Regisztráció Blogot indítok
Adatok
godzikka

0 bejegyzést írt és 74 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pelsológia Mindenszentek napján 2014.11.02 20:26:28
A Reggel köddel ébredt, és csendesen dőlt a móló köveinek. Ha nem pirkadt volna meg, talán észre sem vesszük őt, és a mellette ülő Öregembert sem, aki páraködmönét magára húzva üldögélt a nyirkos köveken. Az öreg moccanástalanul nézett a semmibe, mert most nem volt vége…..
godzikka 2014.11.06 08:41:39
@Willyfog67: Az öröm akkor lesz igazán teljes, ha jövőre saját erőből is sikerül valami hasonló. Mert azért lássuk be, ez kicsit olyan volt, mint Ceaucescu rekordmedvéje. A módszer, és a stratégia is a Tiéd, ergo a dicsőség minimum 90%-a. Különben pedig Pozsár úr átlépi a 10 kilót, legfeljebb nem akkor, amikor kifogtam :)
Pelsológia Két őn között 2014.10.23 18:15:25
Halásszy nem így képzelte el Mindszent havának beköszöntét. Hányszor, de hányszor megálmodta, ahogy a kalyiba mellé telepített muskotályos szőlőn ekkorra már duzzadnak a szemek, részeg darazsak zsongják körbe a két öreg fűzt, s ő unottan heverészik a tűz mellett, ahol…..
  Pergettyűs Tomi szépen eligazított a Salmo kupa után. – Vilikém – kezdte, miközben kitöltött két kupica pálinkát –, nem kellene neked ezt erőltetni. Hagyd a pergettyűzést másra, foglalkozz csak a pontyaiddal. Az való neked, az a kuka horgászat, amikor csak ülsz, és lesed…..
Pelsológia Az ígéret szép szó 2014.09.22 19:47:50
  „…Halásszy már alig foglalkozik a nyílt víz pontyaival, mert rövid az idő, mert a pontyok szanaszét ugrálnak, mert kagylót böfögnek, és különben is, idén valahogy nincs szerencséje velük. Eddig. De majd szeptemberben, majd akkor lesz nemulass! Most csak mulassanak –…..
Pelsológia Záporeső, zivatar 2014.08.04 23:09:11
Régen volt ilyen szép, hosszan tartó, egyforma időjárás – nyugtázza Halásszy, amikor délután menetrendszerűen leszakad az ég, s körös-körül a Balaton mentén, mint valami sűrűn felvillanó vakuk, úgy pislognak a másodfokot jelző viharlámpák (helyesen: viharjelző…..
Viharos délnyugati szél hozza a változást, melyet Halásszy egyáltalán nem kíván, elvégre nyár van, a nagy melegek és hajnali parti szelek ideje, amikor már reggel kilenckor árnyékba húzódnak a békák, s a pontyok is csak unottan, amolyan megszokásszerűen bukóznak az unásig…..
Tudható volt, hogy ez lesz. Előrébb jár a természet, fogasék is előrébb járnak – legalábbis majálisba készülődő üldözőik bottal üthették nyomaikat május elsején, a nagy szabadulás hajnalán. Pergettyűs módszerrel csak a legjobb kezű műcsali-bizgettyűsök fogtak és csak…..
Kivágás a Nimród Vadászújság legfrissebb, márciusi számából Örömmel osztom meg olvasóimmal a fenti hírt; annál is inkább, mert jó néhány vadászati témájú elbeszélésem pihen "az asztal fiókjában", arra várva, hogy kiegészülve még újabbakkal, esetleg könyv-formát…..
Ismét egy vendégposzt következik. Varga Zoli kísérletezgető kedvű süllőhorgász, egykor a Haldorádón Csörgits Gábor szerzőtársa volt a nagy sikert aratott Balatoni süllőzés című cikksorozatban. Alább közreadott praktikája talán többek által ismert, de úgy gondolom,…..
Korábban azt állítottam, halászlét bizony mindenki tud főzni, legfeljebb még nem gyakorolta. Ha viszont próbálta, meg van győződve arról, hogy ő főzi a világon a legjobbat. És ez így van rendjén! A dunai jellegű halászlé mákhéjban bemutatásra került az előző posztban,…..
