Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Veridicus2012

0 bejegyzést írt és 46 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
hacsaknem Európa levelét megírta 2013.02.01 16:01:10
Michael Haneke, Elfriede Jelinek, Matthias Hartmann... Nem tudom, Balog Zoltán hallotta-e a nevüket eddig, de mostantól remélem nem fogja elfelejtni. Ha elvbarátait kérdezi, ők azok, akik kintről megmondják a tutit, beleszólnak a dolgainkba az aljas balliberális, nemzetáruló…..
Érdekes megközelítésben taglalta az Orbán-rezsim nagyon remélt végkifejletének lehetséges verzióját Herényi Károly az ATV-n, az Egyenes beszédben.Én magam is felvetettem már, hogy vajon mitől fog bukni Orbán Viktor, konkrétan mi lesz az, amitől elveszíti a 2010-es…..
Bort inni szabad, ugyanis Jézus is ivott (sőt termelt) bort – érvelnek. A nemzetietlenség nyugodtan belefér művelői szerint, amennyiben van hozzá mérvadó szerepmodell. Hát hisz Ady Endre! Hát nézzük meg, mekkora fityiszt mutatott a nemzetnek Ady Endre! Milyen hazafiatlan,…..
Soha nem látott mértékben özönlötték el a budapesti aluljárókat a hajléktalanok. Az egésznek bosszúíze van...Orbán Viktor megmondta: nem életszerű az Alkotmánybíróság döntése, amely megsemmisítette a közterületeken életvitelszerűen élők büntethetőségét - noha ő az…..
Veridicus2012 2013.01.13 20:23:23
@DezInf: "Talán inkább mesélhetnél a nemzeti drogstratégiáról, a kormány tökölődése miatt leállt tűcsere programról kialakított álláspontodról."

Sajna nincs nemzeti drogstratégia. Ha lenne, akkor a kábítószer-kereskedőket statáriálisan felakasztanák. A tűcsere előzékeny asszisztálás közpénzből a dorogzáshoz, ez nyilvánvalóan abszurd, épeszű embernek eszébe sem juthat ilyesmi. A drogosok önként választják sorsukat, hiszen mindenki szabad akaratából dönt. Ezért kíméletlen szigorral kell tiltani, üldözni, büntetni a kábítószer-használatot, pátyolgatásukra pedig egy fillér közpénzt sem szabad költeni. Aki drogozni akar, drogozzon, de ne merészeljen semmiféle elvárást támasztani a normális emberekkel szemben. Ha egy drogos megdöglik, akkor így járt, beteljesedett, amit magának választott. Ez valahol természetes szelekció, és ez nagyon helyes.
Veridicus2012 2013.01.22 22:57:06
@DezInf:

"Ezt kicsit árnyald azzal,ha esetleg a saját családodban,rokonságban találkozol ezzel a problémával."

A szűkebb és tágabb családomban, rokonságomban, baráti körömben mindenki normális, tehát senki sem drogozik.

"Azért a drogos nem azért válik drogossá,mert annak született,vagy ő választotta,"

De, pontosan így. Szuverén, szabad akaratú döntés, hogy valaki használ-e tudatmódosítót vagy sem. Senki máson nem múlik, csakis az adott illetőn. Ez nem valamiféle sorscsapás, nem külső körülménytől függ, hanem szabad választáson múlik.
Veridicus2012 2013.01.23 11:43:31
@DezInf:

