Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mendelin

0 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Filmbook Miért rossz film a Harag? 2014.12.01 06:00:00
Többségében jó kritikákat kapott a Fury, amit bizonyos szempontból meg tudok érteni. Rég láttunk már ilyen stílusú filmet a mozikban, ráadásul viszonylag érzékletesen mutatták be a háború poklát, illetve az egyébként kategóriákkal jobb Ryan közlegény megmentésének pátoszát sem tolja az arcunkba…..
mendelin 2015.06.18 09:43:55
@field 64:

Köszönöm a választ !

Megnyugodtam hogy más sem volt úgy oda a szinte kötelezően imádni kell színésznőkért, leginkább Monroe-ra és Deneuve-re gondolok.

Egy kis obszcenitás ; láttam a neten kezdeti szex-, sőt pornográf képeket , hát egyáltalán nem jött a gerjedelem. Rubensi idomú hölgyek, kínosan gondozott bajszú urak vasalt ingben, kézzel varrott fűzős cipőben hogyishíjjákolnak. Inkább életképfotóknak tekintettem.

Háború előtti filmekből talán csak Tolnay Klári és Turay Ida tetszett, más nem is jut az eszembe. De a magyar nők ! Bizony nagyon szépek ők is, nem is kezdem sorolni, a végén még annyit írok hogy egy egész posztot kitenne. De azért egyet mégis ; Psota Irén !! Minden rezdüléséért oda voltam. Mindene, minden mozdulata nőies, sikkes, kedves volt. Ruttkai Évát is meg kell említeni, de abba is hagyom. És a tragikusan fiatalon elhunyt Káldy Nóra ! Ha csak újságban láttam, már elolvadtam tőle. - Csak nem bírok magammal ha nőkről van szó.

Amiket írtál a miért akar minden nő színésznő lenni ?, nem tudok mit hozzá tenni. Inkább eszembe jut amit TroA írt a " Múzeumlátogató "-hoz ; a boldogság keresés. Ám ha ez lenne az egyik, vagy fő motiváció, akkor mivel a színészetre vágyó nők jóval többen vannak mint a férfiak, akkor ebből következnék hogy ők boldogtalanabbak mint mi.

- Lehet itt ilyesmikről írni ? Mit szól Santino089, meg a Staff ?
Akkor majd szóljanak ha sokat fecsegek ! (A kokit postán kérem.)

A távol-keleti nők viszont egész zsigerig megbabonáznak, még a szemem is belebizsereg.
Itt említeném meg hogy kiderült, láttam a ' Szandakan 8 ' filmet, csak nem emlékeztem a címére. Megint megnéztem angol felirattal (nem tudok angolul, magyart nem találtam) és nagyon érdekes dolgot vettem észre ; bár láttam a filmet és élesen bennem maradt, kezemben volt az angol kisszótár de zömmel mind a történet, mind az érzelmek szinte beszéd nélkül is érthető volt. Elgondolkodtam ezen, és arra gondoltam, talán ez valamennyi japán filmre vonatkozhat. Egyértelműek a történések, nagyon kifejezőek a színészek, a kamera is mindezekhez igazodik, az operatőr is masszívan benne van a mondanivalóban. Nem lehet hogy a japán film alapja a japán színház ahol beszéd nélkül fejezik ki a történéseket, érzelmeket ? Erre Oldfan tudná talán a legjobban a választ.

Majd' elfelejtettem ! Ornela Muti. Hát igen. Igen. De úgy nagyon !!
Megengedek magamnak egy kis pajzánságot. Milyen szép, gazdag és kifejező is a magyar nyelv : " gerincre fektetni ".
mendelin 2015.06.19 10:31:09
@field 64:
Születnek manapság azért jó japán filmek, csak nem tudunk róluk, nehezen találjuk meg mert a horrorfilmjeik vannak propagálva. Hirtelen a "Bérelj cicát ! " jut eszembe. Nem akart a film nagyot szakítani, csak egy kis hangulatot adni ami sikerült is, nekem tetszett. Vagy itt van a " Figyel a tenger " Kei Kumai filmje, ha már szóba került a Szandakan 8.
Sőt ! Amerikában is készül csendes, nagyon jó film, a " Füst / Smoke " ugrik be. Senkinek sincs minimum pisztolya, nem robban fel vagy tíz autó, egyik se vámpír - ez utóbbit igencsak nyomják, szinte már erőltetik - és nem tudom még mik. Szép film.

