Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fpetyay

24 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Török gyerek elvágta, magyar gyerek gyógyítja,” Azt hiszem, ez gyermekdal balladai tömörséggel mondja el, amit mi, magyarok mindannyian érzünk a törökökkel kapcsolatban: a majd’ 150 éves török megszállás emlékei külön magyarázat nélkül is ellenségeinkké tették őket. Na, ehhez képest volt óriási…..
    Lenyomatjuk a reggelivel az izgalmakat és máris készek vagyunk újabbakra: a délelőtt az Ihlara-kanyon felfedezésére van szánva. Emrétől most sok más információ mellett meghalljuk a pont nélküli „ı” hang helyes ejtését is (emlékezzetek, ez az a zárt szájjal képzett nyögés-szerű hang).  A kanyon…..
Vannak tájak, országok, városok, amikbe első látásra bele lehet szeretni. Így voltam én pl. Erdélyben a Pádis-fennsíkkal, a természetnek az a néhol vad, néhol szelíd szépsége, fenséges nyugalma első látásra megragadott és mindmáig bűvöletében tart. Barcelonába egészen másképpen, fokozatosan…..
A mai napra azt terveztem, hogy vonattal elruccanok észak felé, mert felkeltette a kíváncsiságomat a Costa Brava (vad part) kezdetét jelentő Lloret del Mar városka. A vasúti menetrendet már korábban begyűjtöttem és némi tanulmányozás után kialakult a haditerv: egy korai reggeli után kigyaloglok a…..
Volt a kocsival könnyen elérhető túralehetőségek között egy, ami már nagyon régóta bizgatta a fantáziámat. Előbb csak a patakban kőről-kőre lépdelős, félig sziklamászós szakaszokkal nehezített túraútvonalakról hallottam egy kollégától, aztán a teljesítménytúrázást kedvelő unokatesóm mesélte, hogy…..
Már nem emlékszem, melyik erdélyi utammal kapcsolatban írtam, hogy úgy vagyok én Erdéllyel, mint a részeges a kocsmával: mintha minden út oda vezetne.  Na, hát ez történt most is, mentségemre legyen mondva (ha ugyan kell egy szenvedélybetegnek mentséget keresnie), hogy egészen másfelé indultam. A…..
Néhányan túratársak már régóta tervezzük, hogy magashegyi körülmények között is kipróbáljuk magunkat. A kis csapatból többen Erdélybe szerelmesek (köztük magam is), ezért elsőre a Fogarasi-havasok meghódítása ugrott be mindannyiunknak. Amikor aztán elkezdtem tervezni az esetleges ottani túránkat,…..
2005. JÚNIUS   A csapat most is a munkahelyünkről más túrákon bevált 8-10 főből verbuválódott és ehez csapódott kültagként Timi és Jani, a két hivatásos katona. Erősítette a csapatot Ricsi, aki már korábban járt és sátrazott a fennsíkon és úgy tartotta, hogy gyengeség volt a Pádisra vezető út…..
Aki még nem próbálta, úgysem hiszi: vannak emberek és dolgok, akikbe első látásra és véglegesen beleszeret az ember. Lehet ezt tagadni, palástolni, kapálódzni ellene: a vonzalom ösztönös, mély, ki nem törölhető, egy életre szól. Na, így vagyok én a Pádis fennsíkkal. Az a tény, hogy én 55 voltam,…..
A gyerekek igényeire nézve van a bátyámnak egy tetszetős elmélete. Eszerint a gyerek vágyai, igényei a szüleitől, ajándékozásra hajlamos rokonaitól, ismerőseitől kapható játékokra, ajándékokra egy csaknem végtelen lista és ez onnan látszik, hogy ha a lista tetején álló dolgot megkapta, akkor csak…..
A dolog úgy kezdődött, hogy lusta voltam beírni a netes keresőbe a Szlovák Paradicsom teljes nevét, és persze előhozott néhány weblapot a Cseh Paradicsomról is. Kíváncsi lettem, hogy az elvált felek (Csehország és Szlovákia) hogyan osztoztak meg a paradicsomjukon. Az már a képekből is látszott, hogy…..
Néhányan kollégák rendszeresen kerékpározunk (ki munkába jövet-menet közlekedik így, ki szabadidős sportként űzi) és szerettünk volna valami komolyabbat teljesíteni ezen a nyáron. Tudnotok kell, hogy a társaság meglehetősen el van kapatva környékbeli túrákkal, a Veszprém környéki, vonattal is…..