Én a Földön. Senkit nem kényszerítenek pisztollyal, hogy drogozzon. Nem kötelező, hanem választható. Egyéni felelősség. Ezért a drogosok pátyolgatására egy fillér közpénzt sem szabad fordítani.
Vélhetően már akadnak olyanok a szemfülesebb Olvasók között, akik hallottak a nemzeti anarchizmusról; akár egy beszélgetés során, akár leírva, említés szintjén, akár amolyan újra felfedezett öndefiníció formájában. E fogalom azonban még mindig egy tisztázatlan, a legtöbb…..
Veridicus2012 2013.01.22 23:34:51
Fontos írása ez Evolának. Igaza van abban, hogy az általa - amúgy egymással nyilvánvalóan összebékíthetetlen ellentétben álló két szóból megalkotott kifejezéssel - jobboldali anarchistának nevezett szubkultúra magasabb rendű, mint a dagonyázó csőcselék. Ezzel én is egyetértek. De Evola sem idealizálja ezt az embercsoportot. Ezt írja: "A következő lépés, a következő feladat az lenne, hogy túllépjünk a pusztán intellektuális síkon, „organikussᔠtéve az eszmék adott együttesét úgy, hogy ez egy alapvető egzisztenciális irányulást határozzon meg, és ezzel együtt elidegeníthetetlen, összerombolhatatlan biztonságérzetet ébresszen."

