Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sanda gyanu

0 bejegyzést írt és 432 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A virágzó perzsa birodalom s az ókori Egyiptom egyik első nagy csatája volt a pelusiumi csata, amely a korszak egyik legfontosabb és legérdekesebb összecsapásává vált. A csata ie. 525-ben zajlott le Pelusium közelében, amely az egyik legfontosabb egyiptomi település volt a Nílus-delta keleti…..
Sanda gyanu 2022.01.14 23:05:18
@DJP: Bocs, hogy beleugatok: helyesírásilag jól írtad le - csak épp a szótárban nincs ilyen szó. Bennem is olyan érzést keltett, mintha a nagyobb szám csak figyemfelkeltés miatt íródott volna a postba.
Maga Lenin nicknevű vendégszerzőnktől az elmúlt években már olvashattatok egy-egy bejegyzést. A Techstory-ról és rendkívül részletes cikkeiről is ismert írónak saját oldala is van, ami nem más mint a Modernwartech. Ma a szovjet űrrepülőről láthattok sok remek fotót. A Szovjetunió úgy vélte, hogy…..
Sanda gyanu 2021.02.11 21:36:45
@Sequoyah: Nekem még megvan a Szovjetunió c. magazin ama példánya, ami hosszú oldalakon keresztül számol be a Buran repüléséről. Simán le vannak írva olyan technikai részletek a cikkben, hogy amcsi űrsiklónál, ahol a hasa alatt csak egy bazi nagy tartály van és az űrsikló hajtóműveit használják a meghajtásra, ott rohadt bonyolult dolog átszivattyúzni a hajtóanyagot a tartályból az űrsiklóba, plusz rohadt bonyolult szétkapcsolni a csőrendszert, amikor leválik. Ezzel szemben a Buran és az Enyergija egy-egy önálló egység, mindegyik önálló hajtóművel és gyakorlatilag szinte csak egy szimpla "kapocs" tartja össze őket. Ebből a szempontból például jobb a Buran, mert egyszerűbb. Illetve én kissé túlzásnak tartom a Buran hátsó hajtóműveire azt mondani, hogy azok csak pozícionáló fúvókák. Nyilván nem annyira erős, mint az amcsi űrsikló Rocketdyne Aerojet hajtóművei, de képes meghajtásra.

Ha lennének ilyen összehasonlító ábrák a cikkben, akkor ezek oszlatnák a homályt azok szeméről is, akik csak azért előítéletesek a Buránnal szemben, csak mert az orosz/Szovjet technológia:

images.newscientist.com/wp-content/uploads/2001/06/dn936-1_575.jpg?width=778

www.buran.fr/bourane-buran/img/STS-Buran-grand.jpg
Sanda gyanu 2021.02.11 21:56:21
@Maga Lenin: Nem is állítottam ezt, nem arra volt kitalálva, hogy feljuttasson, ez tény. De nem is volt rá szükség, hiszen alapjaiban tök más volt a két rendszer.

Ajánlom a rajongók figyelmébe popularmechanics idevonatkozó cikkét a rajongóknak, ott azért nem kutyaütők írkálnak:

www.popularmechanics.com/space/rockets/a9763/did-the-soviets-actually-build-a-better-space-shuttle-16176311/
Most egy kis "lila álmodozós" dolog következik! Azon gondolkodtam, hogy mennyivel másabb lenne a mai Budapest, ha annak idején a vasúttársaságok nem a lehető legolcsóbb módon, földszinten vagy földből emelt töltéseken vitték volna a vágányaikat, hanem viaduktokon, amik alatt át lehetett volna kelni,…..
Az audiokazetta felvirágzása jóval a kilencvenes évek előtt kezdődött. Valójában a Philips által kifejlesztett "Compact Casette", amit mi itthon kazettának ismerünk, 1963 óta létezik, de mivel a hatvanas évek a kilencvenes években érkezett el Magyarországra*(lásd lent), úgy gondolom, hogy erről a…..
Sanda gyanu 2021.02.06 00:55:36
@gigabursch: Nem, nem az orsós magnóra gondolok, hanem kifejezetten orsós kazettára:
www.c-90.org/FOR_PROGRAMMER/tapes/Reel%20Cleer/Reel%20Cleer%20CRM%20II/0/cassettes_1_0.jpg
Sanda gyanu 2021.02.06 01:00:43
@Billy Hill: MegaSound System - sokaknak isten!

