Regisztráció Blogot indítok
Adatok
emv konferencia

10 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 2011 tavaszán rendezett konferenciánk záró előadásának kérdésfelvetését (Radnóti Sándor: Van-e még esztétikai autonómia?) követve, idei célkitűzésünk az esztétikai autonómiára vonatkozó kérdések megvitatása. Van-e az esztétikai tapasztalatnak olyan sajátossága, amely…..
itt érhető el A linken keresztül elérhetőek az Esztétika Tanszék 2011-es házikonferenciájának absztraktjai. ..
Előadásom célja két Lukács-esszé (Az utak elváltak, Esztétikai kultúra), illetve egy Kierkegaard-szöveghely (a Váltógazdálkodás rész a Vagy-vagy-ban) interpretációja, melynek során a „szórakozás” – az új és az érdekes iránti kihegyezettségként – az emberi létezés…..
Előadásom tárgya az esztétika autonómiájának történetéből kiragadott specifikus probléma, amely eredendően Hegel esztétikájából származik, vagyis a műalkotásban a szépség és az igazság sajátos viszonyára irányuló kérdésfelvetés, amely a művészet ontológiai…..
A szemléleti élet eredeti evidenciáinak terrénuma, vagyis az életvilág a nyelv csábításának engedve és a beszédnek egyre nagyobb teret hagyva folytonosan vonja meg magát tőlünk. E nyelven keresztüli megvonásban (az életvilág destruálódásában) épül ki mintegy…..
Michelangelo Antonioni klasszikus korszakának filmjeit a „hiánytapasztalat”, a „kiüresedettség” és „elidegenedettség” fogalmakkal írják le, melyek a modern kor emberének, mintegy film-patológiai leírását jelentik. Ahogyan a filmekben megjelenő szereplőket és szereplői…..
Oskar Bätschmann 1996-ban A művész, a tapasztalat alakítója című szövegében arról a folyamatról ír, amely felborította a művész-mű-befogadó hármasának jól ismert relációit, újradefiniálva azok viszonyát, és újrapozicionálva őket a művészeti intézményrendszer keretein…..
A 20. század végén, az európai rendszerváltásokat követően a nagy utópiák – keleten a termelés és nyugaton a fogyasztás – kora lejárt. Susan Buck-Morss elemzésében rámutat arra, hogy a párizsi passzázsokat flâneur módján bejáró Walter Benjamin a 20. század húszas…..
A képi ábrázolás befogadásának leírására történő kísérletek egyik leginkább problematikus pontja a képre irányuló szemlélet és az előzetes fogalmi meghatározottság diszkrepanciája. A filozófiai esztétika tradíciójában kialakult fogalmi rendszer nem, vagy csak kevéssé…..
„Egy szerzetes egyszer megkérdezte Dzsósú mestert, hogy egy kutyának lehet-e Buddha-természete. Dzsósú így felelt: ’Mu!’” (Kapujanincs átjáró 1.) A távol-keleti művészetek tanulmányazása során rendre találkozunk olyan művekkel, olyan eszmerendszerekkel, melyeknek…..