Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bocskay

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Abban egyetértek Bakó Beával, hogy a szélsőjobboldali eszmék felé fordulni talán a lehető legrosszabb reakció, amit fiatal gondolkodó tehet az őt ért benyomásokra. Azon sem fogunk összeveszni, hogy ebben van némi szerepe az egyes szakokon domináló, alternatívákat talán kevéssé…..
Bocskay 2013.02.28 09:24:45
Kedves Pintér Bence!
Talán azzal árnyalnám a képet, hogy igen, van egy csomó ember az egyetemeken, aki csak azért jön oda, mert felsőoktatásba akart kerülni. Őszintén megmondva - személy szerint kicsit haragszok az ilyenekre, mert lehet, hogy olyat szorítanak ki, a felvételi elszámolás módozata miatt, aki tényleg oda akarna menni, csak pl.: valami nem jött be neki az érettségin - ezek az emberek kóvályognak a szakokon, és nem is igazán képesek értelmesen meglátni a lényeget a tananyagban. Képtelenek szájbarágás nélkül egy szemináriumra felkészülni, nem is beszélve a szakdolgozatról... Azt azonban valóban nehéz kérdésnek tartom, hogy a tananyag felépítése milyen, hiszen számos olyan történész van, akinek lövése nincs a magyar hadifoglyok sorsáról, és a "Málenkij robotnak" nevezett dolgokról, azon túl, hogy "csúnya, nehéz és disznóság volt". De azt pl. nem tudják, hogy ugyanolyan alapon ment, mint a holokauszt (egy faluban, ahol soha nem éltek németek, azokat vitték el, akiknek 'r'-re végződött a neve, mert Hitler neve is erre végződött, vagyis németek). És ez csak egy példa, de azt, hogy a GUPVI, vagy GULAG nem ugyanaz... Nem részletezem, de itt igenis vannak disszonanciák, mert az egyiket túlnyomják.
A közoktatási történelem könyvek legnagyobb részét rég ki kellett volna dobni a kukába, mert köszönő viszonyban sincsenek a modern történelemkutatás eredményeivel!!!
Ja, és azt meg csacsiságnak tartom, hogy mindenki hun-magyar romantikus, aki tarsolyt hord!! Ezek a magyarság régészeti leleteiből előkerült tárgyi emlékek, ami ráadásul akár praktikus is lehet, mármint a hordása.
E napokban a gyerekeink csinálják a politikát. És hát lássuk be: jobbak, mint mi. Ebben is. Nagyon szégyellném magamat azok helyében, akik törvénysértéseket emlegetnek, meg arra tesznek körülményeskedő utalásokat, vajh melyik párt kottájából játszanak a napok óta…..
Bocskay 2012.12.13 19:03:31
@Mária: A minőség növelésének igényével egyet értek, amihez viszont szerintem előfeltétel, hogy az egyetem valóban elit képző legyen, vagyis ne jusson be oda csaknem 100.000 ember államilag támogatva, hiszen ez több, mint 1%-a a lakosságnak!!
Akkor egy kérdés? Németországban hogy is működik ez? A Hamburgban működő Műszaki Egyetemet néhány "cégecske", mint a Siemens, Hauni, Bosch és még néhányan pénzelik, az állam csupán 2-3 helyet fizet szakonként!!! Az egész egyetemnek alig van 3-4000 hallgatója, ám ők a német ipari elit része. Szóval, ha szerinted egy cégnek ez nem feladata, akkor miért éri meg neki ez mondjuk 1200 kilométerrel arrébb?? Ráadásul ezek a cégek biztosítják a gyakorlati helyeket és számos felszerelést is az egyetemnek!!
Egyébként javíts ki ha tévedek, de úgy tudom, hogy 10.000 férőhelyet teljesen kifizet az állam, és további 15.000 részösztöndíjas férőhelyet támogat, ahol 50%-ot fizet! Hol is vonul ki az állam a felsőoktatásból? Szerintem 25.000 férőhelyet (így, vagy úgy) támogat állam bácsi!
Egyébként azért a magyar egyetemek nem olyan rosszak, mint sokan gondolják, de persze mindig van hova fejlődni!
Bocskay 2012.12.13 19:07:06
@Gulyáslikőr: Az legyen a NAV dolga, hogy ne lehessen minden vackot ezen az alapon elcsalni. És hogy miért éri ez meg egy cégnek? Azért, mert így nem kell neki betanítani a friss diplomását, hiszen tudja (betűre pontosan), hogy mit tanult, ráadásul nála végezte a gyakorlatait, így a "gyerkőc" is ismeri a céget, mint a tenyerét, és nem áll majd az első munkanapon, mint a borjú az új kapu előtt.
Vajon az miért van, hogy Nyugat-Európában ez így jól működik?? Nem lehet, hogy van ennek értelme??
Bocskay 2012.12.13 19:53:13
@Mária: Jó, és ki számít? Te, vagy én? Mert én így jónak látom, te meg nem. Szóval 1-1, vagyis dönt a kormány. Másik részről pedig, ami nem oda kerül az máshova fog. Erre nem gondoltál?? Azt kéne számon kérni, hogy az hova lesz! Vagyis nagyon megnézni, hogy ne "eligya" valaki!!
