrzése elsősorban nem a rablók miatt lényeges, sokkal inkább szakrális jelentősségű feladat, továbbra is a papoké marad a főszerep.
Ráadásul egy kevésbé jelentős település eltartani sem tudna ilyen arzenált. Épphogy egy szerény parókia és egy ravatalozó kápolna belefér a költségvetésbe.

2. Airun al Marem, ahogy maga Darton is, gyakorlatias figura. Nem igyekszik mindenen változtatni, ha nem muszáj. Ne felejtsük el, hogy a skizma elsősorban dogmatikai, a tanok értelmezésével kapcsolatos vitából fakadt. A lovagi rend felállításának ténye, bármily jelentős következményekkel járt is, már csak hab a tortán. Ráadásul az egész szakadár mozgalom viszonylag friss dolog, sok helyre csak a híre juthatott el. Éppen ezért, a kisebb falvak, városok sírkertjeit továbbra is ugyan az a Darton-pap vigyázza, aki tette azt korábban is. Az, hogy megmaradt ortodoxnak, vagy áttért a maremita útra, informáltság és hajlandóság kérdése.

3. A jó pap holtig tanul, a Darton pap utána is, de valahol el kell kezdenie az egészet. Ez pedig iskolákat, képzést jelent. A lovagok esetében ez adott, a maremita rendházakban folyamatosan folyik az újoncok kiképzése, de vegyük figyelembe, hogy a rendházak száma igencsak korlátozott. A papok azonban, és szakrális szempontból az ő szerepük megkerülhetetlen, elsősorban az ortodox ág szemináriumaiban tanulnak és vagy később térnek át, vagy már a szeminárium falain belül "megfertőzik" őket az új hitelvek. Vagy megmaradnak ortodoxnak. Természetesen léteznek maremita szemináriumok is, de ezek szigorúan a szakadárok ellenőrizte területeken működhetnek (pl. Rowonban, de minden bizonnyal Erion és Abaszisz területén is akad ilyen).

(Kicsit talán eltértem a fő tárgytól, de úgy érzem szükséges volt ahhoz, az egész rendszer hiteles színt kapjon, és ne egy gigaxi metajátékos gagyihoz akarjunk holmi szedett-vetett, csak fantázia szintjén működő hátteret adni.)