Regisztráció Blogot indítok
Adatok
napvilág

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Az utóbbi évek legkomolyabb magyar irodalmi sikere Nádas Péter Párhuzamos történetek című óriásmunkájának egészen elképesztő külföldi fogadtatása: az hagyján, hogy szeretik a könyvet, de Nobel-díjra esélyesnek is tartják. Az író február 3. óta francia és német…..
napvilág 2012.05.16 13:30:56
Valami groteszk, mazochista önpusztító pszichózis uralta el az európai kultúrélet fórumait. Franciaországban Nádashoz hasonlóan ünnepelt Jonathan Littel, akinek "Jóakaratúak" című lidércesen silány, perverziókban és testváladékokban dagonyázó rettenete az elitista Gallimard kiadó gondozásában Goncourt díjat kapott. Torz lelkületük mániákus kivetítését a külvilágba az uralkodó klikk látványosan díjazza. Littel károkozása ráadásul jóval nagyobb, mert nem csak mintául szolgál a követőknek, de például Franciaországban, ahol a fertőzés mértéke a magyarországit is felülmúlja, nagy példányszámban kel el.

Az európai állapotokra mi sem jellemzőbb, mint az, hogy Németország kultúrpápája, aki megmondja, hogy ki a jó író és ki nem, Marcel Reich-Ranicki. Az ünnepelt kultúrkritikus, aki sokáig a Frankfurter Allgemeine Zeitung befolyásos irodalmi rovatát vezette (na vajon miért kap a Nádas, Konrád stb. társulat egy füttyszóra teret a FAZ-ban?), ifjúkorában a Szerov által megszervezett hirhedt lengyel ávó, az UB halálbrigádjaiban jeleskedett, melyek a háborút követően elmondhatatlan borzalmakat követtek el a sziléziai polgári lakosság soraiban. (Reich-Ranicki akkori UB-s kollégája, az aberrált tömeggyilkos Salomon Morel egyébként meglepő külső hasonlóságot mutatott Littel-el. Hogy lelki hasonlóság is van-e közöttük, arra a "Jóakaratúak" elolvasása szolgálhat támpontul.)

Ez a Reich-Ranicki pocskondiázta mérhetetlen hücpével a minap Günther Grass "Amit meg kell mondani" című versét.