Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tomcsi123

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha ismerősök lennénk a tojással a Fészbukon, akkor a kapcsolatunk komplikétid lenne. A tipikus se vele, se nélküle rilésönsip ez. Gyerekként én is megettem ímmel-ámmal, de nem rajongtam érte különösebben. A rántotta elment, de egy tojáslevest már súlyos testi sértésnek fogtam…..
tomcsi123 2018.04.24 11:33:59
@IQfitnesz.hu: A lecitin egy összefoglaló név, a foszfatidil-kolin a(z egyik) konkrét vegyület, ami a sárgájában jelen van. Ebből alakul ki a TMAO a bélben (az egyedi microbiotád összetételétől függő mennyiségben), mely egy olyan vegyület, ami a cardiovascularis rizikóval szoros összefüggést mutat ("pro-atheroscleroticus"). Ezt 2013 óta tudjuk, hogy emberben is igaz (cikk: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23614584), azelőtt csak állatkísérletekből sejtettük. Azóta persze még 1000 cikk jelent meg, rengeteg vizsgálattal, melyek igazolták a NEJM cikkben közölteket. A pontos molekuláris mechanizmus igen sokrétű (oxidatív stresszt fokozza, vérlemezke aggregációt serkenti stb). Még egyszer: döntően idősebb, érbeteg emberek reakcióját vizsgálták TMAO-ra, egészséges 20 éves fiatalok nyilván nem kapnak infarctust a tojástól, nem is ezt mondtam. Viszont az, hogy 50-60 éves korodban milyen lesz a cardiometabolikus állapotod, az attól függ, amit most csinálsz/eszel/mozogsz.
Azok a téveszmék, hogy a tojás mindenkinek ártalmatlan, hiszen a nagy populációs vizsgálatok szerint nem okoz rizikófokozódást, azért téves, mert ezek a nagy populációk döntően amcsik voltak, akiknek alapból olyan elképesztően szar a táplálkozásuk, hogy 1-2 tojással lehetetlen tovább rontani. Viszont a krétai mediterrán diétát folytató görög populációban a rendszeres tojásfogyasztás 5x növelte a CV rizikót, ezt is be tudom linkelni ha érdekel valakit.
Nem vagyok tojás ellenes. De tényleg csak időnként, mértékkel a sárgáját. Idős, cukorbeteg, érbeteg stb. embereknek pedig egyáltalán nem javasolt.
tomcsi123 2018.04.24 20:35:23
@Andrass9: :-) "Recent studies in animals -számomra annyit jelent, hogy valaki valahol kitalált valamit" Pontosan. Ezt úgy hívják a tudományban, hogy hipotézis. " We investigated the relationship among intestinal microbiota-dependent metabolism of dietary phosphatidylcholine, TMAO levels, and adverse cardiovascular events in humans." Ezt meg úgy hogy megpróbálják az állatokban látottakat emberben megvizsgálni. Hiba volt nem elolvasnod legalább az absztraktot.
Füstleves Babits betegsége 2014.10.10 06:03:39
A gégerák és a dohányzás közti kapcsolat a laikusok számára is elég egyértelműnek tűnik, hiszen a füstben lévő káros anyagok közvetlenül érintkeznek a garattal, szájüreggel, nyelőcsővel, légcsővel. Biztosan vannak, akik soha nem dohányoztak, és mégis ebben a betegségben…..
Batman idén 75 éves: a Detective Comics magazin "1939 május" feliratú, 27. számának borítóján villantotta meg a kívül hordott alsógatyáját és a denevérszárnyait (bár maga az újság már április 18-án a hírlapárusoknál volt). Ennek örömére a Comment:comra írtam…..
Miért nem veszik ezt az életet is veszélyeztető betegséget komolyan az orvosok? Miért ekkora tabu ez a Candida? Az hazugság hogy nincs ilyen betegség (Candida). Én szenvedő alanya vagyok. Esetemben még csak most jött rá két, végre(!) lelkiismeretes orvos, akik 4 hete kezelnek…..
Nos ez is egy kicsit megalázó történet,én viszont nem szégyellem magam mert ezeken az ápolókon és orvosokon,nem érdekelve hogy 36hó elzárást kaphatok érte alaposan meg fogom őket szívatni,sőt lehet tettleg bosszút fogok rajtuk elkövetni!  Szép napot!   Nos ez is egy…..
tomcsi123 2013.06.03 18:25:13
@John Doe3: nem magyarázza a rekedtséget. mondjuk nem ártana még tudni pár anamnesztikus adatot: kor, cigi, DM, alkohol, egyéb betegségek, gyógyszerek, laborok, eddigi leletek stb. van egy viszonylag ritka kórkép, az angioneurotikus oedema ami lehet herediter vagy gyógyszer-indukálta (ace-gátlók), ami egyszerre érintheti az arcot és a gégét, de az inkább rohamokban jelentkezik.
