Regisztráció Blogot indítok
Adatok
+/-

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Fidesz agit-prop osztály áldokumentaristái Biszku Béla bácsi "leleplezése" után, politikai célokra szeretnék használni a II. világháború végén történt tömeges nemi erőszakot és annak elmesélését. Meglehetősen virulens fabula az álkonzervatív jobboldalon, hogy a…..
+/- 2013.02.18 23:54:04
A filmet nem láttam.
Viszont ennek a recenziónak
az alapján
hsozkult.geschichte.hu-berlin.de/rezensionen/2003-4-138
az eredeti, Marta Hillers könyv kicsit másról szól mint a fennebbi posztban vázolt "az oroszoknak is megvolt az oka, hogy erőszakoljanak". (De persze lehet, hogy a film ilyen egyszerűen tálalja a kérdést.)

A link-béli recenzens azt írja, hogy Hiller könyvében az az érdekes, hogy milyen precízen írja le a németek sokkját a háború végén ami a német "rasszot" jelképező "német férfi" eltűnésével járt és azt hogy miként csúsztak át a megerőszakolt német nők az éhező berlinben lassanként a megélhetési prostitutcióba. A német nők helyzete a recenzió alapján sokkal komplexebbnek tűnik mint a fennebbi posztból sejteni lehet.

A filmet pedig nem ártott volna a német "múltfeldolhozás" kontextusában tárgyalni. Ami az állandó önkritikára alapoz. Nem tudom, hogy ezt a jogos önkritizálást hogyan sikerült a filmben összekötni a nemi erőszak fölötti úgyszintén jogos felháborodással. Erre tényleg marha kíváncsi vagyok. Ez egy olyan hajtűkanyar, amit német filmrendezők nem nagyon szoktak tudni bevenni.