Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Keresztespok

0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A paksi atomerőmű tender nélküli bővítésének híre alig több mint egy éve sokkolta a téma szakértőit és a szélesebb közvéleményt. A teljes GDP 10 százalékát meghaladó, hozzávetőleg 3750 milliárd adóforintból épülő paksi bővítésről, minden idők legdrágább magyar…..
Keresztespok 2015.03.17 07:27:51
Csúnyán tendenciózus cikk, ahogy az ezen a blogon megszokott.

Tények:

1. A Paks I termelte áramot Paks I kiesésével a jövőben valahogy biztosítani kell.

2. Lehetne külföldről venni, de ez az országot zsarolható helyzetbe hozná. Lehet, hogy most olcsó az áram, de ez a jövőben vagy így lesz, vagy nem, előrejelezni ezt senki sem tudja.

3. Lehetne máshogy megtermelni, de a technológiák vagy csak kísérleti szinten léteznek (pl. Thorium alapú technológia), vagy nagyon drágák lennének (pl. újrahaszonsíthatók).

4. Környezetszennyezés szempontjából az atomenergia reálisan kisebb kockázatot jelent, mint sok más technológia, ad abszurdum, még az újrahasznosíthatókhoz képest is.

DE,

5. A fejlett világban minenhol csökken az energiafelhasználás. (Emiatt is olcsó jelenleg az áram). Emiatt valószínűleg tényleg nincsen Mo-on szükség kapacitásbővítésre, ezért nincs annyi reaktorblokkra szükség, mint amennyit építeni akarnak. Véleményem szerint a Paks I-et kellene blokkonként felújítani, műszakilag ez necces, de megoldható. Azaz az is vitatható, hogy egyáltalán van-e szükség Paks II-re. Ha igen, akkor is maximum 2 új (a réginél nagyobb kapacitású) reaktorra.

6. A megnövelt kapacitás miatt bizony nem elképzelhetetlen az, hogy gazdaságilag nem lesz olyan kerek a történet, mint ahogy az elő van adva.

7. Mindezt a titokosítás miatt egyébként nem is tudjuk megítélni, a titkosítás tehát súlyosan inkorrekt lépés. Így csak találgatni lehet.

8. Fölöslegesen eladósíjuk az országot ismét. Ha akarunk építeni (szerintem kell), akkor azt ne hitelből tegyük. Maga az össszeg nagy, de azért egyébként nem annyira kigazdálkodhatatlan, mint ahogy az itt be van állítva.

9. Nem szerencsés az oroszok felé sem eladósodni, mert az oroszok is majd szívességeket is kérnek cserébe, mint az IMF. Indokolt az EU szkepticizmusa...

1o. Mutyi. A pénz egy része el lesz lopva... Ez nem közérdek.

11. Nem égető szükség ezt a döntést most meghozni. Indirekt bizonyíték a mutyira.

12. Ennél nagyobb társadalmi konszenzusra lenne szükség. Naivitás azt képzelni, hogy bármilyen másik kormány majd siet a titkosítást feloldani, helyette inkább majd beleülnek az előmelegített mutyiba (lásd hasonló Gripen sztori), és a mindenkori haszonélvezők fogják az akkora hirtelen beruházásellenes Fideszt szembesíteni néhány évvel azelőtti önmagukkal.
Rogán Antal lendületes rezsifórumáról az Index írt egy részletes riportot, az ember már csak legyint (vagy esetleg kiköp egyet oldalra) a sok hülyeség, hazugság és manipuláció láttán-hallatán, de ennél a képnél azért álljunk meg egy pillanatra:Szerencsére az Eurostaton minden…..
Keresztespok 2014.01.30 09:33:48
@bebe tv:

Ad1. A szocializmus 4o éve alatt sikerült az emberek többségét belekényszeríteni egy hihetelen energiapazarló életmódba, hiszen a nagy testvértől jött olcsón az energia. Ez egy történelmi adottság, és véleményem szerint ezen kellene változtatni elsősorban (energietkai korszerűsítések).

