Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rumcajszne

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Április 7-e az otthonszülés világnapja. Két év telt el azóta, hogy Magyarországon az e területet szabályozó rendelet hatályba lépett. A gyakorlat azt mutatja, hogy a valódi választás lehetősége a nők számára még mindig nem adott, holott a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok…..
Rumcajszne 2013.04.08 12:34:59
Úgy látom itt valami nagy félreértés lehet. A bábák nem boszorkányok, nem ráolvasásokat végeznek a szülés kísérése közben.

Ami meg az orvostudományt illeti: változó tudományág. Ami ma igaz benne, holnap már lehet, hogy idejét múlta. Nagyon sok jó dolgot felfedeztek, és nagyon sok jó dolgot kidobtak a kukába (például a bábaságot). Hippokratész azt mondta: "A természet gyógyít, az orvos kezel". Ma is Hippokratészra esküsznek fel az orvosok, mégis sokszor elfelejtenek dolgokat a rutin miatt. (és talán önvédelemből. Egy protokollal a háta mögött bárki könnyedén háríthat.)

Kicsit is tájékozott ember tudhatja, hogy Semmelweis éppen úgy fedezte fel a kézmosás jelentőségét, hogy feltűnt neki, hogy az orvosos szüléseknél több anya halt meg, mint a bábás szüléseknél! (ezt csak a konyharuhába törölt tyúkszaros kéz téveszméjére írom. Süt belőle a rosszindulat, a téveszmék, és a tájékozatlanság, előítéletesség és a többi szinonima.) Tehát Semmelweishez visszatérve: az orvosok voltak azok, akik boncolás után mentek kézmosás nélkül szüléshez…

Mivel mindkét helyen szültem, saját tapasztalatból tudom, hogy hol milyen az ellátás. Nem kifejezetten a kényelmi szempontokra gondolok, hanem szakmai szempontokra. A bábák sokkal körültekintőbben végezték a gondozást. Sokkal több dologra figyeltek. (Nem varázsigék körültekintő felolvasására gondolok!) Ettől függetlenül biztosan vannak , akik kórházban szerencsésebben jártak, mint mondjuk mi. (Azért mi, mert az anya és a születendő gyermeke a szülés során nem két külön kezelendő valaki. Az anya a szülés közben nem tud úgy gondolkodni, hogy vagyok én és a gyerek…)

Szerintem teljesen felesleges győzködni valakit, akit egyáltalán nem érdekel a dolog, csak van ideje írogatni. Én nem is kívánok ilyen vitába bocsátkozni. Ahogy elolvastam az eddigi hozzászólásokat világossá vált, hogy többezer ilyet olvastam már. Nem tudják, miről szól például egy otthonszülésnél a várandósgondozás, csak van valami - nem tudom, honnan szedett - elképzelésük. Ezért leírom, hogy a kórházi "szülésfelkészítőn" semmi információt nem kaptam a szülésről. A kórházról annál többet: milyen zene szól a háttérben, milyen színű a szülőszoba fala, milyen az ágy, hogy lélegezzek a szülés közben (négyet szültem, soha nem vettem semmi hasznát). Ezzel szemben a bábák által tartott tanfolyamon valóban a szülés pl. élettani dolgairól esett szó. És az újszülöttről is sokkal használhatóbb tudást adtak át. És egyszer sem hangzott el semmiféle ráhatás, hogy tessenek mindannyian otthon szülni.

Szóval én nem értem még így évek múltával sem, hogy honnan veszi valaki a bátorságot ahhoz, hogy nyilatkozzon az otthonszülésről, amikor süt, hogy fogalma nincs róla!

És az is érdekes számomra, hogy az otthonszülők elismerik az orvostudomány létjogosultságát a megfelelő helyen és időben, ráadásul senkit sem akarnak rábeszélni az otthonszülésre. Az ellenzők pedig mindenféle banyának, tudatlannak, ősanyának, felelőtlennek, akárminek mondják, akik másként döntenek alapos megfontolás után.

