Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SáraCsillag

34 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kislányunk, Gönczi Sára volt óvó nénije, Nótinné Csikós Mariann, a Mesekő Alapítvány helyi, debreceni önkéntes vezetője arra kért fel, hogy segítsük jótékonysági munkáját, ugyanis a Mesekő Alapítvány és a Libri nemes kezdeményezésbe fogott. Rászoruló, beteg gyermekeknek, intézményeknek, kórházaknak…..
  Édes anyanyelv! Kinek mit jelent? A szó a magyar nyelvben jelzi, hogy mindennél többet érő kincsről van szó.  A debreceni Molnos Angéla, a Magyar Nyelvért Alapítvány kezelőszerve nevében hálás köszönetünket szeretnénk kifejezni Kántor Béla könyvtárigazgatónak a meghívásért, hogy a Benedek Elek…..
http://www.meliusz.hu/web/guest/esemeny1/-/content/a-magyar-nyelv-napja-1674364   Legdrágább kincsünk a magyar nyelv! Anyanyelvápolás és nyelvvédelem a Magyarító könyvecskével a mindennapokban címmel előadást tart Göncziné Orbán Ildikó, Karácsonyiné dr. Kiss Anikó és Karácsonyi György a…..
Egy hete hazautaztunk Székelyföldre. Utunk során három megyét érintettünk: Bihar megye, Maros megye és Hargita megye. Kislányunk, Sára, útközben érdeklődött mikor melyik falu vagy város következik. Nem mindig emlékeztem pontosan a sorrendre, főleg, ha olyan település következett, melynek csak román…..
Az előző írásomban az unoka, család, néne, bátya szavak jelentését kutattam a Czuczor-Fogarasi szótár segítségével. Egyszerűen nem tudtam letenni a szótárt, és tovább lapozgattam, tovább ismerkedtem a többi családtag gyökeinek jelentésével. Mielőtt belekezdenék, vegyük górcső alá az ős és előd…..
Kislányunk nemrég ezt a fogas kérdést tette fel nekem, amikor a családfa rejtelmeit bogarásztuk.   Elmagyaráztam a jelentését, a családból felsoroltuk kik az unokák, de a szó gyökeréig nem jutottunk el. Segítségül hívtam a Czuczor-Fogarasi nagyszótárt.   Az alábbi mondat közelebb vitt a…..
  Kislányunk első osztályos. Nagyon szépen olvas, tegnap is két dicsérettel érkezett haza, és büszkén mutatta, mesélte. Könyvükben a szótagoló olvasási módszert tanítják. Ennek ellenére kislányunk nem a könyv által megadott szótagokat olvasta, hanem teljesen másként: a gyökök szerinti elválasztás…..
 Nemcsak engem, gondolom mást is elgondolkodtat nyelvünk helytelen használata. Elkezdtem gyűjteni, lejegyezni azokat a kifejezéseket, gondolatokat, melyekben ott a nyelvünk elleni vétés. A „rettentő korrekt” kifejezésben szerepel egy idegen szó, a korrekt. Mit jelent a korrekt szó, és milyen magyar…..
  Gondoltuk volna, hogy az iktat szavunk eredetileg igtat? Az iktat szó gyöke eredetileg nem az ik-, hanem az ig-. Az igtat szavunkban kiejtéskor a zöngés g zöngétlen k-nak hangzik. Ez a kiejtésbeli változás hatással volt a szó helyesírására. Nem tudni miért. A Czuczor-Fogarasi nagyszótárban is…..
SáraCsillag 2017.01.07 22:18:07
@óðinn: Anyanyelvünk gyökrendszerét felfedezhetjük a Czuczor-Fogarasi szótárt tanulmányozva.
SáraCsillag 2017.01.15 14:48:56
@óðinn: A magyar nyelv gyöknyelv. Ha fellapozza a Czuczor-Fogarasi szótárt, meggyőződhet nyelvünk okosságáról, gyökrendszerének csodálatos voltáról.
  Kislànyom ezt a kérdést tette fel nekem az egyik nap. A kérdésén nem lepődtem meg, hiszen hasonló kérdések màr hangzottak el tőle. Mielőtt válaszoltam volna, megvizsgáltam a szó gyökeit: reg-gel. Nem lettem okosabb. A szó fordított gyöke a ger-, elmélkedtem, de ezzel sem kerültem közelebb a…..
A Czuczor-Fogarasi nagyszótár segítségével tanulmányozhatjuk ősi nyelvünket. Felfedezhetjük azokat a rejtett területeket, melyekkel nem találkozhatunk a tanházakban, mivel nem ebben a szellemben tanítják anyanyelvünket. Nyelvünk az évek folyamán elvesztette hangalakjának, szókincsének,…..
