Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ZalaváriNoémi

115 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyszer elmentem egy egyesület információs napjára, ahol egy közös cél érdekében gyűltek össze jó néhányan, akik együtt kívántak dolgozni, de még idegenek voltak egymásnak. A szervezők még mielőtt bármibe belekezdtek volna egy játékra invitáltak, hogy egy kicsit…..
AikiMag "Nem működik az aikido" 2015.06.26 09:56:00
Sokszor hallom azt a kérdést, hogy "működik-e az aikido?". Működik-e éles helyzetben egy technika? Mi is ez a "működő aikido"? Ha megcsinálom a technikát vagy tudom követni a torit, érzem, hogy mit akar mondani, vagy megfelelően tudom irányítani, használom a testem és a…..
Azt hitted, hogy csak úgy elárulom, igaz? Az ilyen tudás komoly munka eredménye, dolgozz meg érte!Fejtsd meg ezt, és megtudod!   ..
Ez a cikk azoknak szól, akiknek még nincs fekete övük, de ez lehőbb vágyuk. [a ford.] Évekig hazudtak neked. Beléd nevelték, megvédve téged a valóságtól, észre sem vetted, de titokban kimosták az agyad, azt akarták, hogy elhidd, amióta csak először találkoztál a…..
Az aikidóban néha az agyadat is kell használni, például most! Fejtsd meg és megtudod A Titkot!    ..
Sok időt töltünk fizikai edzéssel, de igazából a budo nem a technikákról szól, hanem az elméről. Az összes technikánk és katánk a testünk edzésére szolgál, de az a titok, hogy ezek az elménket is edzik.  残心無心不動心中心誠心 Ez az öt japán kifejezés takar…..
Nincs japánosabb dolog, mint seizában ülni, nem igaz? A seizát, (a helyes ülést) a "térdeken való ülést" sokat alkalmazza az életben a japán hagyomány: ilyen a chado (teaszertartás), a shodo (kalligráfia), az ikebana (virágrendezés) és számos harcművészet. Semmi sem mutat…..
AikiMag Ellátogattam Gyöngyösre 2015.03.14 19:35:00
        Pár nappal ezelőtt részt vettem egy nyílt napon Gyöngyösön Ozorák Iván dojójában. Először mentem vidékre edzésre, és egyből magával ragadott az a nyugodt légkör, amit a vidéki élet ad. Nem csak vidék miatt volt nyugodt a hangulat, hanem azért is, mert…..
A kata előírt formagyakorlatok összessége, egy eszköz az edzéshez számos hagyományos japán harcművészetben. A kata bizonyított mozdulatok logikai mintája, ami a művészet tanulásának titkát hordozza. A kata gyakorlásán keresztül annak szakértőjévé válunk, és mikor…..
ZalaváriNoémi 2014.04.09 09:29:42
@AikiDani: Azt írod a Ri az amikor nincs kata, a cikk pedig azt, hogy a Ri az, amikor megértjük a katát, és bemutatjuk a wazát, tehát itt sincs már kata. Azt írja megértettük a katát, azt amit eddig csináltunk, a formát, és továbbléptünk egy magasabb szintre. Tehát szerintem ugyan azt írja a cikk, amit te, csak te jobban kifejtetted.
ZalaváriNoémi 2014.11.29 12:24:52
@Tas Le: Egyetértek veled. Viszont azért szerintem van az aikidóban határozott iránymutatás. Minden technikának meg van a menete, bár ki így csinálja ki úgy, személytől, mestertől függhet, de azért elég precízen meg van adva, hogyan kell végrehajtani őket. Kezdőként az ember egy képletet követ, amikor még azt sem tudja mit csinál, erre később jön rá, mint ahogy arra is hogy személy szerint miért csinálja, és akkor már nem követi precízen a képletet, hanem alakít rajta...
Egyébként ezt a cikket nem én írtam, bár félrevezető, és talán hangsúlyoznom kellett volna az elején, hogy ez egy fordítás, a végére tettem a forrást.
  Nemrég részt vettem Ozorák Iván, Aranyi Zsolt és Molnár Attila "3 of a Kind" nevezetű aikido táborán. Bár mestereknek tekintem őket, kérésükre mégsem így fogok rájuk hivatkozni, ugyanis ők inkább edzésvezetőknek, "lelkes amatőröknek" tekintik magukat, pedig azért jó…..
Számomra az a leglenyűgözőbb az aikidóban, hogy az élet elveit, a bonyolult érzéseket, gondolatokat, elméleteket, az átvitt értelemben értelmezett gondolatokat, szó szerint vesszük. Stéphane Goffin mesterrel volt táborunk a nyáron, tőle fogok idézni. "Ha lépünk, meg kell…..
Ezt sosem szerettem volna mondani. Ebből szerintem sok vita volt, van, lesz. Értelmetlennek találtam azt, hogy azon vitatkozzunk, ki hogyan csinálja, hiszen elvileg mindegyik lehet jó. Lehetnek egymásnak ellentmondó, de igaz magyarázatok. Viszont amikor olyan mozdulatokat látok pár danos…..
