Regisztráció Blogot indítok
Adatok
európai irodalom éjszakája

38 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Margó – Városi Irodalmi Fesztivál harmadik napján, június 9-én az európai irodalom egy éjszakára Budapestre költözik az EUNIC (Európai Kulturális Intézetek Hálózata), az Európa Pont és 18 európai kulturális intézet szervezésében. A Margó Irodalom Fesztivállal…..
A holland Toine Heijmans A tengeren című regényéből, amely egy viharos hajóút történetét beszéli el, a Blue River Pub állóhajón olvasnak fel a színészek.Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél horgonyzó hajó koncertekkel, klub estekkel és széles koktél választékkal várja a…..
európai irodalom éjszakája 2012.06.04 21:10:29
:)
Mario Vargas Llosa A Zöld Palota és Ernesto Sabato Az alagút című könyvével a Thália Cafe teraszán ismerkedhetünk meg. A kávézó, amelynek falai között a pesti színészvilág színe-java kavarog, az Operaház lenyűgöző épülete és az Andrássy út elegáns boltjainak…..
           Egy arequipai perui, akinek a sors kiemelkedő szerepet szánt a kortárs spanyol irodalom homlokzatán: Mario Vargas Llosa, aki 1994-ben a Cervantes-Díjat, 2010-ben pedig az irodalmi Nobel-Díjat nyerte el. Jogot és bölcsészetet…..
  Már csak néhány hét kellett volna ahhoz, hogy százéves legyek... Tudjátok, Sabato vagyok, csak így egyszerűen, vessző nélkül. Ernesto Sabato Ferrari. Rojas városkában cseperedtem fel, nagyon közel Buenos Aireshez. Apám mintha ott sem lett volna, átadta magát olasz…..
Az OSA Archivum a budapesti Közép-Európai Egyetemen működő kutatási és kulturális intézmény, a közelmúlt és a jelenkor világtörténelmének egyik legjelentősebb sajtóarchívuma és audiovizuális gyűjteménye.Iratok közötti járatok, hangulatos félhomály és Jáchym Topol Az…..
Jáchym Topol (1962) cseh költő, próza- és dalszövegíró. A múlt század nyolcvanas éveiben a Psí vojáci, illetve a Národní třída nevű cseh underground zenekarok tagja, az évekig szamizdatban megjelenő Revolver Revue című irodalmi folyóirat egyik alapítója, 1990-től a Respekt…..
Az évek során a Retrock a pesti divat szcéna megkerülhetetlen pontjává vált. A nagy gonddal válogatott second hand felhozatal mellett egyedi tervezésű ruhák és kreatív csecsebecsék sorakoznak a polcokon.Az Irodalom Éjszakájára látogatók a felolvasást Andrzej Stasiuk Taksim című…..
                 Andrzej Stasiuk 1960-ban született, Varsóban. Jelenleg Alacsony-Beszkidek vidékén él. Prózaíró, esszéista. A Hebron falai, Dukla, Galíciai történetek, Kilenc, Útban Babadagba , a Taksim…..
           A Design Terminál előző életében buszpályaudvarként funkcionált, tavaly nyár óta pedig a hazai kortárs művészet egyik központja. Törzsközönségét iparművészeti kiállítások, divatbemutatók és szakmai programok…..
Erlend Loe, Norvégia legnépszerűbb kortárs írója 1969-ben született Trondheimben. Sorkatonai kötelezettségeit egy színtársulatnál abszolválta polgári szolgálatban, majd irodalom- és filmtudományt tanult az Oslói Egyetemen. Elvégezte a Dán Filmművészeti Akadémiát…..
           A Bródy Sándor utcai Hybrid Art Cafe és a Design Terminál szerencsés találkozásából született a Hybridart Design Shop & Café, ahol ismert és feltörekvő magyar dizájnerek munkáiból szemezgethetnek a…..