Törött bokával hiába vártam a mentőket. Tisztelt Praxis blog!   Ez már a második rossz tapasztalatom, amely az orvosokkal és az egészségüggyel kapcsolatos, pedig igen csak ritkán kerülök szerencsére orvoshoz, vagy kórházba. A történetem röviden annyi, hogy a…..
Emelj! Nyomás! 2013.01.31 19:00:00
A felsőtest ereje az erőedzések kezdete óta kiemelt figyelmet kap. Az utóbbi néhány évtizedben mércéjévé a fekvenyomás vált - de nem volt ez mindig így. Bár a fekvenyomás vagy a tolódzkodás nagyszerű nyomógyakorlatok, és kiválóan alkalmasak a nyomásra használt…..
Emelj! Csak tiszta forrásból 2013.01.07 09:55:20
Aki olyan idős mint Patrik és jómagam, az bizonyára emlékszik azokra az időkre, amikor az egészség-központú és tudatos táplálkozás elkezdett beszivárogni a hétköznapi emberek életébe is. Magyarországon - mint minden - ez is némi fáziskéséssel történt meg, valamikor a 90-es…..
tomcsi123 2013.01.13 22:17:34
A hulladék kajával szerintem nem az a baj, hogy sok benne a kalória, mert testsúly szempontjából mindegy hogy mivel viszed be a kalóriát, ha az kevesebb, mint amit elégetsz (ld. Harris-Benedict képlet), fogyni fogsz. (ezért lehet fogyni még a - kissé cinikus- csoki-süti diétával is :D). Még csak nem is a mikronutriensek hiánya fáj igazán. A baj ott kezdődik, hogy 1. elképesztő mennyiségű sót (nátriumot) tartalmaznak, amely a vérnyomást emeli (az emberek kb 50%-ában: ők a "sóérzékenyek"). 2. bizony a koleszterin az élethez nélkülözhetetlen vegyület, még a májunk is termel egy csomót belőle (1000 mg), de ha többet viszünk be 300 mg-nál naponta, ami tényleg kb 1 tojás, akkor jó esélyünk van rá, hogy nem tud kiválasztódni az epével, felhalmozódik, és lerakódik az erekben (ez nyilván ennél bonyolultabb, de a koleszterinszint és az érelmeszesedés közti kapcsolat vitathatatlan- a kajával bevitt koleszterin és a szérum-koleszterinszint közti kapcsolat már nem annyira). 3. A gyorskaják, csipszek rengeteg transz-zsírsavat tartalmaznak. Ezek olyan telítetlen zsírsavak, amelyekre nincs enzimünk, nem tudjuk lebontani, szintén károsítják az ereket. 4. Alacsony rosttartalom. A krónikus rostszegény táplálkozás számos nyomorúságos bélbetegség elsődleges rizikótényezője, akármilyen furán is hangzik (székrekedés, aranyér, diverticulosis, vastagbélrák...). Amúgy imádom a mekis kajákat, de csak havonta-kéthavonta tévedek be egy menüre, szerintem nem célszerű gyakrabban, de mondom ez csak az én személyes véleményem.
tomcsi123 2013.01.13 23:59:42
@Squatting Stingray: 1. valószínűleg ha 10 éve írok le ilyet, megköveznek, de a legújabb tanulmányok szerint a táplálékkal bevitt koleszterinnek nem sok köze van a szérum-koleszterinszinthez és a kardiovaszkuláris rizikóhoz EGÉSZSÉGES egyedekben. A képet tovább árnyalja, hogy a telített zsírsavak és a transz-zsírsavak viszont masszívan emelik a koleszterinszintet! Szóval előbb a telített zsírsavakat kellett volna fikáznom, nem a koleszterin bevitelt. Erről itt egy friss tanulmány: advances.nutrition.org/content/3/5/711.full.pdf+html Az ajánlások azonban még ragaszkodnak a max 1 tojáshoz (300mg)! :D

2. Az ipari (margarin) vs. természetes forrásból származó (tej, kérődző állatok húsa) transz-zsírsavak hatását valóban összehasonlította egy kis esetszámú tanulmány (TRANSFACT): e szerint férfiakban nincs különbség (ugyanolyan rossz mindkettő), nőkben viszont jó hatású a természetes eredetű transz-zsírsav, mert náluk valamiért a "jó koleszterint" (HDL) emeli. Messzemenő következtetést 46 emberből azért nem érdemes levonni...ajcn.nutrition.org/content/87/3/558.long
Emelj! A dagadtak társadalma 2012.12.01 21:55:20
- Adhatom nagy menüben? - Hát persze! Jogod van túlsúlyosnak lenni - viszont nincs jogod, hogy hülyeségeket beszélj genetikáról, meg arról, hogy te jól érzed így magad. Rosszul vagyok, amikor valami celeb arról károg, hogy ő elfogadta magát kövérnek, és a…..
