Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kecskepapagáj (törölt)

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ki kell vezetni a különadókat, de a helyük egy kibaszott nagy lyuk lesz a költségvetésben (idén 150 milliárd, 2013 400 milliárd), így ahelyett, hogy csökkentenék a kiadásokat, új adókon ötletelnek Matolcsyék. Csodálkozom,hogy a jövedékiadó-emelés még nem került szóba, ezt a…..
kecskepapagáj (törölt) 2012.04.20 17:12:44
@akakukk:

progresszív vagyonadónál,ha lenne olyan, ahol az első százalék nulla lenne, egész biztos nem adóznék, sajna nincs olyan értékesnek számító ingatlanom, se egyéb. Bár, ott tartanék, hogy rózsadombi villában ülnék, és emiatt vagyonadóval sújtanának. Örülnék neki, tényleg...:) A netadó és társain körbe röhögi magát az igazi vagyonos.

A céges ingatlant azt céges bevallásban kell szerepeltetni, a tárgyi eszközei között. Nos, az meg szem előtt van, annak megvannak a maga kis szabályai.

De aki 100 milleres villában ücsörög, annak aztán nyolc, hogy lesz-e sárga csekk, vagy tranzakciós adó, vagy telefon és netadó. Az emberek széles rétegének nem mindegy, majd sakkozni fog, hogy mikor melyik számláját fizesse később, határidő után.

De rohadtul elegem van, ha nem adózik az, aki zsebbe, feketén kapja a jövedelme egy részét, és kikerül a jövedelmeket terhelő adók közül az is, aki mondjuk "csak" a pénzét fialtatja, hatalmas villában. Én, a panel proli, meg majd fizessek a net adót, meg csekk, tranzakciós adót. Nos, tény, fog a villalakó is, de nekem fog arányaiban baromira fájni, míg neki nem fáj, se ez, de a vagyonadó se fájna, nem kellene feladnia a megszokott létét.

Én meg majd anetadónál elgondolkodhatom, hogy belefér-e, tudok-e netezni, vagy visszafogni kényszerülük ezt is.
kecskepapagáj (törölt) 2012.04.20 18:13:03
@akakukk:

nem pártolom a progresszív jövedelemadót, hiszen sokan kiesnek az adózok köréből. De azért érdekes húzás volt Matolcsytól, hogy korábban ha jól rémlik az első sáv 18 % volt, ezt levitte 16 %-ra, és sokaknak ezzel csökkent a bérük. Azért ügyes hókuszpókusz, csak nem jött össze az adóegyszerűsítés...

A vagyonadó bevezetését preferálnám progresszív formában (ha netán alaptörvényellenes lenne, ehhez az alkotmányt úgy csűrhetik, ahogy csak akarják. Hisz eddig is csavarták, egy sajtpapírt ér az egész).

A vagyon az, amit nem lehet sehogy sem letagadni. Mert a jövedelmek egy részét el lehet feketézni (nekem mindenem legális, igaz, gazdag sem vagyok...) Cégeknél is lehet mismásolni, de a vagyon az ott hever. Egy rózsadombi ingatlanra ha valaki szert tett, azt nem lehet letagadni. A családok csűrhetnék, csavarhatnék, hogy a rokonságban mi kinek a nevén legyen, de akárkién is, az értékes ingatlan adott, az után befolyna fixen a lé.

De nem lenne korrekt, ha panel lakót, vagy új építésű, de kis alapterületű társasházi lakásokat is adóztatnának. És az alapterület is relatív, mert nem lehetne nagynak tekinteni egy 60 m2-es ingatlant egy két gyerekes családra. Mondjuk a nagy lakást, vagy ház, 100-150 m2-től kezdődően kezdődik. De nyilván egy isten háta mögötti tanyt nem lehet úgy adóztatni, mint egy rózsadombi 150 m2-es házat.

A vagyonadónak azt a formáját preferálnám, ami az ingatan piaci értékéből indul ki, és mondjuk 30 millió értékig nulla százalék adó, afölött meg különböző kis sávok.