Ad.2. Nem kellet volna a Horn-Suchman maffiának a magyar állampolgárokra nézve hihetetlen kedvezőtlen szerződéssel elkótyavetyélni a természetes monopóliumnak számító energiaszolgáltató vállalatokat. Jobb érzésű helyeken ilyesmiért a politikusok lógnak. A természetes monopóliumok jobb helyen vannak az államnál mindenütt a világon.

Ezektől a tényektől nem szabad elvonatkoztatni Orbánék egyébként tényleg megkérdőjezelzhető ténykedését a rezsifronton.
Avagy mi köze a magyar társadalmat romlásba vivő korrupciónak és Süsünek egymáshoz? Pár hete élvezhetem a jelöltség hivatalos tényét, de máris én vagyok a korrupt politikus! Számítottam rá, köszönöm, jól viselem. És itt most nem arra gondolok, hogy a nevemet rögtön…..
Sötét reggelre ébredünk ma, hiszen a leltár harmadik pontjában az év legrosszabb emlékeit idézzük fel. Először a legnagyobb csalódások gyűlnek össze (amik nem feltétlenül rossz filmek, csak hát többet vártunk), majd következik a mélypont, vagyis a legrosszabb filmek bandája.…..
Olyan sokan kérdezik: miért jutottunk ide? És sokan azt is megkérdezik: miért rosszabb a politikai elitünk, mint másoknak? Először is nem (sokkal) rosszabb. Természetesen elég rossz. De nem hiszem, hogy önmagában arról van szó, hogy a politikusok személyes gyengesége okozza minden…..
Bő két évtizeddel a kommunizmus összeomlását követően az ember néha már hajlamos abba a hitbe ringatni magát, hogy az őrületes vagyonokkal az ízlés is megérkezik a moszkvai elit körébe, aztán jön egy olyan eladó ingatlan, mint a mai poszt főszereplője és újragondolunk…..
Az Oktatói Hálózat (OHA) listáján olvastam egy tömör, s mégis szívbemarkoló búcsúlevelet. Ezt teszem közzé, név nélkül, de a szerző engedélyével: „…jelenleg még egy fél évig nem tanítok, utána pedig külföldre költözöm, így végülis nem lesz közöm a magyar…..
Keresztespok 2013.04.20 19:12:44
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a felsőoktatás bajai nem most kezdődtek, hanem a "rendszerváltásig" vezethetők vissza.

A "rendszerváltás" előttig a felsőoktatás, K plusz F kivételezett státuszt élvezett, bár túlfizetve nem volt, de a szférában dolgozók könnyen kimehettek külföldre nyaranta, vagy egy-egy évre, amely az egisztenciális problémákat enyhítette.

A "rendszerváltás' után ez a kivételezettség eltűnt. Sőt, a szférára jutó GDP hányad annak ellenére csökkent, hogy drasztikus módon megnőtt az egyetemek és az egyetemisták száma is. A mennyiségi szemlélet eluralkodott, ami a minőség rovására ment. Háttérbe szorult a kutatás finanszírozása, a "fiataloknak" (pl. nekem is) gyakorlatilag semmilyen jövőképet nem tudott a szféra felmutatni.

A tehetséges emberek exodusa a szektorból már évtizedek óta tart. A felsőoktatást és kutatást a régi időkből származó kapcsolatrendszer szövevényes, és korrupt hálózata tartja fenn. Egy törpe kisebbség, az egyetemi elit, óriási pénzt vesz ki legális és illegális csatornákon a rendszerből, az eszköztelen és tehetetlen többség pedig jobbhíján ugyanúgy szavaz néhány évente a belterjes, néhány érdekcsoportot alkotó egyetemi elitre, mint az ország szavaz a válaszásokon a hasonlóan belterjessé vált politikai elitre.