tomcsi123 2013.01.06 12:54:23
@tea fan: egy módszert akkor nevezhetünk ajánlottnak ha evidenciák támasztják alá. Ez azt jelenti, hogy sok emberen kipróbálták kontrollált, randomizált körülmények között és úgy is működött. Norbiupdate-ről nem olvasni ilyet a pubmeden. Ezek az anekdotikus sikerek (pl. lakótársadnál működött, reklámban a bácsi lefogyott stb) sajnos önmagukban nem bizonyító erejűek. De a lényeg tényleg a kalóriaegyensúly negatívba történő eltolása, ez IA szintű evidencia :D
Ismét egy cikk vendégszerzőnk, tom tollából. A férfi nemi hormonok (=androgének) egyik legfontosabb hatása az izomtömeget növelő, ún. anabolikus hatás. Számos más nem-szteroid hormon is rendelkezik ilyen hatással (növekedési hormon, inzulin, inzulin-szerű növekedési faktorok…..
tomcsi123 2012.11.17 10:32:26
Szteroidos jó reggelt mindenkinek!!!
@A fidesz a betegek kiirtására készül: Gyulladáscsökkentő hatása a kortikoszteroidoknak van (kortizol és társaik, melyeket a gyógyászatban is alkalmaznak), az androgéneknek nincs. @r222: akkor leírom harmadszor is: az anabolikus szteroidoknak kétségtelenül van anabolikus hatása, ahogy a nevük és a cikk első mondata is indikálja. de attól h valaki felpumpálja magát szteroiddal, és úgy néz ki mint 1 lufi, még nem lesz superman, nem fog nagyobb sportteljesítményt elérni, mint amire az idegrendszere, a légzési-keringési rendszere, csont-izületi rendszere, genetikai adottságai stb eredendően képesek
Bizonyára minden olvasónknak volt már izomláza - mindenki ismeri azt az égő-szúró érzést, amit az izmok igénybevétele során az anyagcsere melléktermékeként képződő anyagok felhalmozódása okoz utólag az izmokban. Ez általában másnap (legalábbis a fizikai aktivitás végezte…..
Emelj! Miért fáradunk el? 2012.10.30 20:30:00
Az alábbi rövid eszmefuttatás tom nevezetű kedves olvasónk tollából származik - köszönet érte! Egyben szeretnénk jelezni, hogy amennyiben bárkinek van a blog témájába vágó mondanivalója, szeretettel várjuk. Perifériás és centrális mechanizmusok Hosszan tartó fizikai…..
tomcsi123 2012.11.02 14:45:31
@p_sk: zsírégetéshez ugye nem cukrot, hanem zsírsavakat akarsz felhasználni. sajnos zsírsavból sosem lesz cukor a szervezetben, viszont túl sok cukor bevitele (mozgáshiány mellett) zsírként fog raktározódni. Az izmokban külön enzimapparátusa van a cukorbontásnak és a zsírsavbontásnak is. Ez olyan, mintha egy autó benzinnel és gázolajjal is működne. Hogy mikor fogsz inkább zsírt mint cukrot égetni? Erről kiváló cikket olvashatsz itt: emelj.blog.hu/2012/08/13/fogyas_kardioval_vagy_eroedzessel :D Amúgy ennek is baromi érdekes a biokémiája, hogy mikor áll át cukorról zsírsavra az izom és miért (persze nincs éles határ, mindig párhuzamos...), illetve hogy a balfasz éhezés+sok (kardio)edzés hogy építi le a maradék kis izmot is (izomfehérje->aminosav->cukor) üdv, tom
Megalázták, majd "megölték" az édesapámat a Berettyóújfalui kórházban.   10 éve történt. Azóta is forr bennem a keserűség, amiért főorvos létemre nem tudtam megakadályozni a történteket.Édesapám majdnem 94 éves volt. Jó általános állapotban, bot nélkül járkált a…..
tomcsi123 2012.06.16 13:06:09
@csak néha benézek ha marhaságot látok: de van lézeres kezelése a BPH-nak (ILC, HOLEP stb.), amit nálunk csinálnak is, bár kétségtelenül a gold standard a TURP.
tomcsi123 2012.06.16 17:10:01
@Tempus-Anh: kedves kollega! a sc. anticoagulans (akár frakcionált, akár frakcionálatlan heparin) dózisát mióta igazítjuk az INR-hez? Az INR csak a kumarinok követésére jó, az UFH-t aPTI-vel, LMWH-t pedig a SEMMIVEL ellenőrizzük.