Marilyn Monroe-ról az a rossz érzésem, hogy mintegy megcsinálhatták, kellhetett valaki, aki megtestesítette az amerikai nőideált, álomnőt. Meg persze annyi pénzt húzott le róla a filmipar amennyit csak lehetett. Nem is hinném, hogy engedték volna válogatni, választani a filmszerepek közül, vagy azt sem engedhették hogy a saját érzései szerint éljen. Azt kellett tennie amit mondtak neki. Rettenetes börtönben élhetett (ő is! ).

Talán itt olvastam hogy Bunuel "A nap szépe" főszerepére kifejezetten egy hideg szépséget keresett.

Tordai Teri nekem kicsit merev. Psota Irén csúnyácska lenne. Nem tudom. De hát ki a szép ? Egyébként bomlottak érte a férfiak. - Persze én is.- Mesélte, egyszer külföldön egy férfi annyira nem bírt magával hogy letérdelt előtte, szerelmet vallott és megkérte a kezét. Mindezt angolul, a mellette álló férje, Ungvári Tamás tolmácsolt, de a fickót ez sem érdekelte.

Nem tudom, miért, Bánsági Ildikó teljesen hidegen hagyott. A szinkronjait nagyon nem szerettem, nyafkás volt. Egy egész filmet képes volt elrontani, de volt egy rádiójáték, Hrabal feleségének a visszaemlékezéseit olvasta fel. Nagyon érdekelt a dolog, de képtelen voltam úgy tíz percnél tovább hallgatni.

Jutott eszembe Törőcsik Mari. Valahogy rá nem gurultam.

Kíváncsi vagyok arra a tizenhárom éves korodban látott filmre. Nem tagadom ; leginkább a hősnőjére.
mendelin 2015.06.19 22:32:09
@field 64:
Hát nagyot nevettem amit Psota Irénről írtál ! Neki a zsenialitásán kívül van valami, amit nagyon nagyra értékelek ; a humor !! Ahhoz valamiféle többlet kell. Nem tudnám megmondani hogy mi.

Egyébként is üdítő magyar művészekről olvasni, már minden amerikai és ebbe a csapdába persze én is beleesem, azt veszem észre hogy zömmel amerikai filmeket nézek. Fene tudja hogy van ez, hogy hatol be észrevétlenül az idegrendszerembe. Természetesen meg kell hagyni ; elképesztő a profizmusuk, a látványteremtésük, a menedzselésük és még sok minden.

A 'Bérelj cicát!' filmmel semmit sem vesztettél. Csak egy apró hangulatfilm, nekem is úgy ajánlották.

Az bizony egy külön tanulmányt érdemelne, hogy készültek, készülnek-e olyan emlékezetes remekművek mint régen. Én mondjuk a 'Húsz óra'-t, 'Üzlet a korzón'-t, 'Szigorúan ellenőrzött vonatok'-at, 'Stalker'-t, 'Kínai kancsó'-t vagy Truffaut, Resnaist, Fassbindert, Billy Wildert említeném meg de lehetne sorolni nagyon sokáig.

De vissza a magyar hölgyekhez.

Sáfár Anikó rendesen dobálta le a ruháit sokunk igen nagy örömére. Jó volt nézni.
De kifelejtettem - többek között - Moór Mariannát ! Nem szeretnék ízetlen lenni, de neki is megvolt mindene. Tehetsége is. Az 'Árvácska'-ban félelmetesen jót alakított. Meg is lepett hogy a rendező a kegyetlen nevelőanya szerepére egy szép nőt választott.
Nem említettem eddig például Ferrari Violettát, Vass Évát, nagyon oda voltam értük.

Itt jut eszembe, olvastam egy cikket ami azt írta hogy a férfiak egy nőben először a szemeit nézik meg, aztán a többit. (Majd a " még többit " - bocsánat !) A férfiak vizuálisak, a nők ösztönlények.

Érdekes azért hogy Scal Törőcsik Marit kérdezte ! Mert bájos volt, helyes, kedves és csinos is ! De tényleg nem emlékszem hogy a végzet asszonyát akárcsak egyszer is játszotta volna. Több szerepben is vonzó volt, de mindig ott volt a dráma, a tragédia. Az ' Édes Anna ' jut eszembe, vagy a 'Vasvirág', de nem volt rám szexuális vonzerővel. Ez érdekes.

Jól meg kell gondolnom mit írok, már csak azért is, mert mit szólnak mindezekhez a hölgy olvasók ? - Kíváncsi is lennék rá.

Lenne itt valami. Van néhány érintetlen képeslapom magyar színésznőkről, színészekről talán a '60'as évekből. Mindegyiknél a fotós ; Inkey Tibor. Ára : 60 fillér volt.

