Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ad Astra

0 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Intro Az a nagy helyzet, hogy az e-könyv piac Magyarországon csak nagyon-nagyon akar megszületni. Lassan-lassan körvonalazódnak a szabályok (puha DRM, két formátum) és a játékosok, egyre frissebb és frissebb tartalmak is becsorognak, de az értékesítés volumene és ezzel nyilván…..
Ad Astra 2013.08.12 14:46:31
@Tantras: A szóban forgó Ray Kurzweil könyv papírváltozatban 5990 Ft (hogy most olcsóbban találod a webboltunkban, az a nyári akciónak köszönhető, no meg annak, hogy egyenesen a honlapunkon kerested, a könyvesboltokban más árat találsz kereskedőtől függően. Ennek fele az e-változat (és az 50% így is ritka és nehéz kiharcolni), ami kereshető és majdnem ezer hiperhivatkozást tartalmaz. Lehetséges, hogy van olyan lelkes warez-előállító, aki megvenné a könyvet, bedigizné, majd manuálisan elvégezné mindazt a munkát, ami nekünk hetekig tartott, hogy jobb minőséget állítson elő, de nem hinném. hogy sokan vannak, akik szívesen güriznek ingyen lélekölő, monoton munkával, ha van jobb dolguk is.
Kérlek, ne egy átlagos regénnyel vesd össze a könyvet, hanem nézd a terjedelmét, a komplexitását és azt, hogy egy tudományos mű előállítási költsége (és így ára is) mindig magasabb! Nem tudtuk olcsóbban megoldani, mindazonáltal most a sokallott 50%-os ár is csak 40% (vagyis az e-könyv csak 2392 Ft), szintén a nyári akció miatt (igaz, akkor még két e-könyvet mellé kell pakolni, de az egyik lehet akár a tök ingyen elérhető Utazásaim az Al-Kaidával is).
Nyilván egyetlen kiadó sem tud versenyezni a teljesen ingyenes warezzal, ha csak azt nézzük, mi mennyibe kerül, de azért bízunk abban, hogy ha méltányos üzletet kínálunk az őket érdeklő termékekre az olvasóknak, akkor többségükben az üzletet és nem a kerülőutakat fogják választani.
Naszóval, miként az látszik, az "utca embere" még mindig nincs kellően képben, hogy mik is azok az ekönyv-olvasók. Ezért  ismétlésképpen itt az a poszt, amit eredetileg az iPonnak írtam. Tudom, hogy a blog törzsolvasói már feketöves ekönyv-fogyasztók és -készítők, de…..
  Professzore barátom tegnapi posztja, mint azt már mondtam, kellőképpen inspiratív volt ahhoz, hogy ne csak a kommentekben váltson ki reakciót. A Publio – nem véletlenül – megszólítva érezte magát az ügyben, és szólni kívánt. Következzék hát  az ő írásuk. (Az…..
Ad Astra 2013.05.15 09:48:33
@Hungarian e-books: Én sem kiadónak neveztem, szerintem elbeszélünk egymás mellett, miközben nagyjából hasonlóan ítéljük meg az efféle üzleti modelleket. (A szürkével meg az a helyzet, hogy a kezdeti nagy sikert már hagyományos kiadási formában duzzasztotta tovább, szóval torzítás lenne az eladott példányszámokat mind a magánkiadásnak tulajdonítani...)

@Dragon_Z: Itt most a vanity pressről volt szó, nem a self-publishingről, nyilván a hagyományos könyvkiadásban is vannak sikeres és kevésbé sikeres címek, ugyanakkor az arányokat tekintve talán nem mellékes, melyik kiadási formában érnek el a könyvek (és akkor vessünk össze mondjuk kortárs regényt kortárs regénnyel) nagyobb eladásokat átlagosan. Vagy ha akár a saját (fából készült és elektronikus) könyvespolcodon körülnézel, milyen arányban vannak ott magánkiadások a hagyományos kiadási rendszerben kiadott címekkel szemben, és ;)

