Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kingfisher60

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mint tudjuk, a halászlé és minden más 'paprikás' étel egyik, - ha nem a legfontosabb - alkatrésze az őrölt paprika. Már posztoltam egyszer a paprikáról, de erről a csodálatos fűszerről nem lehet elégszer, pláne azok után, hogy egy paprikateszten  a falumbeli bezdáni Kiss…..
Pelsológia Halat a Balatonba! - 2. 2012.04.15 09:24:00
Az előző részben nyitva maradt a kérdés: miért haszontalan dolog azonnal kifogható, 1,5-2,5 kg-os pontyokat telepíteni a Balatonba? Előre szeretném jelezni, az okfejtésben rejlő hibalehetőség jelentős, éppen ezért az alábbi számokat ne tényként kezeljük, sokkal inkább egyfajta…..
kingfisher60 2012.05.04 12:37:05
Üdv Mindenkinek!
A szemesi mólóval az a helyzet, hogy annak a belső öble régen egy nagyon jó pontyozó hely volt... De aztán valamikor, 2004 körül (?)átépítették a mólót, a hajóállomás átkerült a bal kar belső felére, a hajlattól éppen befelé, a jobb karon kialakítottak egy nagy befogadóképességű vitorláskikötőt, annak majdnem minden kiszolgáló egységével együtt, s egyúttal egy keresztben felállított kerítéssel teljesen lezárták a jobb mólókart a forgalom elől... Ez az áldatlan állapot 2-3 éven át tartott, amikor is a növekvő tiltakozás és nyomás hatására azt a kerítést lebontották és kialakítottak egy hosszantit a jobb karon, ami a mólótestet mintegy megfelezi. Így van lehetőségük a vitorlásoknak is a kikötőben létezni, de (pl. a pecásoknak) ki is lehet menni a mólóra, végig. A móló kövezett végén, az utolsó 150-200 méteren ez a megosztás már nincs... Ami a horgászati lehetőségeket illeti, elvben befelé horgászni tilos, a hajóforgalom zavarása miatt (állítólag komoly kárt okozhat a motorokban a hajócsavarok tengelyére felcsavarodó horgászzsinór)... Az első 1-2 évben ezért rendszeresen szóltak a hajóállomáson dolgozók, mostanában kevésbé tapasztalom ezt. Mind a bal kar belső oldalán, mind a jobb karon, befelé, rendszeresen horgásznak kollegák békés halakra, pontyfogást ritkán látok. Én békés halra évek óta kizárólag a spiccen pecázom, abból kiindulva, hogy ott fordul a hal, ha befelé megy a mólóba, ha kifele jön.. És ha ott talál valami ennivalót, csak felveszi... Nagy(obb) halat sajnos évek óta nem akasztottam, 2 kg-os volt, amit sikerült fognom. Az is igaz, hogy a pontyok inkább a nyár közepén jelennek ott meg, kissé csodálkoztam is, hogy az a kis tükrös a héten beköszönt... Ilyenkor még általában a sekélyebb (melegebb?) vizen vannak. Többet kéne pecázni, de sajnos, dolgozni is kell...:)) Most meg itt a hidegfront is... Persze az esőre nagy szükség van, elindulhatna már fölfelé a vízállás, jan. közepe óta 82 cm... Na, majd meglátjuk!
Görbüljön a bot!