Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zöld Október

3 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
SHTF esetén általában az a legjobb megoldás, ha otthon, a menedékhelyünkön, esetleg a családunk más tagjainál vészeljük át ez eseményt. Ugyanakkor nehéz a döntés, hogy hova menjünk, hiszen számos érv szól az elbarikádozás, míg legalább ugyanennyi a menekülés mellett. A…..
Zöld Október 2013.04.25 19:13:38
Zöld Október 2013.04.25 19:14:23
@Zöld Október: Még szerencse, hogy Túlélő megcsinálta a prepper fórumot, így addig is van mit olvasni. :)
Zöld Október 2013.04.30 12:04:35
@SZL8: Elsőre nekem nem néz ki úgy, hogy terepen használható lehetne. Valaki valahol említette még a bevásárlókocsit, én ezt egy kicsit tovább gondoltam: babakocsi!
Tesóméknak most van kisbabájuk és vettek valahonnan 20-ért egy használt, de baromira jó minőségű babakocsit! Bitang nagy kerekei vannak, jól meg terepen is, mivel a felfüggesztése nem merev, így a köves, durva talajt is minden nehézség nélkül viszi, ráadásul tele van mindenféle kis zsebbel, retesszel, ahová pakolni lehet. A bevásárló kocsinál könnyebb, zártabb (védettebb), s a kerekek mérete és kialakítása miatt könnyebben tolható. Ez csak egy alternatíva a bevásárló kocsira, bár nem biztos, hogy bármelyiket is használnám. :)
Egy korábbi műsorajánló posztban sokat beszélgettünk a különböző műsorokban szereplő prepperekről, hogy milyen képet alakítanak ki rólunk az átlagember számára. A leginkább nyomatott műsor a témában jelenleg a Doomsday's Preppers, ami hagy némi keserű szájízt a…..
Zöld Október 2013.04.09 14:27:52
@knife1: Ez a 8 centi egy vicc! Az ókori Spártában a leigázott őslakos helótáknak volt annyi "joguk", hogy egy vacak kést maguknál hordhattak. A spártai ifjak neveléséhez pedig hozzátartozott, hogy meg kellett ölniük egy helótát. Ismerősen hangzik ez valakinek? Az őshonos magyar járkálhat a nyomorult kis 8 centis bicskájával, a szamuRAJ fiatal, meg levág egy karddal...
Zöld Október 2013.04.09 14:34:30
@knife1: "Az irányadó bírói gyakorlat szerint az emberi élet elleni támadás esetén az arányosságot nem vizsgálják. Az ilyen támadásokat gyakorlatilag a támadó élete árán is el lehet hárítani. A jogos védelem szükségességének megítélését nem lehet kizárólag a támadó és a védekező személynél levő eszközök veszélyességének mechanikus vizsgálatára korlátozni, hanem a konkrét veszélyhelyzet felmérése, az egymással szemben álló személyek adottságai, a támadók, illetőleg a védekezők számaránya, fizikai erőfölénye és az ebből fakadó támadási és védekezési lehetőségek alapján kell a helyzetet értékelni" - Ez is egy vicc. Amikor valaki rámtámad pl egy késsel, akkor feltételezem, hogy nem szalonnát akar nekem katonázni, hanem mondjuk azt belém akarja mártani, tehát az életemre tör. Tehát akkor ilyen esetben az én logikám szerint nyugodtan meg lehet ölni a mocskot, de alighanem a bíróság másként gondolná. Meg nem tudom, hogy ki milyen, de én veszélyhelyzetben nem tudnám felmérni, hogy a fizikai fölény nálam vagy nála van - nem is érdekelne - csak ütném, vágnám, rúgnám, harapnám ahol érem, elvégre az ÉLETEM van veszélybe, az ő élete meg konkrétan abban a pillanatban le van szarva, elvégre az enyém fontosabb.
Az egy dolog, hogy ebbe a nyamvadt rendszerben nem lehet lőfegyvert tartani, de hogy még szinte meg se védheted magad, az szégyen!
Sok olvasó tette fel a kérdést az elmúlt hetekben, hogy mégis mi értelme felkészülni, mi rossz történhetne Magyarországon? Hiszen egy viszonylag szerencsés földrajzi elhelyezkedésű, mérsékelt éghajlatú országról beszélünk, ahol gazdagok az erdők, elegendő vízkészlettel és…..
