Regisztráció Blogot indítok
Adatok
_parmenion_

0 bejegyzést írt és 68 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hogy lehet, hogy évekkel azután, hogy a frankhitelek és egyéb devizahitelek átváltása megtörtént forinthitelre, még mindig téma lehet a devizahitelesek helyzete? A válasz ere csak az lehet, hogy még mindig sokan vannak nehéz helyzetben, még mindig nagy összegekkel tartoznak a bankoknak. Nagyon…..
_parmenion_ 2017.11.07 16:16:04
"A legjobb megoldás végül a devizahitelek forintosítása volt, amely kamat jóváírásokkal történt. A CHF kamatok ugyanis jelentősen megemelkedtek, amelyet a bankok - a kormány szerint tisztességtelen módon,- továbbhárítottak. Ennek, valamint a kamatmarzsnak (a vételi és eladási árfolyam közti különbségnek) a jóváírása szintén megtörtént, és a költségeit a bankok viselték."

Ez a rész nagyon gáz.

Kezdjük ott, hogy az nem kamatmarzs, hanem árfolyamrés. És nem írták jóvá senkinek. Az pont egy olyan burkolt költség volt, amit szemben a kamattal, kezelési költséggel, stb., "elfelejtettek" feltüntetni, majd annak ellenére, hogy "nincs" olyan költség a szerződésben, az egyedileg meg nem tárgyalt szerződési feltételekben (ASZF, Kondíciós lista) emelték meg. Na ez volt tisztességtelen.

Ez em volt benne a jogegységi döntésben, amire a jogalkotó hivatkozott, tehát nem azért volt forintosítás, mert valami a kormány szerint "tisztességtelen".

Kamat jóváírás nem történt. Ezt honnan vetted?

Nem tudom, mit értesz "CHF" kamatok" alatt. A devizahitelek kamatai valóban emelkedtek, de eközben a CHF kamata negatívba csökkent. Ha ezt követték volna a devizahitelek kamatai, mint ahogy 2013-tól csak így lehet hitelezni, és az általad említett lengyelországi szabályozás eredetileg is ilyen volt, akkor nem lett volna ekkora a baj. A kérdés valóban sok vitát generált, például, hogy nem is volt itt deviza, de valójában erre meg senki nem mondta (hivatalosan, jogilag), hogy tisztességtelen. A kamat az szabad rablás volt.

Az meg, hogy a forintosítás a legjobb megoldás? Hát utólag szerintem nincs jó megoldás, mindenesetre ami most van az minden, csak nem jó, annak aki még benne van.
_parmenion_ 2017.10.24 14:40:54
@Medgar: " Nincs gond az ingatlan hitellel, csak pár szabályt kell betartani. Min. 50% önrész és törlesztő max. a bevétel 30%-a. "