Az is kiderül ebből az értekezéséből, hogy ebben az összefüggésben nem azt érti anarchizmuson, mint amit ez jelent, és amit elég világosan körülhatároltak olyan anarchista teoretikusok, mint Bakunyin, Kropotkin vagy éppenséggel Schmitt Jenő. Az evolai értelemben vett jobboldali anarchista valójában olyasvalaki, aki ösztönösen érzi, hogy a korszellem beteg, és szembemegy ezzel, jó esetben intellektuális igazodási pontokat keresve. Az anarchista jelző az ösztönösségből következik, a pozitív fejlődési út, vagy inkább a szellemi érés pedig - amennyiben bekövetkezik - pontosan azt eredményezi, hogy az ösztönösséget levetkőzve tudatosan cselekvő emberré válik, vagyis már nem lesz anarchista attitűdű ember. A magam részéről hiszek az ember változási képességében, hiszen a folyamatos tanulás, tapasztalás nyomán legitim módon felülbírálható a korábbi tévelygés, illetve az útkeresők megtalálhatják a helyes utat. Nincs ezzel semmi baj, ugyanakkor nagyon határozottan meg kell különböztetni a tradíciókra, a tekintélyre, az autoritásra, a hatalmi szuverenitásra, a hierarchiára épülő szerves társadalmat, illetve ennek híveit a türelmetlen rendetlenségtől és annak képviselőitől. Elfogadom, hogy a forradalmi felforgatásra ellenforradalmi megtorlás kell legyen a válasz, de azután vissza kell állni a forradalom nélküliségbe. A hivatkozott forradalmi szerveződés puszta elnevezése is mély ellenszenvet vált ki belőlem.
Ez a bajom - utalva a blog egy másik bejegyzésére (és nem posztjára, lehetőleg irtsuk az efféle ostoba kifejezéseket!) - a manapság zajló úgynevezett diákmegmozdulásokkal is. Ezeknek is van néhány fontos politikai igazságuk, de ezek hosszabb távú, mélyebb társadalmi összefüggéseit már nemigen tudnák felvázolni a harsány hídfoglalók, arra nézve pedig végképp nincs elképzelésük, miként is kellene-lehetne okosan megváltoztatni a fenntarthatatlan rendszert. Így aztán bölcs nyomásgyakorlás, erőfelmutatás helyett izgága nyikhajkodásnak vagyunk tanúi, amit a legkevésbé sem legitimál vagy tesz rokonszenvessé az, hogy az aktuális magyar kormány látványos bombagólt lőtt a saját kapujába.
Ugyanez az álláspontom az úgynevezett nemzeti (vagy akármilyen jelzővel ellátott) anarchizmussal kapcsolatban. Attól, hogy az utcákon hömpölygő agy nélküli zombi-fiataloknál lényegesen izgalmasabb intellektuálisan egy ilyen irányban tájékozódó fiatal (vagy nem fiatal, tökmindegy), attól még nem tölt el lelkesedéssel a jelenség, épp ellenkezőleg, eggyel több zavaró tényezőt látok így. Persze semmi kifogásom a teoretikus viták ellen, a világ dolgairól elmélkedni szórakoztató szellemi torna, csakhogy az elefántcsonttoronyból még senki sem volt képes valóságos, működő társadalmat szervezni.
Híradóriportot készíteni nagyon komoly szakmai feladat. Kivenni egy több órás rendezvényből a lényeget, érthető módon interpretáltatni valakivel, idézni egy-egy mondatot úgy, ahogy elhangzott, és miközben az információ lényegét megosztod, hasznos érzékeltetni valamit az…..
Ma lenne 70 éves Janis Joplin énekes-dalszerző, aki annak ellenére a rockzene talán legmeghatározóbb női előadója, hogy mindössze 27 évet élt, köszönhetően véget nem érő önpusztításának, és a heroin iránti szenvedélyének. Az évforduló alkalmából összeszedtük…..
- Aki álmában, baltával agyonver valakit, az nem hős, csak egy gyáva féreg. - Aki egy percig sem tagadja, hogy kizárólag etnikai alapon ölt, és semennyi megbánást sem mutat, az veszélyes a társadalomra, és el kell zárni.- Az a kormány, aki ezt az embert kiadja azoknak, akik évek…..
Veridicus2012 2012.09.15 18:05:03
A magyar kormány a vonatkozó nemzetközi jognak mindenben megfelelően járt el. Nem kell nekünk igazságot tenni, ellenben a magyar érdeket kell képviselni, a magyar érdek pedig az, hogy példának okáért a földgázon és olajon csücsülő Azerbajdzsánban jó pozícióink legyenek. Ha állampapírt vesznek tőlünk, az nem lúzerség, hanem nagy eredmény. Ez a magyar éredek. A magam részéről fontosabbnak tartom a magyarok jövőjét, mint a örmények érzéseit.
Az örmények amúgy enyhén szólva túlreagálták a dolgot, nem szólva arról, hogy náluk is előfordult, hogy kiadatása után szabadon engedtek egy terroristát.
(Itt olvashatsz róla:
barikad.hu/ormeny_kiadatasok_elitelt_gyilkosokbol_nemzeti_hosok-20120913_0)
A gyilkosság természetesen elítélendő, de azt is tegyük hozzá, hogy az örmény tiszt (apropó, azt is meg kéne nézni , ki volt az a jóképességű, aki egy kollégiumban szállásolta el őket az azeriekkel) megelőzőleg folyamatosan provokálta, gúnyolta, gyalázta Safarovot, gúnyolódott a Hegyi-Karabahból elüldözött vagy ott meggyilkolt azerieken. És Safarov családja történetesen onnan lett elüldözve. Szóval nem egészen úgy volt, hogy csak úgy, pusztán örmény volta miatt agyonütötte a másikat, hanem a provokációkért vett elégtételt tragikus módon. Ami persze nem mentség, és el kell ítélni. Lényeg, hogy Magyarország nem követett el hibát ebben az ügyben. nem kell mindent elhinni, amit a ballib média nyom. :-)
Veridicus2012 2012.09.16 13:35:04
"Nem vitatom a nemzetközi jog szeirnti eljárást. Az erkölcsiséget vitatom, miszerint: elengedjünk.e valakit, aki gyáva módon, álmába megöl egy embert, és ezért otthon ünnepelt hősként tisztelik, iskolákat neveznek el róla, és példaképként állítják be a gyerekek előtt, stb. És még figyelmeztetnek is arról, hogy el fogják engedni, szóval ezt az embert elengedjük-e, mert megígértek hogy le kell ülje a büntetését, vagy ne."

A britek kaidták Líbiának Al-Megrahit, a Lockerbie fölötti Pan Am gép felrobbantásáért felelős terroristát, aki 270 embert ölt meg. A British Petrol pedig jó kis kitermelési szerződést kötött Líbiával. Gusztustalan? Az. De az erkölcsiség ott is fölmerül, hogy van-e joga bármely államnak a saját népe számára kedvező helyzetek kialakítását, kihasználását? Nem az-e a legfőbb erkölcsi parancs bármely állam számára, hogy saját népe érdekeit képviselje? Dehogynem, ez a legfőbb erkölcsi parancs.