Nemrég  Csákó Gábor tollából olvashattunk egy igazán elgondolkoztató felvetést a február közepétől folytatott süllőpergetésről. A szerző elhivatott pergetőhorgász, s elveiben a szabálytiszteleten bőven túl is megy (persze a még jobb irány felé). Mindezt feltétlenül…..
Egykoron Steveolson emlékezett meg egy esetről, amiben az ifjonc kis horgászokat saját nagyapjuk tiltotta le a „karikázásról”. A történetet itt lehet olvasni. Még március sincs, de én máris beleuntam a karikázás egy bizonyos formájába... …Na végre, kimozdultak a keszegek a…..
godzikka 2014.02.27 08:36:19
@Willyfog67: Nem is arra gondoltam, hogy a társalgásban volt bökés, hanem arra, hogy a bejegyzésben. És teljesen jogosan. Az utolsó két bekezdés a címmel együtt remek keretet ad a mondanivalónak. Nekem az Öreg Mahor Harcsák közül Ferenczy Dénes cikkei tetszenek jobban, bár elismerem, DRHA írásaiban több az érzelem, stílusa is egyedibb.
Pelsológia Évzáró horgászat 2013.12.31 08:16:25
Horgászattal illő elbúcsúzni egy horgászévadtól. Ez – valljuk be – nem nagy ügy. Ha a víz be lenne fagyva, legfeljebb vágnánk egy léket, belógatnánk oda horgunkat, s míg elkortyolnánk a gőzölgő forralt bort, bizony elmondhatnánk: horgásztunk közben. Na de halat is fogni?…..
Pelsológia Karácsonyi ajándék 2013.12.24 17:26:22
Karácsony reggelén a kikötő félig befagyva fogadott. És csend, és mozdulatlanság – mindenütt. A máskor oly eleven, már-már szemtelen vadkacsák velem szemben gubbasztanak a túloldali móló kövein ücsörögve. Innét nézve mintha panoptikumot látnék, kitömött vadkacsákat.…..
Pelsológia Balaton a horgászoké? 2013.12.10 16:01:06
Valószínűleg szorosan összefügg a fentiekkel az alábbi egészen friss hír: benyújtotta felmondását Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója . A döntésről az érintett tájékoztatta az MTI-t, további információt nem árult el...
godzikka 2013.12.11 08:27:36
@horogasz: Választás 2014, igen lehet. De nézhetjük így is: mostantól remélhetőleg szakmailag kompetensebb kezekbe kerül a víz kezelése (ami szerintem jó). Szvsz. érdemes a félig teli, és a félig üres közül az előbbire koncentrálni.
godzikka 2013.12.16 09:19:16
@horogasz: nem is annyira a horgászkezelésnek örültem meg (az egyelőre csak kívánalomként fogalmazódott meg az illetékes miniszter szájából, nem vennék rá mérget, hogy meg is fog történni).
Halászati szakember nem vagyok, de végigolvasva a fentieket, valamint figyelembe véve a harcsa és pontypusztulás kapcsán elmaradt tájékoztatást, nem biztos, hogy nem jó lépés a változtatás. Igazából én is csak annak próbáltam örülni, hogy valami jobbra fordulhat (szigorúan feltételes módban).
Utolsó bekezdéseddel sem lehet vitatkozni. Valszeg Atyafinak a korábbi kommentjében igaza van, hogy itt az ellenőrzés kevés, önkontroll is szükséges lenne. Talán 10-15 év hoz változást a szemléletben is.
Pelsológia Mikulás napi díjazás 2013.11.30 17:18:42
Még néhány hét, és leperegnek az utolsó lapok is a 2013. esztendő naptárából. Sok horgászélményben már nem lesz részem, talán halat sem fogok, de üsse kavics: eljön legalább az emlékezés ideje. Már most vegyes érzelmekkel gondolok vissza a tavaszi, nyári és őszi…..