Zöld Október 2013.04.09 14:35:41
@knife1: A gyógyszeriparnak megint kell a pénz.
Korábbi vendégszerzőnk remek írása után ismét egy kiváló cikket osztanék meg, ezúttal Balogh Ádám tollából. Elsősorban a különböző felszerelésekről, a túlélőzsák tartalmáról, az alfabázisról (nagyon tetszik a kifejezés! :D ) olvashattok, de még sok egyéb…..
Zöld Október 2013.03.31 23:28:07
@ZeroPont: Én még most kezdek ismerkedni a preppinggel, így lenne néhány kérdésem a késekről, mert úgy látom, hogy értesz hozzá. Azt írtad, hogy fix pengés kést ajánlanál a bicska helyett. Miért?
Én pont most készülök venni egy Victorinox Camper-t. A Victorinox ugye jó márka, a Camper pedig nem esik át a ló túloldalára, nincs rajta űrálomásszerelőherkentyű vagy kávédaráló, de van rajta fűrész, ami ugye kiváltja a külön fűrészt. Persze tudom, hogy nem fogok vele egy 30-40 éves tölgyet kivágni, de egy nagyobb fűrésszel sem, meg egyébként is ott a balta elméletileg, az alfabázison meg talán van egy normális fűrész, legalábbis szerintem lennie kéne. Aztán a késen van még konzervnyitó és üvegbontó. Persze ki lehet bontani bármilyen késsel egy konzervet, de azért nem amortizálnám egy kés pengéjét sem a fém konzerves doboz tetejével. Aztán van még rajta dugóhúzó, bőrlyukasztó, valamint fogvájó és csipesz, bár a fogvájó megoldható egy kis gally kihegyezésével, a csipesz meg.. na, nem a kozmetika az elsődleges egy SHTF szituban, bár persze kullancsot kiszedni előnyös. Ezért kérdem, hogy mi a baj a bicskával?

A második kérdésem: ugye említettem, hogy csak most kezdtem erre az útra lépni (bár már hosszabb ideje tisztában vagyok vele, hogy lesz "valami", elnézve a politikai háttérhatalom ténykedését, lásd Szíria-de a politikába ne menjünk bele), ráadásul mivel még egyetemen tanulok, így fix keresetem sincs, így szegény ember vízzel főz alapon a fix pengés késnek egy olyan késre gondoltam, amelyet bátyám hozott Svédországból. Ezt a kést az ottani munkások, halászok stb. használják.
A márkája Lindbloms Knivar - Sweden.
Tudsz valamit erről a márkáról, ezekről a késekről?
Erről a késről lenne szó:
lavr.dp.ua/i/200809121128086.jpg

Azon logika alapján választottam, hogy olcsó (mivel megvan :D ) és mivel munkás kés, így talán bírja a strapát.

Később egy Mora 911-et vennék, mert úgy hallottam, hogy ár-érték arányban nagyon jó.
Zöld Október 2013.03.31 23:53:35
Még néhány dolog, ami eszembe jutott a felszerelést illetően.
Nem tudom, hogy vannak-e köztetek szemüvegesek, de én biz' az vagyok, ráadásul nem is kicsit rosszak a szemeim, az egyik 3,75-ös, a másik 4,25-ös, magyarul szemüveg nélkül semmit se látok jószerivel, csak árnyakat.