Megvan cédén!

:-)
Sanda gyanu 2021.02.09 00:22:52
@geegee: ebay.com-on néztem, 5-6 ropi egy ilyen orsós kazetta ára! Most sok "Magna" gyártmányú SuperFerro és SuperChrome van fent.
Donald Trump négy év után, nehezen bár, de csak átadta az ország vezetését utódjának, Joe Bidennek. Az új elnök új világot ígér, előtérbe került a klíma- és a környezetvédelem. Biden emellett rendszeres vasúthasználó is volt, sokat ingázott az Amtrak-kel az otthona és Washington között. Tervei…..
Ha azt mondom, Klein Ferenc, biztos nem sokan tudják, miről is van szó. Pedig rengetegen ismerik és szeretik, és járnak hozzá majdnem 40 éve! De meddig még?..
Sanda gyanu 2021.02.08 10:05:17
@zord íjász: Te is a Szilágyiba jártál? :-)
A legújabb anyagban egy olyan elhagyatott üdülőt nézünk meg, amit a természet ereje már elkezdett visszahódítani...
Időutazás egy szódásszifontól kezdve a Volga parton keresztül egészen a mai modern korig, avagy miért nem festi pirosra a nyelved egy mai meggy-Márka? Régi-új sztorik a legismertebb magyar üdítőről...
1896. Az első újkori olimpia Athénben. A 100 méteres síkfutás döntőjének rajtja: balról a negyedik a magyar Szokolyi Alajos, akinek bronzérme minden idők első megszerzett magyar olimpiai érme..
Sanda gyanu 2021.01.18 09:17:21
@5valve: Ez egy régi, cirkuszi eszköz, de találkoztam már vele Pesten utcai mutatványosnál.

Aki életkora alapján látta, az talán emlékezhet arra, hogy az Égig érő fű c. filmben is szerepel ez az eszköz.
Sanda gyanu 2021.01.18 09:29:48
Bár eredetileg megszokhattátok, hogy szombatonként a Blog TV adását láthatjátok, de ezen a héten nem sikerült elkészítenem a legújabb részt.Ebből nem lesz rendszer, de sajnos ez előfordulhat az idei évben néhányszor. Persze, hogy ne maradjatok régi játék nélkül, azért ma is hoztam nektek egy…..
USA OFF, a nap, amikor a modernkori demokrácia meghalt! Európából nézve blazírt nyugalommal néztem mindig is mi történik az USA-ban. Tetszett a gyakorlatiasságuk, profizmusuk, önbizalmuk, erejük, de dühített az álszentségük, a mindent a profitnak alárendelő szemléletük, a történelmükben…..
Újabb vendégposzt Don Carolytól, aki ezúttal a legendás hidat vette célba. Kétségtelen, a thaiföldi szabadság egyik fénypontja a híres híd a Kwai folyón meglátogatása, Kanchanaburi városban. Évente több tízezer turista él is ezzel a lehetőséggel. Pedig ha erősen tárgyilagosan nézzük, Thaiföldön van…..
Sanda gyanu 2020.12.06 16:45:55
@k. amery: "...én nem szeretem ha egy filmben azt látom, hogy a szövetségi katonák vidáman, fütyörészve vonulnak be a haláltáborba."

Izé... Neked nem jött át annak a bevonulásnak az előzménye? Amikor megbeszélik, hogy _DACBÓL_ fogunk fütyülve bevonulni a munkanap végén a táborba, hogy ezzel is megmutassuk a japppán őröknek, hogy nem tudnak minket megtörni?