Akit érdekel, innen letölthető :

data.hu/get/8864183/Szineszek.rar
Az emberiség jövője. Olyan téma, aminek már évszázadok (évezredek?) óta újra meg újra nekirugaszkodnak az írók. Születtek róla utópiák és disztópiák, a szerzők világlátása szerint. Aztán megjelent a mozgókép és a rendezők sem óhajtottak kimaradni sorból, hogy…..
Filmbook A múzeumlátogató 1989 2015.01.30 09:00:00
Úgy tűnik, Konsztantyin Lopusanszkijt nagyon foglalkoztatta a világ sorsa. Nem találta megnyugtatónak a maga körül látottakat. Így született meg a gyakran „posztapokaliptikus trilógia” elnevezéssel illetett filmjeinek második darabja. Az elsőről már olvashatott nálunk az érdeklődő itt. „A halott…..
mendelin 2015.05.25 11:44:08
Nekem csak most sikerült megnéznem. Megrendítő film. Számomra több volt mint a Stalker.
(Egyébként én nem hasonlítgatnék mindig Tarkovszkíjhoz. Ez is egy teljességgel önálló, szuverén darab.)

A helyszín szerintem az ' akárhol', nem Oroszország, nem is fedeztem fel és nem is éreztem sajátosan orosz vonásokat, dolgokat de még tárgyakat sem. Írás, betű sem volt sehol.

A film olyan kérdést feszeget, ami azt hiszem mindenkiben felmerül, csak nem merik kimondani mert túlságosan súlyos, megterhelő és mert attól félnek, ha kimondják istentagadónak fogják tartani. Nevezetesen ; miféle Isten, hogy ilyen szörnyűségeket művel mert minden tőle származik, mindent ő határoz meg ? " Egyetlen járókelő sem irányíthatja a saját lépését. " hangzik el többek között.
A debilek egy mondatos úgynevezett imái nem imák, csak a "normálisak" nevezik így, hanem kétségbeesett kiáltások Istenhez hogy engedje őket ki innen, a Földről. Engedje őket megszabadulni a szenvedésüktől ; engedje őket meghalni. Isten nem hagyja.
" Aki ide született, az elátkozott." Csakhogy Isten határozza meg az ide születést, a szenvedést és a halált is. Mindent ő határoz meg, dönt el még azt is hogy a Földből egy szeméthegyet csináltunk, nekünk semmibe sincs beleszólásunk. Semmibe. Akkor mi végre ez az egész ? És kicsoda ő ?
A Közvetítő nem fél a debilektől, bemegy közéjük mert ők az elesettek. Felkenik őt ( rögtön a krisztus szó ugrott be, görög eredetű, jelentése ; felkent, olajjal felkent ) és útjára engedik hogy szabadítsa meg őket a szenvedésüktől.
Isten a közvetítőt még válaszra sem méltatja.

Még valamit. Már a film legelején a főhős hangot vél hallani, nem tudja honnan és kitől jön, egy láthatatlan valaki figyeli őt. A cselekedetei valami felsőbb, nem látható utasításra történnek, determinált az ő útja is.
A kör bezárult.
„Úgy szeretnék szólni most hozzátok, mint egyik halott a másikhoz.” Mellbevágós mondat. Nem csoda, ha gyakorta idézik, mint a film tartalmának esszenciáját. Világosan tisztázza a tényállást, ugyanakkor felkelti a néző érdeklődését. Konsztantyin Lopusanszkijnak megadatott…..
A fordítás Bakos Petra munkája, aki mostantól állandó segítőnk lesz az orosz témájú cikkek fordításában. Köszönet!..
Filmbook Schmidt története (2002) 2015.04.20 06:00:00
Saját tanácsomat megfogadván, gyorsan pótoltam a Schmidt történetét, melyet már legalább tíz éve megtehettem volna, de valamiért nem akartam látni Jack papát ebben a szerepben. Általában azt mondják erről a filmről, hogy Jack egyedül itt színészkedett, minden más filmben önmagát adta, mert itt olyan…..
Annak idején ezt is német nyelven láttam először, valamelyik kereskedelmi adón, reklámokkal jócskán megszakítva. Akkor még nem nyűgözött le annyira, mint amikor magyarul néztem videokazettán. Aztán kiderült, hogy létezik egy folytatása, amiben kiderül, hogy Darth Vader Luke…..
mendelin 2015.04.14 19:43:47
mendelin 2015.04.14 20:50:32
@Santino89: Örülök hogy ki tudtam valamicskével egészíteni !
De vannak még :

