Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ingyencsoki

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Vajon milyenek a magyarországi romák integrációjának esélyei és mi az az ár, amelyet egy sikeres felzárkózásért a többségi társadalomnak vállalnia kell? Van-e békés, konfliktusmentes útja az integrációnak és miért rossz a nyelv, amit használunk a romákkal kapcsolatban.…..
ingyencsoki 2012.05.14 16:04:54
Keserves, de lassan megszokott dolog azzal szembesülni, hogy a magyarországi emberi/polgári jogokkal és azok érvényesítésével kapcsolatos ötletek általában egy budai társasházban vagy egy pesti kávézóban, esetleg romkocsmában születnek, kellő mennyiségű szociológusi sznobizmussal átitatva.

Már olyan sokan leírták itt is és máshol is: az ilyen cikkek szerzőinek és az interjúalanyoknak valójában semmilyen kézzelfogható tapasztalata sincs a valós helyzetről, pl: nem élnek életvitelszerűen cigányok mellett, így hát gyakorlatilag az /egy kibicnek semmi sem drága/ alapon vagdalkozhatnak szakkönyvekből vett kifejezésekkel és torkollhatják le arrogánsan azt, aki nekik ellent mer mondani. Hiszen az csak rasszista lehet.

Pedig nem vagyok az. Ha pedig igen, akkor csak annyira, mint önök.
A szőnyeg alá söprés pedig-az interjú szövegéből kiindulva-nem csak az önök által szapult politikai elit sajátja.

És amíg munkanélküliként, de azért valamelyest emberi tartásomat megőrizve próbálok tenni azért, hogy az életem és a közvetlen környezetem rendben legyen(kertészkedem, tanulok, sportolok, tb-t fizetek saját magam után), addig talán joggal háborodom fel azon, hogy jártamban-keltemben folyton hőbörgő, éjjel-nappal mulatozó, agresszív cigányokba ütközöm.

Csak egy példa: a minap barátnőmmel kerékpározva egy komplikáltabb kereszteződésen való átkelésnél láttam, hogy az egyik betorkolló útról relatíve nagy sebességgel jön egy borzasztó állapotban lévő autó, üvöltő zenével. Le nem vettem róla a szemem, mivel láthatóan nem volt tisztában azzal, hogy mikor és hol kell megállni-vagy elsőbbséget adni-mi pedig már az úttesten voltunk. Miután elhaladtak mögöttünk, a következő hangzott el mögöttünk: MI A K---A ANYÁDAT NÉZEL, TE G--I? Gondolom, ki nem találják: cigányok voltak. Három, igénytelenül felöltözött, biztosan hátrányos helyzetű, de valahogy mégis jó húsban lévő cigánygyerek. Bizony kinyílt a bicska a zsebemben.

Azt hiszem az ehhez hasonló helyzetek nem ritkák az országban. És tudják mit: az ilyen helyzetekben az átlagembernek nem a magasnyakú pulóveres szociológusmaszlagra van szüksége, amiben a diplomával-tanulmánnyal megemelt magaslatról megmondják neki, hogy valójában ő a rasszista k-cs-g és nem elég toleráns.

Hanem inkább a Jobbik mellé áll(na), mert ők legalább nem az átlagembert hibáztatják a helyzet mivolta miatt. És nem, nem szeretem a Jobbikot plusz a gárdát és szilárd meggyőződésem, hogy a képviselőik jó része pszichiátriai eset, de mégis: ebben a helyzetben inkább ők, mint az ilyen nevetséges, elfogult, haszontalan cikkek, meg a pogácsás-kólás civilszervezeti programok.