A mostani kormány csak megmutatta, hogy a király meztelen, ezért egyébként még tulajdonképpen hálásak is lehetünk.
Annak ellenére, hogy az Országgyűlés rengeteg huzavona után végre elfogadta az új jegybanktörvényt, és végre valahára megkezdődhet az IMF-tárgyalás, még nem lesz egyből megállapodás. Erre már múltkori cikkünkben is felhívtuk a figyelmet. Azóta sok konkrétum kiderült, és…..
Keresztespok 2012.07.16 11:33:10
@madware666: Az ingatlanadót elsősorban nem az a réteg fizetné meg, aki jól járt az egykulcsos adóval, hiszen a magasabb értékű ingatlanok JELLEMZŐEN nem vagy nem tisztán adózott munkajövedelemből jöttek létre. Pontosan ezért kellene az ingatlanadót a személyi jövedelemadóból leírhatóvá tenni. Én egyébként pártolom az ingatlanadó ötletét.
Keresztespok 2012.07.16 11:42:57
@88888888: Az igazság valahol középúton van (mint mindig)...

Azaz az IMF hitel alapvetően egy rossz dolog, olyan feltételekkel jár, amelyek nem kedvezőek hazánknak. Bizonyos pénzszivattyúk újraindulnának...

De rossz ez a szabadságharcos politika is, egy olyan országban szabadságharcot hirdetni, amelyikben az elmúlt ötszáz évben minden szabadságharc elbukott legalábbis kockázatos...

Az IMF és a szabadságharcos politika közös részhalmaza lehetne az, hogy a költségvetésünket tegyük rendbe az elmúlt 35 év hazudozásai után. Mert nem csak elmúlt 2o év volt, hanem már előtte a Kádár-Grósz érában ment ám az IMF hülyítése... Aztán ez trükközés ment Antallék, Hornék, Orbánék, Medgyessyék, Gyurcsányék és Bajnaiék idején is, meg most is.

Odáig kellene eljutni, hogy megpróbáljunk addig nyújtózni, amíg a takarónk ér. És akkor a kecske is jól lakhatna és a káposzta is megmaradhana. Az IMF meg mehetne a levesbe az idióta neoliberális gazdaságszemléletével együtt. Csak annak a kommunikálása, hogy a takarónk sokkal rövidebb, mint amilyennek látni szeretnénk, úgy tűnik még kétharmaddal is problémás...
Keresztespok 2012.07.16 12:16:05
@madware666:

Mégcsak ez sem. Menj ki egy átlagos családi házas övezetben. Fusizó adócsaló vállalkozók, hálapénzes orvosok, minimálbérre bejelentett ügyvédek házait fogod ott látni elsősorban, nem tőkejövedelemből élők házait. A tőkejövedelemből adózók legalább adóznak az előbb említett réteggel szemben. Ott inkább az a kérdés, hogy etikusan jutott-e a tőkéhez. Megsúgom, általában nem...
Az elmúlt két év során a Fidesz jelentősen átalakította a magyar adórendszert. Progresszív, többkulcsos adózás helyett bevezették (a majdnem) egykulcsos szja-t, miközben a bevételkiesést új adókkal, járulékokkal és illetékekkel próbálták kompenzálni. A kormány nem titkolt…..
Keresztespok 2012.06.21 00:25:08
@altimus:

Én annak idején, amikor a manyup téma volt, rendesen utánamentem a dolognak a számok szintjén is. Hitelre ilyen rendszert (semmilyen nyugdíjrendszert) nem érdemes építeni. Ha 2ooo-től fogva nem úsztatják el a kö

A reálhozamok a működési költségekhez képest elenyészőek voltak, azaz a nyereség jelentős részét kiforgatták ebből a rendszerből. Ez jó volt a bankároknak, nem volt jó a befektetőknek (manyup számlával rendelkezőknek). Pusztán állampapír befektetéssel jobb hozam lett volna elérhető.