widelec.org/p/4050/star-wars-za-kulisami

Ennek a honlapnak a képei nem az övék, a tagok úgy keresik ki és gyűjtik csokorba.
Akira Kuroszava. Van-e olyan rajongója a japán történeteknek, aki nem ismeri ezt a nevet? Valószínűleg nincs. Ha mégis, akkor aligha nevezheti magát igényes filmfogyasztónak. A Hét szamuráj, Véres trón, vagy éppen A vihar kapujában széles körben népszerűek. Ebből kiindulva…..
mendelin 2015.04.05 11:22:10
@Oldfan: Köszönöm mindkettőtöknek ! Ez kedves volt.
Szóval napok óta olvasom a blogot, ide azért írtam be, mert igen meglepett hogy nem teljes egészében saját a zene. Nem ugrik be, hogy Kuroszawa bármelyik filmjében, vagy általában a japán filmekben előfordult volna ilyen.
A filmet sajnos nem láttam. Pedig én is néztem annak idején a Kuroszawa sorozatot a TV-ben, amit írt is valaki valahol itt. - Talán az Onibaba posztnál. Rengeteg, számomra ismeretlen információt olvastam a filmről. -
Na szóval erre gondoltam :
youtu.be/KC7wsbEujsc
De valamit észre is vettem most, pont egy olyan szekér látható mint az a bizonyos lengyel :
youtu.be/KC7wsbEujsc?t=19 Két oldalt nagy kerekek, ember is húzhatja.
De talán hagyjuk is a Muszorgszkíj dolgot. Emersonékat bizony én is nagyon szeretem !
Akkor köszönöm még egyszer a biztatást ! Élni is fogok a lehetőséggel.
mendelin 2015.04.11 11:11:14
A történet nagyon jó, izgalmas, fordulatos és egy fia üresjárat sem volt benne. Igazi izgalmas kalandfilm.
Juki hercegnőt alakító színésznő is kiválóan játszott - mint mindenki-, és nem mellesleg szép is volt.
Nekem teljesen új hogy van humor Kuroszava filmjében, itt meg végig. A két földi, Tahei és Matasicsi valami fergeteges figurák.
A Matasicsi név rettentően ismerős, hallottam már ezt a nevet valamikor régebben valamelyik japán filmben.
Itt is kaptam valamit a japán lélekből ; hogy Rokorute húga önként ment a halálba, a szolgálóknak ez megtiszteltetés és örömmel tesznek meg bármit. A párbajban legyőzött katona elvárta hogy Rokurota végezzen vele.
És itt volt az egyik, ami meglepett ; nem tette meg, életben hagyta és ezzel megszégyenítette. Kicsit nem értettem, mert a japánoknak ez természetes volt. Talán mintha Kuroszava kicsit európai szemmel készítette volna. Vagy elmúltak volna már azok az idők és mára már a múlt szokásaival nem értenek egyet ? ( Még 1945-ben is volt aki harakirit hajtott végre, mert elvesztették a háborút, a hadifoglyokkal azért IS bántak úgy, ahogy bántak, mivel veszteseknek tekintették őket, és aki megadja magát, már nem is számít embernek.)
A másik ami új volt nekem az a lőfegyver. Nem tudtam, hogy Japánban is ismerték, és használták is akkoriban.

Végül hadd csillogtassam a nemlétező japán nyelvtudásomat; A 'hara' jelentése : has. A harakiriről hallottam a rádióban. Annyira még emlékszem, hogy azért szúrják magukat hasba, mert úgy tartják, ott van az élet központja.
De még valami beugrott! Minden japán személynévnek van jelentése - így olvastam -, és ha nagyon le akarnánk fordítani a rendező nevét, akkor körülbelül, nagyjából ; Kurosawa Akira : bús-borongós síkság fölött szétterül a fény. De hangsúlyozta a cikk szerzője; szinte lehetetlen pontosan visszaadni a jelentést.
- Csak nemrég tudtam meg, a távol-keletiek is úgy írják a személyneveket ahogyan a magyarok ; elöl a vezetéknév, utána a keresztnév.
Nagyszerű film !
mendelin 2015.04.11 18:24:07
@Oldfan: Én köszönöm a kiegészítést ! Így már teljesen más. Igen, a vége is szokatlan volt, a párbajban legyőzött ellenséges klán tisztje velük együtt menekül. A legvégén pedig ott ül a hercegnő mellett a kastélyban. Nagyon meglepett de most már helyére kerültek a dolgok.
Talán nem érdemtelen ide írni a Tűztánc dalának szövegét :