A szemüvegre vigyázni elég macerás, de más lehetőség nem igen van. A kontaktlencsét nem igazán bírja a szemem, pontosabban nem bírja, meg egy SHTF szituációban kissé körülményesnek is tűnik: nagy a fertőzésveszély, ha valami belekerül a lencsébe, ha véletlen elejted, akkor meg kell mosni, stb. Tehát vigyél magaddal tisztító folyadékot, bár abból se tudsz litereket magaddal hurcolni, s max 1 hónap alatt elfogy a 60 ml-es folyadék, a nagyobbat, mely tovább tart meg nem lehet hurcolászni. Anno az optikus azt mondta, hogy a nagyobb mennyiség hűtőben tartandó, ami meg megint nem tartozéka senki BOB-jának se. :D Aztán a berakáshoz tiszta kéz kell, mely megint nem túl valószínű, hogy az lesz pl egy erdőben, meg mit csinál az ember ha elejti a lencsét az avarban? Én anno a szőnyegen ejtettem el, aztán egy órán át kerestem... Szóval a kontaktlencse szerintem egyáltalán nem reális ilyen helyzetben. Marad tehát a szemüveg, de arra úgy kell vigyázni, mint a szemünk fényére, mert az is! Érdemes tehát betárazni belőle. Nem feltétlenül kell rohanni optikushoz és csináltatni vagy hármat, hanem ha van régebbi szemüveg, akkor az is tökéletes. Nekem van vagy 2-3 régi szemüvegem, aminek a lecserélésének az oka az, hogy viszonylag kicsit romlott a szemem (a régi szemüegben mind a két lencse 3,75-ös), illetve, hogy koncerten pogó közben leverték, aztán ráléptek, ebből lett egy kis csete-paté is, na de ez lényegtelen, szóval ebbe a szemüvegbe lett lencse tetetve, csak a keret kicsit el van ferdülve, így nem a legjobb, de szükség törvényt bont. Aztán beszereznék még egy szemüveg-madzagot. Jah, tudom csúnya, dedósok hordanak olyat, de a nyakadba akasztva nem esik le a földre, ha valamilyen okból kifolyólag a fejről le is esne.
Szóval a szemüveg témával kapcsolatban erre gondoltam.

Aztán a másik: a bakancs! Ezt már más is felvetette. Nem a legideálisabb, de még most is eléggé jó állapotban van az ifjúkoromban vásárolt Martens betétes bakancsom. Az acél hűt, de két vastag zoknival elviselhető télen. Most volt alkalmam kipróbálni esőben és hóban is. A kertben ötven centis hóban rohangálva állta a strapát, egyáltalán nem ázott be. Eső esetén, vizes fűben, a talp gumi részének tetejéig bírja a csapadékot is. Belementem direkt nagyobb tócsákba, aminél a lábfejem teljesen víz alá került, na ott úgy befolyt a víz, hogy csak na. :D Nem túrára kitalált bakancs, de nekem eddig csak jó tapasztalataim vannak vele kapcsolatban. Nem tudom, hogy új korában is beázott volna, de most, így 10 évesen már alaposan ki van repedezve a betét végén és oldalt, de ezt egy jó suszter 2-3 ezerért megoldja, plusz jó vastag zsír vagy valami impregnálószer, s talán a tócsa is kint marad, vagy ki tudja. Kellene még bele egy jó talpbetét (kb 2000), s egész jó kis bakancs lehetne a Doktor Úr. :)
Erről van valami véleményetek? Amúgy nem lesz egy poszt a cipőkről, bakancsokról?
Zöld Október 2013.04.02 00:33:53
@SZL8: Sajnos a szemüveg nem kiváltható esetemben szemtornával és hasonlókkal, mert tényleg pocsék a szemem. A műtét meg eléggé költséges és azt sem mondják 100%-osnak. Kíváncsi lennék, hogy a seregben hogy oldják meg ezt a problémát. Van valami speckó erős szemüvegük?

Bakancs: látom, hogy nem csak én használok erre a célra acélbetétest. :) Én is gondoltam rá, hogy a munkavédelmi bakancsok árban elég jók, de gondoltam már magyar vagy német surranóra is - persze csak, ha a mostani olyan állapotba kerül. Nézegettem a mindenféle gore-tex membrános bakancsokat, de azt hiszem, hogy a közel- és távoli jövőben nem lesz ilyenre pénzem. :D
Én úgy vagyok vele, hogy egy jó bőrbakancs, ami kényelmes is az valószínűleg megteszi, főleg ha egy talpbetétre is szánunk pénzt, meg egy-két erősebb, kényelmesebb zoknira.
Ha a dolgok rosszabbra fordulnának és a világ káoszba fulladna körülötted, hova menekülnél? Sokan közülünk már rendelkeznek valamilyen menedékkel (alfabázissal ;) ), rejtekhellyel, ahol kihúzhatják addig, amíg jobbra nem fordulnak a dolgok. Ha neked még nincs ilyened és nem…..