Szakács Gábor Nyelvében él a nemzet című írásában velem beszélget a Molnos Angéla Alapítvány tevékenységéről, anyanyelvünk jelenlegi helyzetéről, a nyelvromlásról, és hogy mit tehetünk nyelvünkért. Az írás a Magyar Demokrata hetilapban jelent meg 2016. Magvető havának ötödik…..
Kis visszatekintő A magyar műveltség napját 1989 óta ünnepeljük fergeteg (január) havának 22-dik napján, annak emlékére, hogy –a kézirat tanúsága szerint –Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos emlékezések alkalmat adnak, hogy nagyobb…..
Karácsony havának 17-dik napján napvilágot látott a Magyarító Könyvecske hatodik bővített, átdolgozott kiadása. Kit érdekelhet a MAGYARÍTÓ KÖNYVECSKE? Elsősorban minden igényes, gondolatait pontosabban, választékosan és árnyaltan kifejezni akaró embert: pl. közírót,…..
Észszerű nyelvünk   Helyesírási szabályzatunkban hamarosan némi változások lesznek. Az észszerű szót a szabályzat szerint eme alakban kell használni. Ennek a változtatásnak kimondhatatlanuk örülök, ugyanis az előző írásmód „ésszerű”- egybemosta az ész és szerű…..
    A katasztrófa védelem kifejezést nem találom helyesnek. Hogy miért? Egyrészt, mert a katasztrófa bekövetkeztekor nem magát a katasztrófát védjük. Ebből a szóösszetételből sajnos ez a kép tárul elénk, nem megfelelő a két szó társítása. Másrészt a katasztrófa szó…..
  A cím alapján szerintem egyértelmű, hogy mire gondoltam. A kedves olvasó is hasonlóként gondolja? Ha igen, akkor sikeresen megoldottam a feladatot. Jó és szép lenne, ha a szakmabeliek elgondolkoznának, miért fontos, ha az adott szakterületen is a saját nyelvünkön szólalnak…..
    1999-ben az UNESCO közgyűlése jégbontó havának (február) 21-ik napját az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította. Édes anyanyelv! Kinek mit jelent? Anyanyelvünk jelzi, hogy a mindennél többet érő kincsről van szó. Nem véletlen. A sok hányódtatás ellenére…..
    Angol nyelvből hetente kétszer gyakorolok, angol anyanyelvű tanárral. A mai nap folyamán kíváncsian várta tőlem a helyes választ a „Do you speak English?” kérdésre. Ötösre feleltem a „Yes, I do” válaszommal. Igen ám, de a köztudatban helytelenül rögzült erre a…..
    Hallgatom a helyi hangcsatornát, és arra leszek figyelmes, hogy két egymásnak ellentmondó szó hangzik el a jókívánságot beküldő által. Borzasztóan jó számot kért egy közeli ismerősének. Ha e szó jelentését vizsgáljuk, akkor a borzasztó szörnyű, kedélyeket…..
  Kislányunk nemrég töltötte be az ötödik életévét. Amióta elkezdett beszélni, figyelem, és lejegyzem, ami fontos és érdekes a nyelvfejlődés szempontjából. Szeretnék felvillantani pár érdekes mozzanatot. Ezzel csupán a figyelmet  irányítanám rá arra, hogy a gyerekek…..
  Már nem egyszer hallottam, hogy a magyar megfelelő nem igazán jelzi az idegen nyelvből átvett szó jelentését. Miért nem fogadjuk el azt, ami magyar, ami a miénk? Hajt minket a divat? Miért jobb az idegen szó? Mert mások is úgy mondják? Ha megfordítjuk ezt a jelenséget, és az…..
Az idegen szavak – melyek egyre jobban elárasztják nyelvünket – kiszorítják a sok magyar szóárnyalatot a használatból. Mit tehetünk ez ellen? Molnos Angéla, a Magyarító könyvecske (ötödik javított, átdolgozott kiadás, 2005) bevezetőjében írja, hogy gondolkodjunk…..
Sára első könyvét egy éves korában kapta karácsonyra. Nagyon lekötötte a színes képes kemény lapú könyv. Ismerkedett az állatokkal, aztán az őt körülvevő tárgyakkal. Mondogatta ügyesen utánunk a szavakat, rámutatott a képre és kérte, kérte, hogy mondjuk, melyik mi…..
  Kislányunk Sára, három évet töltött karácsony havában. Védőnőnk a három éves szintfelmérésen nagyon elégedett volt. Be is írta a könyvecskébe, hogy Sára szépen beszél.Az első hangok hallatán kíváncsian figyeltem Sára beszédfejlődését. Érdekességként az első…..