Azaz a manyup egy drágán hitelből működő rendszer volt. Ez volt vele a probléma, nem az elv, ami egyébként jó volt.

Sajnos a probléma felodása sem volt jó, mert helyette visszaestünk egy szocialista nyugdíjrendszerbe, amely ráadásul a jelenlegi széles szavazóréteget jelentő nyugdíjasokat részesíti előnyben a jövő nyugdíjasaival (volt manyuptagok többsége) szemben.

Nyugdíjcsökkentés, illetve állami nyugdíjak befizetésarányosítása (valódi egyéni számlák) lett volna a jó döntés.
Keresztespok 2012.06.21 00:29:07
@gerdo:

"mert a nyugdijak osszege az aktualis kormany nyugdijaspolitikajanak (szavazobazisanak) a fuggvenye"

Itt a pont. Ezt írtam én is a következő hozzászólásban. Az állam ne szóljon bele abba, hogy ki mennyit kap, mindenki annyit kapjon, amit egy jól definiált algoritmus szerint a befizetései után jár neki. A kormány (a mindenkori aktuális) azért nem lép meg ilyet, mert nem lehet olyan algoritmust találni egy negatív demográfiájú országban, amelynek ne drasztikusa csökkenő nyugdíjak lenne az outputja.
Keresztespok 2012.06.21 07:49:07
@MikeBoy:

A tézisem az, hogy ma Mo-on nem végez 2 M embernél több olyan munkát, amelyet a piac olyan módon becsülne meg, hogy az államnak ebből olyan bevétele lenne, amelyből nem csak őt magát, hanem a társadalom más tagjait is eltartaná.

Ennek sok oka, van nem igazán mennék bele részletesen. Ez nagyjából István király óta mindig így is volt, nem egyszerűen szocialista maradvány, és alapvetően a polgárosodás hiányával magyarázható. A magyar társadalom alapvetően egy posztfeudális társadalom.

Természetesen nem állítom, hogy mind a 8 M ember hasznontalan. Van 4 M inaktív, gyerekek öregek, akiről a társadalomnak kell gondoskodnia. Szvsz a gyerekeknek a gyenge demográfiai mutatók és az eladósított jövő miatt abszolút prioritást kell élvezniük a nyugdíjasokkal szemben. Szvsz az adót nem fizető nyugdíjasoktól meg kell vonni a szavazati jogot, egyébként az ország kormányzása teljesen a nyugdíjas szavazók túsza lesz. Más fórumokon már leírtam, hogy véleményem szerint a nyugdíjakat ugyanúgy adóval és járulékokkal kell terhelni, mint bármilyen egyéb munkajövedelmet. A járulék legyen kötelező (mint egyébkét a legtöbb országban), az adó opcionális, aki fizet kevesebbet kap, de beleszólhat a dolgok menetébe, aki nem, az többet, de hosszú távon számolnia kell azzal, hogy a szavazók más, egészségesebb irányba állítják az országot.

Van másik 4 M potenciálisan munkaképes ember. Ebből 2 M nagyjából annyira hasznos tevékenységet végez, hogy magát eltartsa. De ennyi. És van 2 M ember, akinek kimondott célja az, hogy eltartsák. Ide tartoznak a nyugdíjasok, rokkantak, de pl. a politikai osztály és a média szereplőine egy része is.

A helyzetelemzésedben az alapprobléma az, hogy Te úgy gondolod, hogy az általad leírt társadalmi szintű kiegyenlítő transzfer jó. Szerintem pedig rossz. Mégpedig azért, mert egy rossz struktúrát próbál konzerválni. Én sem vagyok a vadkapitalizmus híve, de az "igazságosság" (baloldali igazságértelmezés lásd fent) helyét a szolidaritásnak (jobboldali szolidaritásértelmezés, lásd fent) kell átvennie, mert a struktúrán kell változtatni.

Na ebben van Orbán Viktornak igaza (persze ő is csak beszél erről, és ugyanúgy nem tesz semmit, mint az összes elődje).