Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BeeZee

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden vegyes szisztémában övé lenne az abszolút többség. Olyan demokratikus…..
Többször megírtam már itt a blogon is, hogy mennyire értelmetlennek gondolom a politikusi beszédek megszokott értelmezését. Unalomig ismételt kérdések (kiket szólított meg? sikeresen tematizált? tudott-e mobilizálni?), amelyekre tapasztalataim szerint csak azok tudnak magabiztosan…..
„Az pedig pusztán hit kérdése lesz, hogy hazudott-e a kormány, vagy megvédte ismét az embereket az IMF-től. A beszélő bot náluk van” – írta tegnap egy olvasóm, aki szerint elkapkodott volt azt gondolnom, hogy Orbán Viktor sárvári videózása után csak két kimenet lehetséges.…..
BeeZee 2012.09.08 12:01:44
Én el tudok képzelni egy negyedik magyarázatot is.
Ez úgy szól, hogy Orbán Viktornak semmiféle racionális oka nem volt erre a beszédre. Egyszerűen csak arról van szó, hogy ő nem az az ember, aki bármit is szó nélkül hagyna. Neki muszáj mindenre reagálnia, mindig vissza kell vágnia valamivel, mégpedig valami dörgős, kulisszahasogató dologgal. Nem baj, ha nem igaz, az sem baj, ha az állítólagos tényeket ő maga találja ki hozzá, csak az övé legyen az utolsó szó. Nem lenne meglepő ez egy olyan embertől, aki - állítólag - már gyerekkorában a falhoz vágta a mákos beiglit. És mivel a politika a médiában zajlik, így rá is érvényes a szabály, hogy a célcsoportra csak egyre fokozódó ingerekkel lehet hatni.
Egyébként is az a véleményem, hogy eleve elhibázott, ha Orbán Viktor - vagy bárki más - cselekedeteit pusztán racionális okokkal próbálják magyarázni. Biztos sok olyan eset van, amikor helytállóak ezek a magyarázatok, csak az a baj, hogy sosem lehet tudni, hogy az aktuális magyarázat valóban helytálló-e. Ha egy politikai elemző csupán a racionális okokat veszi figyelembe, azt védheti azzal, hogy ez az ő szakmája, csakhogy ilyenkor ahhoz a példabeszédbeli szemészhez hasonlít, aki egy balesetben elhunyt embernél megállapítja, hogy szemtengelyferdülése van. És arra a kérdésre, hogy akkor mitől halt meg, azt mondja, hogy érthetetlen, mert a szemtengelyferdülés nem halálos betegség.
Márpedig, ha vannak olyan esetek, amikre egy elemző azt mondja, hogy nem érti miért történtek, akkor felmerül a kérdés, hogy mennyire lehet komolyan venni az elemzést.
Szerintem, Orbán Viktoron túlságosan is látszanak az érzelmek ahhoz, hogy a cselekedeteit csupán csak racionális oldalról közelítsük meg.
Nem lehet egyszerű az elemzők helyzete, mert meg kell találniuk a határt az elemzés és a belemagyarázás között anélkül, hogy emocionális oldalról is megközelíthetnék a kérdést.
törökgáborelemez 469. Mínusz 2012.08.14 12:30:23
Mikor lesz már jobb, mikor jutunk ki ebből a lehetetlen helyzetből? – tette fel a kérdést Orbán Viktor 2011 elején elmondott szokásos évértékelő beszédében. A miniszterelnök akkor egy világos, könnyen érthető és bizony számon is kérhető tervet vázolt fel: „2010 az…..
Amikor egy hivatás elértéktelenedik, válságba kerül, a vele kapcsolatos szakmai, szakértői közbeszéd is zavarossá és nívótlanná válik. Sokat tudnék erről mesélni: a mi szakmánkban ma már szinte mindent lehet, felkészületlenül, hozzáértés nélkül közvéleményt kutatni,…..
A foglalkozásától is eltiltanám azt az elemzőt, aki ezen adatok alapján akár a Fidesz biztos bukásáról, akár most is megismételhető győzelméről beszél – írtam pár napja a friss közvélemény-kutatási publikációk kapcsán. Ennyivel azonban nem lehet megúszni, hiába a…..
BeeZee 2012.06.14 15:11:39
@dr. Bubó:

Milyen tendenciák várhatóak a választói hangulatban?
Egyszerű a válasz: semmilyenek.
A választók döntő többsége az utolsó - és éppen ezért legerősebb - benyomása alapján dönt. Ha nem így lenne, akkor értelmetlen lenne a választásokat megelőző osztogatás a kormány részéről.
Egy jó nagy többség nem szavaz.
Egy kisebbség a rosszul értelmezett csapatszellem/személyes szimpátia/ellenszenv alapján szavaz.
A maradék talán gondolkodik.
BeeZee 2012.06.14 15:16:03
@concret:

Ha igazad lenne, akkor nem tiltanák be közvetlenül a választások előtt a közvélemény-kutatási adatok közzétételét.
BeeZee 2012.06.14 15:48:57
@concret:

A jogszabályok nem is az igazságot tükrözik, hanem a választók erkölcseit. Az igazság relatív.