Egy filmet egészben kell nézni, nem pedig kiragadni belőle egy részletet, mert azt csúsztatásnak hívják és nagyon ocsmány dolog.
Szeretettel köszöntök minden kedves régi blogolvasót!   Azt a mindenit, de elrepült az idő! Csaknem három és fél évvel ezelőtt találkoztunk utoljára. Elég sok minden történt körülöttünk ez alatt az idő alatt, de erre hamarosan kitérek. Először viszont szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik…..
Sanda gyanu 2020.12.03 22:38:03
@tpl: Nekem ugyan heteroszexuális a beállítottságom, de szívesen felütnék egy ilyen buzilexikont mondjuk az "Sz" betűnél, hátha találok ott egy volt fideszes EU parlamenti képviselőt.

Már csak a tájékozódás miatt. Ééérted!
Sanda gyanu 2020.12.03 23:25:53
@tpl: Ki beszél itt Szájerről?!? Te az első hozzászólásban azt mondtad, hogy szerinted csak annak a párszázezer magyarnak nélkülözhetetlen ez a kiadvány, akinek a normálistól elütő szexuális beállítottsága van. Erre én azt mondom, hogy francokat, én is szívesen elolvasnám heteoszexuálisként, hogy tudjam: kinek ne fordítsak hátat, ha egyszerre szállunk be a Jászai Mari téren a képviselői irodaház liftjébe. Pusztán tájékozódás végett. A saját seggem védelme érdekében. Az önvédelemhez való jogot a magyar törvények is elismerik. Ééérted!

:-)

Amúgy sok minden nem kéne, hogy beleférjen egy konzervatív párt vezető tisztségviselőinek értékrendjébe. Mondjuk végigmenni egy főutcán egy ibizai bárban. Vagy olyan értékű luxusyachtozáson részt venni, ami a piaci ára alapján jócskán bevallásköteles, de valahogy kimarad a vagyonbevallásból. Vagy mondjuk miniszterelnökként azt mondani, hogy a hazájában nincs az irányítása alatt az ügyészség, de valahogy mégsem emelnek vádat a veje ellen egy olyan ügyben, amit az OLAF tárt fel.

Én a fenti bekezdésben egy magyar közszereplőt sem neveztem nevén.

Te viszont az első hozzászólásoddal beszóltál annak a párszázezer magyarnak, akinek a normálistól elütő szexuális beállítottsága van.
Sanda gyanu 2020.12.03 23:31:59
@tpl: Bocs, kifelejtettem: Az sem kéne beleférjen egy konzervatív párt vezető tisztségviselőinek értékrendjébe, hogy a Gestapohoz hasonlítsa az EU szervezetét. Vagy egy másik lenácizzon pont egy olyan embert, aki a koncentrációs táborból menekült meg.

Az a szép, hogy estig folytathatnám, ha nem lenne már amúgy is este és az a szomorú benne, hogy ez kábé egy heti termés. Ne akard, hogy előszedjem az elmúltnyolcév narancssárga botrányait, mert abban nem lesz köszönet.
Manapság a csapból is az folyik, hogy "jogállamiság". Abban mindenki egyetérteni látszik, hogy a jogállamiság az valami nagyszerű dolog, fontos dolog és azt meg kell mindenképpen meg kell védenünk. Ez eddig rendben is van, de mi a csoda ez, amit mindenki meg akar védeni? Egyszerű fogalomról van…..
Sanda gyanu 2020.12.01 13:21:47
@Skolem: Felhoznék egy példát. Az a különbség a magyar és a német jogszabály között, hogy a német jogszabály az csak úgy, önmagában van. A magyar mellé meg van egy végrehajtási utasítás. Most csak a _PÉLDA_ kedvéért legyen mondjuk egy BTK. A német BTK-ban is szankcionálják a lopást, meg a magyarban is. De a magyar BTK mellé van egy végrehajtási utasítás és az írja le, hogy pontosan mit is értünk lopás alatt? Na és ha a bűnöző úr talál egy olyan elkövetési magatartást, ami nincs taxatíve felsorolva, akkor az alapján nyugodtan folytathatja a tevékenységét - mert az nem számít lopásnak! Érdekes, hogy a német jogszabály mellé ilyen nincs, mégis mindenki tudja, hogy mi az, hogy lopás.

