Regisztráció Blogot indítok
Adatok
LILY

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
füstparipa Körkérdések 2012.04.23 19:22:00
A Demo Galéria következő és egyben utolsó kiállítása, a Forradalom az archívumban, az autonóm művészet és a képzőművészet társadalomhoz való viszonyát vizsgálja, Hamvas Béla és Lukács György 1947-es vitáját alapul véve.Célunk, hogy a művészet szerepéről,…..
LILY 2012.04.24 02:02:15
semmilyen természeti törvény nem tiltja, ezért szerintem foglakozhat aktuálpolitikai kérdésekkel a képzőművészet (valamennyire még akkor is ha más törvényekbe viszont ütközne), de nem tudom miért lenne szükséges foglalkoznia ilyesmivel. kinek az érdeke egyrészt megakadályozni ezt, másrészt lelkesen támogatni? aztán kérdés, hogy ez a felvállalt szerep egy besoroló vagy értékelő jellegű kategóriává válik e. viszont szerintem, ha a politikai vélemények gyűjteményévé válnak a művek, kiállítások, akkor előbb utóbb nem tudom mi lenne a különbség egy műalkotás és egy kampányeszköz között. ( és persze egy társadalmi vitát keltő kérdésfeltevésnél mindig ott van az a lehetséges olvasat is, hogy akkor ez provokáció, reakciós politika, sértegetés stb.)
a másik dolog így hirtelen, hogy nem kell leváltani az ideológiát a kiállítótermekben, de nem biztos, hogy automatikusan művészetnek kell tekinteni az ilyen alkotásokat, kiállításokat. akár be lehetne vezetni egy új, megkülönböztető kategóriát is, ha lenne értlme. nem szükséges kizárni ideológiákat, de a fogalmakat érdemes lenne úgy jelentéssel ellátni, (megengedve természetesen, hogy az idő változásával ugyanúgy változhassanak)hogy ne foglalhasson magába önkényesen mindent, amit ki tudja milyen alapon belefoglalnak vagy éppen nem foglalnak bele. milyen alapon is lenne bármi művészetileg jelentős, vagy egyáltalán csak művészet, még akkor is ha a társadalomtudományok nem egy alapra épülnek, hanem sokkal többre?(ami tényleg mindent magába foglalhat az a Világegyetem fogalma, ami persze lehet, hogy szintén egy műalkotás, de ezt nem tudjuk alátámasztani az ég világon semmivel.)
fk.
                     ..
LILY 2012.04.22 03:20:16
a cikk alapján is úgy tűnik egyik oldalról az volt a fő kérdés, hogy minek kell lennie (ideológiai magatartás) másik oldalról pedig, hogy akkor hogyan is épülhetne tovább az akkor már meghatározhatatlanul vagy határozottan nagy múlttal rendelkező sajátos "áltudományos miszticizmus" és "mitológikus locsogás" ami végeredményben a hit kategóriájába tartozik és ami valamennyire azért ugyanúgy egyfajta morálfilozófia is lehetne, mint a másik oldal normatív (előíró) hozzáállása bármihez. közben a valóság egy másik szintje, ahol természettudományos eszközökkel is le lehetne írni a világ bizonyos területeit, mintha mindenki számára egy zárójeles, marginális területe lenne csupán a társadalomnak vagy civilizációnak, nemcsak az akkori itt tárgyalt szerzők számára, hanem a mostani kortárs képzőművészek, kiállításrendezők, esztéták, kritikusok, közönség stb. számára is. pedig egyáltalán nem biztos, hogy ennek később is így kell majd maradnia. az ilyen változás előidézése bár nem feladata senkinek de mindenképp lehetősége mindenkinek, ha már a társadalomra gyakorolt hatások határait vizsgáljuk. bár itt elsősorban a művészet határairól van szó, ha jól olvasom a kiállítás (amit már nagyon várok:-) leírását. viszont sajnos továbbra sem világos, mi az ami művészet és mi az ami már nem lehet az. szerintem például továbbra sem szerencsés a művészet, mint politika/propaganda elképzelés. és nagy különbség van az olyan művészet között is, ami arról a világról szól, aminek lennie kell, szemben azzal, ami van, bármilyen is legyen az egyik a másikhoz képest.
füstparipa Meghívó 2012.04.17 20:17:00
             ..
                   ..