Még egy szabály: bukó esetén a bank viszi az addig befizetést és az ingatlant, majd stornó. Nem gondolom, hogy egy ilyen ügyletben aránytalanul több kockázatot kell terhelni a képzettségi és információs szempontból sokkal gyengébb félre. Sajnos a devizahitelek idején hatályos jogrend így gondolta, és most sincsen "elsétálási jog"
Az emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára nemrég egy sajtótájékoztató kijelentette: augusztusban dupla családi pótlékot kapnak a családok, hogy könnyebben tudjanak készülni az iskolakezdésre. Ezután persze minden portál lehozott egy dupla családi pótlékról szóló cikket valami hangzatos…..
  Utazásbiztonsági tanácsok, 1. rész  Itt a nyár, és vele együtt itt a nyaralási szezon. Ilyenkor az utazás izgalma, valamint a sok elintéznivaló mellett a biztonság nem mindenkinek az első gondolata. Pedig sok esetben történik olyan az utazót érő incidens, ami egy kis felkészültséggel és…..
_parmenion_ 2017.07.25 09:46:33
A Mars kolonizálásáról már írtam - link. De jogosan felmerülhet bennünk a kérdés, hogy a hozzánk legközelebb lévő bolygóra milyen esélyekkel juthatunk el?  A Vénuszról röviden A Vénusz a Naptól számított második bolygó a keringési ideje pedig 224,7 földi nap. A Vénusz Vénus istennőről kapta a…..
_parmenion_ 2017.07.11 19:42:57
@gchg: Továbbá:
"Ez a név csupán a népies szóhasználatban állja meg a helyét, mivel a Vénusz látszólagos fényességét a Naptól kapja."
Valószínűleg a szerző is ért magyarul, így tudja, hogy a csillag=csillog, ezért feleslegesen kéri számon népies néven a csillagászati terminológiát. De javasolni fogom az Esthajnalbolygó nevet! :) Persze pont a Vénusz csillog-hunyorog legkevésbé a szcintilláció tekintetében, lévén bolygó. :)
  Azannya! Az Erste aztán tudja, mi kell ahhoz, hogy az ügyfelek kiváltságosnak érezzék magukat! Lényegretörő és - szándékán kívül, de - nagyon hasznos tippek-trükkök poszt a bank Privilégium L számlájáról. Kedves Homár! Nyitottam 2017.05.16-án egy Erste Prviligéium L számlát, mely teljesen…..
_parmenion_ 2017.06.20 10:44:09
@gkc: @Jack__Bauer: Dettó. 2013 február elején, de már fizetésnap után váltottam Szupernullára. Hónap végén 1490 Ft beterhel, reklamáció, magyarázkodás, jóváírás. Úgy látszik, azóta sem sikerült megugraniuk, hogy az első hónapot nem ér vizsgálni, ha közben tört hónapként tekint rá.

Másik meg, hogy írják az okosok, hogy a bank feltételei világosan le vannak írva az ASZF-ben. Ez egyrészt önmagában nem igaz, hiszen senki nem látott még világosan megfogalmazott ASZF-et. Másrészt egy szerződés lényeges feltételét nem "dughatja el" egyedileg meg nem tárgyalt részbe és az nem vitás, hogy a számla költsége lényeges feltétel. Ezért van csillaggal, apró betűvel kiírva a feltétel a reklámban.
Vidékiként meglehetősen nehezen barátkoztam meg a budapesti közlekedéssel. Pedig az elmúlt években meglehetősen sokat, napi 2-2 és fél órát töltöttem a különböző BKV útvonalak megismerésével, illetve kiismerésével. Sokfelé, sok mindent láttam már, de egy igazán váratlan helyen bukkantam Budapest…..
Ismét megkezdtünk egy évet, és ezzel rengeteg változást kell megszoknunk főleg, hogy az elmúlt év utolsó hónapjaiban elfogadott törvénymódosítások többsége már év elejétől életbe lép. Ezzel kapcsolatban hívnám fel a figyelmet néhány igen fontos változásra, mely a családi adókedvezmény intézményét…..
Magyarországon kötelező társadalombiztosítási rendszer működik, ami azt jelenti, hogy mindenkinek kötelezően részt kell vennie benne, és hozzá kell járulnia a költségekhez a társadalombiztosítás fedezetéről szóló törvényben meghatározottak szerint. Ugyanezen törvény alapelvei között szerepel, hogy…..
Kevesli a nyugdíját? Esetleg nyugdíj mellett munkát végez, és ezzel plusz szolgálati időt szerez? Szeretné, ha újraszámolnák a nyugdíját, abban a reményben, hogy magasabb lesz? Ha a fenti kérdésekre igennel válaszolt, akkor olvasson tovább, mert én elárulom az ezzel kapcsolatos lehetőségeket. Mint…..
JogÁsz Síron túli hűség 2016.02.22 16:30:42
A megható cím ellenére senki se várjon valami romantikus történetet. Romantika ott van, ahol a hűség a sírig tart. Tudják, az ásó, kapa, nagyharang…, míg a halál el nem választ. De nem így van ez a kiváló, együttérző, kultúrált Magyar Telekomnál. Tudják, amelyiknek a szlogenje: „együtt veled”. És…..
Idén lesz 6 éve, hogy változott a csekkbefizetés határidejének szabályzása, de úgy tűnik, még mindig van, akinek gondot okoz a rendszer. A rend kedvéért megkérdezzük az Elműt, hogy ők miért nem a befizetési határidőt tüntetik fel, ami az összes ilyen problémát és…..
_parmenion_ 2016.01.05 18:03:16
@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: @atpijkamo113:

Az hol van megadva, hogy a limit az havi limit?