Ezzel a gondolatmenettel csak arra próbáltam rávilágítani, hogy akik nálunk a jogállamiság fogalmi meghatározását keresik, azok nagy valószínűséggel csak azért kötekednek azon, hogy NINCS PONTOS DEFINÍCIÓJA, mert azt keresik, hogy mi alól kell kibújni. Fejlett nyugati társadalmakban a jogállamiság annyira evidens, hogy le se kell írni, mégis mindenki tudja, hogy miről van szó.
Réges-régen egy messzi-messzi galaxisban… Valaki jó ötletnek tartotta az 1977-ben bemutatott Csillagok háborúja karácsonyi különkiadását elkészíteni, melyben szerepel Mark Hamill, Carrie Fisher és Harrison Ford. A színészek kínosan látványos módon nem akarnak ott lenni, és többen csak alkohollal…..
A filmmániások jól tudják, hogy Stanley Kubrick nevéhez számtalan, el nem készült film köthető. Sokáig a legnépszerűbb ilyen film Kubrick Napóleon nagyeposza volt, most azonban napvilágot látotta a rendező egy hatvan éve írt levele, melyet a Doctor Zhivago könyv írójának, Boris Pasternak-nak…..
Az első mikrohullámú sütőt, Percy Spencer, amerikai fizikusnak köszönhetjük. Spencer a második világháború alatt radarkészülékek fejlesztésén dolgozott, amikor észrevette, hogy a nála lévő csokoládé hirtelen olvadásnak indult. Több kollégája is tapasztalt hasonlót, ezért vizsgálódni kezdett és…..
Golyóstoll blog Retró: PEVDI CARO 2018.01.29 21:54:16
"Mindig csak ígérget, aztán semmi sem lesz belőle." - gondolhatja a visszatérő olvasó, hiszen már számos alkalommal fenyegetőztem vele, hogy a nagyközönség elé tárok néhány, az átkosban Magyarországon gyártott írószercsodát. Nos, eljött a nagy nap. Leporoltam a gyűjteményem, és idén igyekszem…..
A nagyobb hírportáloktól az online magazinokon keresztül egészen a reggeli rádióműsorokig mindenhol szóba került már az október elején megjelent, felkavaró dokumentumfilm, a Visszatérés Epipóba, és a mögötte húzódó, súlyos gyermekmolesztálási ügy. Vajon miért olyan fontos, és mi a legmegdöbbentőbb…..
Sanda gyanu 2020.10.16 13:06:56
@leroi: Egy másik fórumon már leírta egy szintén egykori táborlakó, hogy három Judit közül a rendezőnő volt a középső, ezért kapta ezt a nevet, nem pedig valami értelmi szintjére, vagy a külsejére vonatkozó tulajdonsága után. Lehet, hogy ezt a rendezőnő sértésnek élte meg, de nem annak irányult, hanem egyszerűen csak az egyforma nevű lányok megkülönböztetésére.
Figyelemre méltó cikk jelent meg tegnap az Indexen. Szerzője, Juhász Edina egy The Guardian-cikk alapján dolgozott. A brit újság azt a helyzetet rögzítette, midőn zsidó fiatalok bosszút esküdtek az Európa-szerte mintegy hatmillió zsidót elpusztító német megszállók ellen. Szemet szemért, fogat…..
Sanda gyanu 2020.02.06 09:44:19
@Trónkövetelő: Azért ez a nagyzolás egy kicsit csípi a szemem: "...amit ők professzionálisan megtettek..."

Ennyi erővel én is professzinálisan kapcsolom fel-le a villanyt nagyszobában. Vagy törlöm ki a seggem...
Az emberek többsége szereti a meglepetéseket, pláne ha ezek kellemesek. Számos szolgálati nyugdíjas (illetve szolgálati járandóságban részesülő) egykori rendőr, vámos, bévés, tűzoltó és (talán) egykori titkosszolga azonban nem kellemes meglepetésben, hanem konkrétan pofáraesésben részesült, amikor a…..
Sanda gyanu 2019.05.29 10:30:50
@tiboru: Alig két hónappal később már meg is jelent egy ide kapcsolódó cikk, amiben erre a postra hivatkoznak:

