Regisztráció Blogot indítok
Adatok
he-hu

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csongrád - Február 14-én mutatja be a megrendelő Csongrád megyei önkormányzat a csongrádi duzzasztóműről készült megvalósíthatósági tanulmányt. A konferenciára a zöldeket is várják. Egyes természetvédők szerint egy vízlépcsővel végérvényesen láncra vernék a…..
he-hu 2012.06.02 08:23:28
@Sparhelt:
Elszomorító, hogy mennyi ostobasággal sikerült megetetni a témában tájékozatlan közvéleményt vízlépcső ügyben.
Néhány tény:
1) A duzzasztó mű nem szocialista találmány, hiszen vízlépcsőket először kb. hatezer évvel ezelőtt építettek a sumérok az Eufrátesz mellékfolyóin.
2) Azóta tudják a szakemberek, hogy ha egy folyó felső szakaszán vízlépcső épül, akkor lefelé végig kell lépcsőzni az egész folyót, különben a medermélyülés miatt a talajvízszint süllyed, és partfalomlások is bekövetkeznek.
3) A Dunán határainkon kívül több tucat vízlépcső működik.
4) A Duna hazai szakaszának vízlépcsőzését már a XX század elején, Ferenc-József idején tervbe vették.
5) A nagymarosi vízlépcsőt terveit 1938-ban kezdték kidolgozni Horthy Miklós utasítására.
6) A hazai szakasz vízlépcsőzése tenné lehetővé az Atlanti Óceánt a Fekete Tengerrel közvetlenül összekötő nagy szállítási kapacitású vízi utat a Boszporusz és Gibraltár megkerülésével.
7) Ha az I. világháború idején létezett volna ez a vízi út, másként alakulhatott volna a háború, és kedvezőbb feltételekkel tudtunk volna tárgyalni Trianonban.
8) A nagymarosi vízlépcsővel csaknem azonos paraméterekkel készült el Bécs Freudenau külvárosában egy vízlépcső. Azóta Bécs belvárosában a vízszint stabilizálódott. (Budapestnél a Duna természetes vízszint ingadozása meghaladja a 8 métert).
9) A Bécs Freudenau vízerőmű kilowattóránként kb. 1 eurocent (0,01 Eu) önköltséggel termel annyi villamos energiát, amelyet nálunk évenként kb. 250 millió köbméter import földgáz elégetésével állítunk elő.
10) A rendszerváltás a Szovjet tömb széthullása miatt következett be, de mivel ez a bennfentesek számára jóval előbb látható volt, a megfelelő forgatókönyv előkészítése már a 80-as évek elején megkezdődött titkosszolgálati szinten az ellenzéki mozgalmakkal való alkudozások során.
11) Az alkudozások fő témája az volt, hogy az állami tulajdonban lévő vagyon „spontán” privatizálása során abból hogyan részesedjenek a tárgyaló felek, vagyis kikből legyen egyszer csak váratlanul multimilliárdos, és kik legyenek azok, akik ennek érdekében a rendszerváltás során látványos érdemeket fognak szerezni.
12) A forgatókönyv eredményes lebonyolítása érdekében fel kellet áldozni egy „szocialista nagyberuházást”, vagyis szükség volt egyfajta trójai falóra, amely szerepet a „Dunaszaurusz” kapta, bár találóbb lett volna a Duna-kisegér megnevezés, hiszen nemzetközi összehasonlításban csupán itt egy jelentéktelen kis vízlépcsőről van szó.