Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gyapjasmaki

0 bejegyzést írt és 193 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az idei év legvártabb Sci-Fi filmjének ígéretével kecsegtetett a Csillagok között (Interstellar) című film. Az előzetesek nem voltak túl beszédesek, de engem valamiért mégis felcsigázott. Ismerjük korunk egyik legjobb filmrendezőjének munkásságát, így amikor meglátom egy…..
gyapjasmaki 2014.11.14 10:44:07
@eßemfaßom meg áll: Miért ne lehetne a fekete lyuk épített eszköz? Miért ne lehetne olyan épített eszközt létrehozni, ami nem tép szét, nyom össze egy embert? Ha képes lennél egy fekete lyukat építeni, akkor az már tuti meghaladná a képességeidet, hogy nem tépjen szét mindent? Ennyire biztos vagy ebben? Ráadásul ha épített eszköz, akkor miért ne szálldoshatnának belőle csillámpónik?

Ha pusztán tudományosan rettentően megalapozott tények alapján csinálnának filmeket, akkor max annyi lehetne egy ilyen sci-fiben hogy drónok szállnak erre arra. Meg pár elektromos autó van. Az űrutazást simán elfelejthetnénk, mert ott kb. sehol nem tartunk. Lehet soha nem fogunk tudni elmenni egy másik lakható bolyóra.

Szerintem Morgan Freemant hiányoltad hogy még alaposabban elmagyarázzon mindent.
gyapjasmaki 2014.11.14 17:29:36
@eßemfaßom meg áll: Látom elsiklasz a lényeg felett. Ez egy FILM. Nem székfoglaló a tudományos akadémiában.

A legjobb tudásom szerint nincs fekete lyuk a közelben. Azt még senki nem vizsgálta meg tüzetesebben közelről. Leginkább elméletek vannak rá. Az sem igaz hogy semmi nem jut ki onnan. Hiszen az elméletek szerint a tömege, a perdülete és a töltése érzékelhető.

Még egy dolog. A filmben egy ÉPÍTETT fekete lyukról van szó, amit a jövőbeni emberek építettek. Ergó simán lehetnek olyan tulajdonságai, ami a természetben előforduló, általunk amúgy kb. semennyire nem ismert fekete lyukak nem rendelkeznek. Tudod régen csak a madarak tudtak repülni. Idő közben azért sikerült pár embernek is. Mégse találtunk ki új szót a repülésre, hogy megkülönböztessük a repülést mástól. Ráadásul a filmbeli embereknek ez fekete lyuknak nézett ki, ezért nevezték annak. Ha a dzsungelben élnél és leszállna egy repülő, bizonyára te is vasmadárnak hívnád, nem repülőnek.

A lényeg viszont nem ez. Hanem hogy egy filmen számon kérni hogy nem felel meg a tudósok körében is max elméletekkel körülvett dolgoknak, hát elég erős. Elhiszem hogy ez valakit zavart. Akinek ez gond, az ne nézzen filmeket. A legtöbb filmben van olyan dolog ami nem éppen fedi a valóságot. Bocs ha nem tudtad. Amúgy a Mikulás se létezik. Bocsi ezért is.

Remélem, azért nincs harag.
Megindoklom.Áder János azt mondta, hogy nem tehet mást, alá kell írnia az alkotmánymódosítást. Akár tetszik neki, akár nem. Vagyis azt érzékeltette, hogy tulajdonképpen volna vele baja, jaj, bizony, sok és nagy baja volna vele, de hát mi a túrót csinálhat, ha egyszerűen muszáj neki aláírnia. Mert ő…..
Mi hiányozna mostani életedből, ha visszaköltöznél Magyarországra? Ezt a kérdést tettem fel az országfelelősöknek, és érkeznek is a válaszok. Ma például B-től Franciaországból, aki ír kulturális sokkról és beilleszkedésről is, mi több, az is kiderül, mi nem hiányozna. (A…..
gyapjasmaki 2013.03.05 23:43:32
@charlieharper: Köszön a választ.

