Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ockham63

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
       (tudom, hogy Magyarországon nem mindenki hallott még Jordan Petersonról. ő a nyugati jobboldal sztárja, óriási rajongó táborral, rengeteg Youtube-előadással és egy nemrég megjelent filozófia/életvezetési tanácsadás bestsellerrel. írtam már róla párszor.  Torontoban pszichológia-professzor, a…..
Ockham63 2019.06.05 17:55:39
@kemény keleti kommentelő: Nem az a kérdés, hogy ki mit szokott mondogatni, hanem az, hogy milyen érvei vannak az illetőnek. Csak meg kell hallgatni Peterson érveit. Hova lyukadt ő ki? Persze lehet a vitapartner állításainak és érveinek ismerete nélkül is érvelni, és egy általunk elképzelt nem létező személlyel vitatkozni, akinek olyan állításokat, álláspontokat tulajdonítunk, amiket ő sohasem mondott. (Straw man fallacy) Lehet továbbá azt mondani, hogy nem érdekel a faszi. Lehet azt is mondani, hogy aki a politikai korrektséget támadja az fasiszta-náci akármi. Érvek ez utóbbira? Azt minek? Aki érveket akar erre, nyilván az is fasiszta-náci.
Ockham63 2019.06.05 19:21:29
@kemény keleti kommentelő: Nem az érvei önmagukban hagytak bennem mély nyomot, a konkrét érvek szinte lényegtelenek számomra. A hozzáállása a vitához, a vitakultúrája kiváló. Én az érvelés és a vitatkozás kultúrájának kutatásával foglalkozom (sok minden más mellett) az elmúlt harminc évben és ebben kiemelkedő szerintem a faszi.
Ha valakit érdekelnek a konkrét érvei, járjon utána, ezer vitája és előadása elérhető a Youtube-on, én nem akarom reprodukálni őket. Egyet sem. És vitatkozni sem akarok itt. Ez a kommunikációs csatorna a valódi, mély vitákra alkalmatlan.
Akart a tököm ünneprontó lenni, de mintha kiveszett volna a realitásérzék az agyakból az úgynevezett ellenzéki oldalon. Csupa lelkes tudósítást lehetett olvasni arról, hogy mennyire megalázó a rezsimnek, hogy a tüntetők hülyét csinálnak belőle, hogy a túltolt propaganda ellen milyen frappáns…..
Ockham63 2017.04.18 08:47:17
Mindig ez az ostoba arányos választási rendszer.
1. A választási rendszer Orbánék változtatása előtt sem volt arányos, csak arányosabb.
Utána lehet nézni. A történetének és létrehozásának érveinek is. (Már az eredetire gondolok, az 1990-esre, mert a változtatásnál nem volt érv, illetve: csak, mert nekünk most így jobb.)
2. Van egy ország, ahol, mivel ma négy komolyabb pártjuk van, bár szigorúan csak elméletileg, de mégis: a szavazatok alig több, mint 25 %-val a parlamenti helyek 100%-át lehet megszerezni. Ez az ország nem Afrikában van. Úgy hívják Nagy Britannia és Észak Írország Egyesült Királysága. Utána lehet nézni, utána lehet számolni.
3. Van egy ország, ahol több kevesebb rendszerességgel előfordul, hogy az összességében kevesebb szavazatot szerző jelölt nyeri a választásokat. Ez az ország sem Afrikában van. Úgy hívják Amerikai Egyesült Államok.

Szerző szerint tehát a fenti két ország választási rendszere nem igazságos. A UK-é egyenesen botrányosan aránytalan. Az USA-ban pedig a dolog pedig érdekes módon, csak azóta van napirenden, amióta nem az nyert, akinek "kellett volna". Előtte minden OK volt. Valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag mégis ez a két ország a demokrácia hazája illetve egyik mintaországa. Csúf példát mutatnak abból, milyennek kell lennie a választási rendszernek. Nekik mindenesetre jó pár száz éve.

Nem az arányos választási rendszer a kérdés. Nem a választási rendszer körüli maszatolás a lényeg. Nincs olyan választási rendszer, amely szerint 2010-ben vagy 2014-ben ne a Fidesz nyert volna. (Tény, nem kétharmaddal.) Az ellenzéknek (ha van olyan) az lenne a dolga, hogy szedjen össze több képviselői helyet 2018-ban, mint a Fidesz. A többi nyavalygás. Merthogy a feladat messze nem lehetetlen, csak dolgozni kellene rajta. Vagy marad minden így. Csak ne a választási rendszerre fogjuk! Please, please, please!
Ockham63 2017.04.18 23:23:36
@19540511: Melléduma. Arányos illetve nem arányos választási rendszerről beszéltem. Csak arra reagáltam. Most sem fogok másra. UK választási rendszere sokkal kevésbé arányos, mint a magyar. Tény. A többi ebből a szempontból nyavalygás, akár igaz, akár nem.
A politika végül is a személyiségekről szól. Nem pártprogramok vitáznak, hanem emberek. Az utolsó miniszterelnök-jelölti vitát Magyarországon Gyurcsány Ferenc nyerte Orbán Viktor ellen. Azóta a Fidesz vezére nem állt ki senki ellen. A túl magabiztos Hornt legyőzte, a szerény képességű Medgyessytől…..
Ockham63 2016.04.04 19:32:05
@camilló: tehát ha az állam mindenhatóságába vetett hitet jobboldalinak címkézzük, az is lesz, csak mert az ellenkezője annak, amit Marx állít. Érvnek ez egy érv. Csakhogy a jobboldal nem a baloldal tagadása és viszont. Ennyit a te logikai felkészültségedről.
Ockham63 2016.04.04 22:24:34
@camilló: előbbi bejegyzésemben inkább csak provokáltalak, mostani és az előző bejegyzésed is összeszedett, jól érvelt, ha nem is értek vele(d) 100%-ban egyet. Nem vagdalkozó, a történelmet és a politikai filozófiát is jól ismerő ember benyomását kelted. Gratulálok.
Ockham63 2016.04.05 20:23:42
@Balt: hát igen, többek között ez a bajom a mindent beborító fasisztázással. Elvesztette jelentését. Ráadásul az én liberális-konzervatív vagy konzervatív-liberális (nem jobboldali!) szemüvegemen át nézve tényleg semmi különbség a baloldaliak és a fasiszták-nácik dühödt társadalom-mérnöksége között. Ilyen értelemben baloldali nekem a fasizmus, a baloldali gondolkodókhoz teljesen hasonlóan (legalábbis számomra) hiányzik belőle az alázat, és azon evolúciós alapú konzervatív érv elfogadása, mely eleve tisztel minden régóta fennálló intézményt annál az egyszerű oknál fogva, hogy az már jobbnak bizonyult az alternatíváinál valamilyen szempontból. Ez persze nem kritikátlan tisztelet, de a bizonyítás terhe mindig a változtatást proponálón kellene hogy legyen. Nem kicsit, nagyon. Hát ez a XX. században nem így volt. A folytatás sem biztató idáig.
Gönczi híradóssá avanzsálásáról Havas Henrik, aki ugye mindenig, mindenről képes véleményt nyilvánítani, ha felhívja valamelyik bulvárlap, azt bírta mondani, hogy Ez vicc! Ő egy nagyon helyes fiú, kedvelem is, jól énekel, de tízen akárhány évig súgógépről olvasott szegény teljesen érdektelen…..
Ockham63 2016.03.13 12:56:19
@MikeBoy: melyik része bullshit, melyik része nem igaz annak, amit írtam?