A lényeges különbség a vanity press és a hagyományos kiadási modell között, hogy az anyagi kockázatot előbbi esetben a szerző (akárcsak a self-publishing esetén), utóbbi esetben meg a kiadó viseli. Nincs is ezzel semmi baj, csak legyen minden fél tisztában ezzel.
E-könyv olvasók A belső ember 2013.05.13 07:30:00
Kedves Olvasóinknak bizonyára feltűnt, hogy az utóbbi nagyjából egy évben kevés és felettébb szűkszavú elemzés jelent meg tőlem. A dolognak több oka is van, ezek közül a legfontosabb, hogy ez idő alatt a politikai korrektség jegyében csak néhány szűk témában nyilatkozhattam, ugyanis szakmai…..
Kedves barátaim az Úrban, tudom, nem váltjuk meg a világot a magyar e-könyv piaccal (vagy legalábbis nem holnap), de néhány nagyon komoly eredményt azért sikerült elérni. Ezek egyike, hogy elértük, (néha, ritkán) külföldi szerzők is ideadják a műveiket elektronikus…..
Ad Astra 2013.03.13 08:05:24
@Kelt: Vásárlókat bírósággal vegzálni szintén nem jófejség, úgyhogy nem véletlen, hogy ez fel sem merült bennünk.
Abban egyetértünk, hogy a felhasználóbarát e-könyveknek alapnak kéne lenniük, de jelenleg az a helyzet, hogy a vásárlók érdeke (könnyen, lehetőleg folyamatos supporttal e-könyveket vásárolni) és a kiadóé (hogy a könyveit ne warezolják) technológiai szinten ütközik, így aztán a kiadó annyit tehet, hogy választ, kinek az érdekeit tartja inkább szem előtt, és akkor aszerint rakja össze a gyártósort. Magyarul bízik a social DRM alapvetően bizalomra és korrektségre támaszkodó gyakorlatában.

@Trocsanyi: Úgy gondolom, más farkával az veri a csalánt, aki megvárja, míg mások kitapasztalják a jelenlegi felemás és bizonytalan e-könyv piaci helyzet összes buktatóját. Az összes szereplőt annyira nem ismerheted azért, különben tudnád, hogy az Ad Astra ugyanúgy üzleti vállalkozás, mint a többi kiadó, és hosszú távon ugyanúgy a befektetett költségek megtérülését várja, már csak a fennmaradás reményében is. A pletykák ide is visszajutottak, de a valósággal csak mérsékelten vannak köszönőviszonyban. ;)

@clsdclsd:
"a legális e-könyveket eddig még egyetlen vásárló sem töltötte fel kalózoldalakra."
aha, akkor ez miről is szólt?
ekonyvolvaso.blog.hu/2012/06/06/szegyenpad"
A korábbi posztban szereplő könyvet papírkönyvből digizte be valaki, az e-könyv vásárlók közül eddig valóban senki nem töltött fel példányt ilyen oldalakra (illetve most sem ő tette, hanem akiben jóhiszeműen megbízott). Azért ez minden sopánkodás ellenére szerintem igen szép dolog.

Hanna voltam (aki egykor minden volt, csak nem haver, csak aztán rájött, hogy nem lovon ül, hanem mamuton :))
"Miként lehetne elmagyarázni? Hogyan lehetne leírni? Még a mindentudó nézőpontnak is inába száll a bátorsága."Ezekkel a szavakkal kezdődik Vernor Vinge 800 oldalas science-fiction kalandja, és rögtön kifejezi azt a nehézséget is, amivel az szembesül, aki megpróbálja hűen átadni…..
Ad Astra 2013.01.23 10:58:17
@anyádnak Én tolom: A Tűz lobban a mélyben e-könyvként is megjelent, ha elektronikusan szeretnéd elolvasni: www.adastrakiado.hu/tuz-lobban-a-melyben-ekonyv.html
Előbeszéd a nyájas olvasókhoz. Nem mindenki beszéli a mi csodálatos nyelvünket. Nekik készült ez az összefoglaló. Hátha tudnak tolni a szekerünkön ;-) Dworkyll Consumption factors Brief history of readable electronic content consumption in HungaryHungary has a track record of text…..
E-könyv olvasók Díjeső 2012.07.02 22:15:00
Blogpizzák Amint azt beharangoztam, pizzanyereményket fog a blog osztani, a nem túl távoli jövőben. A blog Nobel pizzáját Brandon Hackett Isten gépei című regénye nyerte. Nobel pizza átadásához meg kell fejteni a nagy rejtélyt (pontosabban ki kell szedni a Galaktikásokból ;-),…..
Kedves barátaim az Úrban,megfáradva bár, de túléltük a Könyvfesztivált. Hálás köszönetem küldöm ezúton is mindenkinek, aki jelenlétével, nota bene vásárlásával emelte az esemény színvonalát. Voltak ott elvetemült kiállítók, innen a blogról is ;-), Scan Dal mester…..
Még egy vendégposzt mára Piettro tollából. Azért tanulságos, mert gyakorlatilag kívülállóként, értelmes (leendő) vásárlóként kellően pontos, és néhol sajnos sötét képet fest a nagy büdös helyzetről. Kommentnek hosszú lenne a mondanivalóm... Közel másfél éve van…..