Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cercevicszilvi

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy Szerbiával, és egyéb volt jugoszláv államokkal foglalkozó blog burek nélkül olyan, mint a Dallas Jockey nélkül. Korábban is voltak burekos posztok [a "burekot/bureket" probléma már korábban, kommenetelői bevonással kivesézésre került; a csata a "burekot" javára dőlt el].…..
cercevicszilvi 2012.06.05 10:25:44
@BHJ-962: A valamikori Skála és az autóbusz állomás között van (de az is lehet,hogy már nincs,eltelt azóta 1-2 év)egy pékség,ott vettük azt a bureknek nevezett száraz rémséget.A piacon pedig kizárólag hurka,kolbász és lángos van az étlapon,mivel az Szerbiában nincs(vagy nagyon rossz).Ha már gyorskaja a téma,a másik amit csak az ex yugoban tudnak az a pljeskavica.Kizárólag hagymával és tört nagyon-nagyon csípős paprikával.Na most már éhes vagyok! :)
  A sok év után önálló magyar frakcióval is rendelkező belgrádi törvényhozás előtt – és meghívott vendégek, köztük vallási vezetők jelenlétében – tegnap letette esküjét Szerbia megválasztott köztársasági elnöke, Tomislav Nikolić. Az alkotmány…..
cercevicszilvi 2012.06.01 08:20:40
Amikor átjöttek az Eti NENÁÉK Szegedről, elmentünk egy étterembe és MEGCSASZTIZTUK őket. Én legtöbbször LIMENKÁS SZOKKOT ittam, a többiek BOROVNICÁT. Olyankor mindig sok ESZCAJG volt az asztalon. Egyszer megvágtam az ujjamat egy késsel, ezért anyukám adott rá egy HANZAPLASZTOT.…..
cercevicszilvi 2012.05.29 11:29:36
@bikmakk: Persze hogy halottam (sajnos)Zombor környékén inkább a falvakra jellemző.Ha ilyet hallolk,olvasok mindig a férjem jut eszembe(aki akkor még egy szót sem értett),amikor a bezdáni fürdőbe járt kb egy hét után azzal jött haza:Képzeld tudok magyarul!Magyarul beszélnek,de minden második szót megértek!
Az rendben van,hogy átveszünk ezt-azt,csak nem jó túlzásba esni.Ez a szöveg mellé egy magyarországinak szótár kell :)
Az utolsó, tavalyi népszámlálásról még nem találtam hasonló ábrát [Styxx] Örülünk, ha az olvasó veszi a fáradtságot és vendégposztot küld. Rothstein nicknevű kommentelőnk gyakran éles kirohanást intéz blogunk szerzői ellen, illetve a blog szellemiségével szemben.…..
cercevicszilvi 2012.05.29 09:52:17
Hogy miért vagyunk kevesen?Ez állandó téma a baráti körömben,mert van közöttünk egy tanítóbácsi és egy középiskolai tanár,akiknek a munkahelyük függ a magyar tanulók számátol.Konkrét nálunk Zomborban kb.harminc éve két magyar osztály volt,húsz éve egy(18-20)tanulóval,ma pedig minden évkezdés előtt kérdés nyitnak-e osztályt 2-3 gyerek miatt.Itt jön a "miért".A fiatalok töbsége a háború alatt ment el, ki szökött a mobilizáció elöl, ki a jobb életet kereste külföldön.Közüllük majdnem senki sem jött vissza.Aki maradt, az vagy vegyes házaságban él, vagy csak egy gyermeke van, köszönhetően a rózsás anyagi helyzetnek.Na most, a vegyes házaságokbol nagyon kevés gyerek kerül magyar osztályba, amit én nagyon nem értek!Magam is ebben a cipőben járok,a férjem félig bunyevác, félig görög és egy szót sem beszél magyarul,de egy percig sem volt kérdés,hogy a kislányunk magyar osztályba-e járjon.Ithon szerbül beszélünk,az iskolában megtanul szerbül írni-olvasni,de a magyart muszáj iskolában tanulni mert magyas fokú nyelvismeretet csak az iskolában kaphat.Igaz,nehéz hogy az iskoláztatás egész sulya egy emberre nehezedik, de a gyerek érdekében ezt a sulyt el kell viselni!A másik ami szerintem nagyon fontos MAGYARNAK maradni,válalni a magyarságot és ápolni azt.A gyerekeinknek megtanítani, kik ők, honnan jöttek.Megtanítani nekik, hogy szeressék és becsüljék az országot ahol élnek,tanulják meg a nyelvét(igenis tudni kell az az ország nyelvét ahol élsz!),de soha ne feledjék el hogy magyarok egy nagy és büszke nép sarjai!Engem édesapám annó erre tanított és én ezt próbálom nap-nap után megtanítani a lányomnak(presze a férjem gyökereit sem hanyagoljuk),remélve,hogy egy nap az unokáim is legalább egy kicsit magyarok lesznek!