Ez az egész otthonszülés kérdés ezen a szinten egyáltalán nem orvostudományi kérdés, hanem társadalomtudományi. Aki ellenzi, vajon milyen berögzült hitrendszerek miatt ellenzi?
Rumcajszne 2013.04.08 16:32:07
@Jim Raynor: 2. vegyük észre, hogy az otthonszülés hívei nem a bábákhoz ragaszkodnak. Miért nem amellett kampányolnak, hogy a kórházban, de bábánál szülhessenek? nem, az otthonon van a lényeg, amint azt Bateman is találóan megfogalmazta, az a fontos, hogy a feng-shui szerint beállított vejnemöjnen kanapén szülhessenek, mert az olyan spirituális (és bizonyos körökben trendi). ez viszont nettó ostobaság.

Ez komolyan agyrém:(
Az otthonszülésnél pontosan az otthonon van a hangsúly. Én nem tudom, hogy honnan jön ez a feng shui fantazma. Nekem, és az általam ismert otthonszülőknek az égvilágon semmi kapcsolatunk a feng shuival. Többnyire. Akad persze egy-kettő. De kórházban szült ismerősök közt is akad feng shui "hívő". Fogalmam sincs, mi az a vejnemöjnen kanapé. Bár a Kalevalát van szerencsém ismerni, de nem hinném, hogy ennek az állítólagos kanapénak ahhoz van köze. Szóval ez megint valami nem tudom honnan fakadó hiedelem az otthonszülőkkel kapcsolatban. Tök durva, hogy hiába írom le ezerszer (nemcsak én, más is), hogy az otthonszülők ilyenek is, olyanok is, nincs egységes trend, ugyanúgy, ahogy kórházban szülők közt is akad ilyen is, olyan is, még mindig ilyeneket olvasok, hogy én állítólag azért akarok otthon szülni, mert vejnemöjnen... Most erre mit mondjak? (Már megint? Ezeregyedszerre?)

A hirtelen szükség császárról már leírták mások, hogy mennyire megy az olyan "gyorsan". A rutinszerű beavatkozásokból fakadó veszélyfaktorokat szintén leírták már elégszer.

És valaki emlegette azt is, hogy otthonszülésnél miből lett Geréb Ágnes baja. Nos, kórházban is halnak meg újszülöttek pl. vállelakadás miatt. Ez is miféle hiedelem, hogy kórházban nem szoktak meghalni? Lehet, hogy újdonságot árulok el, ha azt mondom, hogy de szoktak? Ne már!:(

Ma az otthonszülés tudományos alapokon és évezredes tapasztalatokon alapul. Az orvostudomány se az volt ám régen, mint ma. Elég csak mondjuk az érvágásra gondolni, ami miatt elvéreztek néhányan. És akkor az volt az orvostudomány, és az orvosok ugyanúgy büszkék voltak a tudományukra, mint ma. Nyilvánvaló, hogy a bábaság is fejlődött. Felhasználták a tudomány nyújtotta tapasztalatokat is. (Pl. szívhangot vizsgálnak, vérvételre küldenek stb.) Ne a mai orvostudományt hasonlítgassuk már a régebbi bábasággal. A kor orvostudományát hasonlítgassuk adott kor bábaságával. Ne azzal példálózgassunk, hogy kétszáz éve hányan meghaltak a szülés során. Mert a bábák ilyen-olyan vajákosok voltak. Hányan meghaltak akkor más betegségekben is, amiknek semmi közük a bábákhoz! Az adott kor tudományos szintjeit össze lehet vetni, de egy másik korét szerintem nem tisztességes hasonlítgatni.
Már első nagy érdeklődéssel várt elnöki döntése komoly dilemma elé állíthatja Áder Jánost, akinek nem lesz könnyű a nemzet egységét megjelenítenie Geréb Ágnes kegyelmi kérvényének elbírálásában. A jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélt szülésznő…..
Rumcajszne 2012.05.04 18:51:46
@vkaresz6: a médiából rádzúduló baromság(divat)halmazból az egyiknek sikerült téged meggyőznie.