Nekem volt olyan csop.besz, azt hiszem a Generali biztosítónál, hogy havi kétszer vontak. Évenként emelték az összeget, 15e volt a limit. Köv évben hó elején levontak 15e-t, hó végén 253 ft, aztán így tovább...

Nem vontak le többet, mint ami jár, csak a limitet megkerülték. :)
_parmenion_ 2016.01.05 18:49:04
@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: Úgy tudom, (régebben úgy működött), hogy a szolgáltató köt a bankkal szerződést (ez a saját bankja, mondjuk OTP). A csoportos beszedést (az indítást) egy interfészen feltöltik a banknak, meg kell adni a levonás napját, ami a feltöltéstől minimum 5 maximum 10 nap (kb, pontosan nem emlékszem). A levonás napon a bank kettéveszi az állományt: a saját OTP-s levonásokat levonja, a más banknál lévő ügyfelekét feltölti a zsíróba. Aztán az egészet visszaküldi a szolgáltatónak.

Több szolgáltató tart pót levonási napot (igaz ezek általában a pénztárak, lakáskassza, biztosítók). Ezek örülnek, ha átmegy a pénz, és tesznek is érte. Ha nem megy át, az ügyfélnek nincs megtakarítása/biztosítása, nekik meg kevesebb lesz a pénzük, nincs üzlet.

Ezzel szemben a rezsi szolgáltatók, telefon cégek stb, nekik nem érdeke újból beszedni. A fiz. határidő előtt egy nappal indítják a levonást, ha gebasz van, akkor késés van, ergó késedelmi kamat, felszólítási díj, stb.

Persze sokan így is ráhagynak pár napot, és csak utána pótdíjaznak, de az Elmű, Telenor a jófejség-geciség tengely másik felén állnak.
Hamarosan véget ér az év, és ahogy az lenni szokott, az újév ismét sok törvényi változást hoz.  Ilyenkor mindenkiben felmerül a kérdés, hogy nekem ez jót vagy rosszat jelent? Ami szinte minden munkavállalót pozitívan fog érinteni, az a személyi jövedelemadó mértékének változása. Mint ismeretes,…..
Gergely 3 levélből és 1 videóból álló anyagot küldött nekünk. Ezek intermediális erőteret képeznek, túlmutatva a vizualitás és textualitás egymásmelletiségén. Vagy mi. G levele az E-höz: Tisztelt Hölgyem/Uram! Elvileg online diktálnám a mérőállást, csakhogy a…..
_parmenion_ 2015.06.23 11:02:32
@cupcake25: Nem csak erre képtelen.. Amikor kiléptek a díjnetből, felhívtam őket, és a kiscsaj azt mondta, hogy az ELMÜ online ugyanazt a szolgáltatást tudja. Kb. 5 percen keresztül soroltam fel a különbségeket, kezdve onnan, hogy belépéskor nem jegyzi meg a jelszót, vagy a bankkártyát, odáig a nyilvánvaló tényig, hogy az ELMÜ nem látja a távhő stb számlákat. Azóta pár dolgot javítottak.
Egy idő után annyira meguntam a havi tortúrát, hogy levettem inkább nullára a fogyasztást, és évente kétszer fizetek inkább egyben.
Szegény Felháborodott Előfizetőt nem az borította ki, hogy fizetnie kell a hűségidő alatti felmondásért, mert ezzel tájékozott ügyfélként tisztában volt, hanem azok a számok! Botcsinálta közvéleménykutatóként viszont érdekelné, hogy egyáltalán léteznek-e listaáras…..
Három választás éve 2014: az április eleji parlamenti után május végén az Európai Parlament 21 magyar képviselőjét, októberben pedig közel 3200 magyar település helyi vezetőit választja meg az ország. Ezeknek a voksolásoknak a politikai súlya, jelentősége természetesen…..
_parmenion_ 2014.05.26 12:40:34
@inreallife: Az is érdekes, ha összeadnánk a baloldali szavazatokat, akkor eggyel több mandátumot szerzett volna az összeborulás.