Zöld Október 2013.04.01 00:03:24
@knife1: A debreceni szovjet bunker mégis merre van? A tankúsztatónál? Debreceni vagyok, de sose hallottam róla, ahogy azt se tudtam, hogy az OTI alatt óvóhely lenne.
Zöld Október 2013.04.01 00:25:32
Néhány éve fater vett Eger külterületén, az egyik hegyen (vagy dombon) egy házat telekkel együtt, kemény 1 millióért! A gazda meghalt, a fiai meg 10 évig felé se néztek, így ezért volt ennyi. A ház téglából van, két szintes. A telek kb 1 hold lehet, mellette erdő, akácos. Elkezdtük felújítani a házat, de sajnos komoly családi problémák köszöntöttek be, meg a válsággal együtt a pénz is elment, így ritkán tudunk elmenni oda. A kert hosszú évek munkájával lehetne csak művelésre alkalmas, mert több, mint tíz év alatt (ennyi ideig nem ment oda senki, mielőtt megvettük) eléggé elvadult, a rohadt akácot nem lehet kiirtani a telekről, ami azért hasznos is lehet, hisz van tüzelő. Mondjuk annyi hely van, hogy konyhakertet bármikor lehet csinálni, van néhány gyümölcsfa is - alma, meggy, mogyoróbokor - bár ezt a mókus mindig hamarabb leszüreteli, mint mi. Egyébként az étel ad élelmet: van gomba (bár ehhez nem értek, de gondolom megtanulható), szamóca, vadkörte, csalán (ez is étel!!!), naspolya, csipkebokor, nyúl, mókus, madár, macska, akármi!
Szerintem védeni is lehet a helyet. A hegyre fel csak egy autóút vezet, ami pont a házunktól vagy 20 m-re megy fel egy elég meredek emelkedőn. Itt simán eltorlaszolható. A helyiek szerint több autóút nincs felfelé, tehát ez jó. Persze gyalogösvények vannak, de ezeket megint el lehet torlaszolni. Sajnos valaki pont a telkünk mellett vágott egy csapást (s a budi mellett). Ezt orvosolandó, ha fent vagyok, akkor az akácost, dzsindzsást rikítva a levágott szúrós ágakból építek "kerítést".
Nem tanya, mivel több kert is van ott egymás mellett, vagy 50 ház biztos van egy pár száz méteres körben, de a tulajdonosok eddig korrekt, együttműködő embernek tűnnek. Mint említettem ritkán tudunk menni mostanság, de a szomszédok azért figyelnek a házra.
Problémák a vízzel vannak... vezetékes víz nincs, de ha lenne is, akkor se kell számolni vele egy SHTF szituban, kutat meg nem lehet fúratni, mert nem két fillér lenne, de most két fillérünk sincs. A háztól kb 200 m-re van egy ásott kút, aminek a vize elég jó, én többször ittam belőle forralás vagy bármilyen kezelés nélkül, s még csak hasmenést sem kaptam. Marad még az esővíz gyűjtése és tisztítása, valamint van egy kisebb patak is egy kicsit messzebb, de annyi baj legyen. A fűtés is meg van oldva egy régi kályhával, főzni meg ott a bogrács. Fürdőszoba nincs, de van lavór és lehet úgy is mosdani. Nagyanyáink is úgy mosdottak, oszt mégis élnek. :)
A tervem, hogy idén lediplomázom, s remélhetőleg lesz valami munkám és tudok félre tenni, hogy lehessen folytatni a tatarozást. Igazából csak az anyagdíjra kellene költeni, mert szerszámok vannak itthon, lehet felvinni, apám univerzális szaki :)

A gond csak az, hogy az ott van Egerben, én meg Debrecenben... Na már most csak az Isten tudhatja, hogy SHTF esetén odaérnék-e.
Zöld Október 2013.04.01 00:27:58
@Nűnű: Eger s úgy általában Heves mennyire biztonságos? Mennyi ott az ork? Megüti Borsod, Szabolcs és Hajdú szintjét?
Minden vészhelyzet során figyelembe kell vennünk a saját biztonságunkat, beleértve a lakás, ház védelmét is. Vannak különböző aktív megoldások, mint a fegyverhasználat, egy termetesebb kutya a ház körül stb., de ebben a posztban most a passzív biztonsági lehetőségeket…..