A netadó, csekk adó, szerintem nem hozza meg a kívánt hatást, mert eleve nehezebb helyzetben lévő embereket súlyt. Vissza fogják fogni a telefonálást, sms-t, aki hébe-hóba netezett, az felmondja az előfizetést, aki nagyobb csomagja volt, kisebbre vált, stb. Aki meg jellemtelen, az ráakaszkodik a szomszéd levédetlenül maradt wifijére és potyázik.És a nagy számú digitális analfebétizmus sem javulna netadó mellett.

Szerintem inkább a TV-t adóztassák meg az internet helyett. Az internethasználatot, inkább kifejezetten támogatni, öszönözni kellene. szerintem nemhogy nem további adóval nem szabadna sújtani, hanem kedvezmányesebb áfába kéne tenni...

Nagyanámmal ma beszéltem, persze mondtam neki Matolcsyt, erre azt mondta, lemondja a telefon előfizetését, ha telefon adó lenne. "Baromira örülök neki", mert több mint 100 km-re lakik, f@sza lesz hetente érdeklődnöm , ha nem lesz telefonja, hogyléte felől...Ilyen benzin árakkal meg eleve ritkábban tudom látogatni, mint korábban.

Anyám meg azt mondta, lemondja az internetelőfizetését, mert ő nem tud már több pénzt kigazdálkodni. Eddig büszek voltam rá, hamarosan nyugdíjas lesz, de netes hírportálokat olvasott, netbankja volt, rajta volt az iwi-ven, rendszeresen új recepteket töltött le, talált valami kertbarát fórumot magának, ahol másokkal csetelt, megtanult skype-olni, gmail talkot használni, stb. Erre ma a bank szabályzatait bújja a neten, hogy miként kell módosítani a számláját, mennyibe kerül, stb. Hogy mire jönne a netadó, hamar tudjon visszaállni a hagyományos bankszámlára, és azon izgul, hogy reméli jövőre később vezetnék be a netadót, mint a netszolgáltatónál a hűségideje lejár, hogy előbb meg fogja tudni szüntetni a netjét.

Bravó Matolcsy!
kecskepapagáj (törölt) 2012.04.20 18:46:49
@Macropus Rufus: az alap, hogy visszamenőlegesen nem lehet semmiféle jogszabályt hozni. Kizárólag demokratikus keretek között gondolkodom :) Dátumtól, és értékkövetéssel, azaz, ha a mai 30, vagy 40 miller, később 50 miller lesz, akkor oda ugrani a sávval, figyelembe venni, piaci érték és inflációkövető módon.

Mi 2009-ben vettün lakást (panel), hitelre, de akkor már kitört a balhé, így nekünk euró alapú hitelünk van. Nekem most az a bajom, hogy azóta már mióta vásároltuk, legalább 10 %-ot esett az értéke. De a hitel ott van. De sebaj, még mindig olcsóbb a törlesztőm, mint előtte az albérleti díj volt...

De tény, hogy a 90-es évek végéhez, 2000-es évek elejéhez viszonyítva viszont csillagászati árakra ugrottak a lakás árak. 2009-ben átlagosan egy III-ik kerületi 51 m2-es lakás, 9,2-10 miller volt, a 11-ik kerületben pár misivel több. Ezek 10 éve jóval olcsóbbak voltak, arányaiban túlságosan felpumpálódott az áruk...(De nekem akkor még nem volt módon venni).

2000-ben kezdtem el dolgozni, és 2009-re jutottam oda, hogy elegendő megtakarításom lett, hogy önerőnek vegye a bank, és ekkor 20 év hitel jött a nyakamba. (persze előbb rendezem, ha tudom). De azért lehangoló a tudat, hogy folyamatos munkával, rendesen bejelentett bérrel, semmi nincs zsebbe feketén, így addig jutottam el, hogy egy panel lakásban ülök, ami még a banké...(és párom is van, ő az adóstársam a banknál, és az ő jövedelm igazolása is kellett. .2009-es hitel, tehát 2000-től ideáig, elértük 12 év munkával azt, hogy van egy fél panelünk., és további 17 év törlesztőszletünk. Lehangoló...

És a rokonoktól meg kapom az arcomba, hogy mikor lesz gyerek. Hát, b+, ha ez így megy, nincs kitörési lehetőségem, akkor soha. Max majd. "tata" koromban...