Ez a mondat azért vicces, mert a médiából biztos nem tájékozódhattam pozítiv szempontból az otthonszülést illetően. Ott inkább állandóan a rémhíreket hozzák, és hogy irgumburgum ezek az elvetemült tarisznyás, agymosott, szektás otthonszülők…

Nem egyszerű, de azért emilyeneket is lehet találni. El lehet dönteni, hogy ezek divat-írások-e:
www.szabadonszulni.hu/ - itt a háttértanulmány a szakmai oldalak résznél
soksoklevelet.freeblog.hu/archives/2010/10/13/Nemzetkozi_kutatasok_az_intezeten_kivuli_szulesrol/
felicitasz.blog.hu/2010/07/16/hogyan_olvassunk_szakirodalmat
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20598284
onlinelibrary.wiley.com/store/10.1111/j.1471-0528.2009.02175.x/asset/j.1471-0528.2009.02175.x.pdf;jsessionid=A7F3463A9437B2216FD0C45C7D5C6E37.d01t04?v=1&t=h1tgzq05&s=5dc5c4cf9a9c2dcc76fb0e95047ab908b5a9d5cf
Rumcajszne 2012.05.05 23:37:28
Másodperceken belül ott termő orvos, ha baj van…
Háááááát… Nem tudom, hogy ez melyik tündérmeséből van. Talán a Vészhelyzet című filmben van ilyen. Bár nem tudom, mert csak hallomásból ismerem a nevezett "műalkotást".

A valóságban nincs ott orvos másodperceken belül, ha vészhelyzet van. Hacsak nem eleve a műtőbe toltak be. De ezt a szülészetben tervezett császárnak hívják. (Sajnos egyre több van belőlük, talán mert többet kap érte a kórház. Meg így könnyebb megtervezni a szabadságra menést. Utána kellene járni. Az ügyfélkapunál lehet regisztrálni, és megnézni, mire vettek fel pénzt az OEP-től utánunk.)

Visszatérve a másodperceken belül ott termő orvos mítoszához… Igen szoros hozzátartozóm évtizedek óta a kórház intenzív osztályán. Nincs másodperceken belül készen álló műtő.

Egyébként meg a dolog úgy működik, hogyha van egy sérült, akkor a mentőből telefonálnak, hogy hogyan készítsék elő a műtőt. Ha tisztességesen együttműködnének a bábákkal (azaz kompetensnek tekintenék őket, nem hülyének, kuruzslónak, vajákosnak, vagy mit tudom én minek), akkor ugyanez működhetne az otthonszüléssel kapcsolatban is. A bába el tudja mondani, hogy mire kell készülni, mi a baj. És akkor nem ott kell sápitozni és a sajtót hívni, amikor beérkeznek, hanem már lehetne ballagni a műtőbe…

Másik dolog, ami szintén idevonatkozik: az újszülöttek ellátása. Ha baj van az újszülöttel, akkor ott sem úgy van ám, hogy hipp-hopp ott terem az újszülött intenzív osztály. Meg lehet nézni, hogy az országban hány szülészet mellett van újszülött intenzív osztály. Akkor eme logika szerint azon nők, akik nem oda mennek szülni, ahol van ilyen, szintén felelőtlenek, tudatlanok stb. Ha baj van, akkor ugyanis sokszor helikopterrel, sőt netán mentővel (még lassúbb) kell az újszülöttet átszállítani olyan helyre, ahol van PIC. Nem másodpercek…
Rumcajszne 2012.05.07 13:36:47
www.tavam.hu/article.php?id=337&cid=51
itt olvasható egy táblázat, hogy miféle beavatkozások történnek egy normál szülés során

Nagyon kevés kórházi orvosnak van arra ideje, hogy kivárja, hogy egy szülés a maga menetében haladjon. Az egyetemen arra tanították, hogy levezesse a szülést, és nem arra, hogy kísérje. Egy orvosnak a szülés körül egészen más dolga lenne, mint amit csinál. Ahogy a WHO ajánlásban is szerepel, a szülések nagy részénél nem orvosokra lenne szükség, hanem bábákra.