Az emberi élet tüzes lánggal ég,
A bogár élete a tűzben véget ér,
Ha mindezt felfogod,
A világ sötétjét
Csak álomnak látod.
Mulass hát, hadd égjen !
62 éve ezen a napon koronázták meg II. Erzsébetet. Most az unalmasan hosszú koronázási ceremónia helyett nézzétek meg ez a pár perces videót, aminek érdekessége a hatalmas összegyűlt tömeg látványa a királyi palota előtt...
Ismét "hangoskodunk", bár nem készültem rá tudatosan, így alakult. Photoshop ötletekből egyelőre ki vagyok fogyva, ez a téma meg éppen érdekelt valakit, ezért elkészítettem neki egy videót, de bárki hasznosnak találhatja, aki hanggal akar dolgozni néhanapján. Lássuk…..
mendelin 2012.06.13 18:01:35
!@BonFire:
Nagyon köszönöm ! A "Gyakorikérdések.nu"-n is megkérdeztem, de nem tudott rá senki megoldást.
Elnézést, hogy későn reagáltam, de elég zűrzavar van Google-ék háza táján !
Más dolgok, hátha hasznosak lehetnek, és nemcsak nekem új:
Még régebben itt olvastam -amit most nem találok-, hogyan lehet megcsinálni hogy jelezze ha levél érkezett a G-mail-ra. Most már van ilyen bővítmény, de nagyon lassan töltődik be nekem. Annyira hogy csak akkor jelez ki ( most már a jobb felső sarokban), ha belépek. Pedig jó dolog volt. Már akkor kijelezte ha mindent betöltött a gép bekapcsolás után, nem is kellett felmenni a netre.
És egy nagy újdonság számomra ; a Chrome böngésző Addlock bővítménye letiltja a reklámokat. Az összeset blokkolja!! NINCSENEK REKLÁMOK !! És sehol. Valahogy ezt meg lehetett csinálni, régebben bemutatta egy úr a 'Videosmart'-on de nekem ez bonyolult volt. Annyi dereng, hogy letöltött egy programot, és letöltés közben belenyúlt a BIOS-ba. Sok helyre nem nyúlok mert megráz az áram - vagy más -, az egyik ilyen tiltott hely a BIOS. ( Ha valakinek újdonság lenne a Chrome ; a " Webstore " tartalmaz valami rettenetes mennyiségű bővítményt, játékok, órák, értesítések meg még ki tudja, mi minden kiskutya fülét, átnézni is sok.)
mendelin 2012.06.14 07:31:11
@BonFire: Chrome-ot használok. Volt Firefox-om régebben, nagyon meg voltam vele elégedve. Miután már több helyen olvastam, hogy nagyon sok támadás éri mivel sokan használják, áttértem a 'króm'-ra.
Most hogy írtad ezeket az újdonságokat, meggondolom a dolgot és ismét köszönetem !
- Ez nem tartozik ide, de érdemesnek tartanám megemlíteni. Nem is olyan régen láttam egy plakátot ami a kommunizmusban készült ; Sztalint ábrázolta, és alatta nagy vörös betűkkel ; Mozilla ( МОЗИЛЛА ). Szótárban nincs. Érdekes.
Más igen meglepő dolgokról is tudok, ami a szavak eredeti jelentését, eredetét illeti, de ezek már tényleg nem tartoznak ide, viszont több mint elgondolkodtató.
Olyan dögrováson vagyok már idestova 2 hete, hogy majd belepusztulok. Csak azért írom le, ha véletlenül beadnám a kulcsot és elnémulna a blog, akkor ne lepődjetek meg. 4 napja még az ügyeletes orvost is kihívtam, megvizsgált, azt mondta, influenza. Írt gyógyszereket meg C-vitamint,…..
Kíváncsiságból rákerestem a Talentum című albumomra, amit tavaly év végén töltöttem fel a Jamendóra, és bár onnan is szabadon tölthető, meglepve láttam, hogy immár a torrentről is tölthető vagyok. Szerénytelenség nélkül ebből arra következtetek, hogy talán sokaknak…..
 Aki még nem találkozott a Franck Muller híres Crazy Watch-ával, annak első pillantásra nem tűnik fel, mi a gond ezzel az órával. Mármint azon túlmenően, hogy nagyon piros.…..
Toronyóra lánccal Félidő - 1:0 2012.03.23 07:02:00
Ez az óra félidőt mutat (a szó mindenféle értelmében). Vagy talán még annyit sem - gondolhatja a riadt szemlélő. Ám ha az ember kicsit jobban megvizsgálja a meglehetősen zavarosnak tűnő számlapot, be kell látnia, a dolog egyértelmű, (épp 10 óra 30 perc van), a ketyere…..