Trisse Gejl (1968) regényíró, folyóirat-szerkesztő a dániai Århusban született, ahol gyermekkorát is töltötte. Életére jelentős hatással volt Nyugat-Jütland, ahonnan családja származott. 1986 és 1989 között beutazta Európát, Indiát és Nepált. Egy darabig Londonban élt,…..
Néhány lépésre az Akvárium Klub forgatagától terül el az V. kerület egyik legnagyobb zöld foltja, az Erzsébet téri park. A játszótér közvetlenül a Kempinski és a Le Meridien Hotellel szemben található. Itt adnak ízelítőt Elina Hirvonen finn írónő Legtávolabb a haláltól…..
Elina Hirvonen író, szerkesztő és dokumentumfilm készítő 1975-ben született Helsinkiben. Az orivesi tanintézetben kreatív írást, a Turkui Egyetemen egyetemes irodalmat, a helsinki Iparművészeti Főiskolán pedig dokumentumfilm rendezést tanult. Az Ylioppilaslehti egyetemi újságnál…..
Jenny Erpenbeck Otthon című regényét Gerber Pál műtermében hallhatja a közönség.A Munkácsy-díjas festőművész az antropomorfizált tárgyábrázolás nagymestere. Egyszerű megfogalmazással vászonra vetett motívumai a hétköznapi tárgyak titkairól rántják le a leplet.A…..
            Jenny Erpenbeck író és színházi rendező 1967-ben született Berlinben. Képzett könyvkötő, a berlini Humboldt Egyetemen színháztudományt hallgatott, majd a Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát.…..
Gabriela Adameşteanu Az elveszett délelőtt című könyvéből a Fruccolában olvasnak fel a színészek június 9-én. Legyen szó akár turmixról, salátáról, bagelről vagy gyümölcs-fröccsről, a Fruccola minden fogásban pofi. Az étlap nehéz döntés elé állítja az egészséges…..
            Gabriela Adameşteanu 1990-ig szerkesztőként és műfordítóként dolgozott, 1991 és 2005 között a 22 című folyóirat főszerkesztője volt, jelenleg a Bucureştiul Cultural című irodalmi mellékletet vezeti. 2004 és…..
Daniel Glattauer A hetedik hullám című könyvéből a Marriott Hotel teraszán kapunk ízelítőt.A Marriott Budapest egyetlen szállodája, amelynek mind a 364 szobája a Dunára néz. A hatvanas évek végén épült ötcsillagos hotel az első világszínvonalú szálloda volt a kádárista…..
Daniel Glattauer (1960) Bécsben született, pedagógiát és művészettörténetet tanult. Kezdetben a Die Presse, majd 1989 óta a Der Standard osztrák napilap munkatársa, de évek óta regényeket is ír. Közülük a nyolcadik, a 2006-ban megjelent Gyógyír északi szélre az utóbbi évek…..
           Toine Heijmans (1969) a De Volkskrant újságírója. Három gyermek édesapja, és szabadidejében vitorlázni szeret. Op Zee (A tengeren) című első regénye hamar a kritikusok és könyvkereskedők kedvence lett. Két héttel a…..
Andrei Makine Az ismeretlen című művének részletét a Március 15. téren, a templom előtti forgószékeken ücsörögve hallgathatjuk meg.A tér kitűnő példája annak, hogy Budapesten hogyan fonódik össze évszázadok építészete. A Contra-Aquincum romjaitól a nemrég felújított,…..
A Szibériában született Andreï Makine 1987 óta él Franciaországban és franciául írja műveit. 1995-ben A francia hagyaték című, negyedik regényével elsöprő sikert aratott, több mint 20 nyelvre fordították le, majd a Goncourt-díjat is megkapta. 1998-ban Makine már fölkerült a…..
Niccolo Ammaniti regényrészletének felolvasása a Budapesti Olasz Kultúrintézet kávézójában lesz.A Magyar Országgyűlés Képviselőházának egykori székhelye, a Múzeum körúti séták egyik kihagyhatatlan állomása, a Nemzeti Múzeum mellett található. A La bottega del caffé az…..