Katolikus és református kórusvezetőkről és más keresztény közösségek tagjairól készített listát a HVG. A hetilap aktuális számában többek között a „nyilvános felekezeti kötődéssel” rendelkező tankerületi igazgatók lajstromával kívánja igazolni címlapsztorija fő…..
„Hoch Österreich! Habsburg für immer!”(Franz Grillparzer: König Ottokars Glück und Ende)   A kuruc kormány kétéves fennállását egy labanc politikussal ünnepelte. A tündérmesék Magyarországa a végtelen lehetőségek birodalma. Kaland, játék, kockázat.  A kormánypolitika…..
Bocskay 2012.06.19 10:19:18
Végig szenvedtem magam a cikken, és találtam benne jó gondolatokat, azonban néhány alapvető tényt és ténybeli tévedést NEM LEHET FIGYELMEN KÍVÜL HAGYNI!
Első bekezdés: tisztelettel jelezném, hogy 1604-06 (Bocskai szabadságharc), 1619-21; 1622; 1648 (Bethlen és a Bibliás őrálló) mind sikeres Habsburg ellenes küzdelmek, komoly nyugat-európai támogatással és háttérrel. Persze a török is szövetséges volt időnként, azonban minden esetben MAGYAR ALÁRENDELTSÉGBEN HARCOLT (nem emlékszem más ilyen szövetségesre, hisz a felszabadító háborúk során a magyar csapatok sem jelenhettek meg külön seregtestként). Szerintem az adott körülmények között ez volt a realitás!! 1848-49-et a hiperérzékeny Habsburgok orosz segítséggel vérbe fojtották (az oroszkról tudjuk, hogy nem végezték volna ki a tábornokokat, sőt Görgeyt ők mentették meg), azonban 1867-ben gyakorlatilag sikerült újra elérni azt, amit 1848 áprilisában. Hoppá, tényleg Európa egyetlen olyan felkelése, amit övényes volt, hisz URALKODÓI SZENTESÍTÉS volt a törvényeken, sőt minden magyar rendelkezést jóváhagyott a nádor, vagyis törvényes volt. Ja, mintha valami Habsburg lett volna a király és császár, aki felheccelte a horvátokat és a szerbeket, meg a románokat is pénzelte (Erdélyben), és támadott a törvényes rend ellen! Ja és tenném hozzá, hogy az agyon ajnározott Palacky épp szláv kongresszuson volt, így nem ért rá elmenni Frankfurtba.
Aztán a Habsburgok érzékenysége, hát... a kommentek már sok mindent kiemeltek, én csak annyit mondanék, hogy csupán gyengeségükön múlott, hogy nem tudtak létrehozni olyan államot, mint Spanyolország, vagy Franciaország, a német fejedelmek túl erősek voltak. Azonban az örökös tartományokat, és Magyarországon is megpróbálták (ebből a sok felkelés, pl.: 1604:XXII. Tc.) , teljesen abszolutista módon kormányozták!!
Magyar felkelések és nacionalizmusok... Az a helyzet, hogy Magyarországon minden felkelés és szabadságharc során a legmodernebb nyugati eszméket követték, sőt több esetben magyar területen mutattak példát (1568-as tordai országgyűlés elfogadta a világ első olyan vallási toleranciáját, mely a reformátusokra és unitáriusokra is kiterjedt)!! Minden magyar felkelés komoly diplomáciai kapcsolattal rendelkezett Nyugat-Európa országai felé, és igyekeztek a legjobb dolgokat meghonosítani, alkalmazva a helyi viszonyokra!! Minden magyar felkelés kereste tehát a nyugathoz kapcsolódást!!
Habsburg érzékenység... Hát a vallási érzékenységük tényleg "példásnak mondható" alig néhány ezer embert öltek meg, nem is beszélve a gályarab prédikátorokról (nemzetközileg is felháborodást keltett), vagy a templomok felégetéséről (felső parancs nélkül ilyet katona csak elvétve tett!!), amit még a török sem nagyon tett meg... Aztán olyan nagyon figyeltek mindenkire, hogy Magyarországot örökös tartománynak ábrázolják a Schönbrunnban, valamint a magyar nemzetiségi összetételt a tudatos betelepítéseiknek köszönhetjük!! Ja, és annyira fontos volt nekik a magyar koronájuk, hogy 1683-ig csupán néhány esetben harcoltak (1532, de ekkor nincs harc Bécs mellett; 1663-64;) Birodalmi csapatok Magyarországon!!
Még egy apróság Horthyhoz, számára komoly lelkiismereti harc volt a királypuccs, és csak azért nem segített Károlynak, mert akkor azonnal lerohanták volna a környező országok és az Antant csapatai Magyarországot!!!!
Ezek mellett abban egyet értek, hogy fontos lenne, hogy Magyarország megtalálja a kapcsolatot Ausztriával, aki talán tényleg ért valamit a mi helyzetünkből. Jó lenne normális kapcsolat a környező országokkal is, de amíg ők a mi külhonba szakadt magyarjaink kiradírozásán dolgoznak, addig ez azt hiszem nem első sorban rajtunk múlik!
És persze mindent, ami hasznos meg kell tanulni az osztrákoktól (is)!