Fidesz:11
Baloldal:6
Jobbik:3
LMP:1

Ez nyilván fikció, valószínűleg kevesebb szavazatot kaptak volna, a Gyurcsány ellenesek vagy el sem mentek volna, vagy átszavaznak (leginkább PM->LMP irányba).
_parmenion_ 2014.05.26 14:02:09
@Balt: 6000 szavazat 300 szavazattal emeli meg a bejutási küszöböt. Nyilván kérdés, hogy a külképviseleten szavazók között az LMP alul vagy felülreprezentált-e.

Az áprilisi választáson az én kerületemben kb 25%-kal többet kapott a külképviseleti szavazókörben, mint összesítve. Nyilván ebből nem sok mindent lehet levonni következtetést :)

Szóval valószínűleg megtartják a mandátumot, mindenesetre én baromi ideges lennék a helyükben, ha ezen csúszna el, vagy épp fordítva, 295 szavazat mínuszba lennének a bejutástól.
Saci megoldotta, hogy soha többé ne kelljen az ELMŰ-nek késedelmi díjat fizetnie: Pár hónapja az ELMÜ (budapesti elektromos művek) levált a Díjnet rendszeréről. Kialakítottak a saját oldalukon egy online fizetési felületet, amely közel sem olyan  kényelmes, mint az előző,…..
_parmenion_ 2014.05.16 15:53:28
@fifibá55: Értem, igazad van.

Ezt az elszámolási számlás lehetőséget nem ismerem. Tehát, ha jól értem, csak a fizetési határidő utolsó 5 napjában futom a közvetítők nem teljesítésének/késésének a kockázatát.

Jogvita esetén könnyen ellenőrizhető: hát igen, csak én megelégszem a vitával, jogi útra vinni már nem éri meg az életemben előforduló max 100 Ft-os nagyságrendű díjakat. :)

Legutóbb éppen a lakáskasszás ügyf.sz. mondta, hogy érdemesebb átutalnom, mert ők az egyéni számlára könyvelést veszik figyelembe. Egyszer 10 perccel lekéstem a hitelkártya feltöltési határidőt, akkor is a 3 nappal későbbi könyvelési időpontra számolt kamatot (pedig saját számlák közötti átvezetés volt). :(
_parmenion_ 2014.05.16 17:05:06
Az egy érdekes eset volt :)

De, péntek 18h volt a határidő, kedden könyvelték le a befizetést (aug. 20. hétfő). Először is: egyszerűen nem lehetett a terhelt kamatot kiszámolni az általuk terhelt összeget a kondíciós lista alapján. Erre küldtek egy táblát, hogy hogy számoltak. A számítás jónak tűnt (tudom, hogy kell kamatot számolni:) ) Viszont az általuk kiszámolt összeg sem egyezett (7 Ft-tal több volt) a beterhelt összeggel. WTF? :)

Megírtam, hogy 4. kísérletre sem tudjuk (akkor már ők sem) kiszámolni, hogy miért annyit terheltek. Erre küldtek egy levelet, hogy a szakértőjük a táblázatukat helyesnek találja. Gyakorlatilag elismerve, hogy rossz összeget terheltek. És egyébként is a javamra tévedtek.

Na itt gondoltam, hogy ezek medvére vadászni járnak szabadidejükben. :) Bele is kötöttem 3 dologba, harmadik volt a késedelmes könyvelés. Mivel minden fórumon azt kommunikálták, hogy a saját számlák közötti bankon belüli átvezetés azonnal könyvelődik.

Az első 2-re rendesen megírták, szépen, AFSZ pontokkal, hogy jól csinálták. Harmadikra csak egy fél mondat: ők 17-én könyvelték az átvezetést. Erre kikerestem az ASZF-ekből a hivatkozásokat, hogy miért kellett volna 17-ig számolniuk a kamatokat, illetve, hogy a szakértőjük állásfoglalása alapján hibásan levont kamatot kérem vissza.

