Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bekesg

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A makroökonómia elmélete és az elmúlt évtizedek gyakorlata arra tanít bennünket, hogy monetáris lazítással nem lehet javítani a reálgazdaság hosszú távú teljesítményén, ennek erőltetése hosszú távon csak inflációt okoz. Közgazdászok körében ez a tétel…..
bekesg 2012.12.22 09:23:07
Régen (2007) volt...
magyarnarancs.hu/publicisztika/karos_szenvedelyektol_mentes_kozgazdaszt_tartos_kapcsolat_remenyeben_-_milyen_legyen_az_uj_jegybankelnok-66665

Mondjuk hat éve ezt írtuk pl. "Végül azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az új elnök legalább hat évig fogja vezetni az MNB-t. Hazánk ez idő alatt remélhetőleg közel kerül az euró bevezetéséhez" LoL.
Honnan származik a jólét, avagy hol termelődnek inkább a jövedelmek: a városokban vagy vidéken? Az elmúlt évszázadok gazdasági növekedését az egész világon folyamatos urbanizáció kísérte, és közgazdászként ennek mind keresleti, mind kínálati okait is könnyen fel…..
bekesg 2012.04.25 13:26:50
@bankvezér: szerintem is-is. Ez is fontos, meg az is, hogy a városok tudnak olyan szolgáltatásokat adni, amelyek fontosak a cégeknek, és a prérin nincsennek: pénzügyi szolgáltatások, kúltúra, foci stadion*, egyetem stb. Persze a vonzáskörzet simán odaszámít, pl a fenti magyar szám is kistérségi szinten jött ki.

* alapesetben...
bekesg 2012.05.02 17:24:04
@GeeDawg2: Árazás lehet részben. Több különböző dolog van. (1). Mivel a termelékenység=(kibocsátás-nyersanyag)/tőke és munka, ha a pl nyersanyag költség alacsonyabb varosban, akkor ez számíthat. A szolgáltatások sokszor drágábbak kisebb helyen. Pl a benzin ara magasabb a ritkán lakott helyeken (pl verseny hiánya miatt), de élelmiszernél is ue a helyzet. Ennek lehet hatása, azonban ez is része a sztorinak. (2) Ha a munkabér (ugyanolyan munkára!) alacsonyabb falun, akkor ennek ellentétes a hatása. De pl sokfele munkaerő nincs is falun. (3) elszámolás - az eredmény igaz akkor is ha csak az 1 telephelyű cégeket nézzük. (btw ezért érdemes feldolgozóipart nézni, szolgálató cégek nagyon bonyolultak.)