"És milyenek is a pozícióink? Semmilyenek, mert Azerbajdzsán egyértelműen kijelentette, hogy Magyarország gyenge gazdasággal bíró ország, nem alkalmas üzleti partnernek. Nem kéne mindent elhinni, amit a fideszes média nyom :)"

Nem nagyon izgat, mit ír vagy mond a fideszes média. Tény, hogy Azerbajdzsánban jók a pozícióink, a magyar kkv-szektor sázmára, különösen a mezőgazdaság területén, óriási lehetőségnek kínálkoznak, és mivel az azeriek távoli rokonnak tartanak minket, alapból jobb pozícióból indulunk, mint más nyugati országok (amelyek amúgy szintén keresik Azerbajdzsán kegyeit, nem véeltlen, hogy ímmel-ámmal szólaltak csak meg a kiadatás ügyében.) A MOL is nagyon ott van a szeren, ne feledjük, fölgáz- és olajhatalom Azerbajdzsán.

3.
"Ha állampapírt vesznek tőlünk, az nem lúzerség, hanem nagy eredmény."
De nem vesz, lásd fenti indok, így nem csak kurvának álltunk, de még végig is mértek, és annyit mondtak: "Veled? Inkább a konnektorba"

Ezt még meglátjuk, a politikában nem feltétlenül az a valóság, ami a nyilvánosságban elhangzik. Akárhogy is, Magyarország számára előnyös minél szorosabbra fonni a kapcsolatokat Azerbajdzsánnal (és Törökországgal, és Kazahsztánnal, és még sok más keleti országgal.)

4.
"Amennyiben a magyar érdek az, hogy legyen ismét egy ország, ahol utálnak minket, és magunkra haragítsuk a zsidók után a második diaszpórával bíró népet, ráadásul bebizonyítsuk a világnak, hogy a velünk kötött megállapodást nem kell komolyan venni (hiszen megígértek valamit, majd azonnal megszegték), akkor ez a magyar érdek. GRATULÁLOK, MAGYARORSZÁG!"

A magyar érdek az, hogy a magyar termelésnek bővüljön a külpiaca. A magyar érdek az, hogy minél közelebb legyünk a tűzhöz a Déli Áramlat kapcsán, amiben ugyebár azeri gáz fog közlekedni. Helyes lépés volt Safarov kiadatása (egyébként gyakori eljárás a viágban, hogy elítélteket kiadnakj a hazájuknak, lásd az ír gázoló ügyét, aki ugye nem egy embert ölt meg, hanem többet, és néhány hónapot ült csak Írországban) helyes és jó lépés volt, a többi (a szabadone ngedése és az előléptetése) nem ránk tartozik.

5.
"Az örmények amúgy enyhén szólva túlreagálták a dolgot, nem szólva arról, hogy náluk is előfordult, hogy kiadatása után szabadon engedtek egy terroristát."
Ezt nem vitatom, túlreagálták. Ettől még morálisan mindenképpen elítélendő amit tettünk, és ahelyett, hogy bocsánatot kértünk volna az örményektől, pökhendin azt szajkózzuk, hogy "mi a nemzetközi jognak megfelelően jártunk el". Ez igaz, csak a tényeken nem változtat.

Morálisan abszolút helyesen járunk el, hiszen erkölcsi parancs a saját népünk érdekeinek képviselete.

6.
"(apropó, azt is meg kéne nézni , ki volt az a jóképességű, aki egy kollégiumban szállásolta el őket az azeriekkel)"
Érdemes előtte utánaolvasni: egy olyan hadgyakorlaton vettek részt, aminek a célja a megbékélés elősegítése volt. Nehéz valakivel megbékíteni valakit, ha elszeparálod."

Nem hadgyakorlat volt, hanem nyelvtanfolyam, az pedig mindenki előtt világos volt, hogy egy örmény és egy azeri tűz és víz. Mintha egy zsidót raknál össze egy palesztinnal, hogy barátkozzanak. Lehet ilyesmiben hinni, csak épp irreális. Startégiai hiba volt egy kollégiumba helyezni őket.