A mezőgazdasági ötleted már nekem is többször megfordult a fejembe és jó ötletnek tartom. Nem értem miért nincs ilyen. Mármint nagyobb méretekben. Mert pl apám ház mellett megtermel ezt azt, néhány dolgot még árul is(pl saláta, retek, újhagyma), de olyan nincs, aki ezt főállásban végezné, legalábbis a környéken. Szóval ennek gondolom törvényi akadályai vannak, vagy nem tudnak a bolti árakkal versenyezni. Passz.
gyapjasmaki 2013.03.06 00:22:25
@rumitom: Nekem személy szerint jobban tetszik a svéd modell, mint az amerikai, mert az túl szélsőséges. Továbbá inkább szocialista vagyok. A jelenlegi magyar rendszer meg botrányos. Ennyit fizetünk és közben minden haldoklik. Köszönöm még egyszer, hogy megmagyaráztad. Majd jobban utána olvasok.

Amennyire én látom a politikusaink se tudják merre mennének, meg az emberek sem.
gyapjasmaki 2013.03.09 11:25:29
@vuvuvu2:

www.kkve.hu/pdfs/gazdalkodas/A_munkaero_ara.pdf

Én ez alapján néztem és 200 000 HUF bruttó bért, ahol a munkáltató teljes terhe, ugye a bér + 71 500 HUF adó. Viszont a munkvállaló is fizet különböző terheket, ami 88 650 HUF. Továbbá megilleti 3 663 HUF kedvezmény. A végén kézhez kap 115 013 HUF-ot

Teljes teher 271 500 HUF, amit kézhez kap az 115 013 HUF. Innen már csak matek.

271 500 HUF - 100%
akkor
2 715 HUF - 1%

115 013 HUF / 2 715 HUF = 42,3620

vagyis a teljes bérteher 42,3620%-át kapja kézhez a munkavállaló.

Egyébként ez függ ugye a fizetés méretétől is, mint a mellékelt táblázatban is látszódik.
Újdonsággal próbálkozunk ma is, lévén szerdán Fogadó nyílt a Határon, ami nem más, mint egy kötetlen egyórás beszélgetés a blog Facebook-oldalán (tessék lájkolni, ha eddig nem… J ) valamelyik országfelelőssel. Tegnapelőtt Judit volt soron Máltáról, és arra gondoltam, a…..
gyapjasmaki 2013.03.08 22:47:24
@spangola: Azt hiszem a sertés májban, meg talán a mogyoróban is elég sok van. Esetleg a céklában, de mint sok minden máshoz ehhez sem értek elégé :D
gyapjasmaki 2013.03.08 22:53:06
@spangola: Egy sertés nem lehet aranyos? Vagy egy csirke?

A szarvast már többször ettem az finom, főleg a kolbász.

Amúgy a lóhús talán a megítélése miatt az egyik legolcsóbb hús.

Miért nem szabad belőle sokszor enni? - Mármint a májból.
Németországtól Magyarországon át Dublinig ível a mai poszt, ám Rumi írása egyúttal belső utazás is. Kiderül belőle, hogyan lesz egy Németországban született, részben Magyarországon felnőtt, jelenleg Írországban élő emberből magyar, s hogyan marad az, miközben a három…..
gyapjasmaki 2013.03.05 00:53:41
@Spacecake: Dehogy, én olyan magyar vagyok mint annak a rendje 25-öd ízig színmagyar parasztgyerek. A 10 emeletes felhőkarcolókra is jó pár percig csak rácsodálkozom, mire tovább tudok menni. :)
gyapjasmaki 2013.03.05 09:30:46
@bpetya75: :D :D
gyapjasmaki 2013.03.05 12:34:25
@bpetya75: @mommmmo: Én már lassan nem is értem. Kezdek nagyon összezavarodni. Eddig legalább világos volt hogy rendeget rossz tulajdonságunk van és minden szar. Meg persze hogy a szomszédok jó fejek. Most meg kiderül hogy náluk sincs minden rendben :-O, meg nyugaton sem :-O. Ez tényleg nagyon zavaró tud lenni. :-D