Ebben a cikkben a Bug Out Bag-gel (BOB) foglalkozom, azaz magyarul a menekülőzsákkal. Miért van szükségünk menekülőzsákra?Túlélési tippek után kutakodva jövünk rá sokszor, hogy vannak kezelhetetlen helyzetek az életben, amikor már nem tudjuk befolyásolni a történéseket. Ez…..
Zöld Október 2013.03.20 08:42:13
@F.t.: Senkinél nem olvastam még a szikravetőt. 2500-3000 Ft között lehet venni. Mi a bajotok vele?
Az elmúlt hetekben érdekes beszélgetés bontakozott ki az egyik poszt alatt, hogy vajon egy tipikus magyar családnak milyen megoldás lehet az ideális, ha hosszabb távon szeretne valamilyen élelmiszert tárolni? Szintén a sok beszélgetésnek köszönhetően egyre inkább körvonalazódik…..
Városi túlélő Az EDC-készlet 2012.11.18 14:13:33
A prepping lényege az, hogy mindig, minden esetben próbáljuk maximalizálni a túlélési esélyünket. Reaktív gondolkodásmód helyett proaktívan igyekszünk cselekedni, azaz inkább elkerüljük a bajt ahelyett, hogy a menthetetlent próbáljuk megmenteni. A kulcs tehát az előrelátás,…..
Néha hajlamosak vagyunk abba a csapdába esni, hogy túl sokat molyolunk a túlélőzsákunkkal, a különböző felszerelések felhalmozásával, miközben elfeledkezünk arról, hogy a túlélés nem csak a megfelelő eszközökön múlik. Alapvetően három dologra van szükségünk egy…..
Zöld Október 2013.03.17 15:21:39
@Lord Warrior: Korábban tagja voltam egy középkori katonai hagyományőrző csapatnak, tanultunk szablyázni, egyenes karddal vívni, lándzsa, aki akart annak volt lehetősége láncos buzogányra, baltára, íjra. Sajnos a meló és az egyetem miatt abba kellett hagynom, de most tavasztól újra el akarom kezdeni, ha nem is a hagyományőrzést (mert ebbe sok minden beletartozik: korhű ruhák, fegyverek stb,), de a vívást igen. Egy egyszerű egyenes kard otthon is barkácsolható, mely nem lesz ugyan korhű, nem lesz olyan, mint egy kovácsolt kard, de azért a kokerók ellen igencsak megteszi (amíg nincs jobb). Anno nekem az volt a szerencsém, hogy a keresztvason megcsúszott a kard és, hogy volt rajtam kesztyű, különben a kisujjam könnyes búcsút vett volna a kezemtől. :D Pedig a kardok nem voltak megélezve, de így se voltak játékszerek. Hogy mi a lényeg? Szinte minden városban vannak hagyományőrző csapatok, egyesületek, vívóiskolák. Egy kis időráfordítással az ember megtanulhat valamelyest vívni, egy kis anyagi ráfordítással pedig beszerezhet egy kardot6szablyát, mellyel biztosan megtudja magát védeni még egy szamuRAJ-tól is. (Ez utóbbiak aligha tanultak vívni, s a kokerók által kedvelt szamurájkardok csak díszkardok, az anyaguk kaka).
Nézzünk szét egy kicsit a kereskedelmi televíziók háza táján.  Nem, nem arról szeretnék írni, hogy milyen igénytelen, népbutító, szellemi gyehennába taszító műsorokkal töltik meg a hazai TV-ket (leginkább a kereskedelmi csatornákra igaz ez, de elmondható a…..
Érdemes megvizsgálni Szálasi Ferenc pártjainak, mozgalmainak jelképrendszerét. A NAP szimbólumává egy rovásjelképet választott, mely a „HIT” szó betűjeleit tartalmazta. Ezzel is jelképezni akarta Szálasi, hogy az ő hungarizmusa, nem a német hitlerizmus egyszerű…..
A társadalom, a közösség legkisebb alapelemének, építőkockájának a család tekinthető. Az ugyanabból a rasszból származó, egyazon erkölcsi, szellemi értékeket magukénak valló, ugyanazon szokásokat követő, egy nyelvet beszélő, egymással életközösséget, sorsközösséget…..