Regisztráció Blogot indítok
Adatok
the last mohican

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Szeretem ezt a képet. Legjobb tudomásom szerint a felvidéki bevonulás idején készült. Hogy miért szeretem? Összefoglalja a keserves huszadik századunk egyik huszonöt évét. Előtérben az öregedő, tenger nélkül maradt admirális, mögötte óvatos távolságban, nyájként a nép.…..
the last mohican 2012.05.29 19:57:32
@Tivadar főkancellár:
Melyikkel nem volt célod? A világháború elmaradásával (bár sikerült volna) vagy a lézerfegyverrel? Mindkettővel érveltél.

Az "élhetőség" szerintem is álságos kérdését még az eredeti cikk hozta be. A szabadságjogokhoz való hozzáférés mindkét korszakban erősen korlátozott volt.
Igen, a mára is igaz sok minden. Nem is kívánom utódaimtól, hogy majdan kedvező ítéletet alkossanak korunkról pusztán pl azon az alapon, hogy Te és én mondjuk hozzáfértünk az internethez és kommentelgethettünk. Viszont minden honfitársam nevében is remélem, hogy korszakunk nem vezet egy kb egymillió magyar állampolgár halálába torkolló világégésbe. A relatív emberveszteség nagyobb volt Magyarországon, mint pl. Németország esetében. Nem, ez hála Istennek nem igaz minden korszakra. A Horthy-korszak végére az ország majdnem elpusztult, és a minimális esélyét is elvesztette annak, hogy egy valóban igazságtalan békében elcsatolt területeiből akár egy négyzetcentimétert is visszaszerezzen, sőt, további területi veszteségeket szenvedett. Amit pedig erkölcsileg elveszített, azon nem vagyok biztos benne, hogy Rákosi vagy Kádár már sokat nem tudott rontani, bár kétségkívül megpróbált... A velejéig hazugságon alapuló gulyáskommunizmusnak az én szememben az az egyik legsúlyosabb bűne, hogy (az őt megelőző egyáltalán nem puha diktatúrával együtt) megakadályozta azt, hogy a nemzet szembenézzen a múltjával és őszintén értékelje, feldolgozza az előző időszakot.
Nem szeretném, ha a gyermekeim akár Horthyt, akár Kádárt tisztelnék. Jelen pillanatban a Horthy-restauráció esélyesebbnek tűnik. Ezért tiltakozom jobban ellene.
the last mohican 2012.05.29 20:11:48
@Counter:
Kösz. Szerintem az nem baj, ha nem tudjuk egymást mindenben mindig meggyőzni, de ez a vita már nagyon elment a részletkérdések felé. A történelmi ismereteim valószínűleg nem olyan alaposak, mint a főkancellár úrnak. Tisztelem a tudást, de nem érzem azt, hogy kicsit kevesebb tárgyi ismerettel ne lehetne alapkérdésekben véleményt alkotni. Szívesen hallgatok cizellált akadémiai előadást a parlamentarizmus vagy a jogérvényesülés változásairól a XX.században-de ez nem fogja alapjaiban megrendíteni az értékítéletemet.
the last mohican 2012.05.29 20:44:01
@Counter: Oké, helyben vagyunk. És szó nincs arról, hogy nem örülnék annak, ha némelyek meggyőzhetőek lennének.