7.
"A gyilkosság természetesen elítélendő, de azt is tegyük hozzá, hogy az örmény tiszt megelőzőleg folyamatosan provokálta, gúnyolta, gyalázta Safarovot, gúnyolódott a Hegyi-Karabahból elüldözött vagy ott meggyilkolt azerieken. És Safarov családja történetesen onnan lett elüldözve."
Mond, ha nekem szidják a családom, és viccelődnek pl. Trianonon, az engem feljogosít valakinek az álmában való agyonverésére?
Ha már azt hiszem, az agresszió megoldás, miért nem szemtől szembe teszem, férfihoz méltóan? Ez a fickó egy gyáva alak, semmi más."

Nem mondtam, hogy ez bármire feljogosít. Nem is mentség. De magyarázat, ami rányalja a képet. Nem tudom, neked üldözték-e valaha a családodat (remélem és kívánom, hogy nem), de ha nincs ilyen lélektani élményed, nehéz elképzelni, mit érzett az azeri tiszt, aki ma se tudja néhány rokonáról, élnek-e vagy sem. Az örmény hadsereg brutális népirtást hajtott végre Hegyi-Karabahban. Mondom, ez nem menti fel Safarovot, de azért ne tegyünk úgy, mintha a vérszomjas azeri a szegény, ártatlan örményt ölte volna meg!

8.
"Szóval nem egészen úgy volt, hogy csak úgy, pusztán örmény volta miatt agyonütötte a másikat, hanem a provokációkért vett elégtételt tragikus módon."
Nem egészen úgy volt? Senki sem mondta, hogy ezek nem történtek meg! De maga Safarov mondta azt, hogy azért ölte meg, mert örmény volt. Egyébként mikor lekapcsolták, éppen egy másik örmény srácra próbálta rátörni az ajtót. Igazán bátor ember amúgy, megértem ha az azeriek hősként tisztelik..."

Ez nem tartozik ide, ez az azeriek ügye, smemi közünk hozzá, hogy ők hányadán állnak Safarovval.

9.
"Ami persze nem mentség, és el kell ítélni. Lényeg, hogy Magyarország nem követett el hibát ebben az ügyben. nem kell mindent elhinni, amit a ballib média nyom. :-)"
1. Mi elítéltük.
2. Azerbajdzsánban hősként tisztelik, rajongói voltak, stb.
3. Kérték a kiadatását.
4. Gyurcsány Ferenc, igen helyesen, ezt megtagadta, amivel ugyanúgy nem sértett nemzetközi jogot, mint ahogy Orbán Viktor sem, mikor kiadta.
5. Kérték újra, megígérték, hogy ott le fogja tölteni a büntetését.
6. Kiadtuk, annak ellenére, hogy az örmények figyelmeztettek, hogy az fog történni, ami történt.
7. EZ NEM VOLT HIBA? Mit nyertünk rajta?"

Nem volt hiba, gazdaságpolitikai előnyöket nyertünk.

"mit vesztettünk? Soroljam? Az örmények utálnak, Magyarországot még kevéssé veszik komolyan (hiszen amit velünk leegyeztetnek, azt nem kell betartani, és még zokon se veszi a vezetés), a svédek, az amcsik és az oroszok is értetlenkednek..."

Az örmények majd szépen megnyugszanak, Magyarországot pedig olyannyira komolyan veszik, hogy számos húzásunkat szép csöndben standardizálják az EU-ban. A svédek, az amcsik és az oroszok megtették a kötelező visszafogott kört, ennyi. Amerikában elnökválasztási kampány van, persze hogy az örmény lobbi miatt megszólaltak a jelöltek. De vedd észre, egyáltalán nincs nemzetközi cirkusz, még a súlyosan korrupt örmény elnök is azt mondta a sajátjainak, állítsák le magukat. A hazai örmény kisebbségi önkrományzat is kiállt Magyarország mellett. Nem eszik olyan forrón a kását, gyakorlatilag most már csak a hazai magyarellenes ballib média ugat, de hát az mindenre ugat, ami nekünk jó.