Már bunkó minden újdonságot befogadni képtelen, tolvaj, korrupt idegengyűlölő magyar se lehetek ;-( Már ezt is elvennék. ;-( Mocskok :-D
Olyan nagy kérés az, hogy egy picit jobb világot hagyjunk dédunokáinkra, ne ezt a gyűlölettel teli megosztottat? A kérdést nem én teszem fel (bár én is feltehetném), hanem mai szerzőnk, Ichi Kuro, aki egy korábbi, meglehetősen népszerű poszt (Chris írása, „Nem értem, miért ne…..
gyapjasmaki 2013.03.03 22:52:44
@hagyma: Sajnos ez javarészt igaz. Bár szerintem a nyelv lenne a legkisebb akadály. Én, azért szeretnék reménykedni.
gyapjasmaki 2013.03.03 23:11:20
@GERI87: Hogy ez nem jutott eszembe tényleg az OMM sokkal jobb példa.

Én azt nem látom, pontosan hogy mi az ami visszatartja az egészet. Mármint oké hogy feladással jár, de szerintem előnyi is lennének, főleg, hogy már pár dolgot elértünk.

Miért lenne jobb, ha külön államok lennének?

Összefogni a közös értékrendszer és a közös kontinens tudja az országokat és mert így tudnánk más nagyobb hatalmakkal(USA, Oroszország, Kína) szemben nagyobb erőt felvonultatni.
gyapjasmaki 2013.03.03 23:16:49
@hagyma: Igaza van Geri87nek. Sokkal inkább egy OMM féle rendszer lenne jó, ahol csak pár ügy közös. Ezt sokkal könnyebben lehetne összehozni is. A képviselet lehetne, hasonló az amerikaihoz. Amúgy elég nehéz lenne. Mert Amerikában is vannak szegényebb államok, meg régiók, amit jó lenne ha tudna kompenzálni valahogy a rendszer.
Magyarország sok szempontból az egyik legjobb hely – írja mai szerzőnk, Pitytor, ám gyorsan hozzá is teszi: csak megélni nem lehet, különösen, ha az eddigi átlagosnál jobb életminőséget a munkanélküliség fenyegeti. Ráadásul egy kisgyermekes anyának gondolnia kell a gyermeke…..
gyapjasmaki 2013.03.03 12:32:41
@DieNanny: Jó lenne a tudni hogy a munkáltatód, is fizet-e utánad, valamilyen járulékot. Az ottani étkezés pedig valamilyen juttatásnak számít, a magyar étkezési jegyhez vagy hasonló, étkeztetéshez hasonló.

Magyarországon a munkáltató a bruttó bér után:

Nyugdíj biztosítási járulék: 18%
Egészség biztosítási járulék: 11%

A munkavállaló pedig szintén a bruttó bére után:

Nyugdíjárulék 8%
Egészségbiztosítási járulék 3%
adóra meg 20-30-40% (0-600 ezer-ig, 600-1200 ezer-ig, 1,2 miliótól éves bér persze)

Vagyis a bruttó bére 26%-a megy nyugdíjra és 14%-a az egészségbiztosításra.
gyapjasmaki 2013.03.03 12:56:41
@DieNanny: Nehéz így megállapítani, hogy pontosan mennyi a különbség, de mindenképpen kint fizetnek meg jobban. Viszont szemlátomást kevesebb is az adó, mint itthon. Így bár hasonló életszínvonalat nem is lehetne elérni, de az adók csökkentésével a rendszer átszervezésével, jelentős javulást lehetne elérni. Ami kézzel fogató lenne mindenki pénztárcáján.
gyapjasmaki 2013.03.03 13:43:27
@Philosoraptor: Magyarországon korrupció vagy lopás? Azt se tudom az mi. :D
Az angol és a magyar kulturális különbségekről esett már szó a blogon, arról azonban, hogy miként óvja a civil társadalom értékeit előbbi és hogyan kezeli ugyanazt utóbbi, jóval kevesebb. Ahogyan Sámán írja, Angliában az erőszak nem ott kezdődik, hogy valaki átvágja…..
gyapjasmaki 2013.03.02 16:45:28
@PannonBoy:
Erről SZENT ISTVÁN KIRÁLY INTELMEI IMRE HERCEGHEZ jut eszembe.