A krav maga (héber szó, jelentése: közelharc) egy gyakorlati tapasztalatokra épített taktikai és önvédelmi rendszer. Elsődleges célja, hogy felkészítse az embert az erőszakos helyzetek felismerésére és azok nagyon gyors, megfelelő kezelésére. A krav maga több ellenfél elleni…..
Gyanakodva kezdtem el nézni a Rurouni Kenshin című filmet, mert a mai új japán filmekben jellemző irreális repkedésektől és színpadias vérfröccsenésektől a falra mászom. Na ebben a filmben nem volt. Vagyis elismerően kevés. A történetet nem akarom elmesélni, csak annyit, hogy…..
Feltétlenül meg kell említenünk Steven Seagal aikidóját, elvégre ezért érdemli meg ezt a hetet itt a blogon.KezdetekSteven Seagal 7. dan (Shihan) fokozatos az aikidóban. Késői tinédzser korában Japánba költözött, ő volt az első külföldi, aki japán dojót üzemeltetett. Mestere…..
      Előzmény: Az aikidóban minden a józan észen alapul   Hat olyan pontot vettünk végig az előző bejegyzésben, amely szerint az aikido nem különbözik más, emberek által űzött tevékenységtől. Most folytatjuk a hetedik ponttól. 7. Kommunikálni sosem csak egy módon…..
 Fotók: Micsinai Daniella Kellemes húsvéti ünnepeket kíván a Zumm Aikido!            ..
"Józan ész" alatt azt értjük, amit mindenki megért, és nincs szükség hozzá magyarázatra. A hétköznapi döntéseinkben jelen kellene lennie a józan észnek. Ez a túlélési ösztön gyakorlati és egyetemes megértését jelenti. De ahogy észrevettem, a józan ész mást jelent…..
Kizártnak tartjuk (enyhe kifejezés), hogy online lehet harcművészetet tanulni, de a videó jó. A mozdulatok egyszerűek, bár az elsajátításuk nem az, ha igazi a támadás. A legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy milyen gyenge pontjai vannak az emberi testnek, és, hogy milyen…..
ZalaváriNoémi 2014.04.03 12:13:26
@AikiDani: Irreális pisztollyal közvetlen közelről, fejre támadni? Hm, szerintem nem, de nem vagyok jártas ilyen téren és túl sok filmet nézek :D
Nem tudtam, hogy ez egy külön stílus...
ZalaváriNoémi 2014.04.03 15:35:28
@AikiDani: Teljesen értem ezt, hogy lőfegyverrel minek kell közel menni, de mégis ez annyira tipikus. Láttam katonai kiképzéses önvédelmi videókat, és sokszor támadnak (vagy tartanak sakkban) úgy, hogy a lőfegyvert a tarkóhoz nyomják. Mert ugye ha több méterről lőnek, akkor nem igazán van önvédelem, max nyúlcipő:) vagy egy asztal:D
Ma edzés után oda jött hozzám egy kezdő aikidóka. Azt kérdezte, hogy normális-e az, hogy ő nem ért az egészből semmit. Először nem értettem, hogy mire céloz, hogy nem érti a magyarázatokat? Azt mondta, azt nem érti, ami nem hangzik el, az okokat, hogy mit miért csinálunk. Ezt…..
„Ha azt gondolod, hogy az Aikido edzése kemény munka, akkor próbálj meg egész reggel enni.” (O-Sensei)   "Ez több, mint egy tréfa. A túlzott mennyiségű táplálék elgyengíti a ki-t, és lassú áramlásúvá teszi. Egészséges állapotban a vér enyhén lúgos kémhatású.…..
(Ez a hír ugyan 2012-es, de elővettük, mert úgy gondoljuk, az aikido nem csak egy önmagáért való harcművészet, hanem lennie kell valmai társadalmi hasznának. Mi támogatnánk egy ilyen kezdeményezést, ha az aikidós szervezetek is felkarolnák! - a szerk.)    Bejrút: Körülbelül…..
A Shaolin-t a kültéri kínai harcművészetnek tartják, függetlenül attól, hogy ez a stílus bármilyen kapcsolatban lenne a Shaolin kolostorral. Azok, akik ezt gyakorolják és nem profik, hamar kimerülnek. Ők a test, az elme és a szándék nyugalmára törekednek.A shaolin szó…..
„Miért szükséges a spirituális fegyelem? Miért kell nehéz fizikai és mentális edzésnek alávetnünk magunkat, és miért nélkülözhetetlen az évek hosszú elkötelezettsége? E kérdés késztette a Hie hegyén tanuló fiatal szerzetest, Dógent, hogy elhagyja Japánt és Kínába…..
AikiMag A katana részei 2014.01.28 09:26:47
Sageo: szalagSeppa: alátétFuchi: markolatvégMenuki: díszítőelemMekugi: bambuszcsapTsuba: kézvédőIto:betekerőszalagA katana további részei.   ..