www.napi.hu/magyar_gazdasag/nyugdij-orfk-szolgalati-ido-rendor.685081.html
Van egy közös tároló, amit egyetlen szomszéd kisajátít? Bár jogod lenne betolni oda egy biciklit, de annyi helyet sem hagy neked, hogy egy gombostűt ott tárolhass? Nem vagy egyedül a problémával. Lássuk mit lehet ilyenkor tenni...
Sanda gyanu 2018.11.07 21:22:02
@Zsuzsi25: Ezzel az a gond, hogy amikor majd a panaszlevelet író srác kerékpárját is kibassza bosszúból a területfoglaló szomsz... akarom mondani "valaki" a picsába, akkor sajnos arra az esetre is ugyanúgy áll, hogy ha kérdezik, nem tud semmit, bizonyítsa be. Ez a módszer nem vezet jóra.
A mai cikkel megkezdem azt a cikksorozatot, amit már hetekkel ezelőtt megígértem nektek, csak pragmatikus okokból inkább a Western-t előrébb vettem. A Lego Space története következik, ami viszont olyan nagy, olyan bő és mélyreható, hogy csak logikus, nagyobb darabokra tagolt módon lehet emészthetően…..
Sanda gyanu 2018.06.06 15:49:45
@Anak: +1

Annak idején, a hetvenes évek végén még elég élénken benne volt az emberek köztudatában az az űrhajóbaleset, amikor egy visszatérő modulnál túl korai szakaszban nyitott ki egy szelep és az űrhajósok megfulladtak. Ennek a tudásnak a birtokában mi ott ültünk elsős általános iskolás korunkban a sarokban, nézegettük a Lego-katalógust és egyszerűen nem hittünk a szemünknek! Ordító nagy hézagok voltak a Lego űrhajók oldalán! (Lásd pld: 6928-as, 6783-as) Hat-hét évesen nem értettük ezt! Hát ennyire hülyék ülnek Dániában, hogy azt se tudják, hogy egy űrhajónak hermetice zárnia kell?!? Hát az egy túlnyomásos kabin kéne legyen! Ráadásul van 3-4 olyan űrhajó is, aminek van kabinteteje, de alul az űrhajós segge kilóg a kabinból, mert alul nyitott! Hát mi ez már!?! Emlékeztünk még az első vonalra, a 918, 924, 928-as vonalra. Azoknál nem volt ilyen probléma.

Szóval ez gyerekként iszonyatos nagy törést, ellentmondást jelentett a kis lelkünknek.
Ma reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök felvázolt néhány intézkedési tervet, s többek között a hamarosan felálló Miniszterelnöki Kormányirodáról, ennek feladatairól is beszélt. Az új kormányzati intézménnyel kapcsolatban ezt is mondta: "Itt lesz majd egységes hírszerzési központ is, amely…..
Sanda gyanu 2018.05.08 17:11:58
@prukker: Meg kellene nézni, hogy melyik katonai szövetségnek vagyunk a tagja? Osztán ahoz kéne igazodni. Hát de télleg, milyen oximoron, skizofrén önellentmondás már, hogy egy NATO ország az oroszok seggét nyalja! Jaaa, hogy azért nem kapunk infót a szövetségeseinktől, mert bizonyítottan infó szivárog tőlünk Vlagyimir Vlagyimirovicshoz? Hát akkor talán az lenne a logikus lépés, hogy _NE_ szivárogjon, oszt akkor talán megint kapnánk infót a szövetségeseinktől és megspórolhatnánk ezt az új vízfejközpontot. Ilyen egyszerű. (Tudod, mint a régi viccben: Atyám, gyónja a politikus, hiányzik egy csomó pénz az államkasszából. Tedd vissza, fiam!) Jaaa, hogy ezt most nem lehet megtenni, mert per pillanat ellentétes a regnáló rendszer gazdasági-politikai irányvonalával? Hogy most az oroszok seggét kell nyalni a háromezer milliárdos atomerőmű beruházás miatt? Hát ez talán nem az én gondom, nem én hoztam ezt a döntést, de zavar, hogy az én adómból hozzák létre ezt az újabb, hót felesleges központot, amire gyakorlatilag nem lenne szükség, ha tudnánk az irányt.