"VI. A VENDÉGEK BEFOGADÁSÁRÓL ÉS GYÁMOLÍTÁSÁRÓL

A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy méltán állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén. Hiszen kezdetben úgy növekedett a római birodalom, úgy magasztaltattak fel és lettek dicsőségessé a római királyok, hogy sok nemes és bölcs áradt hozzájuk különb-különb tájakról. Róma bizony még ma is szolga volna, ha Aeneas sarjai nem teszik szabaddá. Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli, s a külföldieket a pöffeszkedéstől elrettenti. Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak. Ha pedig le akarnád rombolni, amit építettem, vagy szét szórni, amit összegyűjtöttem, kétségkívül igen nagy kárt szenvedne országod. Hogy ez ne legyen, naponta nagyobbítsd országodat, hogy koronádat az emberek nagyságosnak tartsák."

Elvileg egy olyan nemzet voltunk régen akik megbecsülték és örültek annak hogy sokszínűek. Aztán ez 1000 év alatt elég rendesen megváltozott. Nem véletlen esett szét a monarchia és nem véletlen nem kedvelnek minket a szomszédaink
gyapjasmaki 2013.03.02 17:19:51
@Saman: Szerintem ez előbbre is visszanyúlik. Itt nemigen volt más népnek beleszólása a dolgokba csak a magyaroknak.

Már Trianon előtt sem volt minden rendben, ha nem a háború, akkor valamilyen polgárháború, bombázta volna szét az országot. Nem bántunk túl szépen a kisebbségeinkkel, holott az ország népességének kevesebb mint 50% volt magyar(azt hiszem 45%).

Persze a világháborúk és az azutáni rendszerek se éppen tettek jót és egyre csak romlott a helyzet.
gyapjasmaki 2013.03.02 18:00:36
@GERI87: Igazad van abban amit leírtál. Valóban nem igazán lehet összevetni a kettőt.

Az idézetet PannonBoy kommentje juttatta eszembe. Egyébként szerintem a mai kor is nyugodtan újra értelmezheti még, ha nem is tudjuk 1000 éve, hogy gondolkodott, aki ezeket a sorokat leírta.

Amit meg utána írtam azzal Saman kommentjére reagáltam, hogy a gondok nem az első világháború után jöttek elő a kisebbségekkel kapcsolatban, hanem már a monarchiában is jelen voltak. Lehetett volna egészen máshogy kezelni a kisebbségi kérdést, akkoriban is.
Subba Parti csunájt 2012.10.31 13:35:22
Kár, hogy nincs nyár, kár, hogy nem sláger, de az előadó ugye Black Puma (Viva)? ..
gyapjasmaki 2012.10.31 23:03:50
Subba Subba Records: Gnesa - Wilder 2012.10.19 17:22:15
köszi marsa! ..
gyapjasmaki 2012.10.20 10:16:44
Egy kuvik a Flamengo-Nautico labdarúgó mérkőzés közben csapott le egy kurva nagy lepkére ..
gyapjasmaki 2012.08.14 18:43:30
Ez amúgy nem egy túl nagy bagoly, vagy mi.

hu.wikipedia.org/wiki/Kuvik

"Testhossza 21-23 centiméter" - elfér majdnem a tenyeredben

Ettől függetlenül a lepke még elég nagy :D
Subba Eközben itthon 2012.05.22 21:43:49
gyapjasmaki 2012.05.23 01:23:37