2013 januárban "jófejségből" vissza adták végül a kb 7e Ft-t. És hivatkoztak egy 3. egyedileg meg nem tárgyalt szerződésre, amit banki órarendnek hívnak, hogy de a 3 napban igazuk van. (Én nem tudom eldönteni, hogy most ezek ellentmondó általános feltételek, vagy valahol definiáltak egy hierarchiát.)

A 7 Ft különbség oka sohase derült ki. Három hónap múlva pedig megírták, hogy a továbbiakban nem vezetnek nekem számlát. Homárra kellett volna kiposztolni:) Jó hétvégét!
_parmenion_ 2014.05.16 17:10:55
@fifibá55:
Az egy érdekes eset volt :)

De, péntek 18h volt a határidő, kedden könyvelték le a befizetést (aug. 20. hétfő). Először is: egyszerűen nem lehetett kiszámolni az általuk terhelt összeget a kondíciós lista alapján. Erre küldtek egy táblát, hogy hogy számoltak. A számítás jónak tűnt (tudom, hogy kell kamatot számolni:) ) Viszont az általuk kiszámolt összeg sem egyezett (7 Ft-tal több volt) a beterhelt összeggel. WTF? :)

Megírtam, hogy 4. kísérletre sem tudjuk (akkor már ők sem) kiszámolni, hogy miért annyit terheltek. Erre küldtek egy levelet, hogy a szakértőjük a táblázatukat helyesnek találja. Gyakorlatilag elismerve, hogy rossz összeget terheltek. És egyébként is a javamra tévedtek.

Na itt gondoltam, hogy ezek medvére vadászni járnak szabadidejükben. :) Bele is kötöttem 3 dologba, harmadik volt a késedelmes könyvelés. Mivel minden fórumon azt kommunikálták, hogy a saját számlák közötti bankon belüli átvezetés azonnal könyvelődik.

Az első 2-re rendesen megírták, szépen, AFSZ pontokkal, hogy jól csinálták. Harmadikra csak egy fél mondat: ők 17-én könyvelték az átvezetést. Erre kikerestem az ASZF-ekből a hivatkozásokat, hogy miért kellett volna 17-ig számolniuk a kamatokat, illetve, hogy a szakértőjük állásfoglalása alapján is hibásan levont kamatot kérem vissza.

2013 januárban "jófejségből" vissza adták végül a kb 7e Ft-t. És hivatkoztak egy 3. egyedileg meg nem tárgyalt szerződésre, amit banki órarendnek hívnak, hogy de a 3 napban is igazuk van. (Én nem tudom eldönteni, hogy most ezek ellentmondó általános feltételek, vagy valahol definiáltak egy hierarchiát.)

A 7 Ft különbség oka sohase derült ki. Három hónap múlva pedig megírták, hogy a továbbiakban nem vezetnek nekem számlát. Homárra kellett volna kiposztolni:) Jó hétvégét!
Edinának speciális problémája van, ugyanis neki pont a húszezresek hiányoznak, amivel sehol nem lehet fizetni. Ha tényleg jól hallottam, akkor pl. a Budapest Banknál júliustól napi pénzfelvételi limit lesz, úgyhogy addig vegyenek fel pénzt, amíg van. Szeretném bővíteni az igen…..
Tamás nem mutatta meg a táskáját kifele menet, úgyhogy perpatvar lett belőle: A mai napon a kispesti, üllői úti aldiba mentem vásárolni. Az egész boltban voltunk vagy 3-an vásárlók. Kifelé menet a pénztár után odajött az őr, hogy legyek szíves megmutatni a táskámat. Mivel…..
Csak részben boldog naiv ügyfél, akinek sikerült egy számláját felmondania az Erste Banknál Franciaországból postai levélküldemény segítségével. Két másik számlája az OTP-nél 3 hónap alatt még fel sem készült a felszámolásra, mert a személyi igazolványa száma nem…..