Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RebekaLMP

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valószínűleg nem lenne ekkora botrány a földbérletek körül, ha a kormány körüli vállalkozók nem lennének ennyire mohók, és nem akarnának mindent besöpörni – mondja Szabó Rebeka, LMP-s országgyűlési képviselő. Az egyik legaktívabb földügyi politikus…..
RebekaLMP 2012.05.14 17:47:45
@pástétom: nem, ez szerintem nem baromság :) Nem azt mondtam, hogy az emberek, akik földet művelnek, ne akarnának megélni a földből, vagy hogy ne lehetne profitot kihozni a mezőgazdaságból. De ha belegondolsz, a földnek sok más birtokolható dologhoz képest van egy sajátossága: hogy nem lehet magaddal vinni, és történetesen az emberek és más élőlények életteréül is szolgál. Vagyis az LMP álláspontja szerint nem szabad kizárólag és elsősorban profittermelő eszközként tekinteni a földre, amiből valaki rövid távon sok hasznot húz, majd ha már nem elég jövedelmező, továbbáll, és otthagyja a helyi közösségnek a lepusztult, kizsarolt földet, hogy termeljen rajta élelmiszert, ahogyan tud – már aki még ottmaradt, és nem vándorolt el a városba munkanélkülinek helyi megélhetés híján. A termőföld egy természeti erőforrás, és ha nem bánunk vele fenntarthatóan, egyszercsak elfogy, és akkor mind jól éhen halunk (vagy a gyerekeink). Ezt lehet szélsőbalos kiszólásnak hívni, de én inkább szomorú igazságnak nevezném (és ezt nem is elsősorban a politikus, hanem az ökológus mondatja velem). Kissé persze sarkítok, de hátha így érthetőbb :)
RebekaLMP 2012.05.14 17:50:08
@nemzetikonyves: kedves érdeklődésedre elmondom, hogy én az elmúlt nyolc év utolsó két évében az LMP nevű párt programját írtam és a pártot építgettem, az azt megelőző hat évben pedig a békés polgári foglalkozásomat űztem. Az LMP egy új párt, amíg nem létezett, álláspontot sem fogalmazhatott meg. De pont az elmúlt 8 és az azt megelőző évek alatt tapasztalt bénázás, hazudozás, korrupció és lenyúlás hívta életre az LMP-t. Egyszóval: de, akkor is zavart.
RebekaLMP 2012.05.14 17:54:47
@no successful: a termények felvásárlása most valóban probléma, de erre is van megoldás, az érdekek közös képviselete, szövetkezés és a termelés integráció. A rendszer több elemén kellene változtatni, de ez szerencsére nem lehetetlen, csak valós szándék kell hozzá. és akkor tényleg nem adják el a földeket. Az én tapasztalatom sajnos az, hogy ezek a Fideszes földszerzések igenis spekulatívak. Persze a fidesz új hűbérurai közt is van, aki tényleg művelni akarja, de könyörgöm, vegyen magának földet vagy béreljen a piacon, és ne vegye el a helyi gazdálkodók elől a kedvezményes állami földeket!