Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fodor István (törölt)

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Manapság talán a legtöbbet tárgyalt dolog a hitelek. Különböző szempontból beszélnek róla:- végtörlesztési lehetőségek- ezek vittek minket a válságba- a hitel rossz, a betét jóAzzal teljesen egyet tudok érteni, hogy a felelőtlenül kiadott hitelek bajt tudnak okozni. És abban…..
Fodor István (törölt) 2012.10.09 01:56:56
A hitel kérdés fontosságát a gazdaságban Széchenyi István Hitel című írása óta ismerhetjük. Ám a mai világ egy kissé megváltozott a 19. századihoz képest. Akkor még a gazdaság működéséhez kellett a hitel, most meg a hitelek és a pénzügyi rendszer működéséhez kell a gazdaság. A filozófiát itt abba is hagynám és gyakorlatiasabb megközelítésből egészíteném ki AStratéga írását.
A hiteleket sokféle képen lehet csoportosítani. Például ügyfélkör szerint: vállalati vagy magán; lejárat szerint: rövid éven belüli, közép1-5év, hosszú 5 év től; devizanem szerint…stb.
Én mégis két egyszerű kategóriába osztom. Az egyik csoport a fogyasztási- a másik beruházási célú hitelek. A fogyasztási hitelek, fogyasztási igény előrehozását jelenti, amelyre jelenleg nincs anyagi lehetőségem. Már a szép magyar nyelv is árulkodik, a fogy szótővel, hogy valamiből kevesebb lesz. Ami nem azt jelenti, hogy rossz vagy probléma, de azt mindenféleképpen, hogy érdemes gondolkodni a beszerzésének időpontján. Ez esetben lehet, hogy nem hitelre, hanem megtakarításra van szükség. A második kategória a beruházási hitelek, amelyek szükségességét nem lehet kétségbe vonni, de a kockázatait ismerni kell és számolni kell vele.
A hitelek legfontosabb jelzőszáma a THM-je (kamat és az egyéb költségek). A teljes hiteldíj mutató egy beruházási hitelnél olcsóbb, mint egy fogyasztási jellegű hitelé. Ezért is érdemes előre tervezni és megtakarítani.
Végül: A keresztény egyház tiltotta a pénz kamatra történő kiadását. Ennek ellenére 1387-ben a genfi püspök engedélyezte a kamat felszámítást. Onnantól kezdődött a Svájci bankrendszer története.