Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Justinianus_Magnus

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fasiszta köszöntés miatt alaposan megbüntették a horvát hátvédet, a játékos nem érti. Horvátország és a horvát foci újra nemzetközi kritika kereszttüzébe került nem sokkal azután, hogy az Izland elleni rájátszásban a balkáni ország kivívta a 2014-es brazíliai…..
Justinianus_Magnus 2013.12.06 12:57:44
@joszip: Hungária ma is létezik, ez Magyarország latin neve. Cseh kém barátunk csupán átvette a kisebbségi komplexusokkal terhelt szláv történelemszemlélet eme csodálatos termékét, amely külön szót használ a Trianon előtti és utáni Magyarországra. Az egész már csak azért is idétlenség, mivel a Hungária kifejezés a mai Magyarországnak is a latin neve, ráadásul hazánk nevének ebből származó angol alakja, a Hungary is egyszerre jelöli a mai és a középkori, újkori Magyarországot is. Az "uhorsko-madarsko"-zás nem csak egy magyar, hanem egy angol vagy egy német átlagember számára is értelmetlen, hogy a tudományos szintekről már ne is beszéljünk...
Az elmúlt két évtizedben Szlovákia nemcsak felzárkózott, de meg is előzte Magyarországot, ahol csak lehetett. Posztunkban kitallózott adatok alapján, közép-európai összehasonlításban Szlovákia többnyire a középmezőnyben végzett, Magyarország pedig Ukrajnával csatázik az…..
Michael Schumacher hétvégén Brazíliában másodjára-, és minden bizonnyal utoljára int búcsút a királykategóriának Első búcsúja, 2006-ban parádésra sikeredett, és bár valószínűleg idén ezt nem tudja megismételni, de mindenképp szeretné emlékezetes versennyel lezárni…..
"S kardot verve vas-keresztjéből Régi sírnak, Megyek: várnak a táborozók." /Ady Endre: Várnak a táborozók/ Jó ideje napirenden van már az ellenzéki oldalon a 2014-es választásra vonatkozó esetleges összefogás lehetősége, mely gondolat gyors-tán a vártnál is…..
Csütörtökön vitatja meg az Európai Parlament petíciós bizottsága civilek által kezdeményezett javaslatot, amely az ún. Beneš-dekrétumok felülvizsgálatát szorgalmazza. Az ún. Beneš-dekrétumok a cseh társadalom legerősebb traumája, mint szimbólum nem adja könnyen magát.…..
Justinianus_Magnus 2012.09.20 15:53:25
Néhány gondolat a hölgy könyvéből: „Tisztában kell lennünk azzal, hogy az igazság megismerése nélkül csak további hazugságokig jutunk. Még ha a legzordabb képünk néz is vissza a tükörből, az önvizsgálat mindig gyógyító hatású, és mellékes, hogy egy ember nézi-e magát vagy egy egész nemzet, amely alapjában véve romlatlan. Ám ha továbbra is menekülünk magunk elől, és a Beneš-dekrétumokat gonoszságunk mankójaként fogjuk fel, akkor tudnunk kell azt is, hogy... utánunk még számos generáció érzékeli az igazság elrejtéséből adódó következményeket... A volt Csehszlovákia német és részben magyar lakosain 1945-46-ban elkövetett genocídium drámája nem lezárt dolog. A nem szláv lakosokon elkövetett csehszlovák népirtás fő kezdeményezője, elkövetője és szervezője Edvard Beneš volt. Kis növésű és még kisebb szellemű emberke. Csupán személyes bosszúvágya és uralomvágya volt nagy... Benešt kell a cseh történelem egyik legvéresebb alakjának tekintenünk...”
Aztán még néhány érdekesség a témában: Aligha lehet alábecsülni a dekrétumoknak, illetve az azokat szlovákiai viszonyokra adaptáló Szlovák Nemzeti Tanács rendeleteinek a következményeit a magyar kisebbség helyzetére. Példaként hozható fel a 115/1946. számú törvény, amelyet az ideiglenes nemzetgyűlés fogadott el, kimondta, hogy aki 1938. október 30-a és 1945. október 28-a között (tehát jóval a háború hivatalos befejezése után is) a csehek és a szlovákok szabadságának újbóli kivívásáért küzdve vagy a megszállók és segítőik tetteit megtorolva máskülönben bűnténynek minősülő cselekedeteket követett el, az mentesül a felelősségre vonás alól. Az alkotmányjogi bizottság 1946. május 7-én úgy jellemezte a törvénytervezetet, hogy az akkori cselekmények „nem büntetendők, hanem jogosak, mert már jellegük szerint főleg a szabadság hiányának idején helyettesítette a közhatalom megszállók elleni törvényeit”. Magyarán: minden szadista, gyilkos vagy rabló felmentést kapott, ha arra hivatkozott, hogy a két nép szabadsága érdekében követett el bűncselekményt. Ilyen rendelkezés életbe léptetése a jogállamiság halálát vonja maga után.
Illetve a korábbi megjegyzésemhez a zsidótörvény kapcsán ld.: A szlovák fasiszta állam 1942. évi zsidóellenes diszkrimináló alkotmánytörvénye szóról szóra ugyanazt mondja ki, mint az 1945. évi 33-as és 108-as dekrétum a magyarokról: megfosztja állampolgárságuktól és elkobozza vagyonukat. A látókört tágítani is lehet: a nácizmus zsidóellenes diszkriminációs tételei szövegezésükben is döbbenetesen azonosak a 33-as dekrétummal. Állampolgár csak az lehet, aki tagja a nemzetnek; a nem állampolgároknak politikai jogaik nincsenek stb. Alfred Rosenberg szerint: »A mi számunkra a jog kizárólag az, ami a nemzet érdekeit szolgálja.«” Janics, K.: A hontalanság évei (Bp., Hunnia, 1989. 184. o.)
A minapi médiaszenzáció szerint Németország, illetve az észak-európai centrum vezetése alatt hamarosan megszülethet az Európai Egyesült Államok. E sorsdöntő hetekben talán nem lesz teljesen érdektelen, ha megfelelek azokra a kritikákra, melyeket a közelmúltban kaptam, s amelyek…..
Justinianus_Magnus 2012.06.12 09:48:39
@replayxx: Én is ezt a kérdést akartam neki feltenni, csak történelemórával :)