"Az ítélkezés a földön a bíróság dolga, egyébként pedig az Istené, de semmiképpen sem Ramil Safarové. Ha szidalmazta, jelentse az ügyeletes NATO parancsnoknak. Ha nem akar spicliskedni, álljon ki vele szemtől szembe. De amit tett, az gyáva, alantas, undorító."

Ebben egyetértünk.

"És ezért mit kapott? Jutalmat, előléptetést, rajongást, szeretetet. És miért? Mert mi "a nemzetközi jognak megfelelően jártunk el". Hát, ha ez így helyes és követendő, akkor az ország MOST van morális válságban, nem a Gyurcsány Fecó idején. (Pedig érte sem rajongok, és sosem rajongtam.)"

Semmi közünk ahhoz, hogy Azerbajdzsánban mit és hogyan tettek ezzel kapcsolatban.
Ha komolyan azt hiszed, hogy az ország most van morális válságban, nem peedig akkor, amikor egy köztörvényes pszichopata hazaáruló regnálása idején az élet minden szintje elképzelhetetlen mélységekbe süllyedt, akkor baj van az értékítéleteddel. Ez egy felfújt műbalhé, ami amúgy lecsöndesedett már (hiszen minden csoda három napig tart), csak a ballib tábor hörög.
Ja, és nem vagyok fideszes, messze nem, hajmeresztő, amit sokszor művelnek, de ebben az esetben azt tették, amit tenni kellett.
„Cicáznak a szép csendőrtollak,mosolyognak és szavatolnak,megírják, ki lesz a követ, hisz „nyiltan” dönt, ki ezer évemagával kötve mint a kéve,sunyít vagy parancsot követ.” József Attila: Hazám – 1937. május     Amikor most Orbán és társai a választójoggal…..
  A közhatalom gyakorlóinak képmáshoz fűződő jogairól és a kommentelés szabadságával kapcsolatos jogi dilemmákról tartott műhelybeszélgetést a CivilMédia Egyesület és a Soma Alapítvány Budapesten. Mi a fontosabb: a szabad kommentelés avagy a sértő tartalmak…..
Most, hogy a Kuruc Infón is elindult a karrierem, és kikiáltottak a cigány bűnözés első számú reklámarcának, úgy döntöttem foglalkozom egy kicsit a magyarországi romakérdéssel... Mielőtt belevágnék, szeretném megköszönni a Kuruc Infó szerkesztőségének, hogy a korrektség…..
Kedden (június 19-én) néhányan IDÉsek tettünk egy kis kiruccanást a csókakői Horthy-szoborhoz. A kaland izgalmasabb lett, mint vártuk, a visszhangja is nagyobb, és náci weboldalak a szokottnál is több hülyeséget hordtak össze az eseményekről. Hát úgy döntöttem, leírom…..
Néhány keresetlen szóval sikerült sokakat megbántanom. Előre bocsátom, nem ez volt a célom. Kérem őket, ne legyenek megbántva. Őszintén szólva meglepett, hogy ennyi ember megsértődött azon, amit írtam. Ha visszanézem a most 600 kommentet, a következő dolgok miatt sértődtek meg…..
Veridicus2012 2012.06.05 11:54:28
Bodó Balázs semmiféle érzelmi közösséget nem érez a magyarsággal.
Ez persze szíve joga.
De a legnagyobb magyar tragédia évfordulóján beleköpni a képünkbe - nos, ez ordas nagy tahóság. Hogy pusztán érzéketlenségből teszi, vagy tudatosan provokál, az már szinte édesmindegy.
Azt azért jelezném, hogy Trianon nem múlt idő, mert itt és most hajszol a szlovák állam egy 100 éves magyar nénit, itt és most hajszolják a román hatóságok egy magyar író hamvait, itt és most fojtogatja az ukrán állam a kárpátaljai magyarságot, itt és most zárnak börtönbe a háborús bűnösöknél is hosszabb időre magyar fiatalokat a szerb hatóságok koncepciós eljárásban, mert megvédték magukat egy őket provokáló szerb kábítószer-kereskedővel szemben. Június 4-én emlékezni és az összetartozás tényéből erőt merítve tervezni és cselekedni nem múltba merengés, hanem jövőépítés.
Az angol gyarmatbirodalomnak pedig ehhez semmi köze. Megszállt és kizsákmányolt távoli területek elengedése még véletlenül sem hasonlítható magyar szállásterületek befogadott népek általi elszakításával.