Nem, nem valami új orsó, esetleg horgászbot beharangozója következik. Most még a csapból is ez folyik, az ereszről is ez csepeg, s ki hátrahajtott fővel, becsukott szemmel, ki pedig esernyőt tartva áll a hírzuhatag alatt. Nagyon sok vélemény olvasható erről pro és kontra, ahogyan…..
godzikka 2013.11.18 11:17:39
@Willyfog67: Értem és elfogadom az ellenérzéseidet a FT-mal kapcsolatban. Ellenben pont egy olyan cikket találtál meg, amiben - véleményem szerint - egyetlen kifogásolható dolog van, mégpedig a citált statisztika. Az valóban nem állja meg a helyét. De szerintem a kategorizálással nincs baj, mert a cikkíró nem akarja keresztre feszíteni a halat eltevőket, és nem is okolja saját sikertelenségéért azokat, akik megeszik a zsákmányt. Semmi ilyen összefüggésre utaló rész nincs a szövegben. Létező dolog, amiről írsz (C&R horgászok sikertelenségük egyik okának a halevőket tartják), de ezt pont ez a cikk nem sugallja. A kategorizálással is csak annyit akar, hogy az első két kategória valószínűleg nem ellenkezne pl. egy 2+1 vagy egy felső méretkorlátozás esetén. Bár nem kérdeztem meg a közvetlen horgászkörnyezetemet és talán összesen van 10-15 horgászbarátom, viszont ők - vélhetően - mindannyian egyetértenének a 2+1-gyel, ill a felső mérettel, pedig alkalomadtán mindegyikük eszik a saját zsákmányból! Sőt, szvsz. a ponty és a süllő alsó mérete is újragondolható.
Igazad van, hogy a közös nevező valszeg délibáb. De - ahogy az eredeti cikkben is szerepel - szabályozás csak egy lehet, amihez a cikkben foglalt érvelés - a statisztikát leszámítva - jó alapot jelent.
Valamint az év elején Te magad is érveltél az esztelen halelvitel ellen, pont a tavaszi pontyinvázió idején. Ha marad a 3+2, akkor - alkalmasint - minden tavasszal tömheti a hűtőládát az is, aki a szabályokat betartja? Megeszik egy család 3*3=9kg pontyot napokon keresztül, ha éppen megy a hal? Jól van ez így? Szép példája lenne a horgásztársadalom önmérsékletének, ha nem csak a halászatot tartaná saját hobbija ellenségének, hanem néha picit saját magában is keresné a hibát, ill. a lehetőséget a természetes vizek halállományának megőrzésére.
godzikka 2013.11.20 09:12:47
@AtyafiPeca: Lehet, hogy félreérthető voltam. Az természetesen lehetetlen, hogy minden horgász ugyanazt gondolja C&R, mennyiségi korlátozás, stb témában. Viszont minél egységesebb(nek látszik?) egy csoport (már ha a horgászok összessége értelmezhető csoportként) amikor el szeretne érni valamit, növeli az esélyt a sikerre.
A vágy természetesen idealisztikus (annál is inkább, mert Zsoltnak tökigaza van abban, hogy önmagában a szabályok változtatása pont annyit ér, amennyire betartatják). De valahol azt olvastam, hogy csak azt érdemes megpróbálni, ami lehetetlen, úgyhogy kéretik nem gúnyolódni :)
Vannak, akiknek az az ideájuk, hogy az ismétlődő vízszennyezések végén valaha kapunk érdemi választ, neadjisten a felelősöket megbüntetik. Nekem ez tűnik idealisztikusnak. Kinek mi. Viszont nagyra értékelem a jobbító szándékot!
Pelsológia Mindenszenteki fogasok 2013.11.01 15:35:23
A temető a világ legszomorúbb helye. Nem is szeretek oda menni, bár viccesen mindig hozzáteszem magamban: addig jó, amíg megy az ember, nem pedig viszik… Mindenszentek napja hétfőn lesz, de mi ezen a borongósan bánatos vasárnapon helyezzük el megemlékezésünk virágait a…..
Pelsológia Harcsafohász 2013.11.03 17:03:14
Ereszkedjünk térdre, balatoni sporthorgász társaim! Nem kell feltétlenül kelet felé fordulnunk (Akarattyánál főképpen balgaság lenne), ellenkezőleg: legyen szembe velünk a víz, s mormoljunk el egy imát a megtépázott, tűzzel-vassal üldözött harcsáinkért! Mert bajban vannak…..
Pelsológia Zander Time 2013.10.27 18:42:36
Újabban szeptember elejét idéző hangulatom van. Ez a fajta hangulat csak akkor bicsaklik meg kissé, amikor az órámra pillantva megállapítom: hat óra alig múlt, és már sötétedik. Egyébként egy szál pólóban ücsörögni a csónakban ilyentájt nem szokványos állapot, és ez…..