Ez is úgy kezdődött, ahogy az egyszeri mese szokott, csak picit átforgatva: hol voltam, hol nem voltam, nem voltam egyszer sem Velencében. Neem, nem a télről megmaradt madáreleséggel akartam a Szt.Márk tér galambjait még dagadtabbra hizlalni, hibátlan optikájú velencei tükörre sincs szükségem (ahogy…..
Ennyi rápihenés után nem lehet henyélni, másnap vár minket a bérelt kocsi és a hegyek közé zárt Sóller és környéke. A tervünk az Alcúdia – Pollença – Lluc – Torrent de Pareis – Fornalutx – Sóller – Inca – Alcúdia hegyi kör megtétele. Külön pikantériája az…..
A fene se gondolta, hogy ez így megy. Az ember dolgozik, dolgozik, és közben egyre többször jut eszébe, hogy mi lesz azután, hogyan telnek majd a napjai otthon, egyedül, hogyan lesz meg a munkatársak néha morcos, néha kedves, néha ugrató szavai nélkül, mennyire fog hiányozni a munkahelyi jó társaság…..
Bob, mielőtt elindulnánk, kéri a döntésünket: ha el szeretnénk menni a Hoover Dam-hez, tíz dollárokat kell szednie a többetköltségekre, mert ez nem része a programunknak. Persze mindenki adakozik, de rövid fejszámolás után rájövök, ez aligha a 100 km-nyi kitérő…..
Napi utunk felénél megállunk Wells-ban kicsit mozogni, enni-inni, miegyéb. A pár vendéglátó- és szálláshelyből, egy óriási parkolóból és a Nevadában elmaradhatatlan Casino-ból álló településnek aligha lehet pár száz főnél több lakosa, őket is inkább alkalmazottaknak…..
Csak elkezdeni nehéz – mondogatom magamnak és semmi sem jut eszembe. Érzem a tarkómon a nap égető forróságát a Mojave sivatagban, a parányi ponttá zsugorító érzést az El Capitan sziklakolosszusa alatt, még látom lelki szemeimmel az Las Vegas-i Plaza „mennyezetén” megjelenő…..
Újra reggel, korán ébredünk, reggeliig kószálunk kicsit a szálloda környékén, de csak azt találjuk említésre méltónak, hogy a földszinti folyosón a cipőfényesítő gépet gondos kezek leláncolták. Nagyon remélem, nem ránk való tekintettel. Ma Belgium flamandok lakta, azaz északi területeinek két…..
fpetyay 2014.09.28 22:51:45
Az ember megváltozik idővel. Nem keresi már vad hegyifolyók tajtéktól fehér vizeit, de örömét leli a sétahajózásban egy festői kisváros csatornáin, a köveknek nemcsak akkor örül, ha azokkal egy meredek ösvényen vagy egy szép kilátó pont szédítő szikláján találkozik, de…..
Az alapvető jogok biztosa szeptember 17-én egy olyan jelentést tett közzé, amely nagyon kényelmetlenül érintette Kocsis Máté polgármestert, aki mindent megtett annak érdekében, hogy bezárassa a Kék Pont tűcsere programját. Az ombudsmani jelentés ugyanis rámutatott, hogy a tűcsere nem csak az EU, de…..
Ravennát a középkorban körülvevő Comacchio-i mocsarakat – melyek akkoriban jelentős véderőt képviseltek – egy csatornarendszerrel lecsapolták. A csatornák ma is élnek, behálózzák Ravenna környékét, bennük angolnát, pérhalat tenyésztenek. A csatornák partját végig…..
Az úgy van, hogy az ember megöregszik. Nem veszi észre, mert a szeme ugyanolyannak lát még mindent. A világban éppúgy futkosnak éretlen, nagyhangú kamaszok, totyakos öregek, pimaszul feszes blúzú fruskák és fáradt arcú középkorúak, mint régen. Keserves reggeli gyakorlatok…..
Jól eldumáltam megint az időt, a Királyi Palotának a sziget belseje felé néző oldala és két íves szárnya által közrezárt jókora területen már gyülekezik az őrségváltásra kíváncsi nép. A félkör alakú tér egyik felén délceg kiskatonák állnak a már jólismert…..
A térdem fölött tavaly a californiai Lake Tahoe-nál szerzett sebem lassan már alig látszik, a Pádis - fennsíkon az új túracipőmtől elszenvedett vérhólyag helyén, a sarkamon már az új bőr olyan mint az újkrumpli héja, a „rossz gyerek” szindróma szerint tehát rövidesen…..