Bodó Balázst persze mindez nem érdekli. Neki egyik is, mási is csak holmi status quo. Mert ő hűvös felülnézetből szemlélia világot, nem belülről. Ő nem azon töri a fejét, miképp lehet metartani a magyarságot a XXI. században. Nem. Őneki mindegy, hogy magyar, szlovák, román, akármi. Ehhez is joga van, de ahhoz nincs joga, hogy felrója a magyaroknak, hogy saját sorsuk áll a középpontban. Épp olyan ez, mintha felróná egy szülőnek, hogy a nap végén a saját gyerekét viszi haza a játszótérről. Végülis bodói logikával mindegy, melyik gyereket ki viszi el.
És van itt még valami. Ez: "...történelmi sérelmekre és traumákra nem lehet, és nem is érdemes modern, a 21. században érvényes egyéni és nemzeti identitást építeni."
Visszaolvastam, de nem találtam hasonló gondolatot a holokauszt-emléknapon. Pedig a bodói logika alapján le lehetne oltani az arra emlékezőket, mondván, minek rinyálnak, hiszen a történelem népirtások sorozata.
De Bodó ezt valamiért elfelejtette.
Mármost vagy feledékeny, vagy az ilyesfajta intelmei csakis és kizárólag a magyarságra vonatkoznak.
Ha így van, az bizony pimasz kettős mérce.
Akkor pedig ne nagyon csodálkozzon, ha a pimaszkodás miatt valaki egyszer felkérdezi.
Veridicus2012 2012.06.05 11:56:48
  Sokan tisztelik és nagy nosztalgiával emlegetik, míg mások gyűlölik a XX. század magyar történelmének két meghatározó politikusát: szoboravatás itt és ott, szoborrongálás, sírgyalázás, emléktáblák, baráti körök. Mindketten a káoszt kihasználva ragadták magukhoz a…..
Veridicus2012 2012.05.27 12:52:22
Teljes tévedés összehasonlítani a ragyogó pályát befutott magyar katonatisztet a sámlin ülve piros láboskából kelkáposzta-főzeléket zabáló tömeggyilkos hazaárulóval. Már ez az optika maga is vegytiszta történelemhamisítás.
De legalábbis gyermeteg melléfogás XXI. századi polgári elvekhez méricskélni visszamenőleg a Horthy-korszakot.
Egyfelől ugyanis az a doktriner kirekesztő türelmetlenség türemkedik ki ebből a szemléletmódból, amelyik szentül meg van győződve arról, hogy a liberális polgári demokrácia minden létezhető világok legjobbika, másfelől meg erre alapozva kiragad egy korszakot a saját korából.
Meddig megyünk vissza időben ilyen alapon a történelemben, revízió alá véve a magyar történelmet? Polgári liberális demokráciák szempontjából Szent István törvénykezése maga a despotizmus. Lehet elítélni és megvetni...
Horthy egy lelkileg és gazdasági struktúrájában is padlóra vert, széttrancsírozott országban lett államfő, vagyis stabilitási pont. Nem nulláról, hanem mínuszból kellett mindent újrakezdeni. Igen, sok hibát követett el, voltak alapvető tévedései, de azért azt ne hagyjuk már figyelmen kívül, hogy a tönkrevert ország költségvetése 1929-ben, vagyis 9 évvel Trianon után plusszal zárt! Hát miről beszélgetünk, kérem???
És úgy, hogy az oktatásra és a kultúrára - amit nagyon helyesen honvédelemnek és stratégiai ágazatnak tekintett a legnagyobb magyar kultuszminiszter, gróf Klebelsberg Kunó - az akkori GDP átlagosan kb. 10 százalékát fordították.
Mindeközben többpártrendszer volt, és gazdag és színes civil társadalmi élet folyt.
Mit tud ezzel szembeállítani Kádár? Akasztófákat, a KISZ-t, egy időre eltörölt történelem-érettségit, gazdasági csődöt.
A Horthy-rendszer köré glóriát fonni nagy tévedés, de ez a primitíven történelemhamisító (vagy legalábbis a tényeket igencsak szelektíven előhúzó) erőltetett párhuzam sem Horthyhoz, sem árnyalni képes gondolkodó emberhez nem méltó.
Veridicus2012 2012.05.27 14:43:12
@Letienne:

