Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Myka

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sétálok az utcán, előttem egy férfi megy, inge hol betűrve a nadrágjába, hol nem. „Hogy lehet valaki ennyire pacuha!” gondolom magamban. Oldalt, a játszótéren, a gyerekek boldogan lipityókáznak, kicsit arrébb, egy építkezésen a munkások furikkal hordják a sittet. A szép nyári idő egy-kettőre…..
Myka 2018.11.28 17:28:30
Győrből költöztem Miskolcra, és egy élmény volt újratanulni a nyelvet. Nem mindent hallottam még a fenti felsorolásból, de van pár apróság, amivel ki tudom egészíteni.

Először nem értettem, mit jelent az, hogy "felmegyek a padra". Igen, az a padlás. Arra még csak-csak rájöttem magamtól is, mi a bogácsa. Itt nem úgy mondják, hogy "nagyobb nála", hanem "nagyobb tőle". Ami nekem eper, az itt szigorúan szamóca, ami nekem szeder (fán), az az eper. Nem füvet nyírunk, hanem fűnyírózunk. Nem ásunk, hanem ásózunk. Az ajtót nem bezárjuk vagy kulcsra zárjuk, hanem bekulcsoljuk (!). Nem öntözünk, hanem locsolunk. Nem zuhanyozunk, hanem tusolunk. Azt sem hallottam még sehol máshol, hogy "Azt az eget!".

Megy is folyton az oda-vissza piszkálódás a nyelv miatt. Kinevettek, mikor azt mondtam hogy "ottkint" van, a "kint van" helyett, vagy "ebédez" az "ebédel" helyett. Mifelénk Kisalföldön a tócsni az beré, máshol még nem hallottam így mondani. A zsömlye/zsemlyéről ne is beszéljük. Nálunk az üdítő nem kóla, hanem málna, vagy jaffa :) Ja, és a borsodi eladók furcsán néztek rám, amikor főzőkolbászt kértem lecsókolbász helyett, műpadlót linóleum helyett, meg egyébként is, miért mondjuk mi kisalföldiek az összes felvágottra, típustól függetlenül azt, hogy szalámi?!

Nem tudom átvenni az itteni beszédet (nem azért, mert nem akarom, hanem egyszerűen nem jön a számra), de mostanra úgy-ahogy megszoktam.