Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Muri

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lassan két hete, hogy véget ért Gdyniában az idei CEOI. A magyar csapat teljesítménye átlagosnak mondható, két szakkörös diákom, Zoli és Gellért 20-21. helyezést, és ezzel bronzérmet szerzett. Ennek apropóján korábban is úgy terveztem, hogy írok egy posztot az…..
Muri 2011.10.02 00:02:13
Kedves kdano!

Jó végre az enyémhez hasonló véleményt találni!
Én eddig 3 alkalommal vettem részt a Nemes Tihamér versenyen. Nem ismerem az egésznek a hátterét, csak azt láttam amit elém raktak.

3 éve, az első versenyemen szinte gyakorlás nélkül jutottam a döntőig, ott viszonylag az elején végeztem. Nem ismertem a standard algoritmusokat, nem tanultam soha programozást. Elsőként az tűnt fel, hogy furcsa feladatokat adnak. Pl. a papírra leírt algoritmusnak nem tudom hogy melyik változó a bemenete, melyikben tárolódik az eredmény, ezt mind a versenyzőnek kell kitalálni. Vagy az algoritmus közepén előkerül egy új változó, ami nem tudom hogy milyen típusú / mit csinál. Aki leírta az biztos értette, de az olvasónak már nem egyértelmű. Persze ez lehet hogy némelyik iskolában/egyetemen elfogadott és ezt tanítják.

Következő évben csak a második fordulóig jutottam, és az első fordulóban itt már sokszor emlegettem hogy ez egy hülyeség. A második fordulón egy osztálytársammal együtt vettem részt. Elmondása szerint több feladatot oldott meg helyesen mint én, ennek ellenére 0 pontot kapott. Ezt meg is írta a szervezőknek, akik kb. egy hónap múlva válaszoltak hogy sajnos a megoldásai elvesztek.

A tavalyi versenyen meg nem jutottam sehova. Első olvasásra találtam vagy 5 helyesírási hibát a feladatlapon. Ezután elkezdtem megoldani a feladatokat, több elvi hibát is találtam. Biztos vagyok benne hogy ezek valódi hibák, többször átgondoltam. Az egyik feladatnál már örültem is hogy megvan a hiba, le is írtam, és talán még pontot is adnak érte. Nem adtak.

Ezek után nem tudom komolyan venni ezt az egész versenyt. Szerintem szégyen hogy ilyen dolgok előfordulhatnak.