Ma is vannak tip-top demokráciának tekintett országok, ahol bizonyos pártokat betiltanak. Miért rovod fel a Horthy-időszaknak, hogy betiltották a kommunista és a nemzetiszocialista pártokat?

Korrupció: volt, van és lesz a világ minden táján. Nem a Horthy-rendszer sajátsága volt, tehát sajnálatos, de irreleváns a rendszer megítélése szempontjából.

Zsidótörvények: ez klasszikusan kiragadás a történelmi kontextusból. Mert ezek meghozatalát tekintélyes zsidó elöljárók is szorgalmazták, kifogandó a nemzetiszocialisták vitorlájából a szelet. A végrehajtást pedig a német megszállásig nem nagyon vették komolyan az állami szervek.
Ugyanakkor jelzem, hogy Pearl Harbour után több százezer amerikai állampolgárságú japánt internáltak az amerikaiak - pedig hát antifasiszta mintademokrácia volna az USA, ha jól tudom... Szóval a történelmi összefüggések rendszeréből kiragadni még a zsidótörvényeket sem lehet.

"S mi van azokkal, akik ezt látták s kiálltak ellenük?"

Javaslom, hasonlítsd össze a Horthy-kor sajtótját a Kádár-kor sajtójával! Különbség: a Horthy-érában kőkeményen ellenzéki hangvételű lapok működtek, és a parlamentben ott volt a szociáldemokrata párt is, több más párt mellett. Nincs párhuzam, és nincs egál a két korszak között. Semmilyen szempontból.

Novák Tamás cikkére visszatérve még egy fontos dolog: magának Horthynak felróni, hogy az általa fémjelzett negyedszázad vívmányai megsemmisültek, ugyancsak vaskos történelmi csúsztatás. Jelezném, hogy volt ugyanis egy második világháború, ha ez netán nem lenne meg valakinek. Ebben mi geopolitikai okokból kishalak voltunk, nem mi akartuk a háborút, nem is mi robbantottuk ki, és nem a mi döntésünk volt, hogy végigszáguld rajtunk. Volt már ilyen korábban is, szintén nem a mi döntésünkből. Az pedig nevetséges okoskodás (gyakran elhangzik), hogy ki kellett volna maradni a háborúból. Nem vagyunk ugyanis Svájc.
Gréczyblog A bűnösség vélelme 2012.05.03 07:20:00
Egészen elképesztő dolgokat írnak le magukat megmondó embereknek tartó úgynevezett elemzők. A Gyurcsány-féle szakdolgozat körül kialakult helyzet eszenciálisan mutatja meg a mai Magyarország súlyos válságát. Nem azért van ez így, mert két esztendőnyi, a hazát súlyos…..
  Aki nem hiszi, mennyire érzékeny alapjog a véleménynyilvánítás szabadsága, és mennyire lehet vele élni avagy visszaélni, és mennyire fontos lenne a totális véleményszabadság jogállami biztosítása (amibe semmilyen tabu büntetőjogi védelme sem kerülhetne bele), az most…..